Трябва ли Ердоган да се страхува от лидера на опозицията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на най-голямата опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу си стискат ръцете на тържествата за Деня на победата, 30 август.

© Handout, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на най-голямата опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу си стискат ръцете на тържествата за Деня на победата, 30 август.



Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция Кемал Кълъчдароглу заяви на 27 август, че президентът Реджеп Тайип Ердоган "се страхува" от него. В интервю за агенция "Франс прес" Кълъчдароглу обеща, че той и неговата партия няма да бъдат спрени от натиска на Ердоган.


Трябва ли Ердоган да се страхува от Кълъчдароглу?


Отговорът е и да, и не.




Да, защото има солидните 25 процента от турските избиратели, които ще гласуват за НРП дори и не непременно да смятат, че това е най-добрата партия, която представлява техните интереси или политически виждания. Значителен дял гласоподаватели дават своя вот за НРП, за да подкрепят светската, модерна и западно ориентирана държава на фона на консервативната и скептично настроена към Запада атмосфера при управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган от 2002 година насам.


Досега каквото и да са опитали Ердоган и ПСР, за да привлекат тези гласоподаватели, те не са успели да разбият това 25-процентно ядро. Докато това ядро стои здраво със или без НРП, пълен контрол върху обществото трудно ще бъде наложен. За Ердоган е опасно това, че НРП има солидна подкрепа, която може да нарасне, ако бъде мотивирана с правилната стратегия.


Друга причина защо той може да се страхува от Кълъчдароглу вероятно е това, че лидерът на НРП има потенциал да мотивира хората чрез спонтанни и прости тактики, както беше с "Похода за справедливост" от Анкара до Истанбул, който стартира на 15 юни, ден след като депутатът от НРП Енис Бербероглу беше осъден на 25 години затвор. Забранявайки употребата на символи и слогани на НРП по време на похода, Кълъчдароглу успя да привлече хора и с други политически убеждения и да обърне внимание на проблема с правосъдието в Турция, намирайки отклик дори в ПСР. Кълъчдароглу в момента председателства четиридневен конгрес за правосъдие в Чанаккале, опитвайки да наложи същата логика.


"Не очаквайте помощ от никого"


Но, от друга страна, Ердоган може да не се страхува от Кълъчдароглу основно заради сегашното управление вътре в НРП и начина, по който работи.


"Походът за справедливост" и "конгресът за справедливост" са опити на Кълъчдароглу да разтърси и изведе партията в ново измерение, като разшири електората й от сегашните 25 процента. Няма знак обаче, че тези действия са част от нова голяма стратегия.


Подобно на Ердоган Кълъчдароглу също наскоро призова жените и младите хора да играят по-активна роля в политиката. Но докато Ердоган инструктира местните организации да осигурят отговорни позиции на младите и жените, Кълъчдароглу им каза да проправят сами своя път в редиците. "Не очаквайте помощ от никого", каза той. Това е огромна разлика. Напътствията на Ердоган имат обвързващ ефект върху организацията на ПСР, така че ние вероятно сега ще видим повече жени и младежи в партийните редици след пролетния конгрес през 2018 г. Думите на Кълъчдароглу също може да окажат въздействие върху организацията на НРП, но той не е давал подобно разпореждане.


Фотогалерия: "Това е само първата стъпка" - начало на мирната съпротива в Турция >


В действителност ръководителите на различни изпълнителни структури на НРП нямат явно намерение да напуснат креслата си, за да дадат възможност на нови и динамични хора да влязат в партийните редици. Според достоверна информация от НРП дори и в нощта на 14 юни (когато се проведе извънредно заседание заради изпращането в затвора на Бербероглу) много от членовете на изпълнителния съвет на партията са се противопоставили на "Похода за справедливост", заявявайки, че партията не е готова за подобно действие психически и физически. Кълъчдароглу е казал, че той ще потегли на път независимо дали те ще се присъединят към него, и се оказа прав. Електоратът на партията, симпатизанти и противници на ПСР извън НРП бяха готови.


Гафове и принципи


Нещо повече, гафовете в последно време на ръководството разочароват много поддръжници на НРП. Най-скорошният беше изявление на говорителя на партията Бюлент Тезджан. На 25 август Тезджан заяви, че укриващият се от правосъдието Адил Йоксюз, за когото се твърди, че е изиграл водеща роля в осуетения опит за преврат през юли 2016 г., пътувал свободно из страната със самолетни билети на свое име. Йоксюз, както се твърди, е високопоставен представител на мрежата на Фетхуллах Гюлен, живеещия в САЩ ислямски проповедник, обвиняван, че е организирал пуча. Тезджан направи това взривоопасно изявление на пресконференция в опит да представи доказателство на твърдението, че опитът за преврат е бил "контролиран" от Ердоган. Оказа се обаче, че Тезджан не е проучил внимателно тази информация и въпросното лице е друг Адил Йоксюз, зарзаватчия от западния окръг Мугла, който пътувал във връзка със семейни дела.


Тъй като Кълъчдароглу все още не е обявил кандидатурата си за президентските избори през 2019 г. срещу Ердоган (за разлика от Мерал Акшенер, бъдещата председателка на нова партия на десницата), голям брой членове на изпълнителните органи на НРП започнаха да лобират да станат евентуален кандидат или поне кандидат за кмет на някой от градовете, в които НРП има най-голямо влияние. Много от тях желаят да заобиколят правилото на Кълъчдароглу, че всички кандидати трябва да отидат и да работят на терена, за да натрупат подкрепа, преди да станат кандидати за депутатски места. Поради това те оказват натиск върху Кълъчдароглу да отложи с една година пролетния конгрес през 2018 г., надявайки се да осигурят своите позиции, без да е необходимо да полагат работа на терена.


НРП освен това има проблем с признаването на промяната на системата на управление, одобрена с малка преднина на референдума на 16 април за преминаване към изпълнителна президентска система. В резултат от тази промяна няма да има пост премиер след 2019 г. и президентът ще оглавява кабинета. Кълъчдароглу все още казва, че вярва в непартиен президентски модел, но конституцията вече се промени и за да извърши промяна, той трябва да намери начин да доминира в парламента.


В крайна сметка с такива административни кадри и такъв манталитет в НРП Кълъчдароглу е изправен пред трудна битка в извеждането на своята партия от 25-процентния капан. Ердоган няма причина да се страхува от Кълъчдароглу, докато ръководството на НРП се противопоставя на каквито и да било промени и продължава без стратегия. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Тоо що не е арестуван ??? Или той само го играе опозиционер.

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Такава каша в ръководството е позната и в много партии у нас.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  Тъй като Кълъчдароглу все още не е обявил кандидатурата си за президентските избори през 2019 ......
  =======
  Еххх , нека я обяви ....още сега .... :)
  Ще получи 8 ми политически нокаут от избирателния сандък ...

  Bukalemun
 4. 4 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  чЕтка пак ли съ правиш на пророк ?

  щото нали само един пророк имахте

  ти сигурно си втория

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  Към дадения момент Ердо може да се страхува само от собствените си глупости. Защото, ако водиш юнаци, си воевода, а ако водиш овце, си чобанин.
  Иначе, армията, образованието и правото са почти обезглавени, ЕС само призовава към умереност, а САЩ още не са се сетили да ги демократизират.

  Еретик
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело


  Подобно на Ердоган Кълъчдароглу също наскоро призова жените и младите хора да играят по-активна роля в политиката.
  ========
  Късно е господин 《ганди》......
  Ердо я направи тая реформа още преди 10 гонини. ...

  Bukalemun
 7. 7 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  не му трябва нищо да прави
  султана напоследък му върши работата

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Не трябва са се притеснява, но Ердоган се страхува и от сянката си, затова ще се опита да го смачка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Аз мисля, че изобщо никой не трябва да се кандидатира насреща на Ердоган.
  Цялата пропагандна машина е в ръцете на Ердоган. Няма никакви независими от него вестници и телевизии. Държавната каса и тя негова. Всичките му лични и партийни разходи са с държавни пари. Ми няма смисъл. Нека се кандидатира сам.

 10. 10 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Подобно на Ердоган Кълъчдароглу също наскоро призова жените и младите хора да играят по-активна роля в политиката.========Късно е господин 《ганди》......Ердо я направи тая реформа още преди 10 гонини. ...
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Да включи домакините в кварталните си партийни организации на заплата. С чии пари ги плаща тези заплати?

  Чистачката от нашата фирма стана съпартийка на Ердо още преди 10г. Стабилна работа, без страх че може да остане безработна или да не и платят заплатата.

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Не ! Имперските им амбиции за Турция съвпадат, а Ердоган превъзхожда Кълъчдароглу много !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Не трябва.
  В държава, в която няма демокрация, диктаторът няма от какво да се страхува.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#10] от "half_truth":

  С чии пари ги плаща тези заплати?
  =====
  С тези които Гюлен не успя да отмъкне. ...
  Онзи ден пак бяха намерени 19 милиона TL .от "възглавници и каси " останали от фето....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно


  Трябва ли Ердоган да се страхува от Кълъчдароглу?
  Отговорът е и да, и не ....
  =========
  Всъщност , нека си позволим лека промяна на въпроса. .....:
  Спокоен ли ще е Ердоан , с опозиция водена от лидер като Кемал Кълъчдароглу ?
  И отговора ще е постоянно ДА !
  Поне близо от 10 гонини е така .....
  Има много причини за тоя кусур на опозиционния лидер ,но най главната причина е Кълъчдароглу не съумя това с което Ердоан възприе още от първия си политически ден......
  Лидерската политическа визия е главния приоритет при Ердоан !
  Партийната политическа визия е главния приоритет при Кълъчдароглу !

  Bukalemun
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#10] от "half_truth":С чии пари ги плаща тези заплати? =====С тези които Гюлен не успя да отмъкне. ...Онзи ден пак бяха намерени 19 милиона TL .от "възглавници и каси " останали от фето....
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  19 млна във възглавници! Това повече прилича на почерка на Ердо и хората му. Те криеха долари и еврота в кутии за обувки.

  На Гюлен му конфискуваха цялата собственост в Турция. Собственост за много милиарди. Той по-скоро е обран отколкото обирач.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#15] от "half_truth":

  На Гюлен му конфискуваха цялата собственост в Турция. Собственост за много милиарди. Той по-скоро е обран отколкото обирач.
  ========
  Бягайки към Пенсилвания , Гюлен отмъкна 60 милиарда долара , кеш !
  Да не мислиш ,че ги е заработил с пот на челото ?!
  Да не му съчувстваш ,че е позабравил нещо. ....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  :Да не мислиш ,че ги е заработил с пот на челото ?!Да не му съчувстваш ,че е позабравил нещо. ....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Откъде накъде ще съчувствам на Гюлен. От моя гледна точка Гюлен и Ердоган като ислямисти са от другата страна на чертата. А иначе е абсурдно някой в Турция по почтен начин да направи много пари. Почтенно с под на челото си печелят парите средния и дребен бизнес. Данъчното постоянно им диша във врата като гарант за неотклонение от почтенността. За едрия бизнес обаче винаги има "ексклузивни условия".
  Пак ще кажа, не съм против да се прочиства държавата от хора на двойна заплата. Ама Ердоган обявява за продажници всичките си опоненти. Как пък няма един непродаден републиканец, за вярване ли е ? А междувременно Ердоган твърдо си следва целта - узурпира и ислямизира властта. Всъщност аз за това бях влязла в този форум, за да кажа, че Ердоган не е това, което изглеждаше. Тогава го наричаха умерен ислямист. Разбира се щом такъв президент Ви харесва и докато сте мнозинство нямам право да се сърдя.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#17] от "half_truth":

  Разбира се щом такъв президент Ви харесва и докато сте мнозинство нямам право да се сърдя.
  ========
  Да ама не сме на дефиле !
  Щом автобуса в който се намирам , се движи в правилна посока , за мен не е важен шофьора .....колко е красив , грозен и т.н....
  А най жалкото е ,че наричаш Ердоан ислямист !
  В този форум ти си една от малкото , които знаят ,че това не е верно !
  Въпреки това , използваш тая партенка по най двустандартен начин.

  Bukalemun
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#17] от "half_truth":
  Пак ще кажа, не съм против да се прочиства държавата от хора на двойна заплата.
  ======
  Че защо ? Кое те кара да си против ?
  Аз съм на двойна ....понякога и на тройна заплата ....нещо пречи ли ти ?
  Когато човек заслужава някакви пари , какви са ти основанията , той да не ги получава ?
  Събуди се , Мария .....перестройката свърши ,стената падна , соца си отиде !

  Bukalemun
 20. 20 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  и кой казва коя е правилната посока на автобуса

  ти ли?

  или при вас нямате право да избирате посока?

  това един да избира посоката на всички се казва диктатура навсякъде по света

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#17] от "half_truth":

  Всъщност аз за това бях влязла в този форум, за да кажа, че Ердоган не е това, което изглеждаше. Тогава го наричаха умерен ислямист.
  =======
  :).....а в момента какъв е субтропичен или субполярен ?
  Ислямист бил....!
  На интелигенцията това не съм и харесвал никога. ....
  Прочита тонове книги , изучава се , но с оня стереотип на умишлено наложените квалификации не може да се пребори ......
  НЕ ЗАБРАВЯЙ ....."ислямиста" Ердоан успя да събере на една маса заклетите врагове , Папата и Bartholomeos !!! Никой не бе в състояние да го стори .....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#20] от "rfq35526131":

  Ееее....я падни вече от яката ми !
  Ти ли си показвача на правилните посоки ? Особено пък ти !

  Bukalemun
 23. 23 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  ти го изкара обединител на християнството ли бе наглец

 24. 24 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  чЕтка

  аз никога не съм се държал назидателно
  като теб
  опитваш да налагаш мнение а не да споделяш

  и ако си тръгнал в Български форум да търсиш подкрепа за малоумната маймуна Реджеб Великолепни

  си напълно луд


  елементарно същество с телевизионна обща култура

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#24] от "rfq35526131":
  Първо се научи когато се обръщат към теб , да отговаряш .....
  Нея питам.


  Bukalemun
 26. 26 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  не ми казвай какво да правя

  коментирам когото и каквото искам и както искам

  ти в турски форум можеш ли да го направиш?

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#23] от "rfq35526131":
  Това се случи .....сакън да не почнеш сега да го отричаш ....голяма излагация ще падне !

  Bukalemun
 28. 28 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  На интелигенцията това не съм и харесвал никога.


  е то всеки комплексар го дразни интелигенцията

 29. 29 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  пред кого и от кого да се излагам и за какво?
  уточнявай
  и какво да отричам ?

  че се забавлявам с основния ти талант
  да си смешен и тъп(уточнявам)

  ако не си осъзнал ти си форумния клоун
  мен лично ме кефи колко си наивен пък си с претенций:)
  П.П. това което правиш във коментарите не е полезно нито на султаната нито на ердо
  дразниш хората нарочно щото не можеш 30 години да простиш че ти сменихме името

 30. 30 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  и последно
  немците отказват да признаят Гюлен за терорист

  следва ПКК

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#28] от "rfq35526131":

  Що отговаряш от нейно име ....да не си и прислуга ..... :)....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  не
  щото е демокрация и мога да го правя
  и щото смятам че е яко да те обучавам

 33. 33 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  сам се харесваш

  също като султан Реджеб

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#32] от "rfq35526131":

  Ахаа , сега стана ясно !
  Ти все още си мислиш ,че си от обучаващите .....
  Ок тогава. ...продължавай в същото темпо. ...

  Bukalemun
 35. 35 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  кое ти е станало ясно?

  щото като гледам още си меко казано заблуден





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK