В бъдещето месото може и да не е от животни, а брашното да е от щурци

В бъдещето месото може и да не е от животни, а брашното да е от щурци

© ReutersХраната в бъдещето най-вероятно ще изглежда по същия начин, ше има познатия вкус, но съставките й ще са напълно различни. Месото ще бъде направено от растителни мазнини, брашното ще се прави от щурци, а водораслото спирулина ще бъде една от водещите храни.


Един от най-сигурните белези, че светът е започнал промяна спрямо хранителната индустрия са инвестициите. Така в края на август основателят на "Майкрософот" и "Върджин" - Бил Гейтс, Ричард Брансън, направиха сериозна инвестиция в компания 'Мемфис мийтс", която се занимава с производство на месо, но без да отглежда животни. Вместо това се извличат мускулни клетки от животните, които впоследствие се отглеждат и развиват.


Традиционното месо ще изчезне до 2050 г., когато ще бъде заместено от месо, направено от растения, казва изпълнителният директор на вашингтонския институт Good Food Брус Фридрих, цитиран от БТА. Вече се мисли и за производството на яйца, мляко и риба без животинско участие.
"Чистото" месо, създадено без животински участие може и да не е толкова далеч в бъдещото. Компанията от Сан Франциско Hampton Creek има желанието да достави първия продукт от чисто месо на потребителите догодина, пише още БТА. Някои наблюдатели обаче казват, че заради различни спънки и регулации ще са необходими поне 5 години преди "чистото" месо да достигне до "скъпите ресторанти".


Една от основните причина да се търсят алтернативи на традиционните начини за производство и създаване на храната е околната среда.


За да бъде изнхранвано 10-милиардното население на планетата през 2050 г. ще е необходимо селското стопанство да удвои производството си, прогнозират от организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Същевременно животновъдството използва 10% от световната чиста вода, а отделящите се метан и други газове предизвикват парников ефект, който води до глобално затопляне.


Един от най-бързите и евтини начини за справяне с тези проблеми е бъде ако се замени основната съставка на брашното - житните зърна, с щурци. Нюйоркската компания Terreform ONE е разработила ферма за високопротеинови щурци , които могат да бъдат смлени на брашно. При производството на този вид брашно се използва почти 1000 пъти по-малко вода и 300 пъти по-малко въглерод, което е изключително евтено според Мичъл Йоахим, който е съостовател на Terreform.


Според други прогнози буболечките и високопротеиновите водорасли като спирулина ще бъдат сред водещите храни на бъдещето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK