Германците не винят Меркел за задълбочаващото се неравенствоПри целия си икономически успех Германи има задълбочаващ се проблем с неравеството и бедността. Известна с висококвалифицираните си кадри, страната всъщност има по-голям дял работещи бедни - хора с работа, които обаче срещат сериозни трудности - отколкото Великобритания, Франция и дори някои по-малко богати държави от Европейския съюз като Унгария или Кипър. Това се вижда най-ясно в областта Рур, градска агломерация от пет милиона души, която някога беше центърът на германската тежка промишленост.


Магистрала, която минава през областта, е известна като "социалния екватор" - разделя предградия, ударени от упадъка на въглищната и стоманодобивната промишленост от другите, облагодетелствани от новите захранващи германската икономика индустрии. На север кухните за бедни и хранителните банки се грижат за безработните, бездомните и бежанците, както и за работещите бедни. На юг висококвалифицирани кадри карат луксозни автомобили до стъклени сгради, в които има високотехнологични и фармацевтични компании.


Социалдемократите се опитват да мобилизират недоволните германци. "Много европейци се опасяват, че пенсията им няма да е достатъчна, наемът не може да се плати или децата им завинаги ще са на временни трудови договори," казва за "Ройтерс" заместник-председателят на ГСДП Ралф Щегнер. Печеленето на тези гласоподаватели, много от които някога са били лоялни на партията, обаче се оказва трудно - социалдемократите изгубиха провинцията на вота през май.
Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Рур и където бедността се е увеличила повече, отколкото във която и да било от общо 16-те провинции на Германия, би трябвало да е плодородна почва за това послание. Така и 75-годишната Едит Рена би изглеждала като гласоподавател, когото ГСДП трябва да спечели. "Работих 40 години и отгледах две деца сама," казва Рена, докато си почива облегната на количката си с плодове и зеленчуци, взети на намалени цени в хранителна банка в най-големия град, Дортмунд. "Идвам тук, защото е евтино, така че мога да спестя пари, за да купя подаръци за внуците си." Получава помощи от пенсионирането си преди 10 години, където работи в магазин за хранителни и други стоки. Пенсията ѝ от 620 евро обаче не покрива разходите ѝ и наема.


Освен работещите бедни са се увеличи и пенсионерите, които искат помощи - почти двойно за последното десетилетие. ГСДП използваха това, за да се противопоставят на настояването на консерваторите, че за германците никога не е било по-добре.


Въпреки това посланието на Меркел за стабилен икономически ръст, рекордно ниска безработица, кято все още спада, и стабилни държавни финанси, се харесват на Рена. Гневът ѝ е насочен не към канцлера, а към ГСДП, които реформираха трудовия пазар и системата за помощи в средата на миналото десетилетие, а от това пострадаха традиционните им поддръжници сред работническата класа. "Справяме се добре при Меркел. Защо ще гласувам за партия, която изоставя бедните?"


Германия се представя зле


Германският институт за икономически изследвания установи, че докато икономиката е нараснала с 22% между 1991 и 2014 г., за най-бедните 10 на сто от домакинствата реалният разполагаем доход се е свил с 8 на сто. За най-богатите 10% обаче той се е повишил с 27 на сто. Така въпреки имиджа си на страна с добре платени работници, създаващи стоки на световно ниво, Германия всъщност не се представя добре, ако условията се сравнят в международен план.


Делът на заплашените от бедност германци - онези, чийто разполагаем доход е по-малко от 60% от средната заплата в страната - беше малко над средния за ЕС през 2015 г. според данни на Евростат или около 9.7% от трудещите се. Във Великобритания той е 8.2% към този момент независимо от трудовите реформи, въведени от Лондон от 1980 г. насам. Във Франция е 7.5%, в Унгария - 9.3%, а в Кипър - 9.1%.


Шулц, бивш председател на Европейския парламент, обещава, че ще се откаже от някои от реформите, предприети от собствената му партия по времето на тогавашния канцлер Герхард Шрьодер през първата половина на миналото десетилетие. Те сложиха край на дълъг период на стагнация и висока безработица, като направиха Германия по-конкурентна и помогнаха да се превърне от "Болния човек на Европа" в икономическа сила. Те обаче увеличиха и броя на нископлатените и наети на непълен работен ден, които сега рискуват в по-голяма степен да влязат в категорията на бедните през активния период от живота си или след като се пенсионират.


ГСДП платиха тежка политическа цена за това, като изгубиха значителна част от поддръжниците си в работническата класа а след това - три пъти парламентарни избори през 2005 г. Затова Меркел пожъна плодовете на реформите, оставяйки на ГСДП задачата да си върне доверието на германците. "С темата за социална справедливост ГСДП се опитва да ремобилизира изгубената си база, да доведе негласуващите обратно пред урните," казва професор Робърт Феркампф от "Бертелсман".


Сред исканията на Шулц е да увеличи четирикратно - от 12 на 48 месеца - времето, в което съкратените могат да получават помощи, ако посещават професионални обучения, и да ореже възможностите на работодателите да предлагат трудови договори на непълно работно време. Партията му също така обеща, че ще увеличи данъка върху богатството и този върху наследството и ще помогне на родители и ще увеличи пенсиите с новите постъпления.


Не всеки приема тези послания с отворени обятия. "Шулц говори много. Искам да видя как ми намира работа, подходяща за годините и здравето ми," казва 56-годишният Манфред Мюлер, бивш строителен работник, безработен от 15 години заради травма на гърба. За него програмата на ГСДП по време на Шрьодер е била "катастрофа" - от 2005 той подкрепя "Левите" и вярва, че Шулц ще срещне съпротива от работодателите при опити да "втвърди" трудовото законодателство, тъй като бизнесът ще предупреди за възможни съкращения.


"Единствената работа, която мога да върша, е в офис," казва Мюлер в кухня за бедни в Дортмунд. "Но не съм сигурен дали това би свършило работа. Обучен съм да бъда строител."


Популистка заплаха


Християндемократите (ХДС) на Меркел и баварските им съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) казват, че плановете на Шулц ще повлияят на конкурентоспособността на страната и ще увеличат безработицата, която е с най-ниската си стойност от обединението на Германия насам. "От 2005 г. намалихме безработицата наполовина. И искаме да доведем повече хора на пазара на труда," казва Петер Таубер от ХДС. "Това, което предлага Шулц, заплашва успеха ни."


Консерваторите обещават данъчни съкращения в размер на 15 милиарда долара годишно, от които ще спечелят основно семействата със средни доходи.


Въпреки недоволството германците не отхвърлят традиционните си партии, но консерваторите и ГСДП трябва да се състезават с крайнодясната "Алтернатива за Германия (AfD), от която загубиха гласове на местни избори миналата година, тъй като тя привлече протестен вот сред работници и безработни.


Заради вътрешни проблеми AfD загуби около една трета от подкрепата си от началото на годината и сега тя е около 10-11%, но се очаква да влезе в парламента за първи път, вероятно като третата най-голяма пред "Левите", Зелените и завърналите се Свободни демократи. Това ще увеличи групите в парламента от 4 на 6 и ще усложни формирането на коалиция през септември.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Много неграмотно написано в статията,като се започне от заглавието..................................................................

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Е, при цоциализма е така - едни работят и плащат данъци, други преразпределят данъците, а трети лапат и паразитират.
  Иначе как се хранят милиони ислямонашественици?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Видях само заглавието и загубих желание да прочета статията.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1010 Весело

  " Германците не видят Меркел за задълбочаващото се неравенство"
  .. И аз не я видя ! Дреме и на нея.......

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  "Справяме се добре при Меркел. Защо ще гласувам за партия, която изоставя бедните?"Ами явно други неща ги вълнуват голяма част от германците - не са бежанците.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Любопитно

  това факти или хибридни атаки са .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Не знам за Германия, но в България ромите все по-успеишно се налагат на трудовия пазар - предимно строителство. Да са живи и здрави. При това са организирани като всяка една фирма: тартор, който преговаря и взема парите, и роби - изпълнители на по-ниски хонорари. Квалифицираните роми (майстори) си изкарват до 200 лева на ден - разбира се в сивия сектор. Турците и ромите ще се оправят. Друг е въпросът, че липсата на социална категоризация предопределя за образованите българи незавидни финансови перспективи, докато необразованият се оправя всякак. Объркан ред - слаба държава.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Делът на заплашените от бедност германци - онези, чийто разполагаем доход е по-малко от 60% от средната заплата в страната - беше малко над средния за ЕС през 2015 г. според данни на Евростат или около 9.7% от трудещите се"

  Неравенството се е задълбочило

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5593 Неутрално

  "Обучен съм да бъда строител."
  И за 15 години безработица, дори "Винету" не е прочел. Явно социалните помощи стигат да биричка и мачове на "Борусия". На такива не им е виновна нито Меркел, нито Шрьодер, че 15 години са без работа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Ми сега... то се оказа че левите били десни...а десните леви.. Я да видим опорната точкЪ?:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Тъмната страна на успеха ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 277 Любопитно
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#7] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":

  Ами като има кой да им ги дава, защо да не ги вземат?
  Не си наемаш цигани да ти строят и въпроса е решен. Още повече колко трябва да си наивен, за да се довериш на цигани за строителни работи. Евтиното излиза скъпо.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Засега акцентите на политиците в Германия са върху икономиката и борбата с безработицата. В един момент ще трябва да се върнат към социалните и демографските проблеми, защото могат да застрашат постигнатите успехи в другите области. Умението да се съсредоточиш върху важното в момента и да не изтървеш перспективата е нещо, което всеки грамотен политик развива у себе си.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Да беее, не била Меркел виновна! Аз съм виновен.

 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Това е ефектът на застаряващото население. Безработицата е ниска не само заради добрата икономика. Германия е типичен пример за една застаряваща държава със семеен модел, състоящ се от едно-две деца. И това не е от вчера - от 50 години вече си внасят турскоезични гастербайтери, които уж щяха да са временни работници, а вече си народиха по 4-5 поколения и създадоха цели квартали, където немска реч не може да се чуе. Проблемът го има и днес - твърде малко хора на трудоспособна възраст, за да задоволят нуждите на икономиката. В резултат растежът на икономиката се забавя, а пенсионерите се увеличават все повече. Меркел се опита да реши проблема с един милион бежанци за работници, но планът се провали - онези излязоха негодни.
  Друг е въпросът, че във всяко общество има цели масиви групи от хора, желаещи да живеят на социални помощи - независимо от етноса. Хора, работили цял живот на нископлатена работа и получаващи ниски пенсии, които никога не са се замисляли какво би било, ако имаха по-добро образование и бяха работили по-добре платена професия. Но пък на стари години могат да мрънкат, че не им стигали парите. Да дойдат в България да видят какво е глад със 130 евро пенсия.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  според руската пропаганда само бежанците и санкциите на Путин вълнуват всчики

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Обучен съм да бъда строител."И за 15 години безработица, дори "Винету" не е прочел. Явно социалните помощи стигат да биричка и мачове на "Борусия". На такива не им е виновна нито Меркел, нито Шрьодер, че 15 години са без работа.
  —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град


  И аз се замислих за тези 15 години. Средното образование е 12 г., висшето още 4, досега да се беше изучил. Затова не трябва да се дават социални помощи неограничено.
  Иначе гледам тук много форумци дават акъл как да се оправела Германия. Направо да излъчваме кандидат за канцлер от форума и да го пращаме да решава проблемите на горките германци.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Факт е, че за провеждането на каквато и да е политика са необходими средства, които няма от къде да дойдат, освен от икономиката, всичко друго е социализъм в най-глупавия му вариант и това е изпробвано и резултатите са известни на всички - относително равнество в доходите, ама на много ниско ниво.
  Другото е така и е неизбежно - разлики в доходите, но на какво ниво - бедните там са по-богати от средните тук, така че ако играем на популистки тези и подгряване на завистта ( не е важно аз да съм добре, а е важно Вуте да е зле), може да се спечелят някакви гласове и за съжаление понякога и избори, а след това всички ставаме зле ( с изключение на главните лъжци, дето стават управляващи) и трябват години за да се върне старото положение.

 20. 20 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Абсолютно! И на мен това ми направи впечатление и винаги съм се чудил и у нас като чуя такива хора да се оплакват. От 15 години на помощи, не можел да бъде строител ама бил обучен затова.... И през ум не му минава да се преквалифицира, ще си стои на социалки до край. И в БГ редовно дават някакви хора да се оплакват как от 20 г нямало работа в селото. Ами премести се на друго място бе малоумнико!

 21. 21 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Еми, като касирвам 720€ пари за безработица, що годе ми е добре. Не е така при заплатата ми от 1600€ нето, поне зарадвах баща ми с новокупената кола, струваше ми сума ти работа

  Es muß Geld fließen!
 22. 22 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "БМЗ":

  Мой познат е собственик на строителна компания.
  Казва, че трудно се намират ефективни работници - турците и циганите устоявали най-дълго, докато българите ги изритвал поради ниско качество, мързел и тарикатлък. Според него, съвсем скоро в строителството щели да останат само гореспоменатите малцинства. При това си пада малко националист. Но бизнесът си бил бизнес.

 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Нещата обикновено не са както изглеждат.
  Традиционно Германия е на второ място по неравенство в Еврозоната. Преди тях е само "другата Германия"- Австрия.

 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Не винят Меркел, а кой господ ли ???

 25. 25 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#13] от "БМЗ":Мой познат е собственик на строителна компания. Казва, че трудно се намират ефективни работници - турците и циганите устоявали най-дълго, докато българите ги изритвал поради ниско качество, мързел и тарикатлък. Според него, съвсем скоро в строителството щели да останат само гореспоменатите малцинства. При това си пада малко националист. Но бизнесът си бил бизнес.
  —цитат от коментар 22 на ruby: Религията-спасение за неспасяемите


  румънските мангали са евтини и работят, и най-важното,"абсолютно са тъпи", не си знаят правата в ЕС, знаят тези от времето на Чаушеску.

  При един обект в Баден-Баден работиха само румънци,ръководителя на обекта има проблеми, понеже румънците не знаят и дума немски, Използват се жестове и непознати за румънците думи.
  Горките, получаваха за 200 часа месечно едва 1200 нето. Наистина ми стана жал за тези бедни същества, но липсата на мозък си казва думата

  Es muß Geld fließen!
 26. 26 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Изложеното в статията е емблематично, защото някои си мислят, че в Германия всичко е лукс и 1200 евро се живее добре. Да но стандарта е друго - наемите са високи, електроенергията скъпа и т.н. Сигурно е изненадващо за някои, че и в Германия има работещи бедни.

 27. 27 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#25] от "slan777":

  То за някои работи мозък не ти трябва. А и ако всички го имаха, вече щяхме да живеем в космоса.

 28. 28 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#25] от "slan777":То за някои работи мозък не ти трябва. А и ако всички го имаха, вече щяхме да живеем в космоса.
  —цитат от коментар 27 на ruby: Религията-спасение за неспасяемите


  Бил си ми на строителният обект?

  Es muß Geld fließen!
 29. 29 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 971 Неутрално

  гледам тук много форумци дават акъл как да се оправела Германия. Направо да излъчваме кандидат за канцлер от форума и да го пращаме да решава проблемите на горките германци.
  —цитат от коментар 18 на aralambi

  Ама те и сами знаят как да се решат проблемите, не по-зле от мен и теб.
  Ето бай Манфред, дето от 15 години бил безработен, защото го болял гърба, но не се научил да чука поне нещо на компютър та да го сложат на някое бюро - ами този човек е излишен, ненужен. Не умее да работи това, което се търси на пазара, а друго не иска (или не може) да научи. Малка му била социалната помощ. Аз пък казвам, че му е много даже - нищо не трябва да му дават. Да ляга и да мре. Или ако има деца, те да го хранят.
  Да, ама бай Манфред е гласоподавател. Как ще му кажат - лягай и мри, ненужен си. А такива като него са милиони. Естествено, че политиците ще ги ухажват и ще им обещават неизпълними неща, само за да ги изберат.
  Тяхната първа и най-важна цел не е да решават проблемите на хората, а да бъдат избрани и преизбрани - както всички политици по света.

 30. 30 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 512 Неутрално

  [quote#29:"Камен"][/quote]

  Германия има директната полза, че има повече население. България близо 7,8 млн., Германия близо 82 млн

  Es muß Geld fließen!
 31. 31 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Изглеждахме те прецакахме. Не беше желано

  Es muß Geld fließen!
 32. 32 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 784 Неутрално

  СПД царуват в тая провинция от десетилетия, амам те естествено нямат НИЩО общо с това кето се е случило там, с бедността и с безработицата. 30 години не успяха да се справят, ама сега ако вземат мандата, всички бедни ще подкарат нови поршета!?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK