За пръв път ЕС провежда днес военни киберманеври

За пръв път ЕС провежда днес военни киберманеври

© ReutersМинистрите на отбраната на Европейския съюз провеждат днес за пръв път учения за кибервойна, за да тестват способността да се реагира на потенциална атака от хакери срещу една от военните мисии на съюза зад граница.


В измисления сценарий се предвижда военноморска мисия на ЕС в Средиземно море да бъде подложена на саботаж от хакери, които нанасят поражения на командването на сушата, а успоредно с това по социалните медии започна кампания за дискредитиране на действията на съюза и предизвикване на протести.


Всеки от министрите на отбраната ще се опита да овладее кризата в рамките на 90 минути. Учението ще се проведе при закрити врати в Талин. За максимална автентичност организаторите са създали и "новинарски видеорепортажи", които съобщават за нови и нови факти около ескалиращата ситуация.
Най-близко в реалността на това съответства операция "София", насочена срещу трафикантите на хора от Либия към Европа. Днешното учение оставя министрите на отбраната с по-малко ресурси, отколкото би било в действителност при временна загуба на щаб. Сред решенията, които трябва да вземат, са дали да обявят публично за кризата, или да я запазят в тайна, както и дали да поискат помощ от партньорските правителства


"Искаме да демонстрираме на министрите последиците от киберкампании. Киберпространството се превърна в конвенционален инструмент на модерната война", коментира Танел Кеп, зам.-министър по киберзащитата в естонското министерството на отбраната.


Той е сред участниците в подготовката на EU CYBRID 2017. Името представлява смес от кибервойна и техники от хибридната война като дезинформационни кампании.


Естония постави въпроса за киберсигурността сред приоритетите си като председател на ЕС във втората половина на 2017 г. и предложи днешното учение. Страната е първата, подложена през 2007 г. на масивна кибератака срещу правителствени и частни сайтове, организирана около решение за преместване на статуя от съветско време от столичен площад, последвана от улични протести на руснаци и дипломатически спор с Москва.


Естония е сред най-напредналите в дигиталната епоха и е сред малцината с командване за киберзащита в министерството на отбраната. Но миналата седмица изследователите установиха, че в чипа в личните карти на естонците има дефект, позволяващ хакери да откраднат личните данни на притежателите им и да действат от тяхно име.


"Ройтерс" цитира специалисти по киберсигурност, според които европейските правителства не осъзнават напълно опасностите от една дигитална атака. По този начин е възможно не само да изгубят важна информация и да се блокират услуги, но и да се манипулират данни и да се саботира военно командване.


"Какво би станало, ако са хакнати бойните планове от военен командир, без никой да разбере, и са преработени така, че собствените ни войски започнат да стрелят по съюзнически части", пита Свен Сакков, ръководител на талинския Център за отбрана и сигурност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK