Лондон и Брюксел отново "не постигнаха решителен напредък" в преговорите за Брекзит

Лондон и Брюксел отново "не постигнаха решителен напредък" в преговорите за Брекзит

© Francois Lenoir, ReutersВеликобритания и Европейският съюз все още не могат да постигнат "решителен напредък" в преговорите за напускането на Обединеното кралство. Това обяви главният преговарящ за Брекзит от името на Европейската комисия Мишел Барние на пресконференция с британския си колега, министърът за напускането Дейвид Дейвис. На събитието, което бележи края на третия кръг преговори за Брекзит, и Европейската комисия, и Великобритания запазиха позициите си по основните спорни въпроси.


"Времето лети бързо. На 29 март 2019 г. в полунощ Великобритания напуска Европейския съюз," припомни той. Въпреки някои "съществени пояснения" обаче "тази седмица не постигнахме никакъв решителен напредък по основните теми," добави Барние. По думите му ситуацията след третия кръг на преговорите е далеч от всякаква възможност да се премине към обсъждане на търговските връзки, за което Лондон настоява, и първо е необходимо да се изчистят трите въпроса за статута на гражданите на Европейския съюз във Великобритания, финансовите задължения на Лондон и статута на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Според Обединеното кралство тези три въпроса и разговорите за бъдещите търговски отношения могат да текат паралелно.


Барние отхвърли и идеята, че Великобритания би могла автоматично да получи достъп до единния пазар. Според него защитата на правовия ред в Европейския съюз и на единния пазар са ключови принципи на мандата за преговори, даден от Комисията. "Уважаваме суверенното решение на Великобритания. Едно е ясно - действието на ЕС и на единния му пазар няма да бъде подкопано от Брекзит," каза Барние. "Сигурно е и че съюзът ще запази автономията на вземането на решения. Великобритания иска да си върне контрола, да създаде нови стандарти и регулации и те да бъдат признати веднага в ЕС. Това е просто невъзможно. Не може да сте извън единния пазар и да оформяте работата му," добави той.
"Официално ни казаха, че ще напуснат общия пазар и митническия съюз, който е важан част от единния пазар. Може би не всички въпроси са били детайлно обсъдени във Великобритания, а е време - да се каже какво значи да си член на ЕС и на общия пазар и какво - да не си," обясни той в отговор на журналистически въпрос.


"Когато чета някои от документите, които ми изпраща Дейвид, долавям известна носталгия - да искаш да ползваш някои от предимствата на съюза, без да си част от него. А Брекзит означава Брекзит.... Не ние напускаме, а Великобритания."


"Тепърва трябва да градим доверие"


Главният преговарящ от името на Европейската комисия даде и примери за ситуации, в които "тепърва трябва да се гради доверие" между Лондон и Брюксел. "За правата на гражданите направихме стъпки, но трябва да продължим нататък. Това лято около 100 души получиха писма, че трябва да напуснат (Обединеното кралство). Лондон призна, че е грешка, но не се случва за първи път. Трябва да се признае, че правата на гражданите се защитават от Европейския съд."


Другият споменат пример беше свързан със задълженията на Великобритания към Европейския съюз - "сметката за развода", която Лондон оспорва. "Тази седмица Великобритания обясни, че задълженията ѝ ще се ограничат до датата на напускането. Имаме обаче задължения към трети страни - като Украйна, тихоокеански държави."


"След тази седмица става ясно, че Великобритания не се чувства правно обвързана да си плати задълженията при напускане. Също така искаме да поддържаме зелена инфраструктура в селските региони до 2020 г. - но Великобританя не може да признае това. Как да изградим доверие и да обсъждаме бъдещите си отношения?"


"Напускането и бъдещите отношения са неразривно свързани"


Великобритания настоява, че темите за оттеглянето и бъдещите отношения са "неразривно свързани". Той повтори това изречение три пъти. "Не става дума за прескачане на етапи, а за прагматични крачки напред." Няколко пъти спомена и че са нужди "гъвкавост и въображение" и че има напредък в разговорите, но е нужен още.


"Подходът на Великобритания е много по-гъвкав и по-прагматичен, защото избягва смущения за бизнеси и потребители," настоя Барние. "Имаме много различни позиции, но споразумението трябва да е съобразно закона и в духа на продължаващото партньорство между Великобритания и ЕС. Нека поставяме хората над процеса."


Той каза, че е постигнато съгласие по въпроси, свързани със социалните осигуровки, ще се защитава взаимното признаване на квалификациите, получени съответно във Великобритания и Европейския съюз. По думите му има "много допирни точки" по въпроса за статута на ирландската граница, но не и за статута на европейските и британските граждани съответно в Обединеното кралство и съюза, нито за финансовите задължения на Великобритания.


На коментара за необходимостта от гъвкавост и въображение от страна на Европейската комисия Барние отговори: "Искат от мен да покажа гъвкавост, но аз трябва да покажа и позиция. Хиляди и хиляди лица, бизнеси, студенти, лаборатории, трети страни, които имат текущи програми, замесени са и други данъкоплатци и те правят нещо на базата на казаното им от ЕС на 28-те държави. На тази база те са изградили проектите си. Затова казвам, че липсва напредък. Що се отнася до въображението - всичко е възможно, но аз трябва да се върна при 27-те с ясни отговори."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Напредък няма да има, поне както го очакват англичаните. То времето си върви, тик-так.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Великобритания иска да си върне контрола, да създаде нови стандарти и регулации и те да бъдат признати веднага в ЕС. Това е просто невъзможно. Не може да сте извън единния пазар и да оформяте работата му,"

  Кратко и ясно. В десятката.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1406 Весело

  Явно ще е голяма мъка разводът.
  Отделно от това да не си държавен служител в GB в близките години.Сигурно имат хиляди регулации , договори и споразумения върху които трябва да работят.Международни и вътрешни!Все повече се уверявам , че дори и агитиращите за напускане не са очаквали да успеят.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ингилизите са свикналЕ да преговарят от позиция на силния, ама този път те не са силния в преговорите.

 5. 5 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 441 Неутрално  "Великите" британци трябва да се научат Да Гледат Далече.

  А не са свикнали, това е ново за тях ...


 6. 6 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Не ние напускаме, а Великобритания. "

  Ако Великобритания наистина иска да напусне и в срок, те трябва да проявят гъвкавост и компромиси в преговорите. Европейците зор нямат.

 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#3] от "rwe33471675":

  Все повече се уверявам , че дори и агитиращите за напускане не са очаквали да успеят.
  —цитат от коментар 3 на rwe33471675


  Това го подозирам откакто "лидерите" на брекзита се разбягаха като хлебарки на светната лампа след резултата от референдума и с развода се занимава доскорошната поддръжничка на оставането в съюза Мей.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  "Не може да сте извън единния пазар и да оформяте работата му"
  Те направиха своя избор, сега искат само меда, но не и жилото.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Великоглупаците ще опитат да си договорят изключения в тяхна полза, ще повикат по медиите и като не стане по тяхната, ще дадат заден!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Любопитно

  "....................."Когато чета някои от документите, които ми изпраща Дейвид, долавям известна носталгия - да искаш да ползваш някои от предимствата на съюза, без да си част от него. А Брекзит означава Брекзит.... Не ние напускаме, а Великобритания."........................"

  Наглите брекзитъри искат само ползите от ЕС!Крайн време е ЕС да започнеда ги шамари тези тъпанари от Лондон!!!!!!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Любопитно

  До коментар [#1] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Крайно време е островните идиоти да започнат да се държат по-нормално /да "влязат в час" както се казва/!Тези лондонски глупаци не схванаха ли не няма как да се преборят с ЕС/27 държави-27 съперници на масата на преговорите отсреща/?!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Любопитно

  До коментар [#4] от "442":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Рано или късно под една или друга форма ЕС ще им го върне тъпкано на тези самозабравили се ингилизи!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Весело

  До коментар [#6] от "Черен хумор на кило":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Хич даже ЕС няма зор и освен това си мисля ,че Брюксел води много умно "играта",защото оставя островните тъпанари сами да се довкарат в "блатото на безизходицата"-което сами си избраха!Очаквам един много дълъг "сериал" на тема Брекзит с горчив край за островните глупаци!!!!!

 14. 14 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Не решителен напредък... няма никакъв напредък...напредакът е в посока назад...

  .. както е тръгнало скоро тия преговори ще преключат..

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2889 Весело

  Който бърза се спъва !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Любопитно

  До коментар [#14] от "lynyrds":

  И аз вече вземам да се съмнявам,че ще се стигне до успешен край на тези преговори!

 17. 17 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Патриотите за брекзит в момента се борят с гравитацията. Но нищо, нали народа все пак реши, а гласоподавателят, прав или не, поръчва музиката и ще настоява че "във интерес на ЕС е да ни даде каквото искаме", и за пред своята публика - "бизнесът на ЕС ще окаже натиск на ЕК".

  Тепърва ще става грозно, защото брекзитърите ще обвинят ЕС, а не себе си за липсата на напредък в преговорите. Ще има още конфронтация, още неприятни думи, обиди, но това са последните издихания на едно цяло поколение "национални" политици в ОК, същото като в САЩ с Тръмп.

  Ето покрай Тръмп надигнаха глава всякакви расисти, народът масово им се опълчи, и сега навсякъде им свалят паметниците на конфедерацията, които иначе си седяха. Покрай Тръмп и Брекзит ще изгори стария свят, и окончателно ще се роди новият.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK