Как икономическият растеж в Русия измести на заден план призивите за промяна

Как икономическият растеж в Русия измести на заден план призивите за промяна

© Associated PressСлед две години рецесия Русия се върна към икономическия растеж. Деловите среди обаче не са настроени оптимистично, тъй като страната така и не се опитва да излекува структурните болести на своята икономика.


Криза, каква криза? В пълните с компютри офиси в IT Park в Казан, голям руски град на река Волга, превърнал се в иновационен център, суровият и дълъг период на рецесия, от който Русия едва излезе, бе просто един чудесен етап... на растеж!


"Нищо не усетихме. Нашият оборот дори се утрои за три години", казва въодушевено Антон Грачев, младият директор на този център за високи информационни технологии, открит през 2009 година и превърнал се вече в модел. Стартъп компаниите идват тук една през друга. Инвестициите, комбинация от частни фондове и държавни помощи, ускоряват проектите. Кабинетът на регионалния министър на развитието е на един от етажите, редом до тези на големи частни групи и дори на един филиал на Microsoft. Умножавайки източниците на приходи, паркът даже успява да се самофинансира. Дали това е модел, който лесно може да бъде повторен в цяла Русия? "Не е сигурно...", признава през усмивка Антон Грачев.
На около 700 километра от Москва, Казан и неговият IT Park освежават руската икономика, която сега излиза от двугодишна рецесия, но не се възползва от нея, за да се реформира. В навечерието на президентските избори през март 2018 година,


неудовлетвореността се превръща в безпокойство


в деловите среди. Предизвикана от понижаването на цените на петрола и утежнена от западните санкции срещу Русия заради украинския конфликт, кризата се оказа поредната пропусната възможност за модернизиране на икономиката.


Отсега нататък възстановяването би трябвало да намали още повече стимула на Кремъл да направи промени. Тъй като на повърхността последните данни са успокоителни: официално кризата е в миналото, защото Русия е регистрирала икономически растеж две последователни тримесечия тази година - 0,5% и след това 2,5%.


Прогнозите са за растеж от 2.3% през 2017 година и 2.5% през 2018 година. Някои ключови сектори вече преживяха явен подем това лято. Продажбите на леки коли, например, се увеличиха с 19% на годишна основа през юли. Нещо, което потвърди възстановяването на потреблението, въпреки че кризата остави дълбоки социални разделения: броят на руснаците, които живеят под прага на бедността, се е увеличил от 15.5 милиона през 2014 година до 23.4 милиона.


Неефективност на държавната политика


Тази благоприятна конюнктура изведнъж измести на заден план призивите за промяна. Структурните проблеми обаче остават същите: силна зависимост от петрола, природния газ и други суровини (на тях се пада половината от руския износ); слабост на частните инвестиции ("Сбербанк" и ВТБ, два държавни мастодонта, смазват един банков сектор, който преживява истинска вълна от отпадащи от системата банки); слабо присъствие на малките и средните предприятия (на тях се пада само 20% дял в икономиката); недостатъчна тежест на предприемачите (едва 2% от руснаците казват, че искат да започнат свой собствен бизнес); неизправна инфраструктура (автомагистралата Москва - Санкт Петербург все още се строи); неефективност на държавната политика (изпълнени са под 50% от одобрените програми).


Разбира се, има проблясъци на напредък. Казан и неговият IT Pаrk, чието развитие започна доста преди кризата, са доказателство, че един нов модел е съвсем възможен в Русия: Татарстан, богат на петрол регион, също бе свикнал да живее от приходите от петрол и газ, но в неговата столица Казан бяха създадени условия да се мисли за бъдещето.


В останалата част от страната нещата също се раздвижват: като се възползват от международното напрежение, някои сектори, например селското стопанство, преживяха истински бум. Промишленото производство, слабо място по принцип, бележи ръст. Само че, в момент когато бюджетната и паричната политика принудиха правителството да намали разходите, а централната банка да държи лихвените проценти високи,


новите двигатели на растежа са прекалено малко,


за да може да бъде постигната истинска диверсификация на националната икономика. Властите насърчават износа, но малките и средните предприятия все още са слаби, макар да е възможно да се превърнат в истински източници на технологии и продажби в чужбина.


Икономическите условия не са единствените спирачки за реформите. Такава е и липсата на прозрачна и честна съдебна система, която би защитавала предприемачите и би гарантирала един истински климат на доверие - необходими фактори за установяване на благоприятен бизнес климат. Вечен източник на безпокойства, съдилищата все така пораждат страх с лошото си функциониране. Във вертикалата на властта в Кремъл, в обстановка на борба между отделните кланове, цари своеволие и съдебната система е използвана като инструмент. Съдебната хроника това лято само потвърди тази констатация: близкият до властта Игор Сечин, всемогъщият шеф на държавния петролен гигант "Роснефт", е обвинен, че дърпа конците на два големи процеса.


Първият е срещу Алексей Улюкаев, либералният бивш министър на икономиката, арестуван за корупция след нелепа засада в сутерена на централата на Роснефт и застрашен от 15 години затвор. Вторият процес е срещу Владимир Евтушенков, олигарх начело на групата "Система", осъден да плати гигантски обезщетения на същата тази компания "Роснефт" в последния епизод от една безкрайна сага около купуването на друг производител на петрол. Той трябва да плати 2 милиарда евро компенсации и правосъдието вече замрази някои активи на неговата група, включително една трета от капитала на най-големия мобилен оператор в Русия - МТС.


Тези две афери потвърдиха упоритото запазване на на правото на по-силния в Русия по стар обичай. И, далеч от миражите на обещанията за промени, те предизвикаха дълбоко безпокойство в деловите среди.


* б. изд.: Бенжамен Кенел е кореспондент на вестник "Ле-з-еко" в Москва. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (192)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Русия е с БВП колкото на Ю. Корея и по-нисък от този на Италия, но структурата на руския износ е като на бананова република, за разлика от корейския и италианския износ.

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Нищо страшно няма за руската икономика.Като свърши петрола ще намалят пиенето и ще увеличат работата.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Русия е с БВП колкото на Ю. Корея и по-нисък от този на Италия, но структурата на руския износ е като на бананова република, за разлика от корейския и италианския износ.
  —цитат от коментар 1 на Котаракът на Шрьодингер


  Доказателство, че икономиката далеч не е всичко.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Любопитно

  Абе вчера един трол с руско самоцъзнание ни убеждаваше каква инфрастуктура строи Питкин...какви кампютри Ще произвежда,какво Над световно стопанство гради!А истината е че държавно -плановата еканомика си се задъхва и е нерентабилная и доволно мудна!Че парици има единсвено за "виолончелистите"и все по-малко за алкашите.Бедните се увеличават....вътрешният дълг също!Само пиенето бележи ръст,тавариши!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  [quote#3:"Стоян"][/quote]

  Да, духовният живот е най-важен.

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Весело

  До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Пич,БВП на Южна Корея е 1,411 млд$ за 2016,на расииката е едва 1,108млд.$!БВП на глава от населението-Ю.Корея 27538,8$ на човек,Расия 8748,4...!?!?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":Пич,БВП на Южна Корея е 1,411 млд$ за 2016,на расииката е едва 1,108млд.$!БВП на глава от населението-Ю.Корея 27538,8$ на човек,Расия 8748,4...!?!?
  —цитат от коментар 6 на Messerschmitt
  Те четат други учебници.

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":Пич,БВП на Южна Корея е 1,411 млд$ за 2016,на расииката е едва 1,108млд.$!БВП на глава от населението-Ю.Корея 27538,8$ на човек,Расия 8748,4...!?!?
  —цитат от коментар 6 на Messerschmitt


  Какво ги жалиш. Защо направо не удариш алкашите в земята с едно убийствено сравнение с Люксембург. Да си умрат от срам и вместо след две седмици да фалират още утре. Пък ако почнем да сравняваме консумацията на авокадо ще излезе, че Русия отдавна е фалирала и даже не съществува.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5171 Неутрално

  Русия си го кара по....старому.

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 525 Неутрално

  То като у нас :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Разстроено

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Лошото е че не четът....папгалстват без да вникват в реалностите!Една огромна държава с командно-планова икономика,измислен и контролиран от върховете "бизнес",пряко контролирана правосъдна система и накрая...типично комунистическа еднолична власт и група "бизнесмени",опростачен и впиянчен народ!Ето това е Расия!иЗВЪН 5-6 ГОЛЕМИ ГРАДА....си е бедна и запусната държавица от края на 19 век!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на smilingface
  smilingface
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А, че Обама каза, че икономиката им е на парчета, как така са преодолели рецесията? По едно време рублата беше станала 1000 за долар и ядяха танкове, трябва тоя автор да се провери какъв е. Това ми прилича на мурзилска партенка.

 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Абе какъв е този икомически растеж? Тя Русия не фалира ли отдавна?

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Казан има късмет, че е малък и далеч от Москва, затова не е във фокуса на олигарските.
  Доколкото разбрах обаче, Путин ограничава независимостта им...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":Лошото е че не четът....папгалстват без да вникват в реалностите!Една огромна държава с командно-планова икономика,измислен и контролиран от върховете "бизнес",пряко контролирана правосъдна система и накрая...типично комунистическа еднолична власт и група "бизнесмени",опростачен и впиянчен народ!Ето това е Расия!иЗВЪН 5-6 ГОЛЕМИ ГРАДА....си е бедна и запусната държавица от края на 19 век!!!
  —цитат от коментар 11 на Messerschmitt


  Тъй ще да е! Щом ти го казваш, няма съмнение!

 16. 16 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Странно е, че Русия се върна толкова бързо към растеж.
  Очакванията бяха съвсем други.
  Сякаш притежава някаква тайнствена вътрешна сила да оцелява.
  Обяснявам си го с това, че руснаците са много спокойни хора. Както и всички други славяни, с изключение на българи и поляци.
  Харесвам славяните. В тях има "сърце", приятно е да си в тяхна компания.

  .
 17. 17 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Казан има късмет, че е малък и далеч от Москва, затова не е във фокуса на олигарските.Доколкото разбрах обаче, Путин ограничава независимостта им...
  —цитат от коментар 14 на penetrating


  Баси, Казан бил малък. Ово е стандарт, направо ви завиждам..

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Любопитно

  [quote#8:"Стоян"][/qu
  Така е другарЮ Стоян...при почти еднакъв брой население с Япония(Расия има превес и в територия и несметни прир.богатства),островната държава която внася ВСИЧКО има 6(ШЕСТ) пъти по-голям БВП и 22 пъти по-голям продукт на глава от население.За наука ,открития ,медицина и технологии...е безмислено да говорим..нали тавариш?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  пълните с компютри офиси в IT Park в Казан, голям руски град на река Волга
  —цитат от коментар 0 на статията


  Казан не е руски град, Казан е български град, на временно окупираната от руснаците Волжка България.
  Само че руснаците скоро ще трябва да си обират чуковете оттам.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  Линковете в Дневник не излизат,затова няма да го пускам,а отидете на сайта на Инвестор.БГ и вижте статията:"Над 2000 години икономическа история на света."
  Според нея Русия е била икономически по-мощна от Запада като цяло,за най-дълъг период през последните две хиляди години.

 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#8:"Стоян"][/quТака е другарЮ Стоян...при почти еднакъв брой население с Япония(Расия има превес и в територия и несметни прир.богатства),островната държава която внася ВСИЧКО има 6(ШЕСТ) пъти по-голям БВП и 22 пъти по-голям продукт на глава от население.За наука ,открития ,медицина и технологии...е безмислено да говорим..нали тавариш?
  —цитат от коментар 18 на Messerschmitt


  Нерде Япония, нерде Русия, за която всъщност става дума в статията? Ти въобще чете ли я?

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  "Как икономическият растеж в Русия измести на заден план призивите за промяна"

  В Русия призивите за промяна могат да бъдат изместени на заден план дори и от дядо Мраз.

 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Нищо не усетихме. Нашият оборот дори се утрои за три години", казва въодушевено Антон Грачев, младият директор на този център за високи информационни технологии, открит през 2009 година и превърнал се вече в модел.
  —цитат от коментар 0 на статията


  ИТ сектора не е показателен за икономиката, той расте навсякъде.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#19:"Ian Smith"][/quote]

  Ти изби рибата! Ама от тебе, толкова!

 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Абе какъв е този икомически растеж? Тя Русия не фалира ли отдавна?
  —цитат от коментар 13 на von_seeckt


  Ти каква савецка вещ имаш у вас???

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#25:"4ort"][/quote]

  А трябва ли да имам?

 27. 27 Профил на smilingface
  smilingface
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Все пак нещата не са розови в руската икономика, но е не са чак така, както си ги представят някои.
  Руснаците изнасят около 30 милиарда долара от химическата си индустрия - тове без нефт и горива. Говорим например за изкуствена гума, полипропилен, разни промишлени газове и т.н.
  Добро перо за износ им е металургията и то някоя от тях високотехнологична - например Боинг и Еербус ползват титаниеви детайли от руснаците.
  Друго голямо перо е селското стопанство - почти 20 милиарда. Като тук не се включва хранителната индустрия - примерно сладкарски изделия, сладолед и т.н., които също са перо.
  ИТ технологиите им им дават някъде около 7 милиарда, поне по официални данни, но тук лесно се крият пари.
  Другото е енергетиката - изнасят доста - като се почне от атомни електроцентрали и се стигне до турбини за ВЕЦ. Оръжието около 15 милиордо + космоса около 1 милиард също са добри пера.
  Имат и други в услугите - финаси, телекомуникации и т.н.
  Проблемът е точно това, което пише статията - бюрократичен разгул, липса на ясни правила и оттам на предприемаческа свобода . На Путин т.нар. "майски насоки" (ако не бъркам) са още от 2014 г., но администрацията просто го отсвири (по-силната дума щ е по-точна) и поне половината задачи си останаха просто добри пожелания - те ако не крадат, трябва да работят, а не са свикнали :-) ))

 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Летният туристически сезон завърши.Колко от русоробите пишещи тук почиваха в савецкия саюз, за да подпоногнат БВП на матушка???

 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Разстроено

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  Ще ви нарека господин Von....за мое съжаление работата ми е да обработвам икономически и технически данни!Наясно съм че за целите на форума НЕ мога да си служа с тях.Опитвам се да набия маааалко разум в някой глави....но сляпата вяра в Дядо Иван и илитератството обезмисля всичко.Фактите и числата говорят сами SEECKT

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  На около 700 километра от Москва, Казан и неговият IT Park освежават руската икономика, която сега излиза от двугодишна рецесия, но не се възползва от нея, за да се реформира.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Руската икономика от нищо не се възползва за да се реформира, тя не се възползва дори от изключителния петролен бум, та от една криза ли ще се възползва.
  Има един термин - монокултурна икономика. Отнася се за държави където доминират няколко продукта с ниска добавена стойност - примерно банани, кокос, кафе, захар, какао ...
  Е руската икономика не е ли монокултурна - газ, нефт, ... и това е.

  Важното е, че виолончелистите се възползваха и тъпкаха. И не само чела - и тимпани, и барабани, и контрабаси, и цигулки дори.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#26] от "von_seeckt":


  [quote#25:"4ort"]
  —цитат от коментар 26 на von_seeckt
  А трябва ли да имам?[/quote]

  Какъв русороб си тогава???

 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#27] от "smilingface":

  Така е! Направил сте един отличен анализ на руското икономическо състояние.

 33. 33 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  недостатъчна тежест на предприемачите (едва 2% от руснаците казват, че искат да започнат свой собствен бизнес);
  —цитат от коментар 0 на статията


  Че те всички които можеха и знаеха си биха камшика или се готвят да си го бият. Останаха почитателите на боярищник.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 506 Весело

  "...Алексей Улюкаев, либералният бивш министър на икономиката, арестуван за корупция след нелепа засада..."
  ==========
  Тук преводачът май се е изгубил в превода и се е получило НЕЛЕПО изречение. Какво й е нелепо на засадата - че се е оставил да го хванат с белязани пари ли? Вместо като всеки уважаван "либерален" политик да прати някого, за когото ако бъде заловен, да твърди, че никога не го е виждал през живота си.

 36. 36 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  неизправна инфраструктура (автомагистралата Москва - Санкт Петербург все още се строи)
  —цитат от коментар 0 на статията


  Само тя да е ! А керченския мост !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 37. 37 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Преди 3-4 седмици сина ми си дойде от екзкурзия в Москва, каза ми че са построени повече небостъргачи отколкото в Лондон, 2-3 пъти по-чисто е от Лондон и в метрото им не миришело на вкиснато както у нас. И да пиьенето и цигарите им са престъпно евтини.Донесе ми един стек цигари Пьотр Первий за 68 рубли кутията(около1.8лева ) и 3-4 бутилки пиво Жигули за около 60ст. бутилката(супер добро пиво както едно време загорката, а цигарите бяха като родопите от едно време) Путин явно знае как да държи властта с евтини цигари пиячка, гориво и енергия а и храната им била на цени 30-40% по-ниски от нашите, а средната зарплата е около50-60% по висока от нашата. Такъв президент няма сваляне с пирожки наКрасния Майдан!

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 38. 38 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  [quote#23:"Ian Smith"][/quote]

  Растежа не е голям, но той е на фона на намаляващ дял на приходите от изност на нефт, както и от суровини. Все пак Татарстан не е представителна извадка зяа Русия, има поне 5 пъти по голяма индустрия от България....

 39. 39 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Абе вчера един трол с руско самоцъзнание ни убеждаваше каква инфрастуктура строи Питкин...
  —цитат от коментар 4 на Messerschmitt


  Не знам какво строи, но погледам какви магистрали с построили:

  Общо 816,3 км, но от тази цифра, ако извадим околовръстния път на Санкт-Петербург - 142.2 км и то излиза, че имат по малко магистрали колкото нас на 153 пъти по-голяма територия?

  Русия - 674,3 км
  България - 776,87 km

 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":Ще ви нарека господин Von....за мое съжаление работата ми е да обработвам икономически и технически данни!Наясно съм че за целите на форума НЕ мога да си служа с тях.Опитвам се да набия маааалко разум в някой глави....но сляпата вяра в Дядо Иван и илитератството обезмисля всичко.Фактите и числата говорят сами SEECKT
  —цитат от коментар 29 на Messerschmitt


  Каква сляпа вяра? Ставаше дума за това, че сравнението с Япония е най малкото неадекватно. След като разполагате с дании анализирайте развитието на руската икономига сега и от преди 2 години. За това става дума в статията.

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":
  Абе какъв е този икомически растеж? Тя Русия не фалира ли отдавна?
  —цитат от коментар 13 на von_seeckt

  Ти каква савецка вещ имаш у вас???

  До коментар [#26] от "von_seeckt":
  [quote#25:"4ort"][/quote]

  А трябва ли да имам?

  Не, не трябва. Че то как ли бихте и могли?

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#3] от "Стоян":

  Има ли бащица (Путин), няма нужда дори и от храна! Камо ли от икономика!

 43. 43 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Промишленото производство, слабо място по принцип,
  —цитат от коментар 0 на статията


  А мурзилките твърдяха, че Русия ни била създала промишленост. Че тя на себе си не може, че на нас ли.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 44. 44 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#34] от "von_seeckt":

  Дрогарю, на село кокошките ТКЗС-то ги взе преди повече от 60 години,така че пак си в ошибка!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Икономическите условия не са единствените спирачки за реформите. Такава е и липсата на прозрачна и честна съдебна система, която би защитавала предприемачите и би гарантирала един истински климат на доверие - необходими фактори за установяване на благоприятен бизнес климат. Вечен източник на безпокойства, съдилищата все така пораждат страх с лошото си функциониране. Във вертикалата на властта в Кремъл, в обстановка на борба между отделните кланове, цари своеволие и съдебната система е използвана като инструмент.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Четете ли бе мурзита !!!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#26] от "von_seeckt":

  Няма как да имаш танкове и ракети в къщи! А Русия друго не произвежда!

 48. 48 Профил на smilingface
  smilingface
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Путин явно знае как да държи властта с евтини цигари пиячка, гориво и енергия а и храната им била на цени 30-40% по-ниски от нашите, а средната зарплата е около50-60% по висока от нашата. Такъв президент няма сваляне с пирожки наКрасния Майдан!
  —цитат от коментар 37 на Йосиф Давыдович


  Тези числа, за съжаление на руснаците, просто не са верни, или поне не са верни за Москва, но се съмнявам и за другите градове. Но разбира се и предричането на гладна смърт и колапс на държавата е много далеч от истината.

 49. 49 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  За който му е интересно как се развива Татарстан
  https://sdelanounas.ru/blogs/?search= %D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD

 50. 50 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 972 Весело

  Преди 3-4 седмици сина ми си дойде от екзкурзия в Москва, каза ми че са построени повече небостъргачи отколкото в Лондон, 2-3 пъти по-чисто е от Лондон и в метрото им не миришело на вкиснато както у нас. И да пиьенето и цигарите им са престъпно евтини.Донесе ми един стек цигари Пьотр Первий за 68 рубли кутията(около1.8лева ) и 3-4 бутилки пиво Жигули за около 60ст. бутилката(супер добро пиво както едно време загорката, а цигарите бяха като родопите от едно време) Путин явно знае как да държи властта с евтини цигари пиячка, гориво и енергия а и храната им била на цени 30-40% по-ниски от нашите, а средната зарплата е около50-60% по висока от нашата. Такъв президент няма сваляне с пирожки наКрасния Майдан!
  —цитат от коментар 37 на Йосиф Давыдович


  Пий си кваса, пуши си скапаните руски цигари и не ни занимавай с простотии!

  Имало едно време ссср...
 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При условие,че основната лихва е 10 процента за какъв бизнес може изобщо да става въпрос?Може някои производители на стоки,на които се налага забрана на внос да са намазали,ама обикновените руснаци губят от липсата на конкуренция.

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#26] от "von_seeckt":Няма как да имаш танкове и ракети в къщи! А Русия друго не произвежда!
  —цитат от коментар 47 на vassilun


  Абе аз и английска стока нямам в къщи, но не казвам, че английската икономика е слаба.

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#38] от ".":

  А колко пъти Русия е по-голяма по територия и население от България?

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Весело

  До коментар [#19] от "Ian Smith":
  Казан не е руски град, Казан е български град, на временно окупираната от руснаците Волжка България.
  ========
  Хи хи .... :)......пак не уцели !

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Весело

  Небивал растеж в Русия. Дори ще се включи и ББ за да им дострои първата магистрала между Моска и Петербург

  подпис
 56. 56 Профил на smilingface
  smilingface
  Рейтинг: 217 Неутрално

  При условие,че основната лихва е 10 процента за какъв бизнес може изобщо да става въпрос?Може някои производители на стоки,на които се налага забрана на внос да са намазали,ама обикновените руснаци губят от липсата на конкуренция.
  —цитат от коментар 51 на mushashi


  Така е, но доскоро инфлацията беше 5-6%, което прави реалната лихва още толкова, не повече. Но да, след американските санкции кредита им е затруднен доста.

 57. 57 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Русия не е чак толкова зле, колкото се мъчат да я опишат.
  Бях там през март и април в Краснодар и Новоросийск , съвсем не е лошо.
  За Москва въобще не говоря. Тя е с десетилетия по-напред от фандъкова София. В Петербург не съм ходил.
  Честният и откровен диалог изисква да си призная, че градовете им са далеч по-чисти и подредени от нашата родна картинка.
  Впрочем, София докъм средата на 70-те изглеждаше доста приятно.
  Оттам сякаш тръгна надолу. Обратнопропорционално на прииждащите новоизпечени столичани.

 58. 58 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Русия не е чак толкова зле, колкото се мъчат да я опишат.
  Бях там през март и април в Краснодар и Новоросийск , съвсем не е лошо.
  За Москва въобще не говоря. Тя е с десетилетия по-напред от фандъкова София. В Петербург не съм ходил.
  Честният и откровен диалог изисква да си призная, че градовете им са далеч по-чисти и подредени от нашата родна картинка.
  Впрочем, София докъм средата на 70-те изглеждаше доста приятно.
  Оттам сякаш тръгна надолу. Обратнопропорционално на прииждащите новоизпечени столичани.

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#52] от "von_seeckt":

  Любопитен съм стоки от кои държави имате. Благодара!

 60. 60 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Абе какъв е този икомически растеж? Тя Русия не фалира ли отдавна?
  —цитат от коментар 13 на von_seeckt


  Отдавна фалира - някъде 1989-а - 1991-а. Сега и предстои нов фалит.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 61. 61 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Казан е български град
  —цитат от коментар 19 на Ian Smith

  Що не пробваш да си поръчаш нещо на български в някой местен ресторант?

 62. 62 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Обяснявам си го с това, че руснаците са много спокойни хора. Както и всички други славяни, с изключение на българи и поляци. Харесвам славяните. В тях има "сърце", приятно е да си в тяхна компания.
  —цитат от коментар 16 на Явор Рг


  Българите не сме славяни.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 63. 63 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  Да, ама Южна Корея си няма ядрени ракети!😊😊😊

  Да разлая троловете!!
 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  [quote#45:"citoplast"][/quote]


  До коментар [#45] от "citoplast":

  Виж сега,тя тази статия е донякъде на майтап писана. Но никой няма да познае кои държави според статистиката са били най-дълго време през последните 2000 годи. икономически най-мощни?
  Те са внимание,Гърция,Египет,Турция и Иран!!!

 65. 65 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1065 Весело

  Донесе ми един стек цигари Пьотр Первий за 68 рубли кутията(около1.8лева ) и 3-4 бутилки пиво Жигули за около 60ст. бутилката(супер добро пиво както едно време загорката, а цигарите бяха като родопите от едно време)
  —цитат от коментар 37 на Йосиф Давыдович

  Хахахахахаха, е щом на такива боклуци се кефиш, работата е ясна. Нормален човек би бягал като дявол от тамян от подобни гадости. Като си спомня само каква гнус бяха едновремешните цигари "Родопи" и пенещата се като веро "Загорка", не искам да си представям какво са ти донесли от северномонголския бантустан. 😁😂😆

 66. 66 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Преди 3-4 седмици сина ми си дойде от екзкурзия в Москва, каза ми че са построени повече небостъргачи отколкото в Лондон, 2-3 пъти по-чисто е от Лондон и в метрото им не миришело на вкиснато както у нас. И да пиьенето и цигарите им са престъпно евтини.Донесе ми един стек цигари Пьотр Первий за 68 рубли кутията(около1.8лева ) и 3-4 бутилки пиво Жигули за около 60ст. бутилката(супер добро пиво както едно време загорката, а цигарите бяха като родопите от едно време) Путин явно знае как да държи властта с евтини цигари пиячка, гориво и енергия а и храната им била на цени 30-40% по-ниски от нашите, а средната зарплата е около50-60% по висока от нашата. Такъв президент няма сваляне с пирожки наКрасния Майдан!
  —цитат от коментар 37 на Йосиф Давыдович


  С тия глупости можеш да впечатлиш бабичките от язовир Копринка, в този форум не минаваш.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 67. 67 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#13] от "von_seeckt":

  Россия няма да фалира докато Путин е жив и нашите източно православни братя в Казан-Татарстан градят технологичното и превъзходство.

 68. 68 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Само тя да е ! А керченския мост !
  —цитат от коментар 36 на Ian Smith

  Какво керченският мост?
  Строят го хората.

 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Русите исторически се задоволяват с малко стига да се чувстват, че живеят в Империя която се води от яка ръка ! Тези които са различни повечето са в чужбина.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Русия не е чак толкова зле, колкото се мъчат да я опишат.Бях там през март и април в Краснодар и Новоросийск , съвсем не е лошо.
  —цитат от коментар 57 на "Литекс моторс" , Кредит от КТБ, Умишлен фалит.

  А защо не остана там? Защо няма нито един задунайски русороб емигрирал в Рассия? Защо всички задунайци, дращещи във форума от чужбина са все на Запад?

  ПП. Не ми отговаряй, въпросът е риторичен.

 71. 71 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Ай Ти Парк в прекрасният град Казан.
  Това добре,ама хайде стига с тези софтуерни специалисти,мамка му! Хората по света ги разделихте на компютърджии и лузъри!
  Софтуерното производство не може да компенсира изостаналостта нито на Русия,нито на Индия,нито на която и да е страна по света.

 72. 72 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ставаше дума за това, че сравнението с Япония е най малкото неадекватно.
  —цитат от коментар 40 на von_seeckt


  Не е ставало дума за такова нещо - това са вашите идиотски твърдения.
  Сравнението си е съвсем адекватно.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 73. 73 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  Българите не сме славяни.
  —цитат от коментар 62 на Ian Smith


  Тогава пиши на родния си, неславянски език!

 74. 74 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Фалита се отлага...
  Много разочаровани ще има...

 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#52:"von_seeckt"][/quote]

  Нямаш английска стока в къщи защото Англия произвежда предимно услуги. То и затова ЕС е в неизгодна позиция при преговорите за Брекзит.

 76. 76 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#13] от "von_seeckt":

  Абе какъв е този икомически растеж? Тя Русия не фалира ли отдавна?
  ======================
  Да, през февруари, тази година. После пророците временно замълчаха.

  Еретик
 77. 77 Профил на smilingface
  smilingface
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Който има смартфон, може и да има руски технологии в него,
  https://youtu.be/ntDwVHi_Psk
  да не говорим, че в предишния офис бяхме с известна руска антивирусна система, а ако се ползвали ABBYY FineReader то пак сте ползвали руска стока.
  Така че, не съвсем ясно какво ползвате в къщи....Светът е вече така свързан, че няма разделяне.... може и да е глобално село, ама е много голямо село. :-)

 78. 78 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Тогава пиши на родния си, неславянски език!
  —цитат от коментар 73 на Virgin

  Каква връзка има между език и генетичен произход, дрогарке? Какво пише в северномонголските учебници по този въпрос?

 79. 79 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ian Smith":Казан не е руски град, Казан е български град, на временно окупираната от руснаците Волжка България.========Хи хи .... :)......пак не уцели !
  —цитат от коментар 54 на eti mehter


  Уцелването е "метод" на анадолските неграмотници, аз работя с исторически факти.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 80. 80 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#52:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 75 на deaf
  Нямаш английска стока в къщи защото Англия произвежда предимно услуги. То и затова ЕС е в неизгодна позиция при преговорите за Брекзит. [/quote]

  Това е ясно!Просто дадох този пример, за да се види, че кой какви стоки притежава е оносителен критерии за това, какво е икономическото състояние на една държава.

 81. 81 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#67] от "Ще върнем България в Европа":

  Да е жив и здрав малкия! Работи срещу рушийката отлично. Както политически, така икономически. Но се съмнявам, че януари месец 2018 г. може и да го препънат...ако е жив до тогава както сам казваш

  Имало едно време ссср...
 82. 82 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тогава пиши на родния си, неславянски език!
  —цитат от коментар 73 на Virgin


  Ами това и правя.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 83. 83 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Разстроено

  До коментар [#37] от "Йосиф Давыдович":

  храна че е по евтина е по евтина но е и с далеч по добро качество е там е най странното същото като в Сърбия

  гошо
 84. 84 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":Пич,БВП на Южна Корея е 1,411 млд$ за 2016,на расииката е едва 1,108млд.$!БВП на глава от населението-Ю.Корея 27538,8$ на човек,Расия 8748,4...!?!?
  —цитат от коментар 6 на Messerschmitt


  Те четат други учебници.
  —цитат от коментар 7 на chicago514


  Естествено, че е просто техническа грешка. Да се чете "Русия е с БВП колкото на Италия и доста по-нисък от този на Ю. Корея, но структурата на руския износ е като на бананова република, за разлика от корейския и италианския износ.


 85. 85 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#38] от ".":А колко пъти Русия е по-голяма по територия и население от България?
  —цитат от коментар 53 на vassilun

  Статията е за Татарстан, и аз за Татарстан пиша, горе доло колко половин България е.
  Ма е поне с 5 пъти по-голяма индустришя, ако въобще може да се сравнявале- Щоте те правят самолети, кораби, двигатели, камиони, коли, и още 100 неща.
  А този "IT Park в Казан" сигурно е Инополис
  https://www.youtube.com/watch?v=vduPHRLlFHQ

 86. 86 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Преди 3-4 седмици сина ми си дойде от екзкурзия в Москва, каза ми че са построени повече небостъргачи отколкото в Лондон, 2-3 пъти по-чисто е от Лондон и в метрото им не миришело на вкиснато както у нас. И да пиьенето и цигарите им са престъпно евтини.Донесе ми един стек цигари Пьотр Первий за 68 рубли кутията(около1.8лева ) и 3-4 бутилки пиво Жигули за около 60ст. бутилката(супер добро пиво както едно време загорката, а цигарите бяха като родопите от едно време) Путин явно знае как да държи властта с евтини цигари пиячка, гориво и енергия а и храната им била на цени 30-40% по-ниски от нашите, а средната зарплата е около50-60% по висока от нашата. Такъв президент няма сваляне с пирожки наКрасния Майдан!
  —цитат от коментар 37 на Йосиф Давыдович


  Бахти и кретенясалия трол -еднодневка.

 87. 87 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 702 Весело

  На руската статистика може да се вярва толкова, колкото и на руската социология, на руската телевизия и на руската избирателна комисия.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ian Smith":

  аз работя с исторически факти.
  =========
  Оуууу , моите уважения тогава !
  Ето и още малко факти .... :
  Казан ....столицата на Татаристан , е побратим с турския град Кахраман Мараш , по 2 причини !
  1......много от старите изселници на Мараш , са потомствени казаНци.....
  2.....при миналогодишния опит за преврат в Турция , сред 250 те загинали , бяха и няколко граждани от днешния град Казан , случайно попаднали на нощта 15/16 юли , миналата година . Когато чули , че превратаджиите окупират мостовете над Босфора , БЕЗ НИ НАЙ МАЛКО съмнение тръгнали с остапалите протестиращи....!
  След като се установи самоличността им , бяха удостоени с почести. ...
  Днес в Турция има град на име Кахраман Казан , благодарение на тяхната смела проява !
  Тия подробности няма да ги чуеш в нито една западна медия !
  Ето ти факти ..... !!!

  Bukalemun
 89. 89 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#84] от "Котаракът на Шрьодингер":


  [quote#84:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Да се чете "Русия е с БВП колкото на Италия и доста по-нисък от този на Ю. Корея

  Че ЮК по-голямо БВП от Италия ли има ? Жаболапачите да се изгонят веднага от всякакви Г-та .....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 90. 90 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Инфраструктура? Магистрали в експлоатация:

  Русия - 674,3 км (без околовръстното на СП)
  България - 776,87 km

  Точка!

 91. 91 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Източници на технологии и продажби в чужбина. Какви технологии, военни и космически ли?
  Ми в тази страна един автомобилен двигател не направиха, един технологичен стандарт не наложиха, каквато успяха да копнат го обраха от някоя западна технология и само гонят влака. За развият и наложат нещо собствено страните с развити технологии трябва да спрат. Май това им е програмата в международен план и искат да компенсират изоставането с провокиране на конфликти, противопоставяне и регионални намеси извън страната. Но то и за това се иска ресурс, свободен, не за сметка на мизерията. Ако продължи така тази страна ще си остане икономическо недоразумение.

 92. 92 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#43] от "Ian Smith":

  На мурзилажа, още по Бай-Тошово време, им задавах следната "главоблъсканица"!
  Ако СССР беше метрополията, а страните от т.н. Соц-лагер, неговите колонии, защо тогава обмена на стоки и суровини е обърнат с главата нагоре?
  "Колониите" зареждаха "метрополията" с крайни изделия, а получаваха от "метрополията"😊😊😊, суровини!
  Тук като гледам е пълно с корифеи по тоя въпрос, ама не вярвам някой да даде смислено обяснение!

  Да разлая троловете!!
 93. 93 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#30] от "Ian Smith":

  "Руската икономика от нищо не се възползва за да се реформира, тя не се възползва дори от изключителния петролен бум, та от една криза ли ще се възползва"
  ====================
  Напълно съм съгласен с твърдението, но изводите ни са различни. Не съм очаквал Русия да се срине, което и не стана. Изобщо пък не очаквам да дръпне бързо и това няма да стане. Руснаците не са немци или японци да се ентусиазират, че имало някакви възможности. Ако има с какво да се преживява, спокойствието и липсата на зор са по-важни. Маняна - маняна, яваш - яваш. Затова апокалиптичните картини, които рисуваш, повечето от тях дори не ги забелязват.
  Освен това, БВП на калпак е важен показател на икономиката, но при 10 пъти по-нисък БВП, не се потребява 10 пъти по-малко. Това държи цените ниски.
  И накрая, за майтап, ако ще сравняваме потреблението, ама на водка, Люксембург скоро закрива.

  Еретик
 94. 94 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  главата нагоре
  —цитат от коментар 92 на lone_wolf


  главата надолу

  Да разлая троловете!!
 95. 95 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ian Smith": аз работя с исторически факти.=========Оуууу , моите уважения тогава !Ето и още малко факти .... :Казан ....столицата на Татаристан , е побратим с турския град Кахраман Мараш , по 2 причини !1......много от старите изселници на Мараш , са потомствени казаНци.....2.....при миналогодишния опит за преврат в Турция , сред 250 те загинали , бяха и няколко граждани от днешния град Казан , случайно попаднали на нощта 15/16 юли , миналата година . Когато чули , че превратаджиите окупират мостовете над Босфора , БЕЗ НИ НАЙ МАЛКО съмнение тръгнали с остапалите протестиращи....! След като се установи самоличността им , бяха удостоени с почести. ...Днес в Турция има град на име Кахраман Казан , благодарение на тяхната смела проява !Тия подробности няма да ги чуеш в нито една западна медия !Ето ти факти ..... !!!
  —цитат от коментар 88 на eti mehter


  Старото име на Татарстан е Булгаристан, ако прочетеш на кои е била императрица Екатерина Втора, като пише указ примерно ---- аз, императрица на всички .... и изброява народите, има българи, ма татари няма.. Татарстан създават комунистите.

 96. 96 Профил на nechovec
  nechovec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За съжеление , никой "демократично настроен" да кажем не отценява фактора- култура!!! И никой в икономическите среди не иска, не може и не смее да го направи!
  Въпреки изключителното тежките санкции руската икономика бележи +.... Заради суровините,казваме веднага, и умаловажаваме.
  Само преди седмица, в Хамбург,или около него беше открит най модерният център за ренгенови изследвания, или нещо такова... И двата основни инвеститора и водещи са Германия и Русия...докато Русия е една от водещите страни в науката,тя винаги ще бъде фактор в Всичко.... Колкото и на Свръх Западняците да не им хатесва
  Дерзайте

 97. 97 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Дневник, къде го видяхте този растеж? Да не се е повишило търсенето на самовари?

 98. 98 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  Българите не сме славяни.
  —цитат от коментар 62 на Ian Smith


  Тогава ти и съмишлениците ти да не се възмущавате когато Путин каже, че "руската азбука идва от македонската земя" !!!
  Нали българите не сме славяни ;)

 99. 99 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#41] от "Един препатил":

  До коментар [#25] от "4ort":
  "Абе какъв е този икомически растеж? Тя Русия не фалира ли отдавна?
  —цитат от коментар 13 на von_seeckt

  Ти каква савецка вещ имаш у вас???

  До коментар [#26] от "von_seeckt":
  [quote#25:"4ort"][/quote]

  А трябва ли да имам?

  Не, не трябва. Че то как ли бихте и могли?"
  =====================
  Аз имам стотина книги - Лермонтов, Тургенев, Достоевски....
  Имам и една гедория от 1989г. И кво?

  Еретик
 100. 100 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  Ами това и правя.
  —цитат от коментар 82 на Ian Smith


  И защо тогава има по-голяма вероятност глупостите ти да бъдат разбрани от поляци, чехи, словаци, словенци, хървати, сърби, руснаци, украинци и белоруси, отколкото от татари, турци, казахи, азери, туркмени, узбеки и киргизи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK