Съдът на ЕС реши, че страните членки не могат да отказват да приемат бежанци

Съдът на ЕС реши, че страните членки не могат да отказват да приемат бежанци

© curia.europa.euСъдът на Европейския съюз отхвърли в сряда обжалването от Унгария и Словакия на решението страните да приемат определен брой чужденци от други държави в ЕС, които вече са получили там статут на бежанци.


Така към страните от Източна Европа най-висшата съдебна инстанция в ЕС отправя послание, че не могат да отхвърлят определените им от Европейската комисия квоти за предимно сирийци, които трябва да бъдат изведени от Гърция и Италия, за да се намали натискът над местните власти.


"Съдът отхвърля действията, предприети от Словакия и Унгария срещу механизма за задължително презаселване на търсещи убежище", се казва в решението. В текста се допълва, че исковете на Братислава и Будапеща се отхвърлят изцяло.
"В действителност механизмът помага на Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза от 2015 г. и е пропорционална мярка."


Механизмът с квотите


Програмата бе създадена от Европейската комисия и одобрена от мнозинството страни членки въпреки опозицията на бивши комунистически държави, твърдящи, че обществата им не могат да приемат предимно мюсюлманските имигранти.


Първоначалната идея бе да бъдат преселени до 120 000 души в продължение на 2 години. Но досега реално в други държави са прехвърлени не повече от 25 000 души.


В решението на съда по този повод се казва, че "малкият брой извършени до момента премествания в приложение на обжалваното решение може да бъде обяснен със съвкупност от обстоятелства, които Съветът не би могъл да предвиди към момента на приемането му, сред които по-специално липсата на сътрудничество от страна на някои държави членки".


"Ройтерс" коментира, че сега не е съвсем ясно как еврокомисията може да принуди несъгласните страни да приемат бежанци, още повече че мнозина от тях и не искат да се заселват в по-бедните държави от бившия съветски блок.Страни като Германия и Италия предупреждават, че източноевропейските им партньори рискуват да изгубят част от еврофондовете, ако не проявят солидарност.


Петер Зига, министър на икономиката на Словакия, коментира пред журналисти, че "квотната система не работи, така че в момента решението на съда е нерелевантно". По думите му е необходима нов механизъм, а и проблемът вече не е толкова остър, колкото по време на миграционната вълна от есента на 2015 г.


Лидери в Източна Европа казват, че ЕС трябва по-добре да контролира външните си граници, за да спре нелегалната имиграция, и искат стотици милиони евро финансиране за това. Брюксел отговаря, че вече е овладял проблема и че не финансира телени огради, както поиска премиерът Виктор Орбан в Унгария.


Юнкер: Солидарността не е меню в ресторант


Будапеща поиска близо 400 милиона евро от еврофондовете за охраната на границата, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отвърна с писмо във вторник, че "солидарността е двупосочна улица", и изброи всички видове помощ, които Брюксел е предложил за овладяване на миграцията.


Писмото, цитирано от изданието "Политико", посочва, че по време на миграционната криза от 2015 г. Унгария е отхвърлила "възможността да извлече полза от преместването на близо 54 000 души и е решила да върне почти 4 милиона евро, които са били предплатени от еврофондовете. Общо 6.26 милиона евро са били спешно дарени, но Унгария не е попълнила нужната документация, за да има достъп до повече от половината от тях. Освен това властите в Будапеща, поискали да им се възстанови половината от разходите по границата, продължават да имат достъп до европейски фонд за вътрешна и гранична сигурност, в който унгарският дял до 2020 г. е над 40 милиона евро.


Юнкер припомня още, че европейските субсидии се равняват на повече от 3% от БВП на страната, което е най-големият дял в ЕС.


"Солидарността е двупосочна улица. Има времена, в които страните може да очакват да получат помощ, и времена, в които те самите трябва да помогнат. Освен това солидарността не е меню, от което да си избираш пари за гранична охрана и да отказваш да приемеш колективно договорено решение за презаселване на хора", цитира "Политико" извадки от писмото. То завършва с готовност на еврокомисията бързо да проучи "специфични належащи нужди", свързани с граничната сигурност, и да предостави подходяща помощ съгласно законите на ЕС.


Деликатен политически момент


От 2014 г. насам на територията на 28-те страни членки са влезли над 1.7 милиона души от Близкия изток и Африка. През това време бе сключено споразумение с Турция, което практически спря потока през Гърция и България, а на Либия се помага да ограничи броя на пристигащите в Италия.


Полша и Унгария обаче продължават да отказват да приемат и един човек по определените им квоти, а Словакия и Чехия са допуснали едва десетина. ЕС опита да постигне компромис с тях, но в крайна сметка съдът наложи решението на Брюксел.


Това е политически деликатен ход, тъй като означава, че политика или реформа на миграционната схема на ЕС може да бъде наложена на всички въпреки опозицията на няколко страни членки. "Ако им го наложим, те ще го използват за своята антиевропейска пропаганда в собствените си страни", казва дипломат от ЕС по адрес на Полша и Унгария. "Но в момента пристигащите са малко и положението е, общо взето, под контрол, така че трябва да се върнем към механизма за солидарност."

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  И те като ги приемат, кво онези ще си изхвърлят документите и ще се върнат обратно пак в Германия.

 2. 2 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Не ги ли е срам тия?
  Става въпрос за 3~4 хиляди доказани бежанци (не икономически мигранти). Да не кажа и няколко стотин ама хайде да вземем най тежкия вариант. В същото време лапат еврпфондове без да се оплакват. Опитват се да изкарат мухата слон, само и само да демонстрират национална загриженост пред матриала. Явно нашия матриал не е чак толко зле.

 3. 3 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  Братле, тези за които говориш не са бежанци.

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 990 Неутрално

  значи да очакваме Унгекзит, Словекзит и т.н. докато уврат брюкселските зелки.

 5. 5 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#4] от "хм":
  "значи да очакваме Унгекзит, Словекзит"

  За Унгария и Словакия ни е все тая. От тях не идват европари.
  Но напускането на Британия наистина е загуба за българите. Британия внасяше пари и Британия приемаше български студенти в най-добрите университети в света. Българските студенти в Британия работят без ограничение и така тъкмо талантливите и работливи наши младежи имаха шанс в световен мащаб.

  тел 032 644 150
 6. 6 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Квотите са приети с квалифицирано мнозинство от Съвета по предложение на Европейската комисия. Мярката е била привременна и срокът й изтича след няколко дни.

  От цялата работа следва изводът, че и в бъдеще ще могат да се взимат такива привременни мерки, ако внезапно на голям брой мигранти им се удаде да проникнат в държава членка на ЕС. Само че се надявам следващият път Съветът да измисли нещо по-умно, отколкото да нареди преместването на шепа хора, което уж щяло да облекчи Гърция и Италия. Да не говорим, че не им се получи дори с тези квоти.

 7. 7 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Не знам защо просто не кажат честно, че банкстерите на които служат просто искат да видят сметката на държавите в Европа. То така или ина1е е ясно каква е целта.

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1711 Неутрално
 9. 9 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Много,много глупаво решение на съда.
  Последиците ще станат видими след години.

  Common sense !
 10. 10 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Много,много глупаво решение на съда.
  Последиците ще станат видими след години.

  Common sense !
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  Лоша новина за Словакия, Унгария и Полша. За тях май е дошло време разделно. Сега да видим какво ще направят, че и нас ни касае.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8497 Любопитно

  Съдът на ЕС може да реши, и че жените не могат да отказват!
  Нали при комунизма всичко ще е ОБЩО - а пък съдът на ЕС се бори за победата му!

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Да ни е честит СССР 2.0.

 14. 14 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Чудя им се на Унгария и Словакия защо хабят сили да спорят с баба Меркел.
  Балтийските републики си решиха проблема с бежанците много елегантно. Просто ги държат в затворени общежития с доста скромно обзавеждане, никакви развлечения и глезотии. Много бързо на "бежанците" им писва и отсвирват квотите - бягат към други западни държави и дори предпочитат да се върнат там откъдето идват! България също е неостоприемна за бежанците но по друга линия - ченгетата ги бият и ограбват, а местните наркобарони бързо ги врягат за мулета.

 15. 15 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Ес се разпада на отделни съюзи .Невиждам как ще накарат Унгария или Полша да приемат мигранти от Гърция ,Италия.Ще плащат глоби и това е .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Първоначалната идея бе да бъдат преселени до 120 000 души в продължение на 2 години. Но досега реално в други държави са прехвърлени не повече от 25 000 души.
  ========
  Излагация !

  Bukalemun
 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  "Съдът отхвърля действията, предприети от Словакия и Унгария..."
  и
  "Съдът на ЕС реши, че страните членки не могат да отказват да приемат бежанци"

  са две различни неща. Вярвам на първото. Най-малкото в самите правила се допуска отказ от прием срещу глоба. А най-доброто е, че ЕС се осъзна за МИГРАНТИТЕ и тръгна да прави изнесени зони за сигурност.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Едно е ясно - С това решение на съда - нищо няма да се реши веднага.

 19. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Ако съдът на ЕС се бореше за комунизъм, ти щеше да си най-големия му фен.

  Then I heard the voice of the Lord saying, "Whom shall I send? And who will go for us?" And I said, "Here am I. Send me"
 20. 20 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 486 Неутрално

  бтв. войната в Сирия е на приключване, като джихадистите са буквано навряни по дупките им. Защо никой не се интересува от този факт?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Не ги ли е срам тия? Става въпрос за 3~4 хиляди доказани бежанци (не икономически мигранти). Да не кажа и няколко стотин ама хайде да вземем най тежкия вариант. В същото време лапат еврпфондове без да се оплакват. Опитват се да изкарат мухата слон, само и само да демонстрират национална загриженост пред матриала. Явно нашия матриал не е чак толко зле.
  —цитат от коментар 2 на George Svinarov


  Ми не е така.

  Щото ако се подадат на натиска не е ясно кога ще може да спреш. Утре Брюксел може да реши да приеме цяла Африка и половината Близък Изток. Това е 3-4 пъти повече от населението на Европа.

  Ясното ти е, че няма как да стане. Въпросът е къде е точката на пречупване при която се казва - стоп, край, спираме да приемаме.

  След като такава няма дефинирана, защо да приемат изобщо, като след това могат да продължат да им натрисат.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  До коментар [#20] от "vinetu":

  Щото са в траур, че армията на САЩ е разбита и сега ще трябва да търсят откъде да пращат нови ''бежанци''по Европата!

  karabastun1@abv.bg
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  бтв. войната в Сирия е на приключване, като джихадистите са буквано навряни по дупките им. Защо никой не се интересува от този факт?
  —цитат от коментар 20 на vinetu


  Напротив от Европа се готвят да реинтегрират джихадистите.

  Нови самоличности щели да им дават, социални жилища и психоложки за олабване на напрежението от загубата на халифата.

 24. 24 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 435 Весело

  Изглежда ,че работещата система е тази : не се караш с брюкселското неополитбюро ,приемаш квотите и тактично правиш живота на паразитите тежък. Брюксел ги внася -те се изнасят.

 25. 25 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  след 50-тина години ислямизацията на европа ще е необратима благодарение на дъртата берлинска ханъма и идиотите, които се хващат на приказките за бежанци. 59% от „бежанците“ в германия нямат образование, 10 000 от 1,7 млн са си намерили работа. престъпността и изнасилванията нарастват - приемът на изроди без документи - трябва да си идиот да пуснеш в страната челма без документи - впрочем интересно коя НПО го измисли им го препоръча на чалмите. мазните лъжи на сами „деца“ - убиецът във фрайбург призна, че не е 18 годишен и още много малоумия, за които юнкер иска да плащаме солидарно. ами да ги вземе в люксембург.

 26. 26 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  Какво означава "Брюксел може да реши ..."? Те са част от Брюксел, какъвто и смисъл да влагаш в това. Част от съюза са, участват в обсъждане на решенията и гласуват. Който не желае така да се развиват нещата, а да си разиграва коня, както му харесва - пример ГБ. Абсурдни са претенциите да се ползват привилегиите, а когато трябва да се разпредели тежестта да се дърпат и да се правят на ощипани. Това няма как да не бъде определено като "циганска работа".

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
  Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Става въпрос за 3~4 хиляди доказани бежанци (не икономически мигранти).
  —цитат от коментар 2 на George Svinarov

  Става въпрос за принципи. ЕС съюз на равноправни държави ли е или някои са "по-равноправни"... също както при социализма? Когато се вземат решения /особено за важни въпроси какъвто е имиграционна политика/ ще се изслушва ли мнението на всички или тези "по-равоправните" едностранно ще вземат решенията? Това, че някой дава пари означава ли че е господар който си е купил останалите? Накратко, ние новите колонии ли сме?

  Ако вие сте продажник готов да се продаде на всеки, преди на Москва сега на Брюксел, това не означава че останалите са такива. Като сте толкова готов да се продадете за пари вървете в някой публичен дом, останалите пък може да не са съгласни.

  Въпросът с "бежанците" трябва да се реши с национален референдум, дори референдум в ЕС. И политиците да се съобразяват с волята на народите, не едностранно да налагат своята воля. Защото спокойно могат да съсипят ЕС така, първите признаци вече ги има.

  Политкоректността е Гестапо за Истината.
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Да, убиецът от Фрайбург се оказал на 22 години по време на извършване на престъплението, иначе твърдял пред имиграционните, че е на 17.

  Абе толераска му работа. Ще го разберат по трудния начин като им направят бурките задължителни и като им кажат или ставате мюслита или под ножа.

 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Ислямистите и комунистите сте едно и също. Обединява ви омразата към Запада.

  Then I heard the voice of the Lord saying, "Whom shall I send? And who will go for us?" And I said, "Here am I. Send me"
 31. 31 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Прави впечатление, че дори в този форум, който според мен е далеч над средния "матриял" в държавата масово не се прави разлика между бежанец и мигрант.
  1.Мигранта търси просперитет (каквото и да значи това за него). Бежанеца се опитва да си спаси живота. Умишлено насочените мохамедани създаващи проблеми в Европа са МИГРАНТИ, а не бежанци. Бежанците даже не са толкова религиозни и съществена част от тях дори са християни.
  2. Спораьумението за разпределение по квоти не се отнася за мигранти, а за бежанци. След като са доказали и получили статут на бежанци, тяхната основна идея е да започнат начисто в МИР. Търсят и намират работа, опитват се да се установят и СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ за да не загубят статута си на бежанци.
  3. Орбан лъже като смесва двете понятия и... (не знам каква дума да избера за тези които му се връзват на тази манипулация)... се изживяват на птриотична основа.
  4. Много бързо забравихме как когато се разпадна комунизма ние бяхме мигрантите. Тогава ЕС се отнесе с разбиране и впоследствие ни прие (включителни и унгарците). Сега същите тези унгарци (върхушката де) искат да са независими..... Защо не си стояха гладни и независими като през 90те? Лицемерна история.

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#31] от "George Svinarov":

  А каква е гаранцията, че тези бежанци не са от ИДИЛ?

  Хвърлят пушката, казват че са сирийци и бягат от войната и хоп бежанци. Може ли да провериш какво точно са правили в Сирия?

  След като не знаеш какви са не е ли по-логично да бяха послушали Ердоган да направят една зона за сигурност на границата между Турция и Сирия и там да построят 2-3 града за няколко милиарда и да настанят там.

 33. 33 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 600 Весело

  До коментар [#32] от "realguru":


  До коментар [#31] от "George Svinarov":А каква е гаранцията, че тези бежанци не са от ИДИЛ?Х
  —цитат от коментар 32 на realguru


  И такива се намират, както и ''умерените'' въстаници дето похапваха сърца и мозъци за отскок. И тъй като вече им спряха заплатите от Уашингтън им беше подсказано да се изнесат с ханъмите и поколението към земите на свободата. Щото иначе ги чакаше суров съд, както си му е редно за военни престъпници... 34. 34 Профил на zg
  zg
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Не вярвах, че ще повторя нещо, казано от крайно неуважавания от мен Орбан:
  Настъпва съветизация на ЕС.

  Ако на тези процеси не се сложи край, краят ще е за ЕС. Много жалко. Но пък логично. Това не е СИВ, където всичко ставаш, както каже генералният секретар на КПСС....

 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7422 Неутрално

  Защита на тъпата европейска политика

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9477 Неутрално

  Решенията на ЕК се бетонираха ...

 37. 37 Профил на zg
  zg
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#34] от "zg":

  Важните въпроси в ЕС трябва да се вземат с консенсус. И в никакъв случай аномни чиновници, които никой не е избирал пряко - в случая визирам ЕК - не бива да бъдат власт, задължаваща конкретни правителства да изпълняват не взети с консенсус решения. ЕК има и сега достатъчно власт. Да конкретизира изпълнението на взетите от упълномощени органи решения. Дори и без консенсус, решението трябва да е взето поне от Европейския парламент (желателно е да се предшества от консултации в европейския съвет - поне за формата на предложенията). В момента ни се демонстрират най-големите недъзи в управлението на ЕС. ЕК, която е всесилна и се влияе единствено от лобизъм и сервилност към няколко (да не кажа един) силни политици. Т.е. съветизация. Повярвайте ми. Цепнатините, които се получават от подобни необмислени действия, ще нарастват много бързо до разпад, ако няма корекции. Казвам го като заклет фен на ЕС.

 38. 38 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това означава,че вече няма ЕС.Амин !

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#23] от "realguru":

  Напротив от Европа се готвят да реинтегрират джихадистите.
  =======
  Няма да е трудно. Много от тях и без това са си европейски граждани.

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Любопитно

  Будапеща поиска близо 400 милиона евро от еврофондовете за охраната на границата, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отвърна с писмо във вторник, че "солидарността е двупосочна улица".
  =======
  Ето това е!
  Рано или късно , тия трагикомични разминавания щяха да се случат .

  Bukalemun
 41. 41 Профил на zg
  zg
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Това означава,че вече няма ЕС.Амин !
  —цитат от коментар 38 на бАрни


  Не. Не значи. Все още. Но времето за някакви промени във формата на управление вече е критичен. В този си вид, управлението на ЕС наистина води до разпад.

 42. 42 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#31] от "George Svinarov":

  "съществена част от тях дори са християни" и колко съществена е тая част, ама точно? Нещо бройка или процент поне имаш ли? Да не се окаже че според данните няма на практика християни, понеже са избити по родните си места, или докато са се опитвали да се спасят.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 43. 43 Профил на The wheels on the bus are falling off, falling off
  The wheels on the bus are falling off, falling off
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Един неизбран "съд" не може и не трябва да взема такива рещения.

  Такова нещо се решава от народа чрез референдум!!!

  Но такава реална демокрация в предендиращия за демокрация пост-1984 ЕС няма. Интересно защо???

  California Über Alles https://twitter.com/eissolomon11/status/905601992537591808
 44. 44 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 950 Весело

  след 50-тина години ислямизацията на европа ще е необратима благодарение на дъртата берлинска ханъма и идиотите, които се хващат на приказките за бежанци. 59% от „бежанците“ в германия нямат образование, 10 000 от 1,7 млн са си намерили работа. престъпността и изнасилванията нарастват - приемът на изроди без документи - трябва да си идиот да пуснеш в страната челма без документи - впрочем интересно коя НПО го измисли им го препоръча на чалмите. мазните лъжи на сами „деца“ - убиецът във фрайбург призна, че не е 18 годишен и още много малоумия, за които юнкер иска да плащаме солидарно. ами да ги вземе в люксембург.
  —цитат от коментар 25 на асен георгиев


  Я сподели източника на тия данни или дай снимка на флашката :). Защото честно аз съм за да си изселим циганите и да си внесем мигранти на тяхно място. На бас че престъпността ще намалее с 90%?

 45. 45 Профил на The wheels on the bus are falling off, falling off
  The wheels on the bus are falling off, falling off
  Рейтинг: 178 Неутрално

  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1_rNT3k2ZXB-f9z-2nSFMIBQKXCs&ll=50.53756928124382 %2C10.243647414746192&z=7

  Горния линк е за "Денис" - пост#44

  California Über Alles https://twitter.com/eissolomon11/status/905601992537591808
 46. 46 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#31] от "George Svinarov":

  Тънката разлика е ,че в момента в който се окаже в "първата сигурна държава" бежанеца има избор - да остане там или да продължи . Само че ,ако продължи автоматично се превръща в мигрант. Всички други тълкувания са по метода ,по който дявола /или либерала/чете евангелието.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Защото честно аз съм за да си изселим циганите и да си внесем мигранти на тяхно място. На бас че престъпността ще намалее с 90%?
  —цитат от коментар 44 на Denis Stoyanov


  Зависи от мигрантите. Ако са бели може.

  Ако са от Близкия Изток, то поне нашите цигани не се взривяват по площадите.

  А пък ако са Африканци - то разликата не е кой знае колко голяма, освен че са по-яки и по мързеливи.

 48. 48 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#34] от "zg":Важните въпроси в ЕС трябва да се вземат с консенсус. И в никакъв случай аномни чиновници, които никой не е избирал пряко - в случая визирам ЕК - не бива да бъдат власт, задължаваща конкретни правителства да изпълняват не взети с консенсус решения.
  —цитат от коментар 37 на zg

  Консенсусът води до блокаж на работата на ЕС. По-скоро трябва да има някакви защити срещу малоумни решения като това с квотите.
  Прекият избор само по себе си може да доведе до това, което виждаме в България, САЩ и Англия, и това не е демокрация. В едно управление трябва да има и експерти, а мнозинството не може да провери кой какви експертни знания има.

 49. 49 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2364 Разстроено

  иииии сега някой да каже, че имаме още независима държава????

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Ами , те повечето не са бежанци, а икономически имигранти. За тях защо да важи същото.

 51. 51 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#14] от "event_horizon":

  На пръв поглед е така.
  Но задължяването за прием на мигрантите е само първата стъпка.
  Следващата ще бъде да задължат страните да им осигуряват определен социален минимум.
  И тогава ще се вдигне врява, но и тогава всички ще клекнат.
  Така, едно по едно ще се наредят нещата.

  .
 52. 52 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Комунизъма е тука вече.. А честито!

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Междувременно в Швеция, която е рая на мигрантите.

  http://www.breitbart.com/london/2017/09/06/swedem-mexico-grenade-attacks-gun-crime-neighbouring-countries/

  Убийствата с огнестрелно оръжие 4-5 пъти повече от комшиите им като Норвегия и Германия (става въпрос за глава на населението).

  А по показателя атаки с гранати са равняват само по Мексико и техните наркокартели.

  А мигрантите там още са леко над 10% от населението. Какво ли ще стане като станат 20-30%, а като минат 50%? Шведски рай. :) :)

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 347 Разстроено

  Европа продължава да се самоубива чрез ислямизация и социализъм.

 56. 56 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Ох, как се изкефих. Дано да го турнат на расистки държави като Унгария, Полша, БъГъ...Като искате да сте част ит съюзът на великите държави, ще спазвсте правилата, не да ми се правите на ксенофобски андрешковци.
  —цитат от коментар 54 на libertariansky


  Усещаш ли колко си сбъркан ? Досега само минуси.. дори тук, в Либерсаткия интернационален ежедневник..

 57. 57 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Хахаха! ЕССР действа по-тъпо и от СССР!

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 58. 58 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Доста политически мотивирано ми изглежда решението. Не видях правни аргументи, а по-скоро политически послания. Аз съм за силен ЕС, но има теми като миграцията на нелегални имигранти, обявени за бежанци, които определено трябва да се вземат с максимално широк консенсус.

 59. 59 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#32] от "realguru":

  Говорим за доказани бежанци. За целия ЕС това са под 100 000 души. Или по 5-6 000 на държава.
  Няма за "няколко града за няколко милиарда" които Ердоган да прилапа.
  Отделен въпрос е, че ЕС има нужда от хора в трудоспособна възраст. Познавам бежанци с висше образование, няколко езика, работещи нискоквалифициран труд, щастливи че са се спасили и благодарни на България за възможността. Не знам за Вас, но аз предпочитам такива хора вместо голословни патриотиращи и манипалуращи елементи, които само за частта под гърба си мислят.

 60. 60 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#42] от "DareDebil":

  "Страната е дом и на християнско малцинство, както и на еврейска общност, която през последните десетилетия е почти изчезнала. Всички не-мюсюлмански малцинствени групи, кобинирани заедно, представляват 16% от населението."

  Отделен въпрос е, че сред бежанците процента" немюсюлмани би трябвало да е по голям.
  По мои впечатления между 20 и 30%. Но, факта е че като цяло сирийците не са фанатизитано религиозни и не представляват опасност в този аспект.

 61. 61 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#53] от "realguru":

  Добре, сериозно!
  Обясни ми моля те, с каква цел продължаваш да подменяш понятията?
  Не правиш разлика?
  Не ти пука?
  Някой ти плаща за манипулациите?

  Аз друга причина не мога да се сетя. Лошото е, че и трите варианта говорят за теб само в негативен план. Дано да има достойна причина която съм пропуснал.

 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  :-) И който откаже веднага го пъдят от ЕС ???
  Добре ! България отказва - да ни пъдят ВЕДНАГА !!!
  .... и без това полза никаква - дори 1 евро не съм видял от ЕС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Отделен въпрос е, че ЕС има нужда от хора в трудоспособна възраст.
  —цитат от коментар 59 на George Svinarov


  Ми те всички дето идват са в трудоспособна възраст. Ама не искат да работят.

  Ти познаваш 2-3, айде 5-6. Ама виж статистиката - Дневник я беше препечатал от ДВ преди време за Германия. Дойче Веле - супер лява медия и тя беше признала, че нещата не са розови.

  Големите немски концерни, дето се кълняха, че ще наемат едва ли не половината мигранти са наели цифром и словом 50 човека.

  От пристигналите през 2014 работят под 20%. От пристигналите през 2015 - под 15%. От пристигналите през 2016 - под 10% работят.

  Всички работят ниско платена работа - изключително нископлатена работа. Данъците, които плащат са минимални. Съответно имат право на една камара социални програми, чрез които получават 10 пъти повече пари, отколкото внасят като данъци.

  Данните от САЩ за 2015 година:

  Бял - хазната е на плюс 2800 долара на година.
  Черен - хазната е на минус 10 000 долара на година.
  Латино - хазната е на минус 7 500 долара на година.

  Положението в Европа с бежанци, мигранти, етц е подобно. Наивно е да смяташ, че тези хора ще ти плащат пенсията и да вярваш на разни псевдолеви глупости излезли от Еврокомисията, която оня ден беше пуснала доклад, че мигрантите щели да върнат парите изхарчени за тях за 5 години.

  Оня ден от Германия дойде хубавата новина, че 380 000 сирийци имат право да доведат семействата си в Германия. Нали се сещаш колко детски ще усвояват.

  На теория нещата звучат че помагаш на бежанци, на практика получаваш тероризъм, изнасилвания, престъпност и други екстри от сорта.

  На теория ти казват, че тези хора ще работят и ще внасят данъци и икономиката ще хвърчи - на практика данъците, дето внасят са толкова малки, че чрез социални програми, детски, общински жилища, етц - те получават над 10 пъти отколкото внасят.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  Ес се разпада на отделни съюзи .Невиждам как ще накарат Унгария или Полша да приемат мигранти от Гърция ,Италия.Ще плащат глоби и това е .
  —цитат от коментар 15 на tamplierr


  Тцъ! Няма да плащат глоби, ще им клъцнат еврофондовете и ще излязат на червено. Така ЕС ще им стане непотребен и даже вреден. И за нас важи.

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#61] от "George Svinarov":

  Щото съм живял достатъчно дълго под комунизъм и мога да разбера кога правителство и медии лъжат.

  В Статията става въпрос за 120 000 първоначално договорени за разпределение. Но в статията пишат и за 1.7 милиона влезли в Европа.

  Тези 1.58 милиона никой не казва какво ще ги правят? Евентуално на по късен етап няма ли и тях да искат да ги разпределят.

  Ако се огънеш и приемеш 1000 каква е гаранцията, че утре нямат да ти натресат 10 милиона.

  Ми останалите в Африка и те искат да дойдат в Европа. Може ли Европа да приеме цяла Африка и половината Близък Изток? Сигурно може, но тогава няма да е Европа, а ще е Африка.

 66. 66 Профил на aiaks
  aiaks
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Това са следващите страни,които ще последват Великобритания,след като им се налагат квоти и им се отнема националния суверинитет. Ние до последно ще седим в ЕС,защото седим ли в него и Тиквата ще седи на власт,но излезем ли Герб ще се сбогува с властта.

 67. 67 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#54] от "libertariansky":

  Ако на теб ти е кеф да ти го турват разни черни и джихадисти, то на другите не е! Не може една изкуфяла баба Меркел да нарежда на европейците да приемат нейбите вълюблени! Май само расизмът ще спаси Европа!

 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=kF9zBLEZbE8

  Гледки от центъра на Мюнхен.Явно искат и Братислава и Будапеща да се превърнат в такива.

 69. 69 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Напълно разбирам г-н Юнкер. ЕС плаща на страните от ИЕ огромни средства под формата на кохезионни фондове и затова може да поръчва музика, праща бежанци, прави горещи центрове, размахва пръсти...
  В нашия случай парите, които трябваше да изравнят стандарта в БГ и западна Европа, отидоха в мафията и тя пределно задоволена и безнаказана взима решения за лагери, бежанци, центрове и тнт в унисон с настроенияна на комисията, за да си подсигури бъдещо спокойно усвояване на средства.

 70. 70 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Прави впечатление, че дори в този форум, който според мен е далеч над средния "матриял" в държавата масово не се прави разлика между бежанец и мигрант.1.Мигранта търси просперитет (каквото и да значи това за него). Бежанеца се опитва да си спаси живота. Умишлено насочените мохамедани създаващи проблеми в Европа са МИГРАНТИ, а не бежанци. Бежанците даже не са толкова религиозни и съществена част от тях дори са християни.2. Спораьумението за разпределение по квоти не се отнася за мигранти, а за бежанци. След като са доказали и получили статут на бежанци, тяхната основна идея е да започнат начисто в МИР. Търсят и намират работа, опитват се да се установят и СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ за да не загубят статута си на бежанци.3. Орбан лъже като смесва двете понятия и... (не знам каква дума да избера за тези които му се връзват на тази манипулация)... се изживяват на птриотична основа.4. Много бързо забравихме как когато се разпадна комунизма ние бяхме мигрантите. Тогава ЕС се отнесе с разбиране и впоследствие ни прие (включителни и унгарците). Сега същите тези унгарци (върхушката де) искат да са независими..... Защо не си стояха гладни и независими като през 90те? Лицемерна история.
  —цитат от коментар 31 на George Svinarov

  Източноевропейските държави не по тяхна воля бяха предадени на Сталин от западните лидери.Всички европейски народи малко или много споделят едни и същи ценности,принадлежат на една и и съща култура и имат сходен начин на живот.Така че най-нормалното нещо на света е Западна и Южна Европа да се отворят към европейците от Източна Европа.Арабите и афганистанците принадлежат към други култури,нямат нищо общо с европейските ценности,а и европейските държави с нищо не са виновни ,че не могат да си уредят държавите.Така че сравнението с източноеврпейците изобщо не е удачно.Да не говорим,че източноевропейците бързо се интегрират и второто и третото поколения вече не се различават от местните,за разлика от арабите,които си живеят в техни общности и никаква интеграция не постигат.

 71. 71 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#65] от "realguru":

  Именно човек, става въпрос за 120 хил БЕЖАНЦИ и 1.7 мил МИГРАНТИ. И никой никога не е говорил за разпределяне и квоти на нелегални мигранти. Ти обаче продължаваш да си пееш едно и също. Не знам на какъв език да те питам вече.
  ЗАЩО СМЕСВАШ ПОНЯТИЯТА И ПОДМЕНЯШ ТЕЗИТЕ?
  Никога не съм казвал, че мигрантите (особено от държави като Афганистан) са нещо добро за Европа. ЕС колкото и да го оплювате ни даде по добър живот именно със солидарност. И сега вие отказвате същата солидарност с подобни манипулативни подмени. Защо бе?

 72. 72 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#70] от "mushashi":

  Кой говори за Афганистан?
  Пак ми слагаш думи в устата и после ме убеждаваш колко не съм прав. Не е зле да попрочетеш историята на Сирия последните 100 години преди да говориш глупости за избора който те са имали а ние не. Писна ми да говоря едно и също, вие (ПатрЕоти, антисоросоиди, антилиберали, анти ЕС и т. н дървени глави) да чувате друго.

 73. 73 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#70] от "mushashi":Кой говори за Афганистан?Пак ми слагаш думи в устата и после ме убеждаваш колко не съм прав. Не е зле да попрочетеш историята на Сирия последните 100 години преди да говориш глупости за избора който те са имали а ние не. Писна ми да говоря едно и също, вие (ПатрЕоти, антисоросоиди, антилиберали, анти ЕС и т. н дървени глави) да чувате друго.
  —цитат от коментар 72 на George Svinarov


  Нито съм патрЕот,нито пък съм анти ЕС настроен.И никъде в договорите за присъединяване от ЕС не пише,че държавите трябва да приемат имигранти от трети държави.Свободното движение на хора важи само за ГРАЖДАНИ НА ЕС.И изобщо не ме интересуват сирийците-и китайците от 80 години живеят в диктатура.Дай тогава да приемем 300-400 милиона китайци.

 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=kF9zBLEZbE8

  Ето от какво са доволни.Видеото е от центъра на Мюнхен.

 75. 75 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1_rNT3k2ZXB-f9z-2nSFMIBQKXCs&ll=50.53756928124382 %2C10.243647414746192&z=7Горния линк е за "Денис" - пост#44
  —цитат от коментар 45 на Ицко Бойкикчовичков-Прокопиевото


  Да така е но нашата картинка не е по-красива за жалост. Това е страна с 86 милиона население. Ако съпоставиш нашите чернилки какво правят всеки ден даже по зле ще е за жалост...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах