Евродепутатите приветстваха идеите на Юнкер, европейските лидери бяха сдържани

A general view shows the European Commission President Jean-Claude Juncker addressing the European Parliament during a debate on The State of the European Union in Strasbourg, France, September 13, 2017. REUTERS/Christian Hartmann

© Christian Hartmann, Reuters

A general view shows the European Commission President Jean-Claude Juncker addressing the European Parliament during a debate on The State of the European Union in Strasbourg, France, September 13, 2017. REUTERS/Christian Hartmann"Повече интеграция" беше ключовата част от посланието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която провокира по-голямата част от реакциите в Европейския парламент.


След речта на Юнкер "За състоянието на съюза" лидерите на големите групи в парламента откликнаха на някои от предложенията му. Някои европейски държави открихо приветстваха идеята му за защита на инвестициите.


Франция, Германия, Италия


Личните коментари от лидери бяха лаконични. "Юнкер, благодаря ви за вашата подкрепа за провеждането на демократични събрания. Ще успеем да трансформираме Европа", написа френският президент Еманюел Макрон в "Туитър" и приветства и призива на Юнкер да се създаде европейска рамка за контрол на стратегическите инвестиции, "за какъвто призова Франция: за атрактивна и защитаваща Европа", подчерта Макрон в "Туитър". "Благодарности на Юнкер за думите му за имиграцията и за силната проевропейска насоченост на речта му за състоянието на ЕС", написа в социалната мрежа италианският премиер Паоло Джентилони.
Същевременно Париж, Берлин и Рим казаха в съвместно изявление, публикувано от германското министерство на икономиката, приветстваха идеята да се създаде рамката за контрол на инвестициите. Целта е да се създаде инструмент, който да позволи на страните членки да се намесват в случаи на преки чуждестранни инвестиции в стратегически активи, особено ако те идват от предприятия, които се контролират или финансират от трети държави.


"Берлин е силно заинтересован от чуждестранни инвестиции, когато те се извършват при пазарни условия," отбеляза германският икономически министър Бригите Цюприс. "Трябва да предотвратим обаче други държави да се възползват от нашата откритост, за да придвижат интересите на промишлената си политика. Предложенията на Юнкер гарантират честна конкуренция в ЕС и предлагат по-добра защита срещу корпоративни придобивания, които не отговарят на пазарните правила. В бъдеще страните членки ще имат ясни правомощия да се намесват в случаи на държавно контролирани преки инвестиции в европейски компании."


Европарламентът


Председателят на групата на Eвропейската народна партия приветства визията на Юнкер за тясна интеграция, но подчерта и тревогите на хората за глобализацията. "Трябва ни социална пазарна икономика... (и) да осигурим нашите граници и да спрем незаконната миграция". Хората са шокирани от случващото се в Турция: "Турция не може да стане пълноправен член на ЕС". По думите му хората се страхуват, когато погледнат на изток: "Имаме нужда от европейски отбранителен съюз, за да защитим европейския начин на живот," каза той.


Лидерът на "Социалисти и демократи" Джани Питела предложи държавите членки на ЕС да ударят всички мултинационални компании, които мамят данъчните власти, като ги задължат да изплатят дължимите данъци, да приемат мерки срещу използването на младите хора и "детска гаранция", която да осигури образование и подслон за всички деца в ЕС. Относно миграцията той призова Европейската комисия да има смелостта да отвори законни канали, тъй като само затварянето на незаконните не е достатъчно.


Сайед Камал от Европейски консерватори и реформисти беше скептичен. За да може европейската икономика да процъфтява, трябват повече възможности, а не повече регулации, каза той: "Не плановете за растеж на ЕС създават работни места. Бизнесите създават работни места". Хората извън Европейския парламент искат да знаят, че "продължаваме да укрепваме кораба и няма да го насочим към нови бури."


Лидерът на Алианса на либералите и демократите Ги Верхофстад каза, че речта на г-н Юнкер е била "пълна с визия и амбиции за 2019 г." до голяма степен, защото много неща са се променили, след като напредъкът на популистите забуксува и спря в Австрия, Нидерландия и Франция. Той каза: "Всички сте добре дошли на страната на разума!". Верхофстад добави, че мнозинството от гражданите на ЕС искат повече европейски действия, а "само Найджъл Фараж още не е разбрал това". Той подчерта, че "ЕС е необходим, за да се противопоставим на правителства на алтернативното дясно".


Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев каза, позовавайки се на речта на Юнкер, че вината за част от проблемите на съюза трябва да се търси не в Брюксел, а в националните държави. "Когато критикуваме Европейския съюз, че не е ефективен, трябва да сме наясно, че страните членки не му позволяват да бъде ефективен. Когато страните членки не са единни, няма как и Европейският съюз да бъде ефективен," каза той. "Какво искат европейските граждани? Повече физическа и социална сигурност за всички нас. Европейският съюз трябва да гарантира това - обща отбрана, общо опазване на външните граници, обща борба срещу тероризма, обмяна на разузнавателна информация и - разбира се - солидарно разпределение на тежестта, която идва от бежанците, обща външна политика, която да ограничи притока на такива бежанци към нашите южни и източни граници."


Най-нападателна беше реакцията на бившия лидер на Партията за независимостта на Великобритания Найджъл Фараж. "Това беше най-откритата, честна и наистина притеснителна реч, която съм чувал през дългите си години на това място... Посланието е съвсем ясно: Брекзит се случи. Пълен напред. Начинът, по който се отнасяте към Полша и Унгария, вече трябва да им напомня за живота под управлението на съветските комунисти, когато се опитвате да им кажете как трябва да ръководят собствените си страни", добави Фараж. "Благодаря на Господ, че напускаме", увери той. "Но вие не научихте нищо от Брекзита", подчерта евроскептикът.


Българският еврокомисар


Мария Габриел, комисар за цифровата икономика и цифровото общество, определи речта като "много силна". Според нея положителните икономически новини от последните месеци, за които говори Юнкер, означават, че е време за надграждане в посоката на цифровата икономика. "най-напред да засилим търговската си програма... Много е важна и идеята за защитата на нашите стратегически инвестиции. Нека не забравяме, че Европа няма своя американски Гугъл, но Европа продължава да бъде силна в онази, скритата част на интернет - там, където е софтуерът, където са ни чиповете за сигурност. Много е важно такива малки стратегически предприятия да не попадат в чужди ръце. Както казва и председателят Юнкер - ясен обществен дебат по темата, пълна прозрачност, за да може всички да са наясно какво се случва."


Габриел добави, че са нужни акценти и върху индустрията и киберсигурността. "Много важно е обаче на ниво Европейски съюз да имаме механизъм за обща реакция, когато става въпрос за масова атака, много важен сигнал е да направим Агенцията за киберсигурност оперативна, ефикасна. Нейният мандат вече ще бъде не временен, до 2020 година, а постоянен, със засилени компетенции."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK