Трябва ли Ердоган да се страхува от лидера на опозицията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на най-голямата опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу си стискат ръцете на тържествата за Деня на победата, 30 август.

© Handout, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на най-голямата опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу си стискат ръцете на тържествата за Деня на победата, 30 август.Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция Кемал Кълъчдароглу заяви на 27 август, че президентът Реджеп Тайип Ердоган "се страхува" от него. В интервю за агенция "Франс прес" Кълъчдароглу обеща, че той и неговата партия няма да бъдат спрени от натиска на Ердоган.


Трябва ли Ердоган да се страхува от Кълъчдароглу?


Отговорът е и да, и не.
Да, защото има солидните 25 процента от турските избиратели, които ще гласуват за НРП дори и не непременно да смятат, че това е най-добрата партия, която представлява техните интереси или политически виждания. Значителен дял гласоподаватели дават своя вот за НРП, за да подкрепят светската, модерна и западно ориентирана държава на фона на консервативната и скептично настроена към Запада атмосфера при управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган от 2002 година насам.


Досега каквото и да са опитали Ердоган и ПСР, за да привлекат тези гласоподаватели, те не са успели да разбият това 25-процентно ядро. Докато това ядро стои здраво със или без НРП, пълен контрол върху обществото трудно ще бъде наложен. За Ердоган е опасно това, че НРП има солидна подкрепа, която може да нарасне, ако бъде мотивирана с правилната стратегия.


Друга причина защо той може да се страхува от Кълъчдароглу вероятно е това, че лидерът на НРП има потенциал да мотивира хората чрез спонтанни и прости тактики, както беше с "Похода за справедливост" от Анкара до Истанбул, който стартира на 15 юни, ден след като депутатът от НРП Енис Бербероглу беше осъден на 25 години затвор. Забранявайки употребата на символи и слогани на НРП по време на похода, Кълъчдароглу успя да привлече хора и с други политически убеждения и да обърне внимание на проблема с правосъдието в Турция, намирайки отклик дори в ПСР. Кълъчдароглу в момента председателства четиридневен конгрес за правосъдие в Чанаккале, опитвайки да наложи същата логика.


"Не очаквайте помощ от никого"


Но, от друга страна, Ердоган може да не се страхува от Кълъчдароглу основно заради сегашното управление вътре в НРП и начина, по който работи.


"Походът за справедливост" и "конгресът за справедливост" са опити на Кълъчдароглу да разтърси и изведе партията в ново измерение, като разшири електората й от сегашните 25 процента. Няма знак обаче, че тези действия са част от нова голяма стратегия.


Подобно на Ердоган Кълъчдароглу също наскоро призова жените и младите хора да играят по-активна роля в политиката. Но докато Ердоган инструктира местните организации да осигурят отговорни позиции на младите и жените, Кълъчдароглу им каза да проправят сами своя път в редиците. "Не очаквайте помощ от никого", каза той. Това е огромна разлика. Напътствията на Ердоган имат обвързващ ефект върху организацията на ПСР, така че ние вероятно сега ще видим повече жени и младежи в партийните редици след пролетния конгрес през 2018 г. Думите на Кълъчдароглу също може да окажат въздействие върху организацията на НРП, но той не е давал подобно разпореждане.


Фотогалерия: "Това е само първата стъпка" - начало на мирната съпротива в Турция >


В действителност ръководителите на различни изпълнителни структури на НРП нямат явно намерение да напуснат креслата си, за да дадат възможност на нови и динамични хора да влязат в партийните редици. Според достоверна информация от НРП дори и в нощта на 14 юни (когато се проведе извънредно заседание заради изпращането в затвора на Бербероглу) много от членовете на изпълнителния съвет на партията са се противопоставили на "Похода за справедливост", заявявайки, че партията не е готова за подобно действие психически и физически. Кълъчдароглу е казал, че той ще потегли на път независимо дали те ще се присъединят към него, и се оказа прав. Електоратът на партията, симпатизанти и противници на ПСР извън НРП бяха готови.


Гафове и принципи


Нещо повече, гафовете в последно време на ръководството разочароват много поддръжници на НРП. Най-скорошният беше изявление на говорителя на партията Бюлент Тезджан. На 25 август Тезджан заяви, че укриващият се от правосъдието Адил Йоксюз, за когото се твърди, че е изиграл водеща роля в осуетения опит за преврат през юли 2016 г., пътувал свободно из страната със самолетни билети на свое име. Йоксюз, както се твърди, е високопоставен представител на мрежата на Фетхуллах Гюлен, живеещия в САЩ ислямски проповедник, обвиняван, че е организирал пуча. Тезджан направи това взривоопасно изявление на пресконференция в опит да представи доказателство на твърдението, че опитът за преврат е бил "контролиран" от Ердоган. Оказа се обаче, че Тезджан не е проучил внимателно тази информация и въпросното лице е друг Адил Йоксюз, зарзаватчия от западния окръг Мугла, който пътувал във връзка със семейни дела.


Тъй като Кълъчдароглу все още не е обявил кандидатурата си за президентските избори през 2019 г. срещу Ердоган (за разлика от Мерал Акшенер, бъдещата председателка на нова партия на десницата), голям брой членове на изпълнителните органи на НРП започнаха да лобират да станат евентуален кандидат или поне кандидат за кмет на някой от градовете, в които НРП има най-голямо влияние. Много от тях желаят да заобиколят правилото на Кълъчдароглу, че всички кандидати трябва да отидат и да работят на терена, за да натрупат подкрепа, преди да станат кандидати за депутатски места. Поради това те оказват натиск върху Кълъчдароглу да отложи с една година пролетния конгрес през 2018 г., надявайки се да осигурят своите позиции, без да е необходимо да полагат работа на терена.


НРП освен това има проблем с признаването на промяната на системата на управление, одобрена с малка преднина на референдума на 16 април за преминаване към изпълнителна президентска система. В резултат от тази промяна няма да има пост премиер след 2019 г. и президентът ще оглавява кабинета. Кълъчдароглу все още казва, че вярва в непартиен президентски модел, но конституцията вече се промени и за да извърши промяна, той трябва да намери начин да доминира в парламента.


В крайна сметка с такива административни кадри и такъв манталитет в НРП Кълъчдароглу е изправен пред трудна битка в извеждането на своята партия от 25-процентния капан. Ердоган няма причина да се страхува от Кълъчдароглу, докато ръководството на НРП се противопоставя на каквито и да било промени и продължава без стратегия. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK