Само трима души в света говорят първия език в Южна Африка

Снимката с група от етноса сан е от 1999 г.

© Associated Press

Снимката с група от етноса сан е от 1999 г.На 84 години Катрина Есау вече десетилетие се е посветила на необичайна кауза - да спаси език, който вероятно ще си отиде с нея и с двете ѝ сестри. Нуу, смятан за първия говорен език в южната част на африканския континент, дал началото на други езици, е говорен единствено от тях трите, сред които Есау е най-младата, а ООН официално го е обявила за "критично застрашен", разказва Би Би Си.


"Като дете говорех само нуу и чувах много, които го правеха. Бяха добри времена, обичахме езика си, но това се промени," каза Есау в Юпингтън в северозападната част на Южна Африка. Днес начинът на живот на хората от етноса сан - наричани още бушмени - е далеч от традиционното им минало на ловци и събирачи. Въпреки това Есау се опитва да съхрани единствената връзка на сан с миналото им. Преподава 112-те звука на нуу на местните деца, защото не иска езикът ѝ "да изчезне", когато и тя си отиде. "Искам да предам колкото мога и съм наясно че нямаме много време," казва Есау, която учи децата от близо десет години.


Повечето хора в общността, говорила нуу - включително самата Есау, днес говорят предимно африкаанс, произлязъл от говорения от белите заселници холандски. Това е и езикът, налаган по времето на апартейда от 1948 of 1990 г. "Белите ни биеха, ако ни хванеха да говорим езика си," разказва Есау, която отдавна е наричана в общността си "Ума Геелмейд" (буквално "Баба Жълтото момиче" на африкаанс). "Заради историята ни хората днес не искат вече да говорят езика, около него има толкова болка изоставихме нуу и научихме африкаанс, въпреки че не сме бели. И това се отрази на идентичността ни."
Сестрите ѝ, Ханна Копер и Грийт Сеекоей, и двете са на възраст на 90 години и присъстват на уроците ѝ. Една от тях, Ханна Копер, през 2013 г. се появява в репортаж на американския обществен оператор Пи Би Ес за нуу. По това време езикът се говори от десет души. "Децата ми казват: "Езикът ви е грозен!" Искаме да говорим езика на белите," разказва тя. "Боли ме, че много езици по света умират," споделя Уна Роой, друга участничка. Говорещи нуу, заснети от екипа, разказват, че по време на апартейда езикът им е бил обиждан, а към тях бил отправян въпросът защо звучи толкова грозно.Подобно на много други африкански езици и този е предаван векове наред само в устна форма - и именно традицията сега застрашава собственото си оцеляване. Доскоро нуу изобщо не съществувал в писмен вид, разказва Есау. Наложило ѝ се е да работи с лингвисти от Лондон и Кейп Таун, за да създаде азбуката и основни правила, за да може да преподава. Оттогаа "нуу" се изписва на латиница като n|uu - със знак, който пресъздава непреводимо цъкане с език. "Гледайки африканските езици, научавате, че те помагат да се предадат различни перспективи за живота, връзките, духовността, Земята, здравето, човечеството," казва Матиас Брезингер от Центъра за африканско езиково разнообразие в Кейп Таун, с когото Есау е работила. "(В тях) има и значим обем познание за оцеляване, което се предава през годините в местните общности, за което западният свят знае малко и когато тези езици умрат, и това уникално знание ще се загуби."


В класната стая има около 20 деца, повечето от тях на възраст под 10 години. Шестнайсетгодишната Мери-Ан Принс, най-добрата ученичка на Есау, се надява някой ден да заеме мястото ѝ. "Обичам да уча този език. Създава ми чувство на принадлежност, на връзка с прародителите ми. Казват ми, че те са го говорели и днес мога да бъда част от това," обяснява тя с широка усмивка.


Само трима души в света говорят първия език в Южна Африка

© Associated Press


Н|уу далеч не е единственият език, застрашен от изчезване - в град Спрингбок говорещите Нама се опитват да убедят правтелството, че езикът им трябва да стане официален редом с другите 11 езика, признати от конституцията, разказва Би Би Си. Нама е вариация на езика коикои, говорен от няколкостотин хиляди души в Ботсвана, Намибия и Южна Африка


"Тъжно е, че децата ни не могат да говорят нама. Къса ми се сърцето, като си помисля, че децата ни никога няма да могат да общуват с родителите си на техния език," казва 95-годишната Мария Дамара, която е от малкото говорещи Нама в района. "Какво бъдеще ще имат? Какво ще стане с културата ни?"


Лидерът на общността, 56-годишния Вийла Бекер, се съгласява. "Ако нямате език, нямате нищо. Говоря на английски, но не съм англичанин. Искам да говоря нама, защото определя кой и какво съм. Ако не направим нещо, културата ни ще умре. Борим се за културата и езика си, казва той. Общността се опасява, че подобно на нуу езикът може един ден да се окаже застрашен от изчезване, ако правителството не промени политиката си към езиците.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  За съжаление след няколко стотин години и за българския май ще се приказва така...

 2. 2 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  За съжаление след няколко стотин години и за българския май ще се приказва така...
  —цитат от коментар 1 на SS


  Българският език има писменост, за разлика от нуу.

 3. 3 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Езикът нуу обаче все още е "жив".

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  На отмиращите езици проблемът е друг, не само азбуката. Какво става с богатството на речника на такъв език? Няма такова...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 805 Неутрално

  В "Боговете сигурно са полудели" оня тигър с препаската не говори ли на тоя език? :)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 6. 6 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "произлязъл от говорения от белите заселници холандски."

  "Белите ни биеха, ако ни хванеха да говорим езика си"

  Това по демократичен нидерландски образец, нали?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Език, който е говорен от малко хора, няма литература, няма комуникационна стойност в живия свят, е осъден да остане лингвистичен куриоз, консервиран в записи на живи говорещи и, евентуално, в една граматика и основен речник. Доколкото разбирам на н/уу тепърва се разработва всичко това, а живите говорещи са три бабки над 80 години. Другите са деца, които го учат от тях, но реално общуват на африкаанс (т.е. холандски диалект) и на колониален английски. Н/уу не може да им предложи много. Няма как да отразява модерния свят - т.е. повечето думи ще са само препис от африкаанс или английски. Дори думи за животни и растения от кухнята- днес отдавна не се ядат само местни видове. Да не помисляме дори за по-високотехнологично ниво. Не е оптимистично относно бъдещето на езика.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  В "Боговете сигурно са полудели" оня тигър с препаската не говори ли на тоя език? :)
  —цитат от коментар 5 на Канасубиги


  Да това беше бушмен от Калахари !!!

 9. 9 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Писмеността играе много важна роля ..

 10. 10 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Всъщност, били са преследвани дори в по-голяма степен от суседните им чернокожи племена. Черноте са ги смятали за непълноценни, защото са нито бели, нито черни. Т.е. безрасови. Сегашните генетически изследвания показват че вероятно така са изглеждали първите хора, потеглили от Африка из целия свят. По-късно расите са приели сегашния си облик.

  Common sense !
 11. 11 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Някой може ли да ми обясни защо "н|уу" се изписва по този страннен начин - с вертикална черта през средата? Не съм виждала такъв символ в писмеността, как се очаква да се чете или каква фонетична особеност носи?

  SAVE EUROPE!!!
 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#11] от "Johannes Cabal":

  Не е черта, а буквата L, чете се Нлуу

  От уикипедия - goo.gl/32BTzd

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#2:"mozaka"][/quote]

  Много езици са имали писменост, без това да им попречи да умрат, а писмеността да стане неразбираема. Пример, в Гърция: линейно писмо А.

 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В "Боговете сигурно са полудели" оня тигър с препаската не говори ли на тоя език? :)
  —цитат от коментар 5 на Канасубиги


  Не. Бушмените говорят друг език.

 15. 15 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Език, който е говорен от малко хора, няма литература, няма комуникационна стойност в живия свят ...
  —цитат от коментар 7 на PavelCZ


  Мислене, типично за човек, който не разбира нищо от езици и който си въобразява, че няма ли материална полза от нещо, нещото е излишно. За съжаление масата от хората са като теб: материалисти без културни ценности. Да делиш светът на "жив" и "мъртъв" е толкова грозно. Нямало литература: имало е, устна, както нашия фолклор, но хората, които са ѝ били носители, са измрели. А ако някой етнолог е направил записи, тази литература все още си съществува.

  На всеки език може да се каже "айфон". Това ли е голямото мерило за стойност на един език? Жалко, много жалко.

 16. 16 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Уааау, 112 фонеми представлява огромно звуково богатство на този умиращ език. За сравнение вземете българския, в който има "само" 45 фонеми/звука.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 17. 17 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни защо "н|уу" се изписва по този страннен начин - с вертикална черта през средата? Не съм виждала такъв символ в писмеността, как се очаква да се чете или каква фонетична особеност носи?
  —цитат от коментар 11 на Johannes Cabal


  Това е кликащ звук. В койсан езиците ги има много и се бележат с най-различни странно изглеждащи знаци: вертикални, наклонени черти, удивителни, кръгчета с точка вътре... Тези звуци са уникална черта на южноафриканските езици. Благодарение на тях общият брой звуци в езика е 112 (за справка, в българския има по-малко от 50 различни звука).

 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#11] от "Johannes Cabal":

  Изгледай клипаи ще разбереш

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Аз още не мога да преживея загубата на етруския език. Какви са тия глупости бе - езикът е средство за общуване, ако не е достатъчно добро такова, просто спира да се използва. Бабите да се замислят защо малките "искат" да приличат на белите - не е защото някой ги кара.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Добре де, а къде е ЮНЕСКО в тая работа и върши ли то нещо друго, освен да пише декларации? Езикът е официално обявен от ООН за критично застрашен и опазването му е оставено на три баби, които сами е трябвало да си търсят лингвисти, с които да запишат нещо от него.

 21. 21 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За съжаление вероятно това е още един език който ще изчезне от употреба,но не знам защо "нама" се жалват че не говорят на езика си.Те са около 200-250хил. само в Намибия и поне още 100-150 хил. в ЮАР.

 22. 22 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#2] от "mozaka":

  Той и шумерския има писменост , даже глинените плочки още седят !

 23. 23 Профил на dekodekov
  dekodekov
  Рейтинг: 507 Неутрално

  добре де има всякакви дето говорят клингонски, елфски и не знам си колко още филмови езици така че и за този ще се намерят кандидати,колкото за термините в технологиите бг вариант на айфон,айпад, лаптоп и др.да не говорим за по стари думи като телефон, телевизия, енергия, кибрит,вентилация и др

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#15] от "lechevalier":

  Много добре, че на прима виста ми определихте културните ценности. Такива психолози са много търсени.
  Сега сериозно - нима вярвате, че 3 баби от една област са запазили фолклора на изчезващ език ? Или че го владеят в пълнота ? И каква, освен научно-изследователска стойност има език, който не става за комуникация, защото го владеят толкова малко хора ?
  Литература е специално термин свързан с писмеността. Фолклорът става литература, след като се запише. Думата litera на латински значи буква, писмен знак.
  Ако не вярвате, погледнете в тълковния речник.
  Активно владея 9 езика, от които 3 мъртви и това е за чисто практически цели - използвам дори мъртвите. Не съм лингвист, в нашето семейство всички владеят поне 4-5 езика - също от прагматични нужди. Например, за да се разбират клонове на рода, които не живеят в една и съща страна - не всички знаят български, например.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ":

  Да, например защо "умря" езикът на древните траки? Ами щото не е имал писменост. Съответно всяко племе си е говорило неговият вариант, и го е изоставило в момента в който е намерило по-добро средство за комуникация. Каракачаните - гръцкия, власите - румънския. Тия дето са се сляли със славяни и българи - нашия. И като няма причина да запазваш някакъв език, просто защото няма книги на него - той умира. Латинският е запазен защото на него има изписани библиотеки. Също както е запазена класическата китайска азбука - ако не се учи, загубата е огромна. Каква е загубата ако никой не знае на тия езика?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#17] от "lechevalier":
  До коментар [#18] от "rapidfire":

  Благодаря много. :) Трябваше наистина да изгледам клипа, хе, мързел. :) Много са интересни тази група езици, уникални са с тези кликащи звуци. "Боговете сигурно са полудели" ми е един от любимите филми ever!

  SAVE EUROPE!!!
 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Сега го гледах филмчето. Видяхте ли че всички сме равни в Исуса Христа? Че няма бели, черни - той ни обича всичките.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#15] от "lechevalier":Много добре, че на прима виста ми определихте културните ценности. Такива психолози са много търсени.Сега сериозно - нима вярвате, че 3 баби от една област са запазили фолклора на изчезващ език ? Или че го владеят в пълнота ? И каква, освен научно-изследователска стойност има език, който не става за комуникация, защото го владеят толкова малко хора ?Литература е специално термин свързан с писмеността. Фолклорът става литература, след като се запише. Думата litera на латински значи буква, писмен знак.Ако не вярвате, погледнете в тълковния речник.Активно владея 9 езика, от които 3 мъртви и това е за чисто практически цели - използвам дори мъртвите. Не съм лингвист, в нашето семейство всички владеят поне 4-5 езика - също от прагматични нужди. Например, за да се разбират клонове на рода, които не живеят в една и съща страна - не всички знаят български, например.
  —цитат от коментар 24 на PavelCZ


  Господинът е от левотолерастите,които са неокомунисти.Всеки,който има различно мнение,веднага бива обиждан и заклеймяван.Зоват за толерантност към всякакви малцинства,но последното нещо,което те спазват е толерантността.

 29. 29 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Внуците са слезли от дървото и се научили да говорят като бели хора. Не им се върща назад. Защо ли...

 30. 30 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Белите ни биеха, ако ни хванеха да говорим езика си".

  А също така ви направиха пътища, прокараха канализации и донесоха лекарства, лошите бели.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 31. 31 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Глобализиращите процеси са най-значимият фактор за изчезване на езиците както е днес, както е било и в Древен Рим и през Елинизма и при колонизирането на "Новия свят" и т.н. и т.н. Писмеността е фторичен фактор ... и циганският няма писменост, а в Европа е налице от около 13. век.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 32. 32 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 330 Неутрално

  *вторичен (ужас) ... де*ба тия фонеми ;)

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 33. 33 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#30] от "dgd":

  Типичното оправдание на колонизатора!

  Те и османците са ни построили мостово и чешми и са ни вкарали в много добрата си данъчна система :)

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 34. 34 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#30] от "dgd":Типичното оправдание на колонизатора! Те и османците са ни построили мостово и чешми и са ни вкарали в много добрата си данъчна система :)
  —цитат от коментар 33 на Коце Слаев


  Коцеее! Разкъсай непраната риза, оголи космата гръд и на баракадата!
  А, и да ти сменят чипа, та да започнеш да сващаш иронията

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 35. 35 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 957 Разстроено

  До коментар [#15] от "lechevalier":

  Броя на неодобренията към коментара Ви е показателен.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 36. 36 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#2] от "mozaka":

  Като гледам как се плодят и колко са ученолюбиви ромляните.... :( Колегата по-горе е много прав.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 37. 37 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#16] от "Коце Слаев":
  Уаууу-то 46-ят звук ли е?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 38. 38 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  За изчезването на този и много подобни езици в ЮАР, както и за изчезването на много народи там, са виновни главно банту заселниците.
  Иначе ако някой подценява огромната положителна роля, която играе разнообразието от езици и култури за развитието на човека, трябва доста книги да прочете. Препоръчвам да се започне от тези на Джаред Даймънд.

 39. 39 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  "произлязъл от говорения от белите заселници холандски.""Белите ни биеха, ако ни хванеха да говорим езика си"Това по демократичен нидерландски образец, нали?
  —цитат от коментар 6 на Taiga


  Нидерландия няма много общо с Апартейда, мисля.

 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3622 Весело

  До коментар [#28] от "mushashi":

  Колкото тръмперастите са неонацисти, толкова и господинът е такъв, какъвто му вменяваш. Не се научи да не лепиш клишета на хората с различно мнение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK