Защо страните от БРИКС не станаха новите икономически суперсили

Отляво надясно: бразилският президент Мишел Темер, колегите му от Русия, Китай и Южна Африка - Владимир Путин, Си Цзинпин и Джейкъб Зума и индийският премиер Нарендра Моди на срещата на върха на страните от БРИКС в Сямън, Китай.

© Pool, Reuters

Отляво надясно: бразилският президент Мишел Темер, колегите му от Русия, Китай и Южна Африка - Владимир Путин, Си Цзинпин и Джейкъб Зума и индийският премиер Нарендра Моди на срещата на върха на страните от БРИКС в Сямън, Китай."Смяташе се, че тези държави са бъдещите икономически суперсили, които бързо ще задминат мудните западни икономики. Но Китай гони свои цели, Русия е притисната до стената, Бразилия и Южна Африка кретат. Какво се случи?" На този въпрос се опитва да отговори Александър Фройнд в статията "БРИКС - клубът на провалените?" за "Дойче веле".


Срещата на върха на държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) в китайския град Сямън е добре дошъл повод Китай да демонстрира своята мощ преди важния 19-ти конгрес на Китайската комунистическа партия. Както пред света, така и във вътрешнополитически план. Щекотливите теми навярно ще бъдат загърбени, за да не се внася смут преди предстоящото прегрупиране на ръководния политически елит. Вместо това вероятно ще бъдат подхванати теми, по които съществува консенсус - като свободната търговия, опазването на климата и защитата от кибератаки. Ще се обсъждат и предизвикателствата пред дигитализираната икономика – тема, която беше особено важна за индийското председателство на БРИКС.


Големият форум и демонстративното единомислие обаче не могат да прикрият факта, че Китай отдавна се е сбогувал с основната идея на БРИКС. С инициативата си за "Нов път на коприната" Пекин преследва собствени цели и иска да увеличи своето надмощие.
Усложняващ фактор е и това, че времената на необуздания икономически растеж отдавна отминаха. Едно време на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – се гледаше като на новите икономически суперсили. Смяташе се, че е само въпрос на време, докато БРИКС изпревари мудните западни индустриални нации.


Китай извършва рискована маневра


Тази еуфория също отмина. Вярно е, че домакинът Китай създава две трети от общия БВП на страните от БРИКС, но времената на двуцифрен стопански ръст отдавна отминаха и в Народната република. През 2016 година стопанският ръст намаля повече от два пъти и падна до ниво от 6.7 процента. За 2018 година се прогнозират 6 процента. Чрез това "контролирано забавяне" Китай иска да съживи конюнктурата на вътрешния пазар и залага повече на услугите, отколкото на производството на евтини продукти. Това е рискована маневра, защото наред с известните свръхмощности в тежката индустрия, спекулативния бум на недвижимите имоти и задлъжнялостта на предприятията, все по-бързо се топят и валутните резерви на Китай.


Русия е принудена да приватизира държавна собственост


Още по-мрачна е картината в Русия. Поради падащите цени на петрола и западните санкции руската икономика се свива, рублата губи все повече от стойността си и цените се покачват. Притиснат от всичко това, Путин е принуден да приватизира държавна собственост в големи мащаби, за да влее пари в празната държавна хазна.


Драматична ситуация в Бразилия


Не по-малко драматична е ситуацията в Бразилия. Първоначалният носител на надежди в Латинска Америка не може да излезе от политическата и икономическата криза. Падащите цени на петрола отслабват икономиката на страната, вътрешното потребление намалява, безработицата расте. Още преди политическата криза държавата хазна беше празна, както можа де се убеди целият свят по време на Световното първенство по футбол през 2014 година.


Южна Африка – висок дълг и политическа несигурност


Икономиката на Южна Африка също крета на сравнително ниско ниво. През десетте години от новия век икономическият ръст се сви значително. Вносът надвишава износа и държавните дългове достигнаха критично ниво. Към лошите икономически рамкови условия се прибавя политическата несигурност и лошото държавно управление. Всички тези фактори плашат чуждестранните инвеститори, от които страната има спешна нужда.


Индия се развива добре


Индия остава единственият носител на надежда сред държавите от БРИКС. Икономиката на субконтинента се развива добре. За тази и следващата година МВФ прогнозира стопански ръст от 7.6 процента. Индия овладя и двуцифрената доскоро инфлация. Страната става все по-привлекателна за чуждестранните инвеститори. Правителството иска да премахне допълнителни бюрократични бариери и да хармонизира различните правила, съществуващите в 29-те федерални щата. А това буди надежди. Същевременно Индия е изправена пред сериозни предизвикателства, доколкото близо две трети от населението не усеща ползите от стопанското оживление и новото благоденствие.


Новият "Път на коприната" не бива да е еднопосочна улица


Индия с право играе важна роля сред страните от БРИКС. Ако тази група действително иска да бъде нещо повече от един акроним, тя има нужда от важна тема, по която да се обединят усилията на всички. Това е и пътят за преодоляване на последните напрежения между Индия и Китай. Индия би трябвало да даде важни импулси по този въпрос на срещата в Сямън (4 и 5 септември) и да не оставя инициативата изцяло в ръцете на Китай, който е решен да засили надмощието си. Индия би трябвало да е особено алармирана от тези китайски претенции за надмощие, особено когато те се сблъскват с интересите на останалите партньори от БРИКС. А "Новият китайски път на коприната" не бива да се превръща в еднопосочна улица.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK