Кюрдски бизнесмен се възпротиви на независимостта на Кюрдистан... засега

Кюрдски бизнесмен се възпротиви на независимостта на Кюрдистан... засега

© Azad Lashkari, ReutersВ навечерието на референдума за независимост в автономния иракски район Кюрдистан един човек поведе кампания срещу гласуването с "да", което според него може да увеличи напрежението в Близкия изток.


При наличието на 5 млн. кюрди в Ирак с право на глас, обединени от мечтата за държавност, резултатът от референдума на 25 септември в северния иракски автономен район не буди никакви съмнения.


Но Багдад даде да се разбере, че е против независимост на региона, богат на петролни запаси, и някои избиратели се уплашиха, че сега не е време да започне отделяне от Ирак. Богатият бизнесмен Шасуар Абдулуахид Кадир прегърна каузата им. Въпреки че политическите му врагове го наричат предател, той поведе кампания "Не засега", за да обясни икономическите и политическите рискове, свързани с положителен вот на референдума.
"Да се гласува с "Не" е по-добре за нашия народ, по-добре за бъдещето на кюрдите", заяви за Ройтерс 39-годишният бизнесмен след митинг в събота на футболен стадион в Сулеймания - втория по големина град в Иракски Кюрдистан.


Той предупреди, че обявяване на независимост ще донесе на кюрдите нестабилност след референдума. Целта на Кадир не е да се противопоставя срещу независимостта завинаги. Но той се страхува, че гласуване с "Да" ще предизвика гнева на правителствата в Ирак, Иран, Турция и Сирия. Те ще го сметнат за прецедент, който може да насърчи сепаратистки настроените кюрди и в техните страни. Иракският парламент гласува във вторник за отхвърляне на референдума и упълномощи премиера "да вземе всички мерки" за опазване на иракското единство.


Западни сили настояват за отлагане, защото се безпокоят, че гласуването ще навреди на сътрудничеството между Ирак и кюрдите срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.


Кадир е почти единственият сред кюрдите, който открито се обявява против кампанията за независимост начело с президента Масуд Барзани и Кюрдската демократическа партия, която казва, че независимостта ще бъде предшествана от диалог с Багдад. Но Кадир вярва, че има и други , които споделят опасенията му. На митинга в Сулеймания той беше посрещнат на стадиона от танцьорки в колоритни традиционни рокли и тълпа, скандираща името му.


Той обаче забави началото на проявата с час, за да може стадионът, за чийто ремонт е помогнал, да се напълни, но това така и не стана. Присъстваха около 2500 души, които запълниха едва една трета от местата. След като Кадир започна да говори, се стигна до сбиване, когато един мъж в тълпата се опита да го замери с нещо. Бизнесменът казва, че не може да бъде разколебан от критиките и нападките, които са засегнали бизнеса му. "Приемам всичко това, защото вярвам, че Кюрдистан има друг път."


Критици казват, че Кадир използва медийния си конгломерат да налага позициите си и че богатството, което е натрупал в бизнесимперията си, включваща недвижими имоти, телевизионни станции и увеселителни паркове, прави живота му много по-различен от живота на онези, които представлява.


Много кюрди бяха засегнати от решението на Багдад да съкрати финансирането за Иракски Кюрдистан през 2014 г. като протест срещу изграждането на тръбопровод за износ на петрол за Турция. Подобни действия от страна на Багдад водят до засилване на антагонизма сред кюрдите, които страдаха при режима на покойния диктатор Саддам Хюсеин, и увеличават желанието им за независимост - желание, обединяващо около 30 милиона кюрди в Ирак, Сирия и Турция.


Кюрдски бизнесмен се възпротиви на независимостта на Кюрдистан... засега

© Ako Rasheed, Reuters


Но интервюта на "Ройтерс" в няколко града в Иракски Кюрдистан показаха, че някои избиратели се страхуват от последиците от референдума, дори да са за независимост.


Някои се страхуват, че референдумът ще окуражи окопалия се елит в Иракски Кюрдистан, който отдавна страда от политическо разцепление и където Барзани е мощна сила от повече от две десетилетия и президент от 2005 г. "Този референдум не е за страната, а за диктаторите на власт", заяви 22-годишният Ахмед Нана, който работи в кафене в Сулеймания. "Всички искаме паспорти, гражданство, причина да се гордеем, да имаме собствена страна. Но точно сега този референдум е маловажно начинание, което има за цел да ни отклони от политическите ни проблеми."


Парламентът не заседава, откакто коалиционното правителство се разпадна през 2015 г. Някои фракции подкрепят независимостта, но не непременно под ръководството на Барзани. Регионалното правителство е свикало президентски и парламентарни избори на 1 ноември, но много кюрди се съмняват, че ще се стигне до гласуване и референдумът за независимост задълбочи политическите разделения.


"Нищо не е поляризирало така кюрдското общество като това гласуване", заяви Бахра Салех, анализатор в Американския университет в Ирак.


Безизходицата се усложнява от икономическата криза, предизвикана от решението на Багдад да намали финансирането, а също от ниските цени на петрола и конфликта с "Ислямска държава".


Регионът има милиарди долари дългове и заплатите в държавния сектор бяха намалени значително след 2014 г., особено на държавните служители, бойците пешмерга и учителите. Преди да организира референдума, регионалното правителство "трябва да подготви региона икономически, за да може да се издържа", смята Мохамад Тофик Рахем, лидер на партията Горан, която беше част от коалицията, разпаднала се през 2015 г.
Регионалната икономика зависи отчасти от волята на Турция да позволи износ на петрол, но също и от търговията с Ирак.


Съществува и разрив между поколенията. По-старите кюрди се надяват, че продължителната борба за държава, датираща поне от времето, когато колониалните сили разделят Близкия изток след Първата световна война, сега ще приключи, но по-младите хора са движени от нещо повече от национализъм. "От години мечтаем за независимост", казва анализаторът Салех. "Но не по този начин, а по начин, който е разумен и който няма да доведе до опасност от гражданска война." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  След като Кадир започна да говори, се стигна до сбиване, когато един мъж в тълпата се опита да го замери с нещо.
  ============
  Една от типичните черти на тия хора. .....в последния момент някой да удари с нещо някой друг. ....
  И все пак ......по умните кюрди усещат ,че нещо им се изплъзва !
  Нещо което рискуват да изгубят за винаги. .....
  Но като че ли вече е късно за здравия разум.....нека се налудуват !

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Кюрдистанският ШРЬОДЕР.
  Хубавото е, че такива като въпросния Кюрдски ШРЬОДЕР каквито и пари да изсипят за пропагадна, няма да могат да преодолеят ВЕКОВНАТА ЖАЖДА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ И ДЪРЖАВНОСТ НА КЮРДИТЕ.
  Ще ми е много любопитно да видим, как въпросният Кюрдски ШРЬОДЕР ще се врътне и ще се изнесе при работодателите си, за да лъсне за пореден път, кой дърпа конците на подобни екземпляри

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  Кадир е почти единственият сред кюрдите, който открито се обявява против кампанията за независимост
  ===========================================================

  Ако на Референдума има ЕДИН ГЛАС ПРОТИВ,

  поне ще се знае на кого е..........

  Ха-хаааааааа

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Любопитно

  референдума на 25 септември
  =========
  Дори и насрочената дата работи против кюрдите. ....
  Който е избрал тази дата , и той е решил да саботира референдума.
  На 24 ти са изборите в Германия ....и на следващия ден ще се говори и пише само за тях.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Някои неща са неизбежни.
  Не можеш да спреш гората да се разлисти.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  "Но той се страхува, че гласуване с "Да" ще предизвика гнева на правителствата в Ирак, Иран, Турция и Сирия. "

  О не! Ще ни се разсърдят! Ще разбирм сърчицата им! Тогава нищо няма да правим
  Вие сериозно ли?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  референдума на 25 септември=========Дори и насрочената дата работи против кюрдите. ....Който е избрал тази дата , и той е решил да саботира референдума. На 24 ти са изборите в Германия ....и на следващия ден ще се говори и пише само за тях.
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  От това, КЮРДИСТАН по-малко независим ли ще бъде, що ли ?!?!
  Ха-хаааааааа
  Истината е, че НЕЗАВИСИМ ПРОАМЕРИКАНСКИ и ПРОЗАПАДЕН КЮРДИСТАН е нешото, което Путин, Асад и Ердоган не искат да го има, но НЕ МОГАТ да попречат са го има

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Разстроено

  Но Кадир вярва, че има и други , които споделят опасенията му
  =======
  Други ли ?
  Всички кюрди го знаят.....
  Ще падне едно голямо разчистване на сметките !
  Кръвните дела на между фамилни проблеми , ще изплуват като коркови тапи на повърхността на ежедневието. Това ще е самото начало .....
  Дори и в това си състояние , кюрдите гледат кой кого да довърши .
  Днес в Германия има над 1 милион кюрди , много от които са избягали от Турция , именно поради тия причини.

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Разстроено

  До коментар [#7] от "Hawaii":
  Истината е, че ....
  =======
  Само да попитам ....ти кюрдин на живо виждал ли си ?
  Остави ги твоите теоретични истини ....пред компа за много неща можеш да си мечтаеш .....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  Собствения интерес преди всичко :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":Истината е, че ....=======Само да попитам ....ти кюрдин на живо виждал ли си ?Остави ги твоите теоретични истини ....пред компа за много неща можеш да си мечтаеш .....
  —цитат от коментар 9 на eti mehter


  Да, душа.
  Виждал съм и познавам доста кюрди.
  Включително и живеещи в България такива.
  Говорил съм с тях.
  Кюрдите сега са това, което българите са били през Възраждането.
  И бедни, и богати желаят НЕЗАВИСИМОСТТА НА КЮРДИСТАН и ще я имат.
  Турция, Русия, Иран, Сирия.....нямат никакъв шанс да стопират НЕЗАВИСИМОСТТА НА КЮРДИСТАН.
  Колкото и да им е мъчно.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  В доводите си "против" бизнесмена е абсолютно прав. Обаче тия доводи винаги ще съществуват и всички съседи винаги ще са "против"! Ако искат независимост, все някога трябва да започнат и за изтърпят съпротивата. Просто друг път няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  бедни, и богати желаят НЕЗАВИСИМОСТТА НА КЮРДИСТАН и ще я имат.
  ..................
  Колкото и да им е мъчно.
  =========
  Добре ......аз засега млъквам !.....преобразовайки лееекичко коментара ти !
  А кюрди не познаваш..... и лъжеш !
  Дори и статията е по адекватна от тебе !

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  То за кюрдите момента никога няма да е подходящ.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Този път си права, този че лъже, е очевадно отвсякъде...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  : "От години мечтаем за независимост", казва анализаторът Салех. "Но не по този начин, а по начин, който е разумен и който няма да доведе до опасност от гражданска война."
  —цитат от коментар 0 на 0


  Горкият иска му се след независимостта да настъпи мир и знае че няма да стане. Та лидерът им Барзани вместо да им обещае някаква програма за стабилност ги призовава да не се страхуват от терора. "Кога кюрдите са живели в мир, че да се страхуват да не го загубят", каза Барзани. Не може да заграбиш петрола и земи от арабите и да чакаш мир. Надеждите за мир да ги забравят .

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Любопитно

  До коментар [#16] от "half_truth":

  Чу ли бомбата , току що съобщена от Столемберг ?
  Много зъби ще скърцат !

  Bukalemun
 18. 18 Профил на keepnoobin
  keepnoobin
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не трябвало в състояние на нестабилност да се правят опити. Е как в състояние на стабилност някой ще позволи да се създаде кюрдска държава?

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":Този път си права, този че лъже, е очевадно отвсякъде...
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf1


  За кое съм те „излъгал”, бре, душа ?
  За това, че КЮРДИТЕ ИСКАТ ДА ИМАТ СВОЯ ДЪРЖАВА ЛИ ?
  Ако аз съм те „излъгал” ВИЖ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА КАКВИ ЩЕ СА !
  Ако и те те „излъжат” вече нямам думи.....

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  А кюрди не познаваш..... и лъжеш !
  Дори и статията е по адекватна от тебе !
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Пък теб за какво съм те „излъгал”.
  Че познавам кюрди и, че кюрдите искат независимост.
  Айде аз по-добре от теб да съм наясно кого познавам и кого не познавам.
  А пък, че кюрдите искат независимост – ще искам да коментираш резултатите от РЕФЕРЕНДУМА ЗА НЕЗАВИСИМ КЮРДИСТАН.
  Дано поне тези резултати да ги възприемеш по-адекватно отколкото възприемаш статиите и коментарите в Дневник.

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Весело

  До коментар [#16] от "half_truth":Чу ли бомбата , току що съобщена от Столемберг ?Много зъби ще скърцат !
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Коя бомба, ма ханъм ?
  Тази ли ?

  Тръмп одобри оръжейни доставки за сирийските кюрди въпреки тревогите на Турция

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/14/3041720_trump_odobri_orujeini_dostavki_za_siriiskite_kjurdi/

  Много бомби още ще има да чуете покрай кюрдите !!!!

  Това да се чува !!!!
  Това да се чува !!!!

 22. 22 Профил на Bozhidara Mavrodieva
  Bozhidara Mavrodieva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  А ти защо си толкова против независим Кюрдистан и какво против кюрдите имаш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK