Как мигрантите от бившия СССР и Турция влияят на изборите в Германия

Джем Йоздемир, от партията на зелените, влиза в Бундестага.

© Associated Press

Джем Йоздемир, от партията на зелените, влиза в Бундестага."Какъв е този турчин в Бундестага?", запитал един германец, когато политикът от партията на Зелените Джем Йоздемир бе избран за депутат през 1994 година. Днес в парламента има общо 37 депутати с миграционни корени, отбелязва "Дойче веле".


Който има германско гражданство и е навършил 18 години, има право да гласува на изборите за Бундестаг на 24 септември, без значение дали е от германски произход или не. Всеки десети германски гражданин с право на глас днес има миграционен произход.


Най-многобройни сред мигрантите, имащи право на глас, са т.нар. късни преселници – повечето от които са от бившия СССР. Според проучването "Микроцензус", проведено през 2016 г., става дума за 3,1 милиона души. След тях по численост са избирателите от турски произход. Според преценки на Федералната статистическа служба, близо 730 000 германци с турски корени имат право да гласуват на предстоящите избори за Бундестаг. Турският президент Ердоган наскоро отправи към тях апел да не гласуват за управляващите от голямата коалиция християн- и социалдемократи, нито за Зелените, защото, според Ердоган "те са врагове на Турция".
Джемиле Гьоусуф, пълномощничка по въпросите на интеграцията във фракцията на ХДС, заяви в тази връзка: "На тези избори става дума за Вашия живот, а господин Ердоган не е в състояние да предложи решение на нито един от проблемите, които имат хората, живеещи в Германия".


Но колко активни са избирателите с миграционен произход? Социалдемократката Айдан Йозогуз, която е пълномощник на германското правителство по въпросите на миграцията, бежанците и интеграцията, казва, че избирателната активност сред мигрантите е с до 20 на сто по-ниска, отколкото сред останалите избиратели. В днешния германски парламент има 37 депутати с миграционни корени - от общо 631. По този показател Германия заема едно от средните места в класацията на европейските страни. Великобритания и Холандия са шампиони в това отношение, а Италия и Испания се представят по-зле от Германия.


Кьолнският учен Денис Шпис изследва нагласите на мигрантите за тазгодишните парламентарни избори. Той е проучил основно настроенията сред двете най-големи групи избиратели от чужд произход: германските турци и руснаци.


Преселниците от бившия СССР


Избирателите от руски произход получиха равни права с германските граждани ще от първия ден на пребиваването си в Германия. Затова те веднага имаха право и да гласуват. Канцлерът Хелмут Кол активно се застъпи за правата на преселниците от бившия СССР. Дълго време те бяха благодарни на неговата партия и минаваха за твърд електорат на консервативния ХДС.


След като през 2015 и 2016 Германия прие голям брой бежанци, много от руските преселници се дистанцираха от ХДС. "За това голяма роля изигра завистта спрямо новопристигащите", твърди Денис Шпис.


На някои от местните избори в последно време дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD) отбеляза големи успехи именно благодарение на преселниците от бившия Съветски съюз. Неслучайно "Алтернатива за Германия" е отпечатала и на руски език програмата на партията си, както и някои свои предизборни плакати", добавя Шпис. Никоя друга партия не полага толкова много усилия да спечели гласовете на руските изселници, колкото AfD.


Мигрантите с турски произход


Що се отнася до турците в Германия, техните предпочитания по традиция клонят към социалдемократите. Около 70% от тях гласуват за ГСДП според едно актуално изследване. Причината: още от времето на първите гастарбайтери Социалдемократическата партия се застъпваше активно за правата на мигрантите. Същото беше и когато се обсъждаше въвеждането на двойно гражданство. По-късно за турските мигранти започнаха да се застъпват и Зелените, и левите. Впрочем турците в Германия са не само едни от най-многочислените избиратели с миграционен произход. Те са и най-добре представената група мигранти в Бундестага: 11 от германските депутати са с турски корени. Някои от тях обаче недоволстват, че все още ги възприемат като "турци". "Аз съм германец и имам германско гражданство, разберете го най-сетне!", каза веднъж зеленият депутат Йозкан Мутлу в отговор на един своя колега от ХДС, който бе използвал думите: "Вашият президент Ердоган".


Като цяло значението на мигрантите за парламентарните избори в Германия нараства. Тяхното влияние все пак има и граници. Според учените чисто мигрантските партии нямат шансове в Германия. За това има просто обяснение: колкото по-дълго мигрантите живеят в Германия, толкова повече изборното им поведение заприличва на това на мнозинството германски избиратели.


Християндемократите обаче вече реагираха на това развитие: неотдавна канцлерът Меркел за първи път посрещна в канцлерството представителите на сдружение от руски преселници. По време на изборите за Ландтаг в Северен Рейн-Вестфалия основният кандидат на ХДС публикува специално свое обръщение към избирателите с руски миграционни корени. В сегашната предизборна борба за Бундестага ХДС и ХСС обещават на преселниците и по-високи пенсии в бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Избори, електорат, твърд, електорат, кво да прайш, трЕбе а го обгрижваш, за сметка на собствения ти народ.

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Управляващите в Германия се оляха с либералистичните си изцепки, затова ще гласувам за АФД. Малко да се постреснат Меркел и компания. че от много години са на власт и забравиха, че не са женени за нея.

 3. 3 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 494 Неутрално

  ми според мен нямат кой знае какво влияние

  но поне две разузнавателни служби имат влияние над тях

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Ето как се разбиват митовете - аз винаги съм си мислел, че преселниците с турски корени са преобладаващи, оказва че руснаците пак са на "първо" място и изглежда хич не им пука, че се преселват при лошите немци - 3 млн, ако това не е цифра, при това повечето са с някакво образование, здраве му кажи.
  Защо се чудим как Путин печели редовно и даже го обичат, след като общо над 20 млн от образованите и будни руснаци са извън страната и останалите очукани и с промити мозъци, промити не само иделогически, но и със спирт с различно и доста често спорно:) качество им е все едно, кой ги управлява.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 912 Неутрално

  След десетина години, когато клетите са се нароили на рояци от тях до голяма степен ще зависят изборите. Това е целта и причината некадърните и бездарни социалисти социопати да ги внасят на на ангро.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Ето как се разбиват митовете - аз винаги съм си мислел, че преселниците с турски корени са преобладаващи, оказва че руснаците пак са на "първо" място и изглежда хич не им пука, че се преселват при лошите немци - 3 млн, ако това не е цифра, при това повечето са с някакво образование, здраве му кажи. Защо се чудим как Путин печели редовно и даже го обичат, след като общо над 20 млн от образованите и будни руснаци са извън страната и останалите очукани и с промити мозъци, промити не само иделогически, но и със спирт с различно и доста често спорно:) качество им е все едно, кой ги управлява.
  —цитат от коментар 4 на tsvetko_51


  Цветко, пиле шарено, много сбъркано има в мислите ти. Първо тези са си чисти немци, а не руснаци и второ, когато са дошли в Германия Путин е търкал някъде бюрото в Петерсбург. Та такива неща Цветко. Другият път, като се пробваш да умуваш, го направи под подходящата статия.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2094 Весело

  На някои от местните избори в последно време дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD) отбеляза големи успехи именно благодарение на преселниците от бившия Съветски съюз. Неслучайно "Алтернатива за Германия" е отпечатала и на руски език програмата на партията си, както и някои свои предизборни плакати", добавя Шпис. Никоя друга партия не полага толкова много усилия да спечели гласовете на руските изселници, колкото AfD."Руските преселници ще са алтернатива на Германия.

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 947 Неутрално

  На някои от местните избори в последно време дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD) отбеляза големи успехи именно благодарение на преселниците от бившия Съветски съюз. Неслучайно "Алтернатива за Германия" е отпечатала и на руски език програмата на партията си, както и някои свои предизборни плакати", добавя Шпис. Никоя друга партия не полага толкова много усилия да спечели гласовете на руските изселници, колкото AfD."Руските преселници ще са алтернатива на Германия.
  —цитат от коментар 7 на chicago514


  МНого ясно, т.н. преселници са хора с консервативно мислене и традиционна култура.

 9. 9 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Руските преселници (руски евреи и руски немци) се дъжaт кaто руснaци, живеещи в Русия. Четaт руски вестници, гледaт рускa телевизия, общувaт сaмо помежду си и мрaзят чужденците в Гермaния, мaкaр те сaмите дa сa тaкивa. Тaкa че, поведението им по време нa избори не е изненaдa.
  Зa мен беше грешкa дaвaнето нa немско грaждaнство веднaгa, те си остaнaхa руснaци по мислене и мaнтaлит и вместо блaгодaрност към немскaтa държaвa, често говорят, че били победители във ВСВ.
  Пишa всичко товa от собствени, преки нaблюдения.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 10. 10 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2730 Весело

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  Съвсем чисти немци - кумът ми е от тях, не знаеше дума немски, чист полуруснак, полу белорус от Забайкалието. Отиде в Германия щото втората му жена била потомка на менонити /религиозни сектанти от холандско-немски произход, дошли в Русия през 18-ти век за да се спасят от военна служба, когато територията дето обитавали в Полша станала Западна Прусия/. При "репатриацията" си и тя не знаеше дума немски...

 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":Съвсем чисти немци - кумът ми е от тях, не знаеше дума немски, чист полуруснак, полу белорус от Забайкалието. Отиде в Германия щото втората му жена била потомка на менонити /религиозни сектанти от холандско-немски произход, дошли в Русия през 18-ти век за да се спасят от военна служба, когато територията дето обитавали в Полша станала Западна Прусия/. При "репатриацията" си и тя не знаеше дума немски...
  —цитат от коментар 10 на patsis


  Ами хайде помисли малко. Как да знае нески, след като той е само женен за немкиня? Дращите и не мислите.

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Егати тъпите внушения за мигранти от руски произход! Това са етнически германци и затова са получили толкова бързо граждански права. Все едно да кажем че турските изселници от България са с български произход и че България влияе чрез тях на турските избори. Само до напомня че навсякъде по света турската диаспора се използва за прокарване на турската политика и там виреят много добре всякакви крайни националисти като Сивите вълци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Поредните лъжи.Не става въпрос за руски изселници, а за немци, които са живеели на територията на СССР.Особено от Казахстан над 1 милион немци са се преселили в Германия. И не случайно тези хора не се поддават на пропагандата на правителството и медиите относно ислямските бежанци.Те са живели в комунистическа държава и знаят колко манипулативни могат да бъдат медиите.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Който е живял в комунизма лесно надушва днешния комунизъм дето се готви от псеволибералите с подкрепата на изключително лявата преса.

  Логично е тези дето се водят руснаци да гласуват за АФД - че те мигрантите навсякъде в Източна Европа не са желани.

 15. 15 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2981 Неутрално  До коментар [#2] от "von_seeckt":"
  ще гласувам за АФД. "

  Зa фaшисткa пaртия никогa не бих глaсувaлa.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 16. 16 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2981 Неутрално  До коментар [#2] от "von_seeckt":"
  ще гласувам за АФД. "

  Зa фaшисткa пaртия никогa не бих глaсувaлa.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  "Особено от Казахстан" Точно, познават муслимите отблизо и няма как да им се радват. Чувал съм че немските села в Казахстан са се познавали от пръв поглед от самолет.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2730 Весело

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  Тя и жена му не знаеше немски - научи го много години след "репатриацията".
  Подобна бе и репатриацията на понтийските гърци в Гърция - отначало пристигнаха що годе "ромеи" и "уруми", после потомци от смесени семейства, после родата им - в резултат кварталът на братовчедките ми в Солун се сдоби с грузински табелки по магазините и редовна автобусна връзка с Тбилиси. В цяла Северна Гърция можеш да чуеш хора, които говорят, говорят на гръцки, пък изведнъж пуснат някоя руска, грузинска или арменска дума - "холодильник", ""деветнадцать сорок пять" ...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на lone_wolf
  lone_wolf
  Рейтинг: 2924 Любопитно

  Адолф Шикългрубер, направо ще стане като вентилатор в гроба, ако разбере, че Германия е станала емигрантска държава!

  Журналистите са като куче на верига! Колко и по кого ще лаят, зависи от дължината на веригата, отпусната му от Собственика на медията!
 21. 21 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#9] от "Cassi":

  Абсолютно вярно. Виждал съм ги и съм говорил тях. Стоят си и си контактуват само в тените групи. Имат разни немски имена, но говорят ужасен нески със силен руски акцент.
  Направо не знам защо ги приеха така масово края на 90-те

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  "На тези избори става дума за Вашия живот, а господин Ердоган не е в състояние да предложи решение на нито един от проблемите,..."
  За разлика от Германия, у нас ДПС успява да решава проблемите на някои от нейните избиратели.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4425 Любопитно

  "Какъв е този турчин в Бундестага?", запитал един германец, когато политикът от партията на Зелените Джем Йоздемир бе избран за депутат през 1994 година. Днес в парламента има общо 37 депутати с миграционни корени, отбелязва "Дойче веле".

  Нормално, Германия е мултиетническа държава, както повечето останали в ЕС.

  "Който има германско гражданство и е навършил 18 години, има право да гласува на изборите за Бундестаг на 24 септември, без значение дали е от германски произход или не. Всеки десети германски гражданин с право на глас днес има миграционен произход."

  И пак, същото се отнася и за всяка друга държава от ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4425 Весело

  След десетина години, когато клетите са се нароили на рояци от тях до голяма степен ще зависят изборите. Това е целта и причината некадърните и бездарни социалисти социопати да ги внасят на на ангро.
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Хайде пак същата лъжлива мантра! :-D Некадърните и бездарни КОНСЕРВАТОРИ социопати внесоха на ангро около 1 милион бежанци и имигранти! Водещите управляващи партии в Германия през последните 4 години (а и преди това също) бяха ДЕСНИТЕ КОНСЕРВАТИВНИ Християндемократическият съюз и Християнсоциален съюз!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на lone_wolf
  lone_wolf
  Рейтинг: 2924 Любопитно

  До коментар [#11] от "von_seeckt":


  Дращите и не мислите.
  —цитат от коментар 11 на von_seeckt


  И тоя неандерталец ще определя съдбините на Германия!

  Журналистите са като куче на верига! Колко и по кого ще лаят, зависи от дължината на веригата, отпусната му от Собственика на медията!
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":
  В Източна Германия хората също трудно се поддават на пропагандата на медиите.Изградили са си своеобразен имунитет към медийни манипулации, щото през комунизма пропагандата беше тотална.Всеки с достатъчно здрав разум е наясно, че не е добра идея преселението на милиони хора с друга ценностна система , непритежаващи същите трудови навици и обгрижвани със социални помощи от правителството.

 27. 27 Профил на SCROTUS
  SCROTUS
  Рейтинг: 1375 Весело

  [quote#8:"von_seeckt"]хора с консервативно мислене и традиционна култура./quote]

  Думата, която търсите е "провинциални задръстеняци".

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  Германия е мултиетническа държава
  ==========$==
  Е и ? Турция е дори в повече .....мултикултурна е !
  И какво от това ?
  Турция си имаше президент кюрдин и главнокомандваш евреин !
  Ще го видим ли това някога в Германия ?
  Още мноооого имат на се учат германците на мулти гулти ......

  Bukalemun
 29. 29 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":
  „оказва че руснаците пак са на "първо" място и изглежда хич не им пука...“

  Тея руснаци не са баш руснаци. Те са с немски корени, водещи още от времето на Екатерина. В Русия(СССР) до 2-та СВ са живели в немски общности и са говорели предимно немски. Част от тях са и с еврейски корени. Сталин ги разпръсква още по време на войната из цялата страна, тъй като ги е считал за врагове. Кол ги „купува“ от Горбачов при уговаряне на съединението на Германия. Повечето от тях се чувстват руснаци. Тука не е спомената румънската немска общност от 1,5 мил. „купени“ пак от Кол от Чаушеско през 70-80-години. Те са си немци от Австро-унгария, Трансилвания, преминала към Румъния след Първата Св. война.

 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Руските преселници в Германия не са само немци по произход, а и евреи. Същото е и в САЩ, където има голяма колония от руски евреи, приети там като дисиденти, преследвани от властта. Покрай евреите са се намърдали и много руснаци, които са се писали евреи. Само като ги видиш, с просто око се вижда, че са от руски произход. Важно е келепирът да върви и да си получават бенефитите.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#29] от "joro4900":

  Съгласен съм, просто ми припомнихте тези факти, бях ги позабравил.
  Но така или иначе, макар и "немски" руснаци, неизвестно (или може би известно:)) защо, не са предпочели да си останат във вече обживената родина, а са се решили на риска да отидат на ново място, където едва ли са ги чакали със хляб и сол, е и някоея наденичка с биричка:).
  Горе-долу така постъпха и руските евреи и така кога чисти руснаци, кога не съвсем, та до над 20 млн, това си е цифра и това наистина не са най-загубената част от обществото.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9378 Неутрално

  Компактна група мигранти = проблеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#9] от "Cassi":Абсолютно вярно. Виждал съм ги и съм говорил тях. Стоят си и си контактуват само в тените групи. Имат разни немски имена, но говорят ужасен нески със силен руски акцент.Направо не знам защо ги приеха така масово края на 90-те
  —цитат от коментар 21 на ywk50370410


  И аз не знам. За евреите е ясно, че германците пак бяха решили да изкупуват чувство на вина. За руските немци сигурно са си мислели, че са от "техните", ама не са отчели, че толкова десетилетия комунизъм е нанесъл почти необратими промени в начина им на мислене.
  А зад цялата история с руските преселници стои бившият външен министър и лидер на Зелените Йошка Фишер, той е бил инициаторът на този процес.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 34. 34 Профил на voyko
  voyko
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Каквото и да се говори, емигрантите от бившия СССР са германци от "Поволжието". Те няма да работят против интересите на Германия. По - интересни са турците - германски граждани. Някои от тях може да се поддадат на агитацията, провеждана от Ердоган и да гласуват против най-големите партии.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Компактна група мигранти = проблеми...
  —цитат от коментар 32 на penetrating


  Тц не е така. Отнася се само за някои групи.

  С дръпнатите очички да правят проблеми - китайци, японци, етц.

  Проблем правят тези, дето имат култура още от 18 век.

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2031 Весело

  Вижте как работи пропагандата обаче. Нали помните как медиите наричаха (и продължават да наричат) ислямските и африкански орди дето започнаха да нахлуват в Европа през последните години? Точно така - "мигранти" (щото бежанци от Пакистан и Чад няма как да има). И сега хоп, изведнъж хора, дето са в Германия от десетилетия, някои от поколения, имат си законно издадени паспорти и всичко - и те "мигранти". Следващата стъпка вероятно ще е някое 20 годишно момче-германче от 50 поколения, на което родителите са се преместили от Дрезден в Кьолн през 1992 г. - и то "мигрант". Така се прокарва идеята, че всички имат еднакви права над държавата Германия, а скоро и над целия ЕС. До пълна победа на мултикултурализма, разрушаването на всички църкви и забраната на свинското. Браво Дневник - може да ви вдигнат гранта.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#35] от "realguru":

  Да ти кажа, и китайците и японците баш си правят проблеми. Дип че нямат голяма диаспора в България а и в Европа като цяло. Но по света където са много, китайските квартали са мани бегай

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах