Външното министерство търси стажант-аташета, за да ги подготви за "бъдещи посланици"

Външното министерство търси стажант-аташета, за да ги подготви за "бъдещи посланици"

© Асен ТоневМинистерството на външните работи подготвя конкурс за стажант-аташета. Целта е да бъдат привлечени повече млади хора в българската дипломатическа служба, които един ден да отстояват интересите на страната като посланици в чужбина или като градят външната ни политика от София, обяви институцията в съобщение до медиите.


Конспектът от теми, по които кандидатите трябва да се подготвят за изпитите, може да бъде намерен тук.


"Българската дипломатическа служба се нуждае от подмладяване. Освен конкурсите за стажант-аташета обмисляме и по-бърз кариерен ръст на младите дипломати", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Конкурсът ще се проведе до края на годината, като МВнР ще съобщи своевременно за старта му. "По един стажант-аташе ще бъде прикрепен към всяка делегация, която пристига у нас в рамките на събитията по време на Председателството. В нашето представителство в Брюксел също има много млади хора. Идеята е да ги задържим и след Председателството", допълни министър Захариева.


Какви са условията за кандидатстване


Успешно преминалите 15 души ще станат държавни служители на длъжност "стажант-аташе". За да бъдат допуснати до конкурса, кандидатите трябва да отговарят минимум на следните условия:


да са български граждани и да нямат друго гражданство освен на държава - членка на ЕС;


да имат завършено висше образование със степен "магистър" в хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, сигурност и отбрана;


да владеят най-малко два чужди езика, поне единият от които да е официален за ООН или работен за Европейската комисия (английски, френски, немски, руски, арабски и китайски);


да притежават компютърна грамотност;


да не страдат от хронично психическо заболяване;


да отговарят на другите изисквания за заемане на държавна служба по чл.7, ал.1 и ал.2 от Закона за държавния служител.


Онези кандидати, които владеят редки езици като албански, арабски, гръцки, иврит, италиански, китайски, корейски, румънски, руски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, холандски и японски, имат предимство при равни резултати с техни конкуренти от писмената и устната част от изпита.


В какво се състои изпитът


Писмената част включва три части. Първата е решаване на тест от затворен тип за проверка на общата култура, както и тест от психолог. Следва разработване на аналитично есе по външнополитическа тема от въпросите в току-що публикувания конспект. Третата част е разработване на аналитично есе на един от езиците, с които се кандидатства. Текстът трябва да е с обем половин страница.


Устната част включва развиване на въпрос от същия конспект, както и отговор на въпроси от членове на изпитната комисия.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Ако не знае английски и испански(примерно),а знае хинди и фарси(примерно)що да има предимство пред другите при равни други резултати с другите участници.Не се търсят преводачи.

 2. 2 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Познавам доста българи, които владеят "екзотични" езици - китайски, корейски, урду и пащу ако искат... И всичките зная И английски и поне още един западен език. Тея дето владеят и граматиката, и лафа на източните езици не ги мисли.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Пропуснали са едно много важно изискване, да са деца на действащи или наскоро пенсионирани дипломати - това е задължително за да се извърши "плавна" смяна на поколенията:).

 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 468 Неутрално

  И дечицата трябва да се занимават с нещо

 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Моля, ако има някой от Външно, нека публикува заплатите, които знае, за да видят хората, подигравката с хората работещи там. Ще паднете от коня, като се разбара, че една чистачка в мол, взима повече от служител във външно.

 6. 6 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  То с 800 лв заплата да ходят балаците да ги готвят за посланици.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3387 Весело

  Т'ва е фейкнюз!
  Не се лъжете!

  Бъдещите посланици се люпят и отглеждат в Младежкото ГЕРБ, Младежкото БСП, Младежкото ДПС и фондациите "Отворено общество", "Америка за България" и донякъде и с малко късмет - "Конрад Аденауер" ...

 8. 8 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Така се започва службата във всяко уважаващо себе си и законовите разпоредби държавно ведомство. И връзкарството не е на последно място щом става дума за държавна работа. Иначе всеки войник носи в раницата си маршалски жезъл, както е казъл един велик пълководец.

 9. 9 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 598 Весело  Аз пък търся стажантка с леко поведение, шА я праим принцеса!


 10. 10 Профил на Mariya Dimova
  Mariya Dimova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пропуснат е спанският, който също е официален език на ООН. Ако тези които правят конкурсите не го знаят, какво очакват от кандидатите?

 11. 11 Профил на Mariya Dimova
  Mariya Dimova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пропуснат е испанският, който също е официален език на ООН. Ако тези които правят конкурсите не го знаят, какво очакват от кандидатите?

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Пропуснали са едно много важно изискване, да са деца на действащи или наскоро пенсионирани дипломати - това е задължително за да се извърши "плавна" смяна на поколенията:).
  —цитат от коментар 3 на tsvetko_51


  Убедена съм, че вече са назначени, а те конкурс готвят. Всичко е лъжа и лицемерие, за да се харесаме на Европа. Ако не беше ЕС, нямаше да се съобразяват с никого.

 13. 13 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 679 Весело

  Свършили калинките и...търсят нови :D

  "We're not gonna take it! Anymore."
 14. 14 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 865 Весело

  Брей!
  'Сичкуту наш чу'ек вече е уредено, та се налага да се обявява конкурс за "външни лица"? ;-))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  заплатата мина ли 500 лв., или се очаква, както винаги, в бъдеще да наваксват чрез посолствени далаверки и "командировъчни" (ако имат късмет да ги пратят в държава с нисък стандарт, защото иначе пада зверско затягане на коланите)?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Ако не дават 1 000 лв. стартова заплата, отново ще избират измежду аутсайдерите на обществото. Няма как някой инвестирал в образование, езици и квалификация да се "мине" за нищо пари. освен ако не е наш човек, или някакъв идеалист, че след 40 г. ще стане посланик в Мароко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах