Най-голямото руско учение от години започва на фона на недоверие между Москва и НАТО

Протестиращи срещу учението "Запад" в Минск.

© Reuters

Протестиращи срещу учението "Запад" в Минск.Избори 2022

НАТО обяви, че ще следи "спокойно и уверено" най-голямото военно учение на Русия за последните няколко години, което започва в четвъртък и ще продължи до 20 септември. Алиансът и няколко източноевропейски страни членки обаче вече загатнаха или дори обявиха в прав текст притесненията си от маневрите, а от двете страни на руската граница цари недоверие по въпроси от целите на учението до числеността на военнослужещите, които участват в него.


Според НАТО ученията в Беларус, Западна Русия и ексклава Калининград са започнали още преди дни, а броят на участващите войници е далеч от близо 13 000 души, за които говори Москва, и може би достига 100 000.


"Запад" симулира конфликт със страни от НАТО, казват те, макар за целите на маневрите да са "измислени" няколко държави, за да се изгради ясен сценарий за провеждането им. Алиансът твърди и че Москва всъщност иска да демонстрира способността си да събере голям брой военнослужещи за малко време в случей на конфликт.
Макар генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да беше спокоен за учението и да добави, че организацията ще е "бдителна", литовският министър на отбраната не сподели неговото мнение и обяви, че е възможно учението да предизвика неволен конфликт или да позволи на Москва да остави войници в съседен Беларус. "Не можем да сме напълно спокойни. Има голяма чужда армия до литовска територия," каза той за "Ройтерс".


Най-голямото руско учение от години започва на фона на недоверие между Москва и НАТО

© Reuters


Според командващия сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис и други западни представители Русия може да използва ученията като "троянски кон", за да нахлуе в Полша и части от Прибалтика. Американската армия вече е предислоцирала 600 парашутисти към региона и обяви, че ще охранява въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония в периода между 14 и 20 септември.


Кремъл отхвърля подобни идеи и настоява, че броят на участниците в "Запад" е под международния праг, който изисква голям брой външни наблюдатели на присъстват на учението. В дните, в които това е позволено, НАТО обаче ще изпрати трима експерти на място. Според Москва дестабилизацията на Европа всъщност е цел, преследвана от Запада.


Според европейски източник в сферата на сигурността опасността трябва да се свързва и с факта, че учения от серията "Запад", за първи път проведени през 1999 г., вече са симулирли ядрени удари по Европа. Дипломати и представители на НАТО, пожелали анонимност, пък казват, че невъзможността на Алианса да набере значителен брой войски за кратко също буди тревога. Част от технологичната модернизация на НАТО умишлено се забавя, за да не се даде повод за нова надпревара във въоръжаването, кава един от тях: "Последното, което искаме, е военна ескалация с Русия."


По време на "Запад" НАТО няма да организира големи учения. Единствената страна, в близост до Русия, която ще го направи, е Швеция, която не е членка на Алианса.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK