От "голяма коалиция" до остър завой наляво - какво (не) може да се случи на изборите в Германия

От "голяма коалиция" до остър завой наляво - какво (не) може да се случи на изборите в Германия

© Associated PressНай-голямата несигурност в най-важните избори в Европа тази година не е за това дали Ангела Меркел ще продължи да управлява Германия, а с кого и колко ще им отнеме да се разберат.


Въпреки че изненадата не може да се изключи, особено с оглед на всякакви руски намеси, социологическите агенции са уверени в резултатите от проучванията си, а те показват, че консерваторите на Меркел ще спечелят най-много места в Бундестага.


Крайнодясната "Алтернатива за Германия" ще влезе в парламента за първи път и някои експерти смятат, че може да събере повече подкрепа от близо 10%, за които говорят проучванията - притеснителна възможност за мнозина в страната и чужбина. Останалите партии обаче изключват възможността да са в коалиция с нея и най-вероятният сценарий е да се повтори "голямата коалиция" на Меркел със социалдемократите (ГСДП).
Изграждането на коалицията е продължителен процес, който може да парализира политическия живот за месеци по време, когато Брекзит разтърси основите на Европа - особено предвид потенциалното увеличаване на парламентарните групи от четири на шест. Неформални сондажи и след това проучвателни разговори се правят преди формалните преговори, а партийните лидери може да търсят съгласие от членовете си, преди да подпишат.


В зависимост от това как изглежда коалицията най-голям е залогът при въпроси като интеграцията на над милион мигранти, пристигнали в Германия за последните две години, и инвестициите в най-голямата европейска икономика, както и водещата роля на Меркел в преговорите за реформа на Европейския съюз и отношенията с Русия и Турция.


Ето и основните сценарии:


Консерватори и социалдемократи ("голяма коалиция")


Най-вероятното развитие според проучванията. Партията на Меркел в парламента, съставена от нейния Християндемократичен съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) управлява с ГСДП в продължение на 8 от 12-те години, в които Меркел е канцлер - включително в последните 4.


Защо е възможно: Меркел, която тласна консерваторите към центъра, изглежда се чувства удобно в управление с ГСДП. Такава коалиция вероятно ще има голямо мнозинство, ще осигури приемственост и ще постигне общо съгласие за Европа, Турция, външната политика, миграцията и въпроси на сигурността.


Пречки: Това е последният желан развой и за двете страни - особено за ГСДП, която се опасява, че ще загуби подкрепа като младши партньор. Тя иска и да се наблегне на инвестициите, образованието, справянето с неравенството и справедливи пенсии, докато консерваторите се фокусират повече върху данъчни облекчения. ГСДП също така не са склонни да подкрепят планираното увеличаване на разходите в отбраната.


Консерватори и либерали ("черно-жълто")


Консервативният блок и бизнес ориентираните Свободни демократи (FDP) са традиционни партньори, особено по финансови и икономически въпроси - управлявали са заедно през почти половината от седемте десетилетия на следвоенна Германия. Ако спечелят достатъчно гласове, това е най-вероятният сценарий.


Защо е възможно: Либералите се върнаха на политическата сцена тази година, като спечелиха достатъчно гласове в най-населения щат, Северен Рейн-Вестфалия, през май, за да управляват там заедно с ХДС. Повтаряне на тази коалиция на федерално ниво би довело до данъчни съкращения и дерегулация и затягане на законите за миграция, убежища и сигурност.


Пречки: FDP бяха изхвърлени от парламента през 2013 г. след четири хаотични години на власт с Меркел. Имат по-радикални планове за намаляване на данъците и приватизация, противопоставят се на по-нататъшна евроинтеграция и искат страните от Европейския съюз да могат да напускът еврозоната. Лидерът на партията Кристиан Линднер също така е предлагал Германия да приеме анексията на Крим от Русия през 2014 г., идея, която Меркел изключва.


Консерватори, либерали, зелени ("Ямайка" - "черно-жълто-зелено")


Все още не е изпробвано на федерално ниво. Тази комбинация управлява в северната провинция Швезвиг-Холщайн.


Защо е възможно: Ако блокът на Меркел не може да формира коалиция с партньор FDP или Зелените, може да опита и с двете партии. И двете вече отхвърлиха тази възможност, но може да бъдат изкушени от възможността да са на власт.


Пречки: Зелените и FDP са в двата края на политическия спектър. Очакват се сблъсъци за данъчното законодателство, енергетиката, ЕС и мигрантите


Консерватори и Зелени ("черно-зелена")


Не е изпробвано на федерално ниво. Тази възможност се e обсъждала по време на Меркел, която придвижи страната към употребата на възобновяеми енергийни източници. ХДС и Зелените са работили заедно на местно ниво, включително в коалиция, водена от Зелените в богатата южна провинция Баден-Вюртемберг.


Защо е възможно: Лидерите на Зелените са прагматични, далеч от ековоините, основали партията. Възможността да дойдат на власт може да ги убеди да направят компромис. Такава коалиция би настоявала за силна Европа и би се фокусирала върху борбата с климатичните промени. Зелените биха искали поетапно затваряне на използващите въглища електроцентрали.


Пречки: Съмнително е, че ще спечелят мнозинство. Консерваторите искат по-ниски данъци, докато Зелените искат данъци за най-богатите. Зелените имат по-либерална мигрантска политика, която може да ги изправи срещу ХСС. Те се противопоставят и на плановете за увеличени разходи за отбрана. Очакват се сблъсъци в някои аспекти на енергийната политика и регулациите на автомобилните емисии заради дизеловия скандал.


Правителството на малцинството, нови избори или парализа


Правителство на малцинството би било прецедент в историята на Германия и копнеещите за стабилност германци не биха искали това. Мнозина обаче го предпочитат пред нови избори.


Защо е възможно: Ако Меркел не успее да си намери партньор, може да почувства, че има мандат да управлява, имайки предвид личния си рейтинг. Вероятно би получила подкрепа за отделни политики от ГСДП, FDP и Зелените.


Пречки: Вродената предпазливост на Меркел в комбинация със страха на германците от нестабилност, наследство от фрагментацията през изборите, които предхождат възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер.


ГСДП, Левите, Зелените ("червено-червено-зелено")


Малко вероятно. Никога не е опитвано на федерално ниво, но коалиция с фаворита на социалдемократите и с радикалните Леви може да е единственият им шанс да излъчат канцлер. Такъв формат беше изпробван в провинция Берлин под ръководството на ГСДП и с премиер от Левите в Тюрингия.


Защо е възможно: За първи път ГСДП не изключи възможността да се присъедини към Левите. Такава коалиция вероятно би се фокусирала върху възможността да насърчи инвестициите и да се справи с неравенството, като също така приеме по-приятелска към Русия позиция.


Пречки: Връзките на Левите с комунистите от ГДР и болезнените спомени на ГСДП за кадри, преминаващи в редиците на тази радикална партия заради реформите на трудовия пазар преди повече от десетилетие. Докато ГСДП и Зелените биха могли да управляват заедно сравнително лесно, Левите искат данък от 75% за най-богатите, 30-часова работна седмица и замяна на НАТО със съюз, който включва Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  10 дена останаха и ще разбере кой кого е победил и с колко и с кого ще управлява ХДС.

 2. 2 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми, не може да не спечели Меркел.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10480 Неутрално

  Твърде рано е да се правят прогнози, но 90% е сигурно, че Меркел ще е канцлер.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  "Левите искат данък от 75% за най-богатите, 30-часова работна седмица и замяна на НАТО със съюз, който включва Русия."

  Потвърждение на правилото, че където е посята заразата на руския комунизъм, няма лечение.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Шулц каза, че коалиция с Меркел няма да има! Казана дума, хвърлен камък, Шулц все пак е личност, няма сам да си плюе на сурата. Обективната причина е, че социалдемократите под сянката на Меркел съхнат и вехнат и не му се вижда края. Другите възможности са според статията, но една не е разгледана - такава с АГ. Малко вероятно е АГ да я включат в правителствена коалиция, но е много важно кого алтернативните ще подкрепят.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  Германците не са толкова глупави, че да залитат рязко на ляво.

 7. 7 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Германците не са толкова глупави, че да залитат рязко на ляво.
  —цитат от коментар 6 на Роси

  ...оня с мустаките къв беше?Ония другите двамата с големите бради?Айде да не се лъжем-немците са си комунисти по душа.За кой според тебе един от най-големите мислители на ХХти век написа книгата "Прусачество и социализъм"?И ако нещо ги спира да са по-болшевики от болшевиките-това е само една друга отвратителна тяхна черта-върлия национализъм.Успешна държава са само и единствено заради стриктността и дисциплината им в работата.Иначе като отделни индивиди са толкоз прости че неам думи...Тъпи,тъпи,тъпи...Малко над нивото на впиянчения руски мужик са...За австрийците да не говорим-тва там е "Перника" на немскоезичния свят.Казвам ти го като човек който живее там.Разбира се за сравнение с наш Ганя Балкански и дума не може да става.На светлинни години напред са пред нас като мислене.думите на Д.Талев са пророчески-Последния комундел ще умре тука,в България-тогава когато дори и в Русия не е останал нит един жив такъв...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK