Евродепутатите приветстваха идеите на Юнкер, европейските лидери бяха сдържани

A general view shows the European Commission President Jean-Claude Juncker addressing the European Parliament during a debate on The State of the European Union in Strasbourg, France, September 13, 2017. REUTERS/Christian Hartmann

© Christian Hartmann, Reuters

A general view shows the European Commission President Jean-Claude Juncker addressing the European Parliament during a debate on The State of the European Union in Strasbourg, France, September 13, 2017. REUTERS/Christian Hartmann"Повече интеграция" беше ключовата част от посланието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която провокира по-голямата част от реакциите в Европейския парламент.


След речта на Юнкер "За състоянието на съюза" лидерите на големите групи в парламента откликнаха на някои от предложенията му. Някои европейски държави открихо приветстваха идеята му за защита на инвестициите.


Франция, Германия, Италия


Личните коментари от лидери бяха лаконични. "Юнкер, благодаря ви за вашата подкрепа за провеждането на демократични събрания. Ще успеем да трансформираме Европа", написа френският президент Еманюел Макрон в "Туитър" и приветства и призива на Юнкер да се създаде европейска рамка за контрол на стратегическите инвестиции, "за какъвто призова Франция: за атрактивна и защитаваща Европа", подчерта Макрон в "Туитър". "Благодарности на Юнкер за думите му за имиграцията и за силната проевропейска насоченост на речта му за състоянието на ЕС", написа в социалната мрежа италианският премиер Паоло Джентилони.
Същевременно Париж, Берлин и Рим казаха в съвместно изявление, публикувано от германското министерство на икономиката, приветстваха идеята да се създаде рамката за контрол на инвестициите. Целта е да се създаде инструмент, който да позволи на страните членки да се намесват в случаи на преки чуждестранни инвестиции в стратегически активи, особено ако те идват от предприятия, които се контролират или финансират от трети държави.


"Берлин е силно заинтересован от чуждестранни инвестиции, когато те се извършват при пазарни условия," отбеляза германският икономически министър Бригите Цюприс. "Трябва да предотвратим обаче други държави да се възползват от нашата откритост, за да придвижат интересите на промишлената си политика. Предложенията на Юнкер гарантират честна конкуренция в ЕС и предлагат по-добра защита срещу корпоративни придобивания, които не отговарят на пазарните правила. В бъдеще страните членки ще имат ясни правомощия да се намесват в случаи на държавно контролирани преки инвестиции в европейски компании."


Европарламентът


Председателят на групата на Eвропейската народна партия приветства визията на Юнкер за тясна интеграция, но подчерта и тревогите на хората за глобализацията. "Трябва ни социална пазарна икономика... (и) да осигурим нашите граници и да спрем незаконната миграция". Хората са шокирани от случващото се в Турция: "Турция не може да стане пълноправен член на ЕС". По думите му хората се страхуват, когато погледнат на изток: "Имаме нужда от европейски отбранителен съюз, за да защитим европейския начин на живот," каза той.


Лидерът на "Социалисти и демократи" Джани Питела предложи държавите членки на ЕС да ударят всички мултинационални компании, които мамят данъчните власти, като ги задължат да изплатят дължимите данъци, да приемат мерки срещу използването на младите хора и "детска гаранция", която да осигури образование и подслон за всички деца в ЕС. Относно миграцията той призова Европейската комисия да има смелостта да отвори законни канали, тъй като само затварянето на незаконните не е достатъчно.


Сайед Камал от Европейски консерватори и реформисти беше скептичен. За да може европейската икономика да процъфтява, трябват повече възможности, а не повече регулации, каза той: "Не плановете за растеж на ЕС създават работни места. Бизнесите създават работни места". Хората извън Европейския парламент искат да знаят, че "продължаваме да укрепваме кораба и няма да го насочим към нови бури."


Лидерът на Алианса на либералите и демократите Ги Верхофстад каза, че речта на г-н Юнкер е била "пълна с визия и амбиции за 2019 г." до голяма степен, защото много неща са се променили, след като напредъкът на популистите забуксува и спря в Австрия, Нидерландия и Франция. Той каза: "Всички сте добре дошли на страната на разума!". Верхофстад добави, че мнозинството от гражданите на ЕС искат повече европейски действия, а "само Найджъл Фараж още не е разбрал това". Той подчерта, че "ЕС е необходим, за да се противопоставим на правителства на алтернативното дясно".


Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев каза, позовавайки се на речта на Юнкер, че вината за част от проблемите на съюза трябва да се търси не в Брюксел, а в националните държави. "Когато критикуваме Европейския съюз, че не е ефективен, трябва да сме наясно, че страните членки не му позволяват да бъде ефективен. Когато страните членки не са единни, няма как и Европейският съюз да бъде ефективен," каза той. "Какво искат европейските граждани? Повече физическа и социална сигурност за всички нас. Европейският съюз трябва да гарантира това - обща отбрана, общо опазване на външните граници, обща борба срещу тероризма, обмяна на разузнавателна информация и - разбира се - солидарно разпределение на тежестта, която идва от бежанците, обща външна политика, която да ограничи притока на такива бежанци към нашите южни и източни граници."


Най-нападателна беше реакцията на бившия лидер на Партията за независимостта на Великобритания Найджъл Фараж. "Това беше най-откритата, честна и наистина притеснителна реч, която съм чувал през дългите си години на това място... Посланието е съвсем ясно: Брекзит се случи. Пълен напред. Начинът, по който се отнасяте към Полша и Унгария, вече трябва да им напомня за живота под управлението на съветските комунисти, когато се опитвате да им кажете как трябва да ръководят собствените си страни", добави Фараж. "Благодаря на Господ, че напускаме", увери той. "Но вие не научихте нищо от Брекзита", подчерта евроскептикът.


Българският еврокомисар


Мария Габриел, комисар за цифровата икономика и цифровото общество, определи речта като "много силна". Според нея положителните икономически новини от последните месеци, за които говори Юнкер, означават, че е време за надграждане в посоката на цифровата икономика. "най-напред да засилим търговската си програма... Много е важна и идеята за защитата на нашите стратегически инвестиции. Нека не забравяме, че Европа няма своя американски Гугъл, но Европа продължава да бъде силна в онази, скритата част на интернет - там, където е софтуерът, където са ни чиповете за сигурност. Много е важно такива малки стратегически предприятия да не попадат в чужди ръце. Както казва и председателят Юнкер - ясен обществен дебат по темата, пълна прозрачност, за да може всички да са наясно какво се случва."


Габриел добави, че са нужни акценти и върху индустрията и киберсигурността. "Много важно е обаче на ниво Европейски съюз да имаме механизъм за обща реакция, когато става въпрос за масова атака, много важен сигнал е да направим Агенцията за киберсигурност оперативна, ефикасна. Нейният мандат вече ще бъде не временен, до 2020 година, а постоянен, със засилени компетенции."

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  Фараж неадекватен както винаги.Иначе интересни реакции.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  И все повече започва да се говори за европейски отбранителен съюз.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  " Пълен напред. Начинът, по който се отнасяте към Полша и Унгария, вече трябва да им напомня за живота под управлението на съветските комунисти, когато се опитвате да им кажете как трябва да ръководят собствените си страни"

  Ей това е цитат от статията. Не съм го писал аз. Да не ме изтриете?

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2934 Гневно

  "Начинът, по който се отнасяте към Полша и Унгария, вече трябва да им напомня за живота под управлението на съветските комунисти, когато се опитвате да им кажете как трябва да ръководят собствените си страни."

  Нима активистите на ЕС са застреляли бащата на Фараж или са построили концлагери в Британия, та сравнява СССР с ЕС.

  подпис
 5. 5 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 453 Неутрално

  ..Фараж е много загрижен за Полша и едновремено се кани да изгони полските работници..
  .. такива хора с такива лажи направиха Брекзита..

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  "Начинът, по който се отнасяте към Полша и Унгария, вече трябва да им напомня за живота под управлението на съветските комунисти, когато се опитвате да им кажете как трябва да ръководят собствените си страни."Нима активистите на ЕС са застреляли бащата на Фараж или са построили концлагери в Британия, та сравнява СССР с ЕС.
  —цитат от коментар 4 на Иван К


  Лошото е , че не само Фараж , но и по-голямата част от политиците и държавниците на Запада си нямат понятие какво е представлявал СССР и каква е била социалистическата система по време на Студената война. Защото , ако имаха понятие , щяха да заклеймят комунизма като идеология и практика така , както направиха с фашизма и нацизма. Липсата на международно осъждане на комунизма ще поражда рецидиви на леви и комунистически движения и партии, които ще подкопават западната цивилизация за в бъдеще.

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  И все повече започва да се говори за европейски отбранителен съюз.
  —цитат от коментар 2 на rwe33471675


  По същество тази идея обслужва интересите на Русия.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  Хората са шокирани от случващото се в Турция: "Турция не може да стане пълноправен член на ЕС".
  =========
  Ма кой ти казва ,че Турция трябва да е НЕПРЕМЕННО пълноправен член на ЕС , бе човек ? Дайте му успокоително на тоя !
  Осем от десет човека в Турция , въобще не искат и да чуят за ес.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Защо?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Нашите евродепутати и еврокомисари се придържат строго към опорните точки на Брюксел. Те и без това нямат никаква тежест, така че нищо друго не им остава, а нямат и собствено мнение. Тази патка с филологическо образование Габриел пак ръси "умни" нищо не значещи фрази . Полските депутати, независимо дали са прави или не, поне отстояват полските интереси и гласовете им се чуват. Дали ще се мине към по-голяма интеграция в този съюз, или обратното, бъдещето ще покаже. Засега посоката е към евроинтеграция.

 11. 11 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Но вие не научихте нищо от Брекзита", подчерта евроскептикът.


  Ето това е 100%-овата истина. Зелките продължават с нескончаеми алабализми и празни приказки, вместо да се направи нещо видимо и конкретно. Като например:
  1. Изграждане на общоевропейска прокуратура, за да се наложат единни стандарти и за да се противодейства на неефективните и корумпирани прокуратури в страни като България.
  2.Изграждане на общоевропески въоражени сили и обща армия. Едва ли моментът е бил по-подходящ, особено на фона на вижданията на Тръмп за света и миграционната криза.
  3. Създаване на демократична и прозрачна процедура за избор на президент на ЕС. Изборът на Доналд Туск бе очевидно пълна пародия на демократичност и прозрачност. Толккова ли не могат да се номинират поне двама кандидати за псота и членовете на Европейския съвет ( това са държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС) да гласуват тайно и по съвест, а не както им нареди Меркел.

 12. 12 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 279 Неутрално


  До коментар [#4] от "Иван К":

  "Нима активистите на ЕС са застреляли бащата на Фараж или са построили концлагери в Британия, та сравнява СССР с ЕС."

  Нима комунистите застреляха твоя баща? Аз съм завършил университет през 1989, а за всички години, през които съм учил ( общо 16) не си спомням за ноито един ученик, познат или причтел, чийто баща е бил застрелан от комунистите.
  Стига с безумни драгалевски фъшкии!

 13. 13 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Хората са шокирани от случващото се в Турция: "Турция не може да стане пълноправен член на ЕС". =========Ма кой ти казва ,че Турция трябва да е НЕПРЕМЕННО пълноправен член на ЕС , бе човек ? Дайте му успокоително на тоя ! Осем от десет човека в Турция , въобще не искат и да чуят за ес.....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Ами тоя мустакатия трол от анадолския санджак дето се пеняви и заплашва ЕС че не знам какво си би се случило ако амуджите не получат везвизов достъпдо ЕС и как трябвало да ги приемат в ЕС. Много добре знаеш това, какво се правиш на недоразбрал.

 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Не може една Европа да се управлява от едни чиновници които никой не е избирал. Нищо демократично няма в това,

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  До коментар [#12] от "agile":

  В АОНСУ ли сте завършил?

 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Нали, още се прибират на топло в Европа сгънати на 4 в колите, натоварени с дисагите, сандвичи за 2 дни и ни чули ни видяли карат към ЕС страните.
  Ееех, от обич към Ердоган са готови даже да се измъчват в някакъв ди ЕС.

 17. 17 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Състоянието на ЕС е тревожно и тъжното е , че европейските политици са неадекватни и много мудни, неубедителни . Обща валута , обща икономика , общ бюджет, обща армия и граници , общи правила...и солидарност , защита както на бизнеса , така и на наемният труд. Европа трябва спешно и качествено да се интегрира до стегната федеративна държава която е на всички европейци и работи в интерес на всички свои граждани , а не само на 20% от върховете .

  Обичам да питам
 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3994 Любопитно

  Фуражът да го д..а!И без това вече няма да го има в следващият европарламент така,че какво се обажда неподготвен?!

 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ще закриваме ли вече България? Или ще бъде при другата реч на главният секретар на КПСС...Упссс..на ЕС..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#14] от ".":

  Не може една Европа да се управлява от едни чиновници
  ========
  Може може .....
  Дори самото заглавие на статията говори , кой доволен и кой не ....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  "Липсата на международно осъждане на комунизма ще поражда рецидиви на леви и комунистически движения и партии, които ще подкопават западната цивилизация за в бъдеще."
  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Колега, стига с тия клишета, Фараж си защитава държавата. Не му пука за комунистически партии и движения. Пък щом ти е мъчно за цивилизацията, поплачи си, ще видиш как ще ти олекне. Много напрежение ви се събра и на вас. Като дон Кихот сте.

 22. 22 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2166 Весело

  До коментар [#17] от "Питащият":

  твойта работа съвсем като агитация за ТКЗСта от 50

  гошо
 23. 23 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Фарадж се чувства лично обиден, че заради членството на Великобритания в ЕС, тежестта на сънародниците му в страната намаля. Затова и толкова силно роптаеше срещу това членство. И британците му се вързаха... Сега вместо поляци и българи, ще имат пакистанци и бангладешци, което беше и лелеяната мечна на Фарадж. Нейсе, това е най-маловажната част от информацията, която си струва коментиране.

  Главното, според мен, е че става дума за по-голяма консолидоция, в някои отношения - дори централизация. Това има своите плюсове и минуси, но според моето виждане, плюсовете все пак са доста повече.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Нашите евродепутати и еврокомисари се придържат строго към опорните точки на Брюксел. Те и без това нямат никаква тежест, така че нищо друго не им остава, а нямат и собствено мнение...
  —цитат от коментар 10 на proza


  Има хора с мнение и виждания , но няма кой да слуша и мисли върху това което те казват!

  https://clubz.bg/58291-da_gradim_koalicii_sreshtu_ideite_na_makron

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Състоянието на ЕС е тревожно и тъжното е , че европейските политици са неадекватни и много мудни, неубедителни . Обща валута , обща икономика , общ бюджет, обща армия и граници , общи правила...и солидарност , защита както на бизнеса , така и на наемният труд. Европа трябва спешно и качествено да се интегрира до стегната федеративна държава която е на всички европейци и работи в интерес на всички свои граждани , а не само на 20% от върховете .
  —цитат от коментар 17 на Питащият


  https://clubz.bg/58291-da_gradim_koalicii_sreshtu_ideite_na_makron

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Хубави приказки и нищо ,като действия.ЕС няма усещане за споделена от всичките му граждани кауза и визия.Така и не може да надскочи рамката от един обикновен митнически съюз.За да се създаде обща армия,обща прокуратура и обща дипломация се изисква воля и кураж ,каквито никой от сегашните лидери не притежава.Европейците искат Европа основана на християнските ценности,гарантираща оцеляването на цивилизацията на белите хора.В момента никой в световните дела не взема ЕС на сериозно,той не излъчва сила и не предизвиква респект.Прилича на хубавичка ,богата ,но беззащитна мома,която всеки може да похити и експлоатира както си иска.Докато написах този коментар поне 20 араби и негри нахлуха в европейските предели с ясното съзнание ,че няма ,кой да ги изгони.Водачите му ,като Макрон например,, хабят енергия за дреболии,като комендированите работници от Източна Европа,а в същото време едни скакалци с гумени лодки достигат необезпокоявани до бреговете му.Не става така.Дано се променят нещата ,но засега е умряла работа.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Я да видим сега какви свежи идеи бликат от европейската Мека:

  • Държавен контрол на чуждите инвестиции е нов принос към свободното движение на капитали.
  • Социална пазарна икономика... каквото и да означава това, или класически оксиморон.
  • Европейски отбранителен съюз. П-ффф.
  • Да се ударят всички мултинационални компании през данъците.
  • Законни канали за нова имиграция, щото незаконната не била достатъчна.

  Европейският съюз все повече се държи като обсадена крепост, обградена с врагове. Окопно-барикадното мислене неусетно води брюкселските зелки до отричане на всички свободи, в името на които съюзът беше създаден. Не знам дали евробюрокрацията проумява, че ЕС се превръща в отрицание на собствените си ценности.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на tinkoto
  tinkoto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "agile":

  Аз пък познавам и то не един

 30. 30 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  "ЕС се простира от Виго до Варна, от Испания до България..."
  Чу ли? До България. Честито. Ще си изгниете там заради Ердоган. Знам че ще кажеш че това е съкровената ти мечта. Не ти вярвам, нали знаеш? Не вярвам, че не искаш да пътуваш свободно в целия свят. Не ти вярвам, че искаш да живееш във верска държава. Не ти вярвам, че си държиш спестяванията в тоал.. ъъъ... турски лири. И т.н.

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#12] от "agile":
  "Нима комунистите застреляха твоя баща?"

  Не моят баща но мой близък роднина. Други двама от роднините ми прекараха години в Белене.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK