Промените в климата застрашават производството на кафе в Латинска Америка

Промените в климата застрашават производството на кафе в Латинска Америка

© ReutersКлиматичните промени застрашават най-благоприятните за отглеждане на кафе латиноамерикански райони. Това показват данните от публикувано тази седмица изследване, което предупреждава, че производството на семена може да спадне с 90% до 2050 г., съобщава БТА.


В проучването се посочва, че най-застрашени са висококачествените сортове. Кафето арабика не може да устои дори на най-слабите промени в температурата, влажността и слънчевата светлина. Кафето робуста, отглеждано предимно в Африка и използвано предимно за разтворимо кафе, е малко по-устойчиво, но и то е застрашено.


"Кафето е една от най-ценните стоки в света и се нуждае от подходящ климат и опрашването на пчелите", обясни съавторът на изследването Тейлър Рикетс.
Според него заради глобалното затопляне производителите на кафе ще бъдат тежко засегнати. Очакваното увеличаване на температурата на планетата с над 2 градуса до 2050 г. ще намали производството на семена с между 73 и 88 процента на местата, които днес са най-добре познати с производството си на кафе, пише още в доклада. Намаляването на популацията на пчелите между 8 и 18 на сто също ще допринесе за спада. Най-големи загуби за производството се очакват в Хондурас, Никарагуа и Венецуела.


Според изследователите обаче популацията на пчелите и разнообразието в други райони вероятно ще се увеличат. Това ще допринесе за една благоприятната среда за отглеждане на кафе в страни като Колумбия, Коста Рика, Гватемала и Мексико, където температурите в планинските райони се очаква да бъдат по-подходящи.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 279 Неутрално
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  Хайде малко по-сериозно по въпроса.
  Щяло било....до 2050 година.......
  Аллоооууу,
  Врачовниците,
  Наясно ли сте, че какво ще бъде времето, може да се познае с някаква що-годе голяма точност САМО ЗА ПЕТ ДЕНА НАПРЕД !!!!
  Каква ти 2050 година, кви пет лева ?!?!?!?!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Те вече го вдигнаха. Още ли !!!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10516 Неутрално

  Миграцията на растенията и пчелите започва ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Нищо бе, кафе ще се произвежда в Мексико, САЩ, Аржентина и Чили...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  То това за кафето наистина е важно. Но оня ден пропътувах от Благоевград до Бургас, навсякъде всичко е изгоряло и пожълтяло, една зелена нивичка не видях. Ма на кого ли му пука?

 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1315 Весело

  То това за кафето наистина е важно. Но оня ден пропътувах от Благоевград до Бургас, навсякъде всичко е изгоряло и пожълтяло, една зелена нивичка не видях. Ма на кого ли му пука?
  —цитат от коментар 6 на Judjuk


  Сигурно ти се е случило за пръв път в живота! ЕСЕН Е!!! Кога през септември не е било така??? Това е като да се учудиш през април, че на растенията им порастват листа и всичко се раззеленява или, че през зимата вали сняг. Да си чувал, че в България има 4 сезона? Не, нали?
  Бе няма начин да не е от промяна на климата. Да те предупредя от сега: зимата ще е студено! Пак от затоплянето на климата.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 8. 8 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1315 Весело

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  Истинска катастрофа ще настане след 2 месеца!!! Няма да останат листа по дърветата и тревата навсякъде ще е изсъхнала! От затоплянето на климата.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Кафето не се нуждае само от определена температура, а и
  почвен състав, надморска височина и много други фактори
  за да е качествено !!!

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 446 Неутрално

  А някога ще прочетем ли статия за някои от хилядите апокалиптични прогнози дето не сбъднаха. Ал Гор ни беше казал, че през 2013 нямало да има лед на Северния полюс.
  Моделите, по които ги получават тези страшни предсказания очевидно са грешни ама това явно не е толкоз важно - целта е алармизъм да има:

  https://curryja.files.wordpress.com/2015/12/christy_dec8.jpg

 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#10] от "lustmord":

  Не е проблемът в моделите. Някой "учен" измисля някакъв проблем, после търси финансиране за да направи изследвания( и прогнози), няколко години си пълни гушата от тия изследвания и накрая трябва да представи някакви резултати. Ако не представи, трябва да обяви, че е сгрешил, но за следващите "изследвания" по-трудно ще намери финансиране. Като представи резултати, които могат да бъдат проверени след 20-30- 50 години, няма никакво значение дали са верни или не. Тогава никой няма да му помни прогнозата, а "ученият" ще се е пенсионирал с добра пенсия след няколко такива изследвания. Дай боже всекиму такива изследвания! Които му разрешават финансиране отчитат вложени пари, чужди, в научни изследвания. Кипи научна дейност!
  А такива като Judjuk (по-горе), от четене на такива изследвания, са много наясно с климатичните промени, но не знаят, че есента листата и тревата пожълтяват.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  "Сигурно ти се е случило за пръв път в живота! ЕСЕН Е!!!"
  До коментар [#7] от "quatro_4x3":

  Хора всякакви, теоритически е възможно да съм малоумен, нали! Ама не съм. Не е есен, още е в края на лятото. Сега е разгара на зеленчуковите градини. Къде са? Къде са царевиците. Слънчогледите изгоряха и почерняха. Даже дърветата изсъхват. Е, това е от природата, но къде са напоителните системи, къде са съоръженията? И преди и сега без напояване нищо не става. Тук е източна Европа, не е западна.

 13. 13 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  Да, но имаме ветропоказатели,с които някои си пълнят гушите, а други ги празнят.Глобалното затопляне предизвиква различни промени,но някои мислят,че ще им се даде наготово всичко и не приемат,че растенията нямат крака, за да стават емигранти, а трябва ние да разработваме карти за миграцията им.Така ли е еколози???

  mihala
 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  В последния абзац се говори за "за една благоприятната среда за отглеждане на кафе в страни като Колумбия, Коста Рика...". Авторите на изследването най-вероятно не са любители на кафето, защото да се пише за отглеждане на кафе в тези държави в бъдеще време е нелепост.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  Ами то, както е тръгнало, скоро и тука може да сеем кафе.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  "Така ли е еколози???"
  До коментар [#13] от "Antoaneta Ardashes":
  Не съм еколог, но ако бях, нямаше да се срамувам. Пък как и с какво си пълнят гушите не съм наясно. Знам само, че половината от милионерите в България са такива от експлоатация на природни ресурси. Другите са от продажба на скраб. Природата ни е много ощетена и съсипана. То не бяха пожари, безразборна сеч, тровене, осушаване, ерозия всякаква. Половината българска земя е потънала в бурени, които я изтощават. Водните ресурси са изчерпани и замърсени. На властите не им пука, те са се отдали на корупция и забогатяване. Би било нормално и вие да сте притеснена, но не сте.

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Ами то, както е тръгнало, скоро и тука може да сеем кафе.
  —цитат от коментар 15 на Роси


  Можем да сеем каквото си искаме, но за да има плод, трябва да го поливаме. С кво бе Роси? Водните ресурси са изчерпани. Кладенците пресъхват. Знаеш ли защо? Защото опожариха и изсякоха горите. Помниш ли кой за пръв път ги хариза на мутрите, а те ги изгориха, за да ги секат и изнасят за Гърция? Вашият човек - Иван Костов. Е, той тогава беше и наш човек. Беше! През годините на т. н. демокрация беше построено само едно язовирче и Боко още реве, че са го ощетили. Що пък точно него са ощетили?

 18. 18 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 800 Разстроено

  До коментар [#16] от "Judjuk":
  С празни приказки не може да се промени нищо,нито да се изкорени злото у някои, привидно болеещи за миналото.

  mihala
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":С празни приказки не може да се промени нищо,нито да се изкорени злото у някои, привидно болеещи за миналото.
  —цитат от коментар 18 на Antoaneta Ardashes


  Не си струва да го коментираме, тъй ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK