Северна Корея може да стигне до ядрена война и все пак да оцелее

Северна Корея може да стигне до ядрена война и все пак да оцелее

© US AIR FORCE/STAFF SGT. JOSHUA S, EPAЗдравият разум казва, че ако си позволи да използва ядрени оръжия, Северна Корея ще извърши самоубийство. Вслушайте се обаче в онова, което експертите по (военно) възпиране наричат "теория на победата".


Мнозина, които са изследвали как "работят" ядрените стратегии, допускат, че Северна Корея може да доведе ескалацията до ядрена война и все пак да оцелее. Ракетният опит във вторник отново показва, че тя вероятно се подготвя да извърши именно това - но само ако бъде притисната в ъгъла.


Всяка изстреляна от севернокорейския лидер Ким Чен-ун ракета има висока цена. Запасите на Северна Корея не са неограничени и производството (на тези ракети) не е нито лесно, нито евтино. Така че когато Ким нареди на своите стратегически сили поредното изстрелване, спокойно може да се каже, че това е добре преценен ход за постигане на максимален политически, технически и изпитателен ефект. Изстрелването във вторник на балистична ракета над Япония към откритите пространства на Тихия океан, въпреки предупрежденията на САЩ и техните съюзници, е нагледен пример.
Зад всяко изстрелване има солидна стратегия. Ето каква е тя от гледната точка на Ким.


Как Северът може да оцелее


Северна Корея никога не е намеквала, че би използвала ядрени оръжия за удар срещу САЩ или техните съюзници без съвършено никаква причина. Но както и Вашингтон, тя винаги заявява открито, че ако някога бъде нападната или ако има причина да смята, че срещу нея предстои атака, тя има право на ответен или дори на изпреварващ първи удар.


Това, което би я накарало да "натисне спусъка", може да е необичайно движение на войски в Южна Корея, подозрителна активност в американските бази в Япония, или - както Пхенян неотдавна предупреди - прелитания край нейното въздушно пространство на американски бомбардировачи В-1В, излетели от базата на остров Гуам.


Ако Ким прецени, че някое от изброените неща говори за предстояща атака, един от стратегическите варианти на Северна Корея ще бъде незабавно да вземе на прицел американските бази в Япония. Още по-силов отговор би била атака срещу японски град, като например Токио, макар че това вероятно няма да е необходимо, защото на такъв етап целта на Пхенян ще бъде да отслаби американското военно командване и контрола му над ситуацията. Употреба на ядрено оръжие би изпратила най-мощния сигнал, но химическото оръжие също е алтернатива.


Способността на Северна Корея за последващ удар срещу континенталната територия на САЩ с ракети с ядрен заряд е ключът към оцеляването ѝ при този сценарий. И затова Ким така бърза да усъвършенства своите ракети и да се хвали с тях пред света.


"Причината те да разработят междуконтинентални балистични ракети бе да възпрат ответен американски ядрен удар, защото ако можеш да държиш на прицел американски град или градове, това винаги променя американската преценка за ситуацията", каза Вайпин Наранг, професор по политически науки от Масачузетския технологичен институт и експерт по ядрена стратегия.


"Наистина ли сме готови да изложим на риск Лос Анджелис или Чикаго, за да отвърнем на атака срещу военна база на САЩ в региона? - пита той. - Вероятно не."


Именно на това залага Ким. Ако отговорът наистина е "не", Северна Корея има шанс - макар и твърде мъгляв и рискован - да избегне пълномащабна конвенционална атака от САЩ и да оцелее още един ден.


Използвай ги или губиш


Ким не е параноик. Той има основания да се страхува от нападение на САЩ. Много малко вероятно е Вашингтон едностранно да започне война. Но ако все пак го направи, Северна Корея ще се изправи срещу един много по-силен и по-добре въоръжен противник, способен да пренесе битката точно пред "прага" на Ким. Успешен първи удар на САЩ може за броени часове или дни да обезсили севернокорейското ръководство или най-малко сериозно да разстрои командната му верига и да унищожи голяма част от бойния потенциал на страната.


Затова Северна Корея има много силен стимул да предприеме бърза ескалация, преди всичко да бъде загубено. При Ким Ир-сен и Ким Чен-ир - дядото и бащата на сегашния Ким - Северна Корея разчиташе на (мощна) конвенционална артилерия, разположена съвсем близо на север от демилитаризираната зона, за да възпира Вашингтон, разчитайки, че САЩ няма за предприемат никакви действия, които да изложат на риск от атака южнокорейската столица Сеул и които биха довели до огромни човешки загуби и разрушения.


Ким, страхувайки се от "обезглавяващи удари", вкара в това уравнение ракети и ядрени заряди като допълнителна защита. Неговата стратегия е да неутрализира военните варианти на Вашингтон, като държи за заложници и Сеул, и един американски град, а в същото време да укрепва собствената си способност да издържи на първи удар или на масирана ответна поредица от удари. За тази цел Северна Корея разработва различни видове ракети, които могат да бъдат изстрелвани от сушата или от подводници и да могат лесно да бъдат скривани и транспортирани към затънтени, трудно откриваеми места.


Съвсем логично е да се смята, че страни с големи арсенали е по-малко вероятно да се изправят пред дилемата да ги използват или да ги загубят. Предполага се, че Северна Корея е натрупала арсенал от вероятно няколко десетки ядрени заряди и всяка година го увеличава с още десетина. Това не е никак малко, но според някои анализатори на Ким ще бъдат необходими няколко стотин, за да бъде излекуван от синдрома на "сърбящия пръст на спусъка".


Стратегията на безумеца


В средите на експертите по възпиране преднамерената двусмисленост се смята за задължително условие. Но неяснотата може да бъде смъртоносна.


При всяка конфронтация най-добре е опонентът да знае, че има по-добър вариант от "пресичането на линията", но да не знае къде точно минава тази линия. Това налага предпазливост. Неяснотата, от друга страна, подтиква към предприемане на действия за самозащита, мотивирани или от страх, или от прекалена самоувереност.


Изглежда, че именно това прави сега Северна Корея, макар да не е ясно дали мотивът ѝ е страх или арогантност. През последните няколко седмици американският президент Доналд Тръмп обеща "огън, ярост и мощ, каквито светът никога не е виждал", ако Северна Корея си позволи дори да изрече заплаха - нещо, което тя направи почти веднага, без да има големи последствия. Министрите на Тръмп приглушиха тона, но в хода на този процес като че ли заличиха заложените от самите тях "червени линии".


Някои предположиха, че това е умишлена "стратегия на безумеца". Вдъхновен от писанията на Макиавели, президентът Ричард Никсън опита такъв подход срещу Виетнам в края на 1960-те години. Идеята му бе да накара виетнамците и техните комунистически съюзници да си мислят, че Никсън би направил всичко, включително и че би използвал ядрени оръжия, за да приключи войната.


Но ако Тръмп прави същото, той не го прави много добре, каза (цитираният по-горе) Наранг. Докато обаче правителството на Ким говори в един глас и стои на последователна позиция, което дава тежест на "подхода на безумеца", за Тръмп е сериозен проблем, ако прави такива "безумни" изявления, без те след това да бъдат оттегляни от някой в неговото правителство. "В един момент (преднамерената) двусмисленост се губи и ние просто изглеждаме неадекватни", отбеляза Наранг. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Един стелт дрон с една ракета насочена към Кимчо ще реши проблема. Не знам що се туткат още.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Любопитно

  Няма да се плашите от Северна Корея - САЩ за какво плащат стотици милиарди за бомби?

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  сега се чакат форумните експерти да оборят статията

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 735 Неутрално

  "Северна Корея може да стигне до ядрена война и все пак да оцелее"

  Да бе, а розовите слончета могат да летят.

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1383 Весело

  Последното изречение описва идеално ситуацията.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Ти да видиш! Те Южна Корея и Япония с THAAD и Пейтриът нямат 100% сигурност при ракетен удар срещу тях, та дебелака щял да се опази от ядрена атака с допотопната си противоракетна отбрана. Локуми!

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  "Северна Корея може да стигне до ядрена война и все пак да оцелее"

  Бай, бабо, да не ме среща мечка!

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3166 Любопитно

  При масиран НЕЯДРЕН удар с високоточни оръжия ,СК ще стане черно петно на картата за 24 часа!Ще се самоунищожат със собсвените си ракети модел 1985г.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#8] от "Messerschmitt":

  като във Виетнам ли ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Никакъв шанс няма Северна Корея при военен сблъсък със САЩ.Силите са неравни,дори и Китай и Русия да се включат в полза на Северна Корея!

 11. 11 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Всички подобни автори като този изхождат от презумпцията, че основа на стратегията на дебелака е да държи за заложници цивилни цели в Южна Корея и Япония. Както и от това, че:
  1. Няма начин да бъде възпряна артилерията, способна да порази Южна Корея.
  2. Ким вече има не само нужния ракетен двигател и платформа за изстрелване, но и re-entry vehicle и компактна ядрена бойна глава, която е достатъчно устойчива за да устои на огромните натоварвания и температура в терминалната фаза на полета и по този начин е в състояние да държи в шах САЩ.

  Тези допускания са грубо погрешни. Но да допуснем, че САЩ ударят. Какво би постигнал Ким, ако вместо отбрана и разчитане на бясна китайска реакция вземе, та удари Юга и Япония, причинявайки колосални цивилни жертви /аз дълбоко се съмнявам че има нужната способност/? Това би означавало мигновено самоубийство на Северна Корея, защото би предизвикало нахлуване на южняците със сухопътна операция, а за военния отговор на Япония просто не ми се мисли. При това тези отговори биха били напълно законни и политически приемливи за цялата световна общност. Друг е въпросът, че моткането на САЩ рано или късно ще доведе до реално влизане на Севера в ядрения клуб и това би било много по-тежък проблем на САЩ от сегашния им проблем. В щатите обаче винаги се намират стотици пацифистки глупаци , които предизвикват буря в общественото мнение насочена към невоенно ангажиране и страх, което създава политически проблеми на всяка администрация. Навремето по същия олигофренски начин е допуснато Китай да стане ядрена държава и сега виждаме последиците от това.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не съм експерт и може би затова не разбирам защо светът се занимава с Ким Чен Ун. Какво би станало ако никой не обръща внимание на ядрената и ракетната му програма? Ще натрупа достатъчно оръжия и ще нападне първи? Твърде невероятно. Запазват се санкциите и се оставят севернокорейците да си живеят с Ким Чен Ун щом си го харесват. Докогато си го харесват. Тяхна си работа. Ако повече не искат - както либийците с Кадафи.

 13. 13 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Глупава статия от самонадеен глупак...................
  Сегашното поведение на Сев. Корея се определя и ПООЩРЯВА единствено и само от явната и неявна подкрепа на Русия и Китай за режима на Ким.

 14. 14 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 774 Неутрално

  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  При масиран НЕЯДРЕН удар с високоточни оръжия ,СК ще стане черно петно на картата за 24 часа!.......................
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#8] от "Messerschmitt":като във Виетнам ли ???
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Не старшинка....като 1991 като в Ирак!Събуди се ,старши 2017 сме!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#15] от "Messerschmitt":

  а Афганистан кога беше пиленце, че остарях и не помня ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не. Като в Афганистан 1989 г. , когато ушанките начело с генерал Громов , като насрани се изнизаха в СеСеСеРе-то , подгонени от муджахидините ................

 18. 18 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не. Като в Афганистан 1989 г. , когато ушанките начело с генерал Громов , като насрани се изнизаха в СеСеСеРе-то , подгонени от муджахидините ................

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Не съм експерт и може би затова не разбирам защо светът се занимава с Ким Чен Ун. Какво би станало ако никой не обръща внимание на ядрената и ракетната му програма?
  —цитат от коментар 12 на Един препатил

  Че то не е нужно да си експерт, за да оцениш грубо обстановката. Ким не само разработва ядрени оръжия, но и публично се перчи, и заплашва да ги употреби. Но това не са само приказки - онзи ден изстреля ракета над чужда територия.
  Е, няма как над главата ти да минават ракети, а ти да се правиш, че не ги забелязваш. Игнорирането само ще го накара да извърши нещо още по-глупаво в опит да му обърнат внимание.

 20. 20 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#11] от "меншевик":

  Защо се съмняваш, че има нужната способност? Знае се, че има страшно много артилерия и Сеул е напълно в обхвата и. Ако започнат масиран обстрел, дори и с ядрено оръжие (щото е развърната на големи площи и достатъчно разпръснато) не може достатъчно бързо и ефективно да се погаси, преди да е нанесла "колосални цивилни жертви" и разрушения. Така че докато американските градове още не са станали заложници и не е ясно кога биха станали (наистина засега няма данни КНДР да е усвоила технология за връщане на бойните глави в атмосферата), то Сеул си е 100% заложник от доста време.

 21. 21 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Кимчо ли е проблема след като други държави имат по хиляди ракети с ядрени заряди?

 22. 22 Профил на Костадинка Костадинова
  Костадинка Костадинова
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Според мен Ким дава знаци че ако се наложи - ще удря по основния враг САЩ, и неговия съдружник Япония. Ким няма да удря по Южна Корея. Става дума за ЕДИН народ !!!!! Според мен Северна Корея никога няма да злостори на Южна. Не мечтае дори за никаква стена между севера и юга - нито китайска, нито берлинска, нито мексиканска. И ако е така - е много правилно.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай_1":

  Американците колко време са там без успех ??? Че и ние барабар Петко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Всяка изстреляна от севернокорейския лидер Ким Чен-ун ракета има висока цена. Запасите на Северна Корея не са неограничени и производството (на тези ракети) не е нито лесно, нито евтино.
  —цитат от коментар 0 на Eрик Талмъдж


  Какво пък толкова ценно има в тия ракети, че да имат ресурси за единични бройки?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#24] от "usero":

  Особено без бойни глави.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Разстроено

  До коментар [#25] от "Димитър Димитров":

  Някой май много го мори некрофилията ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#25] от "Димитър Димитров":Някой май много го мори некрофилията ?
  —цитат от коментар 27 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти го каза.Май тебе те гони.Разбираемо :)

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#28] от "Димитър Димитров":

  явно и този термин за теб е голяма тайна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#11] от "меншевик":

  "за военния отговор на Япония просто не ми се мисли"

  То няма и нищо за мислене - севернокорейската армия е 5 пъти по - яка

  http://bit.ly/2vPm4Bx

 31. 31 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#28] от "Димитър Димитров":явно и този термин за теб е голяма тайна.
  —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


  Мне,не е.Май не осмисляш писмен текст.Отнова разбираемо :)

 32. 32 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#11] от "меншевик":"за военния отговор на Япония просто не ми се мисли"То няма и нищо за мислене - севернокорейската армия е 5 пъти по - якаhttp://bit.ly/2vPm4Bx
  —цитат от коментар 30 на dosetliv


  Мноо е яка.С тия руски ръжди от 60-те е супер яка армия,няма що.

 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  "Северна Корея може да стигне до ядрена война и все пак да оцелее"

  Ама друг път! От СК ще остане само стъкло от скалите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 229 Неутрално

  САЩ не могат да си позволят да НЕ отвърнат на корейски удар къде и да е, най-малкото от гледна точка на престиж. Ако ще Ким да държи заложник не Сеул ами и белия дом. Ще са задължени да отвърнат.

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Ким е технологично изостанал.
  Хората произвеждат нано роботи убийци. Някой спомня ли си една статия на дневник за пеперуди роботи. Всички им се радвахме, колко са прекрасни. Е, целта на създаването им не е толкова красива. Тези пеперудки могат да изпълняват поръчки. В момента се развива проекта да могат да се събират и да образуват общ "организъм", т.е. нетуорк и т.н.

  Малко гадно, ама представете си милиони пеперудки, които могат да нападат хората без да докосват нищо друго.

 36. 36 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 969 Неутрално

  само пълен наивник може да си мисли че СК е сама. СК е аватар на Китай, чрез който те прокарват хитро геополитическите си интереси, а с Китай оправия няма нито във икономическо, нито във военно отношение!

  Евроатлантида
 37. 37 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Още един елемент в уравнението - избирателите на Тръмп (40% от американците) не се вълнуват особено от руската връзка, нито от правата на културни, сексуални и етнически малцинства. Но са много чувствителни на тема сигурност. Той може спокойно да се будалка с демократите и Мюлер и избирателите му няма да мигнат. Но ако решат, че не може да им осигури сигурност, отива на пързалката.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 38. 38 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е, как няма да оцелее, та те върху Слънцето кацнаха, та това ли

 39. 39 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сталкер":

  Защото основната част на севернокорейската артилерия се състои от класически /от 60те години/ съветски 152 мм гаубици които имат обсег преко сили 20 километра и съветски системи град с обсег до 40 километра, както и разни стари ракети тип Луна, които са лесна плячка са съвременното ПВО, за това се съмнявам. Освен това там, където е развърната основната част е доста на север в планински масиви именно за да се пазят при първи удар от противника. Надолу към ДМЗ , където реално заплашват Юга са просто sitting duck за южнокорейската отбранителна технология да не говорим за обстрел с крилати ракети и разни играчки от типа SDB или по-големи от стратегическата авиация, за която авиация севера нямат дори радари, или томаховки изстреляни от подводни лодки. Ставало е дума и преди - ако Ким удари пръв е ясно, че жертви ще има много. Въпросът е в това, че за да му бъде нанесен обезоръжаващ удар не е необходимо някакво колосално съсредоточаване на военни активи, което да го принуди да действа пръв. Тоест ударът може да е маскиран - той за това дебелия реве като хималайска мечка при всяко учение на САЩ в Япония или Корея, защото не знае дали е просто учение, или не му кроят капата. Също много рева когато към полуострова наминаха две АУГ ей така на екскурзия просто.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 40. 40 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 969 Неутрално

  САЩ са в шах! Нямат начин да използват ядрено оръжие, без да поразят територии на 2 равностойни военни суперсили (след което ще последва съкрушителен ответен удар). А с конвенционални военни действия ще са в голям риск, доколкото армията на СК е подобна по численост на тяхната. И не на последно място, това не е Ирак - там хората са подготвени, мотивирани и въоръжени.

  Евроатлантида
 41. 41 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всички медии се надпреварват да ни обясняват колко луд и непредвидим е диктатора Ким, а това изобщо не е така. Притежанието на ядрено оръжие, което може да бъде използвано срещу съюзниците на САЩ: Южна Кореа и Япония, а скоро време и срещу Сан Франциско, Сиатъл и Л.А. е просто застрахоката живот на режима на Ким. Ким много добре знае какво се случи на други режими, които се отказаха от притежанието на ядрено оръжие, като този в Либия например, затова реши да се застрахова. А това, че Ким ще нападне САЩ е просто смехотворно.

 42. 42 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  От КНДР може да оцелее само Ун и неговата околност.

 43. 43 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#30] от "dosetliv":

  Годишният военен бюджет на Япония е 42 милиарда долара. Смазващо превъзходство по море и във въздуха спрямо северна корея, което означава, че са в състояние да потопят в кръв севера, ако бъдат предизвикани с някоя тъпа ракетка по Токио например. Няма boots on the ground няма нищо - само огнен снеговалеж.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Позволиха на този непорасмал мъж твърде много и той се взе насериозно. Една икономическа блокада ще е съвсем на място. Нито нещо да влиза, нито да излиза от Северна Корея.

 45. 45 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#11] от "меншевик":"за военния отговор на Япония просто не ми се мисли"То няма и нищо за мислене - севернокорейската армия е 5 пъти по - якаhttp://bit.ly/2vPm4Bx
  —цитат от коментар 30 на dosetliv


  Много я яка, няма що. Единствено по-което превъзхождат е пушечното месо и сАвецките теникии от 60-те.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Евати глупостите. Значи ще жертват без проблем Токио, Сеул... само да не е LA?
  После, САЩ никога няма да нападне Северна Корея, докато Китай и Русия са с тях. Ще им дойде множко. А Китай няма да позволи война на границата си така че ПЪУНИ глупости

 47. 47 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Неутрално

  То няма и нищо за мислене - севернокорейската армия е 5 пъти по - яка http://bit.ly/2vPm4Bx
  —цитат от коментар 30 на dosetliv

  То не е достатъчно да имаш по-голяма сухопътна армия, щото войната не е само пушки и оръдия, а и ресурси + логистика. Затова точно от сайта, който си посочил се вижда, че не е по-яка. Япония има по-силен флот, по-силна авиация, по-големи резерви от хора, по-голям военен бюджет, повече ресурси, по-силни съюзници и т.н. Най-вероятно са и по-добре тренирани.

  Така че оценката на въоръжените сили винаги е комплексна, а не просто бройки техника. Ето ти един сайт, който по-добре оценява състоянито на двете държави.
  https://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Темата за Северна Корея омръзна на всички - там война няма да има, защото Китай не разрешава война близо до границите си, за да не нарушат "небесното спокойствие" на Първата сила. Можете само да честитите на Ким успехите в космонавтиката и статута на ядрена държава и толкоз. Това са новите реалности.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Весело

  Ким е технологично изостанал.
  —цитат от коментар 35 на half_truth

  Виждаме, виждаме ... колко е изостанал Ким ... Ние в България нямаме безработни, всеки ден изстрелваме ракети в космоса и пускаме ядрени реактори, а горкия Ким ни ракети си има , ни ядрени бомби, дори хората му киснат безработни насред Северна Корея.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Весело

  Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Позволиха на този непорасмал мъж твърде много и той се взе насериозно. Една икономическа блокада ще е съвсем на място. Нито нещо да влиза, нито да излиза от Северна Корея.
  —цитат от коментар 44 на Роси

  Това за блокадата ... другаря Ци ли го каза или Путин ? Другите не пеят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#45] от "крайно-десен лузър":Ае лейки кухи, Япония до скоро нямаше право да има армия, като губеща страна във втората световна война, както и Германия. Мисля че последните няколко години вече имат право. Така че може би имат някакви въоръжени сили...
  —цитат от коментар 49 на uq

  Всъщност от десетилетия насам имат армия, само че я наричаха Сили за самоотбрана. Освен това Япония не купува американски оръжия, а вече над 40 години строи свои кораби, самолети, танкове, артилерия и т.н.
  А това право отпреди няколко години за което говориш, не създава армия, а просто формално позволява на Япония да води бойни действия извън границите си. Съответно вече имат и подобие на военна доктрина с определяне на държави, които са главна военна заплаха и т.н.

  Да, всъщност има малка промяна - създадоха морска пехота, но армия си имат от много време насам.

 54. 54 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#43] от "меншевик":

  Пхахаха ти па ли плашиш бе айтоски...японците ша стрелят до владивосток....пхахазазаза

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  "През последните няколко седмици американският президент Доналд Тръмп обеща "огън, ярост и мощ, каквито светът никога не е виждал", ако Северна Корея си позволи дори да изрече заплаха - нещо, което тя направи почти веднага, без да има големи последствия. Министрите на Тръмп приглушиха тона, но в хода на този процес като че ли заличиха заложените от самите тях "червени линии"."

  Това беше точно така. Даже Ким-чо III изтрелвайки ракета над Япония наскоро още веднъж се направо се изгаври с Тръмпи. Разбира се не последва никакъв "огън, ярост и мощ, каквито светът никога не е виждал" от страна на САЩ към КНДР след тази поредна провокация на КНДР спрямо САЩ и техните съюзници. За това Тръмпи е добре да спре да заплашва, а да мисли за започването на някакви преговори и действително потушаване на това напрежение в района на Североизточна Азия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#50] от "dark'star":

  Изостанал е защото не стопля, че може нано роботчета да го спипат без дори да ги види. Или евентуално просто могат да му разбъркат ракетките. И то в много близко бъдеще.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#1] от "Chubachubs":

  Предполагам има две причини:

  1. Не е толкова лесно Кимчо да бъде локализиран и убит.
  2. Ако го убият знаят колко катастрофални ще бъдат последствията и за това не искат да се стига до там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Ти да видиш! Те Южна Корея и Япония с THAAD и Пейтриът нямат 100% сигурност при ракетен удар срещу тях, та дебелака щял да се опази от ядрена атака с допотопната си противоракетна отбрана. Локуми!
  —цитат от коментар 6 на Котаракът на Шрьодингер


  Много хубаво, тогава защо САЩ или Япония не свалиха последната севернокорейска ракета, която прелетя над Япония!????

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Навремето по същия олигофренски начин е допуснато Китай да стане ядрена държава и сега виждаме последиците от това.
  —цитат от коментар 11 на меншевик


  И какви са последиците от това?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нещата са малко пи-сложни пт колкото някои тук си ги представят. Отворете си картата на корейският полуостров и я погледнете добре. Ако някой си мисли, че тази ситуация е само между Северна Корея и САЩ дълбоко се лъже. И ако някой си мисли, че Китай и Русия ще допуснат американци до границите си, също дълбоко се лъже. Северна Кореа може и съществува само защото това е в интерес на Китай. И подържането на северно корейският режим им струва джобни пари. Бив ви препоръчал и да прочетет малко за корейската война през 50-те. Когато САЩ се намесват във войната и са почти превзели целият корейски полуостров в крайна сметка се намесва Китай с половин милионна армия която ги отблъсква фо днешните граници.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Това е доста интересна идея! Интересно би било да се приложи на практика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  [quote#53:"tamada"][/quote]Освен това Япония не купува американски оръжия, а вече над 40 години строи свои кораби, самолети, танкове, артилерия и т.н.

  Грешка.Купува оръжия от САЩ,та се къса.Провери.

 63. 63 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#57] от "Иво":

  Не смятам че има нещо слчайно в това че СК се активизира точно сега. Най-вероятно има връзка с проблемите между Китай и САЩ в Жълто море. Самите китайци дават много ясни сигнали, че не само подкрепят СК, а че дори биха контраатакували, при нападение срещу СК.

  Евроатлантида
 64. 64 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 550 Весело

  До коментар [#50] от "dark'star":
  Виждайки коментара Ви, се сетих поне за един безработен в България. Не съм чел научната фантастика която пишете, но съдейки по писанията Ви тук, вероятно сте много добър.

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#60] от "iur21527716":

  Глупости на търкалета. Корейската война е почти позиционна.

  Проблемът е, че Сеул (столицата на Южна Корея) е в обсега на обикновената артилерия. А от нея спасение няма. Севера го знае това и затова има хиляди оръдия насочени към Сеул в готовност. По един залп да направят и ще има много цивилни жертви в Сеул.

  Иначе ще минат през Северна Корея за 1 седмица и никой няма да им се опре.

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#36] от "sa6":

  Преди няколко седмици един от китайските вестници официози излезна със статия, че Китай би се намесил в защита на КНДР само и единствено, ако тя е нападната първа от друга държава. И, че няма да се намеси в защита на КНДР, ако лидият Ким III нападне първо Южна Корея, Япония или САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "черна душа" е ЧервеноРуски фен, така че всекакви щуротии, които дращи са му простени...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 68. 68 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":Не съм експерт и може би затова не разбирам защо светът се занимава с Ким Чен Ун. Какво би станало ако никой не обръща внимание на ядрената и ракетната му програма? Ще натрупа достатъчно оръжия и ще нападне първи? Твърде невероятно. Запазват се санкциите и се оставят севернокорейците да си живеят с Ким Чен Ун щом си го харесват. Докогато си го харесват. Тяхна си работа. Ако повече не искат - както либийците с Кадафи.
  —цитат от коментар 12 на Един препатил


  Най-точната стратегия. Според мен Северна Корея е много удобна на САЩ за да увеличават разходите за отбрана, за да купуват червените вратове бункери. Пълен цирк.

 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Много хубаво, тогава защо САЩ или Япония не свалиха последната севернокорейска ракета, която прелетя над Япония!????
  —цитат от коментар 58 на Иво
  Каква Япония има на 550 километра височина ? Над 100 километра е Космос

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Същата плетка е и ЧервенИванчо

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 71. 71 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Нещата са малко пи-сложни пт колкото някои тук си ги представят. Отворете си картата на корейският полуостров и я погледнете добре. Ако някой си мисли, че тази ситуация е само между Северна Корея и САЩ дълбоко се лъже. И ако някой си мисли, че Китай и Русия ще допуснат американци до границите си, също дълбоко се лъже. Северна Кореа може и съществува само защото това е в интерес на Китай. И подържането на северно корейският режим им струва джобни пари. Бив ви препоръчал и да прочетет малко за корейската война през 50-те. Когато САЩ се намесват във войната и са почти превзели целият корейски полуостров в крайна сметка се намесва Китай с половин милионна армия която ги отблъсква фо днешните граници.
  —цитат от коментар 60 на iur21527716


  Това е вярно, че на Китай не му трябва силна Корея с американски бази на границата му, но монетата има и друга страна: при контраатака от страна на Китай в защита на С. Корея, китайците знаят. че ще загубят най-големият си пазар за стоките си, а също така и големите компании, които произвеждат в Китай и осигуряват работа. Не случайно Тръмп заплаши Си, че ще преразгледа големите търговски договори и Си се принуди да приложи санкциите към Севера.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 72. 72 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  УТОЧНЕНИЕ

  Статията е писана от НЕСПЕЦИАЛИСТИ. Тази материя е в областта на ВОЕННАТА СТРАТЕГИЯ, а такива специалисти рядко се появяват в медиите, освен ако не е ОСОБЕНО НАЛОЖИТЕЛНО. Всичко друго е джафкане на улицата. Писанията на автора на статията имат точно толкова тежест, колкото и постовете на форумните Умници...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#63] от "sa6":

  Според мен Ким III не е контролиран от китайците, както много хора тук си мислят. Той е извън техния контрол. Китай НЯМА никакъв интерес от това, което се случва в момента на Корейския полуостров. Китай винаги е осъждал севернокорейските ракетни и ядрени изпитания. Нещо повече, Китай се присъедини към позицията на САЩ преди няколко седмици, когато бяха наложени нови още по-строги санкции спрямо КНДР от страна на ООН.

  Освен това Китай спря да внася севернокорейски въглища, които са основна експортна суровина на КНДР.

  Да не споменавам за убийството на братът на Ким, който беше под китайска закрила.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Добре де, не мога да ги разбера Кимчовци и компания... защо правят всичко това? Защо е необходимо да се въоръжават, да провокират света, да мятат ракети? Никой с нищо не ги заплашва, нито им се меси нито им пречи по някакъв начин, оставили са ги да се самоизолират и да си правят в държавата каквото искат. Разбирам, да ги притискаха от всички страни, да ги нападне някой, етс.... ама сега?
  Малоумна работа!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Каква Япония има на 550 километра височина ? Над 100 километра е Космос
  —цитат от коментар 69 на dark'star


  Абе, космос, космос, ама японските системи за предупреждение на населението от ракетна атака бяха включени. Японците и американците са проследили движението на ракетата от нейното изстрелване до нейното падане в Тихия океан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво":

  Китай можеше да укроти Ким, ако иска. Играят двойна игра, точно затова им трябва СК, за да не се конфронтират директно със САЩ, които да, все още им трябват като пазар. Но същото правят САЩ с Япония и Ю. Корея: чрез своите проксита се опитват да сложат каишка на Китай и плуват с корабчетата си край китайсктие територии...

  Евроатлантида
 77. 77 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#65] от "realguru":

  Кого си мислиш, че можеш да излъжеш, всеки има интернет и може лесно да провери фактите за корейската война. Ето една карта колко позиционна война е била: https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-95f7580b22c3810499a6b63cbe1cbb07-c

 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1436 Весело

  там война няма да има, защото Китай не разрешава война близо до границите си, за да не нарушат "небесното спокойствие" на Първата сила.
  —цитат от коментар 48 на dark'star


  Не мисля, че Китай се интересува особено от спокойствието на Първата Сила, тоест - на САЩ.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#65] от "realguru":

  Още повече, че севернокорейците са фрашкани с химически оръжия. Представи си какво ще стане в Сеул, когато снарядите, които ще изстрелят по Сеул са с БОВ, а не конвенционални.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#33] от "lz2":

  както от Япония ли ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#76] от "sa6":

  Не мисля така. Но всеки има право на мнение. Аз моето го споделих по горе. Според мен лудият Ким III e неуправляем дори от китайците. И това го прави още по-опасен за всички.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Един стелт дрон с една ракета насочена към Кимчо ще реши проблема. Не знам що се туткат още.
  —цитат от коментар 1 на Chubachubs


  Защо точно Стелт?
  Те отдавна не са невидими.Ако това имаш в предвид. Е за страни като Сомалия -може.

  В Русия съм! В Русия съм!
 83. 83 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Накратко, рижавата перука продължава да е неадекватен.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 84. 84 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Японската ПВО проспа ракетата на Ким да се разходи над лазурното им пространство-факт!
  Тръмп и той се прозява нещо гледам!
  А колко интересно щеше да е японците да бяха свалили ракетата, сега Ким нямаше да вее гордо перчема и всеички да се стискат какво ще му хрумне!

 85. 85 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Весело

  Нема се пуашиш.... ! САЩ, Япония и ЮЖна Кореа също могат да оцелеят след ядрена война!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 86. 86 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Егати международната общност, щом не може да се справи с това параноидче.

 87. 87 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално


  Северна Корея тръгва по пътя на Китай - еднопартийно управление с пазарна икономика и значителна държавна собственост в структуро-определящи предприятия.
  И Китай и Южна Кореа имат интерес да подпомогнат този процес, който в случай на успех в недалечно бъдеще ще доведе до обединението на двете Кореи - неизбежен финал на нарочното и безсмислено противопоставяне на един доста изстрадал народ.

 88. 88 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като в Багдад и Триполи!

  Да разлая троловете!!
 89. 89 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Как може да има такива полезни ' умници'
  Навремето Русия притисната от Запада активира агента си Саддам и маса време държеше ситуацията в залива под заплаха.
  Това е стратегия на непреки действия срещу врага.
  След това опитаха да задействат Кадафи , но не им де получи.
  Последва активиране и поддръжка на Асад,
  С Корея същата работа опитват да държат САЩ и съюзници в шах.

 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#88] от "lone_wolf":

  едва ли ! ти кажи за Афганистан защо се провалят още.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Сега Ким има срещу себе си, едно твърде близко подобие - Тръмп!А и не СК, а САЩ има какво повече да губи!Дай на един глупак картечница и бягай, ама глупаците станаха двама и е наистина страшно.
  Когато е трябвало и могло да се елиминира Северна Корея не е станало, а сега вече е друга ситуацията, особено с Русия и Китай на тяхна страна!
  И искам всички, които мечтаят за комунизма и щеславят Русия и Путин, да си купят еднопосочен за Северна Корея - там е раят и свободата.Няма смисъл от двупосочен - Ким няма да ги пусне от щастие!!!

 92. 92 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво":Китай можеше да укроти Ким, ако иска. Играят двойна игра, точно затова им трябва СК, за да не се конфронтират директно със САЩ, които да, все още им трябват като пазар. Но същото правят САЩ с Япония и Ю. Корея: чрез своите проксита се опитват да сложат каишка на Китай и плуват с корабчетата си край китайсктие територии...
  —цитат от коментар 76 на sa6

  Не е точно така, и Русия, и Китай имат само големи негативи от действията срещу С.Корея. Русия примерно праови огромни усилия да сдобри Северна и Южна Корея защото има и икономически интерес и много добри отношения - газопровод, железница към Ю.Корея, много съвместни ивестиционни проекти и тн. Не по малко заинтересуван е Китай - С.Корейските присталища биха дръпнали икономически китайските градове в северозападен Китай, те имат огромен стокообмен с Япония.
  Преди години Ю.Корея направи собствено ПВО благодарение на Русия. То е перфектно, ракетите са от БУК-М3, Русия пуска това сега като Витяз - 350. Известно е че ракетите на Бук са може би най доброто в света с успеваемост почти 100%.
  99.8%, нещо такова е. Така че Ю.Корея е защитена от ракети. Северна корея няма сериозно ПВО, но голяма част от нейната военна, че и гражданска индустрия е проектирана за условията на война. Имат около 200 подземни завода, повечето недостижими и за атомно оръжие.

 93. 93 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Любопитно

  До коментар [#90] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Фат Ким Луд, за партизанска война ли се готви, или за пълномащабна?
  Ако е партизанска, ще оцелее по-дълго, докато му светнат в устата, но няма да е повече Фат, а ще стане Слим Ким Луд, а той от това се плаши най-много!

  Да разлая троловете!!
 94. 94 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#74] от "Bicho Raro":

  Защото не заплашва Ким! Всъщност говори Китай, на практика режима в СК казва неща, които официален Пекин не може да си позволи да каже гласно и използва марионетките в Пхенян. Тази измислена държава съществува благодарение на нуждата , която имат китайците от нея. Между другото така е създадена и Македония след ВСВ. Личи си , че генезисът идва от едно място. Разликата е , че МК няма този ресурс , иначе както виждаме риториката им е същата по отношение на съседите , поне до скоро беше.

 95. 95 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Никакъв шанс няма Северна Корея при военен сблъсък със САЩ.Силите са неравни,дори и Китай и Русия да се включат в полза на Северна Корея!
  —цитат от коментар 10 на protivbspdpsatak


  Е сега, това вече се случи веднъж, през 1950г, и затова Корея е разделена на две. А от тогава Китай стана трета сила в света, а не петдесета, както през 1950г.

  Китай обаче заяви преди седмица-две, че ако Пхенян първи започне нещо, Пекин няма да го защитава. А Москва въобще просто "призовава към спокойствие". Така че ако почне нещо Ким--е абсолютно сам.

  Само че държи като заложници Южна Корея и Япония--ако човек нападне Северна Корея--тези две страни губят големите си градове веднага. До преди десетина години само Сеул беше "заложник", сега и Япония, и той Кимчо се надява като успее поне на теория да стигне там Аляска и Хаваите с ракети--този трети слой заложници вече да го бетонира и никой да не смее копче да му каже.

  Диктаторски еротични фантазии.

 96. 96 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Във всеки случай Ю.Кореа ще стане пустиня.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 97. 97 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Любопитно

  До коментар [#95] от "patilanskomeze":


  А Москва въобще просто "призовава към спокойствие".
  —цитат от коментар 95 на patilanskomeze


  Отмъщението на Путя, нали?

  https://news.rambler.ru/politics/37647530-rossiya-nashla-sposob-otomstit-ssha-za-sanktsii/?smi2=1

  😉😉😉

  Да разлая троловете!!
 98. 98 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#8] от "Messerschmitt":
  До коментар [#10] от "protivbspdpsatak":

  Верно е. Проблема е в това колко жертви ще има в Корея, Япония, Китай, Русия, а и в СК!! Нещо, което никой не би искал и не би се нагърбил да направи. Дори кимчовите ракети да бъдат прихванати и свалени на територията на СК (най-вероятно!), няколко чернобила и последствията от конвенционалните и химически оръжия ще са катастрофални за всички.
  И още нещо, по бай тошово време, един доста високопоставен офицер ми каза, че бил в СК на "гости". И всичко военно било дълбоко, ама много дълбоко под земята. На насмешливия въпрос защо, му казали - ти май не си виждал американска бомбардировка... Вероятно вече всичко това е префинено, в смисъл доста трудно унищожимо. Не че е невъзможно, де.
  Май коментар 12 на Един препатил е най-точен.

 99. 99 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Само не разбрах списувателят от АП какво има предвид под оцеляване на СК.

 100. 100 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Мисля, че статията прави опит да работи с понятията на теорията на конфликта и някои от идеите на теория на игрите, приложени към сферата на ядрения конфликт. Идеите са развити доста отдавна, още по времето на Студената война и са свързани с имената на хора като това на Томас Шелинг и Даниел Елсберг. Много от тезихора са математици, колосални умове, работили здраво и анализирали явления като "лудостта" в управлението на конфликтите и идеята за това, че трябва да изглеждаш решен да предприемеш краен удар, за да възпреш възможността да те нападнат. Трудовете им си струва да бъдат детайлно изучени и ми се струва, че авторът на тази статия, доста бегло се е опитал да направи препратка към тези идеи. За тези, на които им се чете, поствам линк към една не лоша обзорна статия, а някои от важните текстове можете да намерите в обзора на литературата вътре:
  http://www.archipel.uqam.ca/3091/1/M9634.pdf

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK