Как Саудитска Арабия използва хаджа, за да засили позициите си сред мюсюлманите

Как Саудитска Арабия използва хаджа, за да засили позициите си сред мюсюлманите

© Associated PressНад 1.7 милиона мюсюлмани от цял сват пристигнаха тази седмица в Саудитска Арабия за началото на годишния хадж. Щом стигнат в Мека - най-свещеното място за религиозно поклонение - им се напомня, че управляващата династия Ал Сауд е единствен негов пазител.


Големи портрети на краля и на основателя на Саудитска Арабия са окачени във фоайетата на хотелите в града. Масивна часовникова кула, носеща името на предшественика на крал Салман, свети във флуоресцентно зелено към богомолците долу. Просторно ново крило на Голямата джамия в Мека е кръстено на бивш саудитски крал, а един от входовете на джамията е наречен на друг.


Това е само един от многото начини, по които Саудитска Арабия използва статута си на организатор на хаджа, за да засили позициите си в мюсюлманския свят - и да ядоса неприятели като Иран, Сирия и Катар. Заклетият й противник, шиитски Иран, на свой ред опитва да използва хаджа, за да подлее вода на кралството.
Хаджът отдавна е част от политиката в Саудитска Арабия.
В продължение на близо 100 години династията Ал Сауд решава кой ще влезе и ще излезе от Мека, определя квоти за богомолци от различни страни, улеснява визовите процедури чрез саудитските посолства в чужбина и осигурява настаняването на стотици хиляди хора във и около Мека. На кралството се приписват заслугите за справяне с масовите тълпи, които отиват в Мека всяка година, и то понася обвинения, когато нещата се объркат. Всички физически здрави мюсюлмани имат за задължение да отидат на хадж поне веднъж в живота си.


Всички саудитски крале и преди тях османските владетели на региона Хиджаз са получавали почетната титла Пазител на двете свещени джамии в Мека и Медина. "Който контролира Мека и Медина, има огромна мека сила", каза Али Шихаби, изпълнителен директор на "Арейбия фаундейшън", просаудитски център във Вашингтон. "Още от самото начало Саудитска Арабия внимава много да не ограничава достъпа на никой мюсюлманин, така че (саудитците) никога не са обвинявани, че използват хаджа за политически цели".


Как Саудитска Арабия използва хаджа, за да засили позициите си сред мюсюлманите

© Associated Press


Сирийското правителство обаче казва, че саудитските власти продължават да налагат ограничения за сирийски граждани, желаещи да вземат участие в хаджа. Рияд няма дипломатически отношения с режима на Башар Асад и от 2012 г. изисква всички сирийци, желаещи да отидат на поклонение, да вземат визи в трети страни чрез "Сирийския висш комитет по хаджа", който е контролиран от опозиционната Сирийска национална коалиция.
Хаджът бе вплетен още по-здраво в политиката след разрива между Саудитска Арабия и Катар, когато кралството и три други арабски държави скъсаха тази година всякакви дипломатически отношения и транспортни връзки с малката държава в Залива. Саудитска Арабия изненадващо обяви този месец, че ще отвори границите си за катарски богомолци и че крал Салман ще осигури превоз по въздух и настаняване на катарците по време на хаджа.


Саудитците обаче обявиха тези жестове на добра воля едностранно и то след среща с шейх Абдула Ал Тани, член на катарското кралско семейство, който не живее в Катар и чийто династичен клон бе свален от власт с преврат преди повече от четири десетилетия. "Лансирането на високопоставен член на катарското кралско семейство бе истински политически удар", каза Шихаби.


Фотогалерия: Къде се изработва покривалото със златна бродерия за Каабата >


Други стигат по-далеч и казват, че саудитците правят реклама на шейх Абдула и с това опитват да делегитимират сегашния емир на Катар. Герд Нонеман, преподавател по международни отношения и експерт по Персийския залив в университета Джорджтаун в Катар, казва, че саудитският ход е бил "очевиден пропаганден трик".v"Предвид факта, че участието на катарци неминуемо бе засегнато от бойкота, хаджът бе фактически политизиран, това няма как да се избегне", каза той. Катарското правителство публично приветства този ход, но също така призова Саудитска Арабия "да не използва (хаджа) като инструмент за политическа манипулация".


Комитетът за правата на човека на Катар преди това внесе жалба при специалния докладчик на ООН за свободата на вярата и религията заради ограниченията, наложени върху катарски граждани, желаещи да участват в тазгодишния хадж. Саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че катарската жалба е равносилна на "обявяване на война" срещу саудитското управление на светите места. Кралството обвини Катар, че прави опит да политизира хаджа.


Как Саудитска Арабия използва хаджа, за да засили позициите си сред мюсюлманите

© Associated Press


Макар че хаджът е основен стълб на исляма, покровителството над светите места е стълб на легитимността и властта на династията Ал Сауд. Иран постоянно опитва да постави това под въпрос. Преди две години при блъсканица между поклонници загинаха най-малко 2426 души по данни на Асошиейтед прес. Иран, който загуби 464 свои богомолци в блъсканицата, незабавно използва трагедията, за да призове управлението на хаджа да бъде поето от независим орган. Тези призиви бяха бурно отхвърлени от Саудитска Арабия, която обвини Иран в политизиране на хаджа. Миналата година поклонението премина под сянката на враждата между двете страни. Саудитска Арабия и Иран скъсаха дипломатическите си отношения през 2016 г. и в резултат на това нито един иранец не отиде на поклонението.


Не за пръв път двете страни се карат заради хаджа. През 1987 г. саудитската полиция откри огън по ирански богомолци, протестиращи по време на хаджа, и уби над 400 души. Следващите две години Иран не изпрати свои граждани на хаджа.


Преди тазгодишното поклонение иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей призова поклонниците да протестират отново и каза че поклонението предоставя на "мюсюлманите страхотна възможност да изразят убежденията си". "Къде има по-добро място от Мека и Медина за това мюсюлманите да отидат и да изразят тревогите си за Ал Акса и Палестина?", каза Хаменей, имайки предвид едно от най-свещените места за исляма, което се намира в Ерусалим и е обект на много спорове.


Високопоставени саудитски духовници бързо отговориха, че с поклонението не трябва да се злоупотребява и напомниха на вярващите, че целта на хаджа в крайна сметка е "да прекарат цялото си време и да вложат всички усилия в преклонение пред всемогъщия Аллах". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kiril Kirilov
  Kiril Kirilov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  "Преди две години при блъсканица между поклонници загинаха най-малко 2426 души по данни на Асошиейтед прес."

  "През 1987 г. саудитската полиция откри огън по ирански богомолци, протестиращи по време на хаджа, и уби над 400 души"

  :)))

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  "През 1987 г. саудитската полиция откри огън по ирански богомолци, протестиращи по време на хаджа, и уби над 400 души"

  На Саудитска Арабия толкова много неща й се прощават.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  "На кралството се приписват заслугите за справяне с масовите тълпи, които отиват в Мека всяка година, и то понася обвинения, когато нещата се объркат."

  A, нещата се объркват доста често да не кажа всяка година. Изобщо семейство ал-Сауд се справя много зле със своите задължения около хаджа и ще е по-добре според мен някоя друга държава или организация да се занимава с тези неща, а не това престъпно и кърваво семейство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Мека или Йерусалим, все центрове на религиозна заблуда !!!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9787 Неутрално

  И там се пускат само мюсулмани...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Политизацията е неизбежна. Особено когато става дума за държави, които не са секуларни.

  Еретик
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  Политизацията е неизбежна. Особено когато става дума за държави, които не са секуларни.
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  Точно така, а КСА е абсолютна монархия в която абсолютна цялата власт в страна е в ръцете на едно многочислено семейство ал-Сауд (някъде около 3000 души е голямо това семейство). И като казвам цялата, то наистина е цялата... политическа, изпълнителна, съдебна, военна и даже религиозна. Там има местни избори само, но забележи, кандидатите, които могат да участват на тези избори са предварително одобрени и избрани от кралското семейство. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "Големи портрети на краля и на основателя на Саудитска Арабия са окачени във фоайетата на хотелите в града. Масивна часовникова кула, носеща името на предшественика на крал Салман, свети във флуоресцентно зелено към богомолците долу. Просторно ново крило на Голямата джамия в Мека е кръстено на бивш саудитски крал, а един от входовете на джамията е наречен на друг."

  В същото време, къщата на Мохамед вече е съборена, за да се построи поредния гигантски хотел на наейно място. Оправданието е, че "ислямът не търпи идологизиране на материалрни неща (?)"

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Още през 1744 година Мухаммад ибн Сауд кани Абд ал Уахаб. Вече през 1803 година Сауд бин Абдул-Азиз бин Мохамед бин Сауд е избило мъжете и поробило жените и децата на неприелите уахабизма.
  Малко след това губят за малко властта над Арабия, но през 1901 г. Абдул-Азиз Ибн Сауд завладява отново по-голямата част от Арабския полуостров, провеждайки над 40000 публични екзекуции и над 350 000 ампутаци за назидание на инакомислещи.
  Та такива предците на сегашните владетели на КСА, Същите тези контролират бизнеса с хаджа, обучението на предани на уахабизма поклонници, обучение на не съвсем умерени религиозни проповедници и т.н.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  То всъщност самият Уахабизъм е една политическа доктрина, която налага тезата че настоящото кралско семейство на Саудитска Арабия е единствената легитмна структура, която може да изземва цялата власт на Исляма.
  Предвид факта фамилията разполага с колосалните паричните средства, лесно може да се прецени силата на въздействието, които има в наши дни.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#8] от "irons":

  И не само, разрушени са много от най-старите джамии и обекти, свързани с началото на исляма по светите градове Мека и Медина . Разрушаването е съсредоточено върху джамии, погребални обекти, домове и исторически места, свързани с ислямския пророк Мохамед, както и много от основателите на ранната ислямска история . В Саудитска Арабия много от разрушенията официално са част от продължаващото разширяване на Масджид ал-Харам в Мека и Джамията на Пророка в Медина и техните спомагателни обслужващи съоръжения, за да се приспособят все по-нарастващия брой на мюсюлманите, извършващи поклонението.
  Та и въпрос на бизнес.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  До коментар [#9] от "Molossian":

  Благодаря, че припомняш тези исторически факти. Това семейство има кърваво минало и до ден днешен продължва своето жестоко и кърваво управление в тази държава (в Източната провинция на КСА наскоро беше смазан един бунт на местните саудитски шиити срещу престъпния и кървав управляващ режим, бяха избити десетки протестиращи, за това обаче почти нито една светова медия не пусна репортаж и новина). Но, не е само това.... това семейство от десетки години изнася по цял свят тероризъм (подркрепя терористични групировки) и своята отровна салафитско/уахабитска идеология (която е държавна религия там), която пък проповядва само насилие, омраза и разделение. И въпреки всички тези неща Западът се задоволява само от време на време да критикува КСА и управляващия диктаторски режим там. Това семейство на злото, което управлява КСА трябва да бъде свалено от власт и дано това стане някой ден.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  Предвид факта фамилията разполага с колосалните паричните средства, лесно може да се прецени силата на въздействието, които има в наши дни.
  —цитат от коментар 10 на Molossian


  ФАКТ! Ето как саудитското лоби влияе на американската политика например:

  http://bg.mondediplo.com/article1561.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Мизийски ☦
  Мизийски ☦
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Саудитска Арабия изповядваща уахабизма (религиозно движение на ислямския фундаментализъм), трябва да бъде смазана за да може терорът да се разреди. При исляма насилието няма да изчезне, защото това е негова философия, а наръчник е Коранът. Все пак тероризмът може малко да намалее, ако се унищожат огнищата му на финансиране и обучение.

  Господи мой, не оставяй по земята нито един неверник!
  Оставиш ли ги, те ще заблудят Твоите раби и ще родят само нечестивци, неблагодарници.
  /Сура 71, стих 26-27/

  Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победи православному болгарскому народу на сопротивния даруя и Твое сохраняя крестом Твоим жительство. ☦
 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  КСА са любимия съюзник на Запада и явно никакви атентати няма да променят това. Терезката наскоро отказа да направи публично достъпен доклад за връзката на СА и терористични организации.

 16. 16 Профил на it
  it
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Няколко дни след атентатите от 11 септември, родата на Бин Ладен в САЩ беше натоварена набързо на самолет и изпратена обратно в КСА. Та такива ми ти работи...

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Разстроено

  До коментар [#15] от "nemeria":

  За съжаление така изглежда. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#10] от "Molossian":

  Точно ! Уахабизма и Салафизма не са Ислям! Всички ненормалници които се взривяват из Европа и в БИ, с "алах Акбар" на уста, са Салафити. Но гладките мозъци не разбират че Салафизма е също враг на исляма както на християнството и на другите религии.
  Заради това "Алах Акбар" е много тъпоумно такива да ги причислява някой кум исляма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK