Еврокомисията обяви готовност да използва "всички средства", за да защити демокрацията в Полша

Франс Тимерманс.

© Eduardo Munoz, Reuters

Франс Тимерманс.Европейската комисия не е получила от Варшава никаква реакция на притесненията си за върховенството на закона в Полша, каза заместник-председателят ѝ Франс Тимерманс, цитиран от "Ройтерс".


Пред евродепутатите в Брюксел Тимерманс каза, че Комисията е готова да използва всички налични средства, за да гарантира, че страната няма да се отклони от демократичните ценности. През юли Тимерманс предупреди, че институцията му може да поиска задействане на т.нар. Член 7 от Лисабонския договор - процедура, която при най-лошия сценарий би довела до замразяване на членството на Полша и отнемане на правото ѝ на глас в Европейския съвет. Тогава Брюксел даде месец на Варшава, за да отвърне на притесненията за върховенството на закона, провокирани от спорна съдебна реформа (повече за критиките на Комисията към Полша заради реформата четете тук).


В сряда Тимерманс не спомена конкретно Член 7, но подчерта, че съюзът е готов да "вземе мерки". Той каза още, че Комисията ще анализира отговора на Варшава в рамките на текущата наказателна процедура, без да даде подробности.


"Полша не показва уважение и не иска диалог"
"Политически трудната" тема не може да се пренебрегне, защото последствията на ЕС от нея са "твърде големи" и става дума за основни принципи, на които е основан съюзът, като разделението на властите и независимостта на съдебната система, каза още Тимерманс, цитиран от австрийската агенция АПА. В никоя европейска страна правосъдният министър не може да назначава и уволнява съдии.


Колкото и Полша да моли за уважение и Европейският съюз да се отнася така с нея, обратното не се забелязва в момента, добави той. По думите му Комисията е отворена за диалог с Полша, "но от другата страна, изглежда, няма такъв интерес," а вместо това Варшава се занимава с нападки към Европейската комисия, включително персонални.


Какво е член 7?


Член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда механизъм за законово налагане на ценностите на съюза. Процедурата може да бъде задействана от една трета от държавите членки, парламента или комисията, но крайното решение в нея изисква единодушие.


Тя може да завърши със санкции като спиране на някои права, включително правото на глас на представителя на правителството на тази държава членка в съвета - което на практика означава, че държавата остават без глас в Брюксел. (Повече за стъпките, предвидени в член 7, можете да прочетете тук.)

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Любопитно

  Еврокомисията още малко и ще въведе военно положение, за да защити демокрацията в Полша!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Поляците се оказаха империалисти. Веднага щом се позамогнаха, с подкрепата на Гнилия Запад и Вероломните Съседи, веднага започнаха да се държат като надменни и велики, християнски цивилизатори. Вънаги съм ги подкрепял в миналото срещу Русия и Германия, но почвам да се замислям, че щом са малко по - добре веднага насочват стрели към съседи. Срамна работа. Четох, че разни религиозни училища бълват свещеници, които после ги назначават задължително по колективи и екипи. Удариха го и на расизъм. Славяни с мания за бяла супер раса. Бият хора с тъмна коса дори. Наши студенти пострадаха .

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Чудесен пример как няколко дебелоглавци могат да прецакват живота на маса хора и всичко това защото голямата маса, няма да си размърда мозъка преди, а ще се усети след изборите.
  Свещена простота...

 4. 4 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Процедурата на член 7 е напълно неясна, защото не е предвидена в Договорите.

  Ето всичко предвидено:

  "Член 7

  (предишен член 7 от ДЕС)

  1. По мотивирано предложение на една трета от държавите-членки, на Европейския парламент или на Европейската комисия Съветът, с мнозинство от четири пети от своите членове, след като получи одобрение от Европейския парламент, може да констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от държава-членка на ценностите, посочени в член 2. Преди да направи тази констатация, Съветът изслушва въпросната държава-членка и може да отправи препоръки към нея, като действа съгласно същата процедура.

  Съветът редовно проверява дали основанията за такава констатация продължават да са налице.

  2. Европейският съвет, като действа с единодушие, по предложение на една трета от държавите-членки или на Европейската комисия, след като получи одобрение от Европейския парламент, може да установи наличието на тежко и продължаващо нарушение на ценностите, посочени в член 2 от страна на дадена държава-членка, след като покани тази държава-членка да представи своята позиция.

  3. Когато е направена констатация по параграф 2, Съветът може с квалифицирано мнозинство да вземе решение за спирането на някои права, произтичащи от прилагането на Договорите по отношение на въпросната държава-членка, включително и на правото на глас на представителя на правителството на тази държава-членка в Съвета. Като прави това, Съветът взема под внимание възможните последици от такова спиране върху правата и задълженията на физическите и юридическите лица.

  Във всеки случай задълженията на въпросната държава-членка според Договорите продължават да бъдат обвързващи за нея.

  4. Съветът може впоследствие с квалифицирано мнозинство да вземе решение да измени или отмени мерките, взети въз основа на параграф 3, в отговор на промените в ситуацията, която е довела до тяхното налагане.

  5. Условията и редът за гласуване, които, за целите на настоящия член, се прилагат за Европейския парламент, за Европейския съвет и за Съвета, са определени в член 354 от Договора за функционирането на Европейския съюз."

  Комисията в момента се опитва да си измисли процедура за прилагането на член 7. Измислиха си следната процедура: http://ec.europa.eu/avservices/avs/files/video6/repository/prod/photo/store/13/P033373000102-362294.jpg Много анализатори са силно критични към процедурата, заради редица причини. Истина е, че Комисията има далеч по-ефективни методи за enforce-ването на ценностите на Съюза, обаче избира да вдига само и единствено пушилка с член 7.

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  Бастун, Договорът за Европа е Конституция. Полша е част от тази Европа. Хайде сега кажи какво се прави при нарушаването на Основния закон? Потупване по рамото ли?
  Ми нали без закон става анархия?
  То е винаги така, когато кофражисти започнат да разбират от право...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Изведнъж управляващите в Полша решиха, че са най– велики. И с помощта на църквата започват да се връщат доста назад във времето.

 7. 7 Профил на maa10377228
  maa10377228
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ами да - тожа е демокрациш по европейски ( по Туск) - управляващите имат 40 процентова подкрепа, искат съдебна система, която да не е като българската, но опозицията (Тускова) не иска да загуби влиянието си над нея, изграждано осем години. Същата европейска администрация иска от България това, което за Полша е нарушение на демокрацията - ти да да видиш еднакъв стандарт и равнопоставеност ...

 8. 8 Профил на maa10377228
  maa10377228
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами да - това е демокрациш по европейски ( по Туск) - управляващите имат 40 процентова подкрепа, искат съдебна система, която да не е като българската, но опозицията (Тускова) не иска да загуби влиянието си над нея, изграждано осем години. Същата европейска администрация иска от България това, което за Полша е нарушение на демокрацията - ти да да видиш еднакъв стандарт и равнопоставеност ...

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3277 Любопитно

  Само едно се чудя ... тия брюселци дали наистина си вярват?
  Имам притеснителното усещане, че май да ...

 10. 10 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това май прилича на военна заплаха. Пак ли ще окупират Полша?

 11. 11 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#4] от "J.J.":

  1. ЕС още не е избрал окончателно инструментариума за въздействие върху Полша. Както казваш правилно - варианти има, не е само чл. 7.
  2. Няма как да е ясна процедурата по горния член, т.к. е налице норма неприлагана до момента. Но нали се сещаш у кого е И ножа И хляба? Да ти помогна - не са у Полша.

  1+2=3, а именно, че Полша вместо да е край масата за хранене, ще стане част от менюто.

  VD
 12. 12 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 446 Неутрално


  За държава като Полша - тъжно е, че съсипаха съдебната си система, която беше много съвременна.

  И още по-тъжно е, че единственото спасение засега е в Брюксел.

 13. 13 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#4] от "J.J.":1. ЕС още не е избрал окончателно инструментариума за въздействие върху Полша. Както казваш правилно - варианти има, не е само чл. 7.2. Няма как да е ясна процедурата по горния член, т.к. е налице норма неприлагана до момента. Но нали се сещаш у кого е И ножа И хляба? Да ти помогна - не са у Полша.1+2=3, а именно, че Полша вместо да е край масата за хранене, ще стане част от менюто.
  —цитат от коментар 11 на Dimov


  Напълно сте прав - и всичко това защото един психопатично - маниакален старец (Ярослав Качински) така иска.

  Ярослав Качински няма и никога не е имал:
  1. Семейство - жена, деца;
  2. Нито един ден трудов стаж, извън политиката;
  3. Кола или шофъорска книжка,
  а сметка в банка му отвориха неотдавна.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално  Член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда механизъм за законово налагане на ценностите на съюза.
  ========
  Налагане на ценности ....без да се съобразява с полските такива !
  Коментара е излишен....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":

  Изведнъж управляващите в Полша решиха, че са най– велики. И с помощта на църквата започват да се връщат доста назад във времето.
  ======
  Държат си на СВОИТЕ ценности хората. ...нещо съвсем нормално за всяка държава !

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Винаги съм изпитвал силна симпатия към поляците. Но нека обясня в подробности поляците не е все едно с полското правителство.
  Поляците ще дочакат и друго правителство.

  подпис
 17. 17 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Това май прилича на военна заплаха. Пак ли ще окупират Полша?
  —цитат от коментар 10 на bgj49530769


  Пак ли хапчетата свършиха?

 18. 18 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Това звучи като заплаха!!! Няма да се очудя ако полското правителство организира референдум за излизането на страната от ЕС.

 19. 19 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Хмм, ще направят от полша нещо подобно на Либия, интересно

 20. 20 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  Ама да държат бе - кой ги кара да се бутат в гнилия безценностен или с несъвместими ценности ЕС?

  Ама благодарение на Германия, която изнесе сума ти заводи там в Полша отново е комунизъм.
  ДА си изнесаг германците заводите и да видим, колко бързо ще сменят властта самите поляци.

 21. 21 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#18] от "theduloclan":

  Да организират.
  По-добре без тях. Само реват и все недоволни.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Абе , обърнете малко внимание и на България. Тука положението със съдебната реформа е същото, че и по-лошо. Там министъра е набъркан, а тука мафията.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#20] от "smart":
  ДА си изнесаг германците заводите и да видим....
  ========
  Ми да видим бе !
  Нека ги изнесат , щом искат ....
  Но на това вече му се вика политика ....и то национална политика !
  Аз да съм на поляците мястото , пръв ще отворя темата и немците ще са с крачка назад. ....да видим кой ще загуби повече. ....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Само едно се чудя ... тия брюселци дали наистина си вярват?
  =======
  Те са си проектирали плана , още от 1848 ма година. ...
  ЕС е само едно парче от този план ! .....инвазия .....
  А член 7 ми , е най красноречиво доказателство , какви им са мераците !

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не ли време Неизбираната от европейците ЕК, да се закрие? Точно те ще ми говорят за демокрация, като всички знаем че са НАЗНАЧЕНИ не от народите, а от Корпорациите за да преследват Техните, а Не Нашите интереси.
  Всички ние сме избирали Европейски парламент, да се разпорежда по Европейските въпроси, а не някаква си комисийка!

 26. 26 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#20] от "smart":ДА си изнесаг германците заводите и да видим....========Ми да видим бе !Нека ги изнесат , щом искат ....Но на това вече му се вика политика ....и то национална политика !Аз да съм на поляците мястото , пръв ще отворя темата и немците ще са с крачка назад. ....да видим кой ще загуби повече. ....
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Не всички по света смятат че държане тип Ердоган е най-правилното.
  Ще видим де. Може да се окаже че Качински и дотам ще стигне.

 27. 27 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Май май поляците ще се наложи отново да чакат Червената армия да ги спасява от немски ботуш. :)))

 28. 28 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Полша е дълбоко разединена държава. В нея има две паралелни общества: силно консервативни, много от тях практикуващи католици, често не твърде образовани, живящи в миналото, и от друга страна съвременните хора, които са колкото поляци, толкова и европейци. Това, което се случва в момента, са последните предсмърни гърчове на хората от миналото. Каквото и да прокарат като закони сегашните управляващи, следващите ще направят каквото могат да го отменят. Не ме е страх за поляците въобще. При нас нещата са малко по-трудни, но това е друга тема.

 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Еврокомисията още малко и ще въведе военно положение, за да защити демокрацията в Полша!!!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  ще пращат вермахта, май...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2627 Гневно

  Аман бе !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  ЕК се е обидила :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#20] от "smart":

  Очевидно самият Съюз ги кара.


  До коментар [#28] от "nocomnet":

  Стига лъжи! Консервативните католици са интелигентната прослойка, не някакви глупаци. Обратният вариант е БГ обществото - маса невярващи в нищо хора, управлявани от мутри.
  И да всяка уважаваща себе си държава воюва за ценностите, които я правят такава, каквато е.

  Договорът за Европа е Конституция
  —цитат от коментар 5 на Депутат 241


  Не, не е конституция! Не се получи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK