"Да направим Китай отново велик" - трябва ли светът да се притеснява от Пътя на коприната

"Да направим Китай отново велик" - трябва ли светът да се притеснява от Пътя на коприната

© Reinhard Krause, ReutersГлобалната програма на президента Си Цзинпин за инвестиции в инфраструктура е заплаха за Запада не само заради икономическата доминация. Си Цзинпин играе сериозна политическа игра.


Тази година в складова база в Баркинг, Източен Лондон, пристигна първият пряк товарен влак от Китай за Обединеното кралство, който докара контейнери с потребителски стоки. Влакът, наречен "Източен вятър", е пътувал 16 дни, изминавайки около 12 070 км през осем страни за два пъти по-кратко време, отколкото би било необходимо по море. Няколко месеца по-късно влакът извърши и първото си пътуване в обратна посока и докара уиски, лекарства и бебешки продукти за гигантските пазари на едро в град Иу на източния бряг на Китай.


Миналата година в Европа са пристигнали 1702 товарни композиции от Китай, двойно повече в сравнение с 2015 г., като броят на жп връзките се увеличава.
Името на влака е от прочутите думи на Мао Цзедун: "Или източният вятър ще надделее над западния, или западният над източния", обявява той през 1957 г. Шейсет години по-късно китайското ръководство прави всичко възможно да направи така, че източният вятър да надделее. Движещите се през Евразия влакове са част от опита им да създадат нов "Път на коприната" - проект, вдъхновен от древните търговски пътища със същото название, които някога пресичали отдалечените пустини и степи на Централна Азия. Днес китайските лидери са мотивирани от стремеж към икономическо могъщество и национално величие. Изграждайки и финансирайки магистрали, железници и пристанища, китайското ръководство буквално иска всички пътища да водят към Пекин.


Китай финансира, инвестира и строи


Новият "Път на коприната" има по-голям географски и икономически обхват от древния си съименник, който минавал предимно по суша и бил използван само за търговия. В сухопътната си част проектът предвижда строителство на нова транспортна инфраструктура и коридори за превоз на индустриална продукция, свързващи Централна Азия с Близкия изток и Европа. По вода той включва нови пристанища и търговски маршрути, от Южнокитайско море към Южния Пасифик, както и от Индийския океан чак до Средиземно море. Пекин казва, че инициативата обединява около 65 страни, но засега няма окончателен списък на участниците. На дипломатически език това означава, че Китай финансира, инвестира и строи в голямата част от развиващия се свят.


Инициативата се лансира усилено от президента Си Цзинпин, който за петте години, откакто дойде на власт, се опитва да увеличи китайското влияние. Тя заема основополагащо място в програмата му за "Китайската мечта", огласена от него в Националния музей на Китай на площад "Тянанмън" при първата му публична изява, когато оглави Китайската комунистическа партия. Тогава той разгледа изложба в музея, показваща как след "столетие на национално унижение" шестте десетилетия на комунистическо управление са донесли благоденствие на Китай и обеща "голямо възраждане на китайския народ". На езика на комунистическата пропаганда това значи "Да направим Китай отново велик".


Следващия месец Китайската комунистическа партия ще се събере на своя Деветнайсети конгрес, на който ще се реши кой ще управлява Китай следващите пет години и повече. Провъзгласен вече от ККП за "ядро" на ръководството на партията, Си, изглежда, се готви да затегне хватката си върху властта. При неговото управление в Китай стана по-страшно място и се засилиха репресиите - но Си с право може да претендира, че в международен план страната му вече е много по-силна и по-уважавана, отколкото при встъпването му в длъжност. Насърчен от отслабващите позиции на САЩ при Доналд Тръмп, той използва икономическите мускули на Китай, за да възстанови историческото положение на Пекин на господстваща сила в региона.


Мрежа от икономически зависимости


Новият "Път на коприната" играе централна роля във националистическата визия на Си. Финансирайки и строейки транспортна инфраструктура, газови и електрически коридори, Пекин цели за стратегически нужди да изплете мрежа от икономически зависимости и така да привлече по-близо в орбитата си други страни. Очевидно интересите на Китай са на първо място, но слабо развитите страни, които биха пренебрегнали обещанието му за изграждане на така нужната инфраструктура, не са много. Единственото изключение е Северна Корея, където засега китайските икономически лостове като най-големия търговски партньор на Пхенян, изглежда, не могат да се мерят с ядрената заплаха и амбициите за пълна самостоятелност на Ким Чен Ун.


Някои основополагащи елементи на новия "Път на коприната", като сухопътните коридори за товарни превози от Китай за Европа, вече са факт. Според данните на Пекин преките инвестиции по маршрута на пътя за 2015-2016 г. са възлезли на 30 милиарда долара, а китайските компании са сключили договори за строителство на стойност 189 млрд. долара и са спечелили 145 млрд. долара в над 60 страни. Има съмнение обаче за сигурността и търговската целесъобразност на пътя. Както се твърди, пакистанските власти са разположили 14 500 служители на своите сили за сигурност, за да гарантират безопасността на около 7500-те китайски граждани, работещи по изграждането на икономическото трасе. През май отчетливо се видя опасността, след като двама учители по китайски бяха отвлечени и убити от въоръжени лица в Квета, отдалечен, но важен участък от коридора.


Товарните композиции от Китай за Европа може да се окажат недоходоносни, колкото и време да пестят. Държави с враждебни отношения с Китай в исторически план като Виетнам и Индия се опасяват от стратегическите измерения на разрастването на китайското влияние. Делхи окачестви строителството от Пекин на пристанища в Индийския океан, особено в Шри Ланка и Пакистан, като плацдарм за за военен експанзионизъм - "перлена огърлица" около шията на Майка Индия. Военното противопоставяне с Китай това лято в района на спорната им граница в Хималаите само засили безпокойствата на Индия.


Сянката на конфликта


Заплахата от конфликт между двата азиатски гиганта хвърли сянка върху Деветата годишна среща на върха на петте страни от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - започнала в неделя в китайския пристанищен град Сямън. Срещата между Си и индийския премиер Нарендра Моди може да успокои напрежението, но стратегическото съревнование ще се запази.


В други части на Азия китайската инфраструктурна дипломация носи ползи: във Филипините - в края на миналата година филипинският президент Родриго Дутерте се прибра от Пекин с няколко инвестиционни и търговски споразумения на стойност 24 млрд. долара, след като обяви "отделянето" на страната си от САЩ - и Малайзия, чийто премиер Наджиб Разак се обяви за "истински приятел" на Китай, след като си осигури споразумения за 34 млрд. долара. Малки страни като Камбоджа и Таджикистан също са силно зависими от Китай при осигуряването на жизненоважни за обществото услуги.


Геополитическите лостове на Китай се увеличават. След края на Втората световна война САЩ бяха доминиращата сила в Азиатско-Тихоокеанския регион - но погрешните дипломатически ходове на Тръмп са от полза за Пекин. Решението на президента да се откаже от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), търговско споразумение с 12 страни, което не включваше Китай, отслаби регионалното влияние на Вашингтон. ТТП беше замислено от правителството на Обама като котва на американското икономическо и дипломатическо присъствие в Азия за сметка на Китай. Сега Пекин лансира сключването на алтернативно споразумение, този път включващо Китай, но не и САЩ.


"Глобализация 2"


С обръщането на американската страна при управлението на Тръмп повече към своите вътрешни проблеми един нов и самоуверен Китай се опитва да заеме нейното място. По-рано тази година Си призова делегатите на форум в Пекин за новия "Път на коприната" да отхвърлят протекционизма и да прегърнат виждането за глобална търговия, лансирано от китайската пиар машина като "Глобализация 2". Голяма част от това са само приказки, но Си играе сериозна дипломатическа игра. На форума в Сямън присъстват 30 държавни глави - не толкова, колкото се надяваше Пекин, но достатъчна трибуна за китайския президент да се покаже като сериозен държавник от международно значение.


Китайското ръководство е наясно, че има още много дипломатическа работа за вършене, тъй като не са много страните, които гледат сериозно на мантрата му за "взаимоизгодно" сътрудничество. Казано просто, не й вярват. Но практичната му икономическа дипломация е доста по-смела и с по-далечен хоризонт, отколкото всяка от алтернативите. При Тръмп САЩ нямат единна политика за Азия и вече не са смятани за надежден партньор дори от регионалните си съюзници. Япония все още е голям източник на инвестиции в Азия, но нейната икономика изглежда много малка в сравнение с китайската и не може да се съревновава във финансирането.


От британска гледна точка игрите за влияние на Китай в Азия изглеждат нещо далечно. Ако по новия "Път на коприната" пристига просто още един контейнер с евтини потребителски стоки, какво пък толкова. Но ако китайската икономическа дипломация успее, това вече ще засегне Великобритания. Шумът от това лято около решението на издателството на Кембридж "Кембридж юнивърсити прес" да се съгласи с искането на Пекин да премахне 300 статии с политически чувствително съдържание показва доста ясно, че икономическите лостове купуват политическо влияние. Стопанският натиск върху Запада да изпълнява нелиберални искания на Пекин само ще се засилва.


В Азия и не само там възходът на Китай ще донесе много икономически възможности, но може да има и унищожителни последици в политически план. Мао предрече, че източният вятър в крайна сметка ще надделее над западния. Ако се окаже прав, силата му ще се усети от всички.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Оставяйки настрана всичко друго (цената, правата на хората...) не мога да не се възхитя от факта, че в рамките на по-малко от поколение Китай измина пътя от бедна и изостанала страна до световна сила.

  Няколко хилядолетия култура и държавност (освен манталитета) си казват думата.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Оставяйки настрана всичко друго (цената, правата на хората...) не мога да не се възхитя от факта, че в рамките на по-малко от поколение Китай измина пътя от бедна и изостанала страна до световна сила.Няколко хилядолетия култура и държавност (освен манталитета) си казват думата.
  —цитат от коментар 1 на Алф


  По-скоро ОТХВЪРЛЯНЕТО НА РУСКОТО И СЪВЕТСКОТО ВЛИЯНИЕ
  си казва думата.
  Достатъчно беше Китай да се ДЕСЪВЕТИЗИРА и нещата потръгнаха.
  Дори МАЛКАТА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ беше достатъчна, за да спре обедняването
  и загробването на тази голяма и богата на ресурси страна.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2802 Весело

  Китай действа на принципа на капката която пробива скалата !

  Само , че капката е парата ...

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Все още ще се засилва икономическото и оттам и политическото влияние на Китай.Затова е важно ЕС да остане силен и единен.Не трябва да допускаме явлението "тръмп" да дойде тук.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  Глобална либерастия + комунизъм направиха Китай световна индустриална и търговска сила, страничния ефект за либералните ентусиасти ще е когато Китай отстрани от хранилката търговските си и технологични посредници в стария добър запад а това време вече идва!

  Оставяйки настрана всичко друго (цената, правата на хората...) не мога да не се възхитя от факта, че в рамките на по-малко от поколение Китай измина пътя от бедна и изостанала страна до световна сила.Няколко хилядолетия култура и държавност (освен манталитета) си казват думата.
  —цитат от коментар 1 на Алф


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  Пак говориш неща които не ги осмисляш? Русия в момента е много по-свободна политически и икономически от колко Китай който се ръководи от 中國共産黨 - комунисти в симбиоза с глобални либерасти и финансови анархисти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Глобална либерастия + комунизъм направиха Китай световна индустриална и търговска сила, страничния ефект за либералните ентусиасти ще е когато Китай отстрани от хранилката търговските си и технологични посредници в стария добър запад а това време вече идва!
  —цитат от коментар 5 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Глобална либерастия + комунизъм направиха Китай световна индустриална и търговска сила, страничния ефект за либералните ентусиасти ще е когато Китай отстрани от хранилката търговските си и технологични посредници в стария добър запад а това време вече идва!
  —цитат от коментар 5 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Надей се ку.. на пияна жена...

 9. 9 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 217 Неутрално

  http://prikachi.com/images/906/9176906a.jpg

  https://www.youtube.com/watch?v=hDZAVNPbtBg&t=2748s

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5544 Неутрално

  Експанзията на Китай е подплатена с реална икономика, с реални инвестиции и се движи от естествените пазарни механизми в света. А не от походи на псевдо-рокери, от митинги на псевдо-патриоти, веещи знамена на псевдо-народни републики или от легенди за религиозно и племенно братство между народи, с напълно различен манталитет.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  В момента Китай е един голям балон...

 12. 12 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  В този форум съм един от най-старите. Аз добре помня десетилетията, когато "японското икономическо чудо" беше в статиите на всички публицисти. А какво беше чудото. Свръх висока раждаемост след войната, но чудото започна точно в 60-те години, когато новото многолюдно поколение тръгна на работа. През 21 век Япония я дават за пример на застаряла държава и стагнираща икономика. Всеки може да пресметне това е точно периодът за който беби-бум поколението излиза в пенсия.
  По тази причина бъдещето на Китай е ясно. Техният дядо-бум вече започва. С десетилетие по-късно ще дойде индийския дядо-бум и т.н.
  Опасността за западния свят не са пристигащите стоки от Китай или от Индия. Опасността за западния свят е ако в първите сто най-добри университети в света се появят много китайски и индийски. Защото загубената битка на университетите означава загубен пазар на технологии. Защото да продаваш акъл срещу стомана е най-полезно.

  подпис
 13. 13 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Когато германските хотели започнат да работят ОСНОВНО за китайските туристи, тогава светът няма да бъде това, на което сме свикнали.
  За съжаление Европейските граждани често не осъзнават, че загубването на глобалната конкурентноспособност ни прави второ качество хора.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Когато прочетем как френска фармацефтична фирма започва производство на генеричен продукт на китайско лекарство, тогава ще можем да погребем Европа.

  подпис
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  По тази причина бъдещето на Китай е ясно.
  —цитат от коментар 12 на Иван К


  Китай няма как да се сравни с Япония от 60-те и 70-те години на миналия век.
  По-скоро ЮЖНА КОРЕЯ може да се сравни с онази Япония.
  Китай е най-обикновена манифактура за тиражиране на евтини стоки,
  които са евтини благодарение на евтината работна ръка,която вече
  не е и толкова евтина.
  Китай няма собствена изследователска и иновационна дейност,
  както я имат Япония и Република Корея.
  Въпрос на близко бъдеще е балонът на Китайската манифактура
  да се спука.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  един от най-старите
  ==========
  Щом е така , трябва да ме разбереш тогава. ....
  Всичко е започнало от изток , и е тръгнало на запад ......
  После там се е доразвило , видоизменило и т.н....
  Дори и за САЩ , Европа е изток.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Няма какво да се притесняваме от търговия и инвестиции с ясни правила.Глобализацията е бъдещето на света.Да,Китай сигурно някога ще стане най мощната икономика в света,но данните в момента сочат,че в номинална стойност на БВП съотношението САЩ - Китай е: 17.41 трилиона долара срещу 10.35 трилиона долара.А БВП на глава от населението е САЩ - Китай 54 678 - срещу 12 893.Така,че има още много китайци да се родят докато Китай задмине САЩ.Тези данни са за 2015 година,а за 2016 година съотношението в полза на САЩ се запазва 11 391 619срещу 11 391 619 за Китай.Дали трябва Запада да се страхува от икономическа мощ на Китай,Ами всеки да си направи сам сметката - ако приемем ЕС и САЩ за Запад и съберем техните БВП - излиза,че срещу китайският БВП от 11391619 трилиона долара стой над 35 триолиона и то без да включваме икономиките на Япония - Южна Корея - Австралия Нова Зеландия и Канада към Запада.Очевидно е,че не само Китай ами дори и измишльотината БРИКС не застрашават икономически запада.И това много добре го разбират милиционерите от Кремъл и всячески се стараят да разцепят и скарат този Запад.

 18. 18 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  Прав си до голяма степен.
  Принципно, демографията е в основата и на войните, и на икономическия бум. Даже, смея да твърдя, че са страни на една и съща монета.
  Общо взето подобни дитирамби за Китай с по-скоро неточни. Имаме много нереалистична представа за тамошната действителност.
  Наистина, истинското сила е в технологиите, науката и образованието.
  Европа е застаряващ континент и тепърва ще има ядове.

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  11 391 619срещу 11 391 619 за Китай да се чете 18 561 934 срещу 11 391 619 за Китай.

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  Катай се учи.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Китай - надеждата на бившите партийци за възвръщане на загубените привилегии.

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  нещо си се объркал
  Япония и да няма ръст няма спад ама роботиката е мръсна дума

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4648 Неутрално

  Новия път на Коприната е шанс за много страни !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#17] от "chicago514":

  стига глупости ще направят 300 дсолара пломбата и 5 долара кафето и готово
  те САЩ имат 70 % от услуги БВП, щото са им скапи цените

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 765 Неутрално

  За да плюят по Тръмп левотолерастите са готови да лижат подметките на китайските комунисти.Голяма работа, че бил минал влак, който превозвал два пъти по-бързо стоки отколкото по море.Но обемът на продажбите е един и същ.Китай е с по-нисък БВП на човек от населението дори и от България.И пълни глупости са, че САЩ били в лоши отношения с всички държави от района заради Тръмп.Япония, Южна Корея и Тайван никога няма да влязат в китайската орбита.Виетнам също са в лоши отношения с китайците.За Индия стана въпрос в статията, а до 5 години именно Индия ще измести Китай като държавата с най-многобройно население.

 26. 26 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 812 Неутрално

  .Китай е с по-нисък БВП на човек от населението дори и от България.
  —цитат от коментар 25 на mushashi


  БВП/глава в Китай за 2016 - 8127 $, България - 7377 $.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  Китай навлиза необратимо във всички сфери и географски навсякъде.
  Кражбата на интелектуална собственост продължава и се осъществява узаконено в самият Китай от европейските държави и САЩ, които му предоставят знанията, а отделно в самите Европа и САЩ чрез купуване на бизнеси...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#26:"kapitan_laino"][/quote]

  Това е по номинал.По паритет на покупателната способност БВП на човек от населението в България е 20237 долара,а в Китай 15399 долара.Данни на МВФ за 2016г.

 29. 29 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#27] от "penetrating":
  "Китай навлиза необратимо във всички сфери и географски навсякъде.
  Кражбата на интелектуална собственост продължава"


  С кражбата на интелектуална собственост Китай се прострелва в крака. Нали тази практика разколебава всички талантливи китайци и така Китай ще продължава да краде и да купува но не да създава и продава

  подпис
 30. 30 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Хитри другари натресоха др Троцки на комунистите, и чрез идеята за световна революция прецакаха и комунизма и Русия.
  Германия също имаше велики амбиции и катастрофира.

  Велика Британия и тя в аналите на историята.

  САЩ ги зарибиха с теорията за световна хегемония
  И сега Америка охка и пъшка.

  Явно е ред на Китай да си изхарчи парите и моща.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иван К":

  Ами не е вярно :)
  Вече откраднатите Франкенщайни (автомобили) се изнасят в Европа. От друга страна с натиска (закони) да се пренесе дизайна в Китай за автомобилите, произвеждани там, се краде и технологията на дизайна. Това са все китайци. Те произвеждат вече всичко на базата на откраднатото вече нови продукти и с тях заливат пазарите в Европа и САЩ.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#26:"kapitan_laino"]
  —цитат от коментар 28 на mushashi
  Това е по номинал.По паритет на покупателната способност БВП на човек от населението в България е 20237 долара,а в Китай 15399 долара.Данни на МВФ за 2016г.[/quote]

  Може и така да е, но те растат ударно докато ние стагнираме.

 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2815 Весело

  Геополитическите лостове на Китай се увеличават. След края на Втората световна война САЩ бяха доминиращата сила в Азиатско-Тихоокеанския регион - но погрешните дипломатически ходове на Тръмп са от полза за Пекин. Решението на президента да се откаже от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), търговско споразумение с 12 страни, което не включваше Китай, отслаби регионалното влияние на Вашингтон
  ----
  Тази опорна точка от горе ли ви я спуснаха? Питам за един приятел.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 34. 34 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2815 Весело

  До коментар [#12] от "Иван К":

  По тази причина бъдещето на Китай е ясно. Техният дядо-бум вече започва. С десетилетие по-късно ще дойде индийския дядо-бум и т.н.
  ----
  Нещо да кажеш за застаряването на Европа и САЩ? Че и там бейби-бума вече минава и се превръща в дядо/баба пенсио-бум...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8169 Неутрално
 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Никой не може да спре Китай да инвестира. А това е и политическо влияние. По население и база за развитие, само Индия може да му се противопостави. За да има баланс, САЩ (преди Тръмп) инвестираха доста там. И създадоха тохоокеанско партньорство. А Тръмп с нероновия принцип - след мен потоп, май е на път да направи огромна услуга на Китай. Както и да е, когато (ако!) цените и заплатите в Китай достигнат западното ниво, нещата ще улегнат. Надявам се, че дотогава Сибир и Далечния Изток ще е "китаизиран"...

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#32:"kapitan_laino"][/quote]

  И ние растем,но с по-малки темпове.А и тяхното население се увеличава,а нашето намалява.Така че БВП на човек от населението в България ще расте,щото ще се дели на по-малко хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK