Колко важен е Ердоган в германските избори

Колко важен е Ердоган в германските избори

© Sascha Steinbach, EPAРязко увеличилият се през годините брой на турски граждани с избирателни права в Германия, нарасналото напрежение между Анкара и Берлин, появата на нова партия на етнически турци, която за пръв път се явява на федерални избори - всичко това превръща турската общност във важен играч в германската политика.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган и Турция са фактор в германската предизборна борба. Ердоган може да накланя везните в една или друга посока. Традиционните партии изпращат силни послания срещу човека, чиято политика вече се е превърнала във вътрешнополитически въпрос в Германия: германски граждани са в турски затвори; противници на Ердоган (включително такива от турски произход) в Германия са жертви на тормоз и заплахи; германско-турската общност е дълбоко разделена. Към това трябва да се добави и въпросът за споразумението с бежанците между ЕС и Турция, отбелязва сп. "Шпигел" и добавя, че според традиционните политици "твърдостта срещу Ердоган, мислят те, носи гласове."


Турците в Германия същевременно говорят за проблеми, които няма да се решат само с твърдост към Ердоган - и един от тях е чисто социокултурен. Проучване на социологическата агенция Data 4U, цитирано от "Ройтерс", сочи, че турските телевизии имат 84 процента пазарен дял сред трите милиона живеещи в Германия с турски произход. Около 40 на сто от тях изобщо не гледат германска телевизия.


Ръката на Ердоган
През август Ердоган призова германските гласоподаватели от турски произход да отхвърлят главните партии в страната - тези на канцлера Ангела Меркел, на основния ѝ противник Мартин Шулц и Зелените, обявявайки ги за "неприятелски настроени" срещу Турция. Установените партии обаче се опасяват, че Ердоган може би има по-голям достъп до турски говорещите германски гласоподаватели, отколкото имат те. Според съпредседателя на Зелените Джем Йоздемир е нужно германските обществени оператори да пуснат и канал на турски език, кото ще е полезен на турците както в Германия, така и в страната на произход. В интервю за "Райнише пост" Йоздемир, най-популярният политик от турски произход в страната, каза: "Години наред сме отхвърляли възможността да помогнем на хората от Турция да си намерят нова политическа родина... и сега виждаме плодовете."


Традиционно турците в Германия са гласували предимно за социалдемократите или Зелените, които са по-приятелски настроени към мигрантите. Според Йоахим Шулте, който оглавява агенцията за проучвания сред германските турци Data 4U, "повечето, тъй като гледат само турска телевизия, се информират много едностранно." Така те се оказват податливи на призивите на Ердоган да гласуват срещу водещите партии. Шулте смята, че призивите на турския президент може да повлияят на 300 000 души или на четвърт от имащите право на глас сред тях. Според него обаче част от тях по-скоро ще останат у дома.


Неговият институт същевременно измерва намаляваща активност сред турците - а това значи по-малко гласове и за партиите в лявата част на спектъра, за които традиционно гласуват. Между 60 и 70 на сто от тях според проучвания до момента са слагали кръста си в квадратчетата на ГСДП и (в по-малка степен) на Зелените и Левите.


"Германските турци не са решаващи (за резултата от изборите), но ако призивът на Ердоган даде плодове и по-малко от поддръжниците му с германски паспорт отидат на избори, интеграционната политика (ще се окаже) огромен провал," предупреждава Йозджан Мутлу, политикът от Зелените, който се кандидатира, за да е депутат от най-престижния берлински район. Това би било особено фатално поради факта, че едва по-малко от половината от трите милиона души с турски произход в Германия имат германски паспорт - а от това би следвало, че все по-малък дял от тях чувстват силна връзка с Германия.


Според Мутлу подкрепата на германските турци за Зелените е намаляла в последните няколко години заради поддръжката, изразена от тях за протестите в "Гези парк" през 2013 г., а впоследствие - и заради резолюцията за генодица над арменците. "Преди имаше и хора, които не бяха безусловно наши гласоподаватели, но чувстваха, че се застъпваме за малцинствата," казва той и признава, че вече не знае какъв е правилният подход към тях - вече не е възможно да се организират предизборни прояви в джамии и сдружения. "Загубихме тези хора. Трябва да направим всичко, за да подобрим действията си (към тях) и отново да установим диалог с тези граждани."


Според бившия депутат от ГСДП Лале Акгюн, цитирана от "Шпигел", няма лесен отговор как биха гласували турците. "Мнозина смятат, че противниците на Ердоган от турски произход го мразят много повече от германците без турски корени." Джемиле Гюсуф от Християндемократичния съюз казва, че сегашното гласуване е различно от това през 2013 г. - днес мнозина се чувстват принудени от Ердоган "да избират между лоялността към Германия и към Турция, въпреки че не искат това," смята тя.


Сериозен риск


За последното десетилетие броят (а с това - и значението) на турците като гласоподаватели се удвои - отчасти заради факта, че законът за гражданството от 2000 г. постави по-приемливи условия за чуждите граждани, желаещи да го получат. Повечето от тях, гласувайки на турски избори, досега подкрепят Ердоган, който се представя като защитник на всички турци по света.


В тази обстановка са от значение напрегнатите отношения между водещите германски партии и Анкара, тъй като първите заклеймиха подхода на турските власти след опита за преврат от юли миналата година и арестуването на хиляди души, включително над десет, които имат германско гражданство. Проблем в отношенията между Анкара и Берлин са и искането на Турция (и отказът, с който се сблъсква) Германия да предаде издирвани от властите заради неуспелия пуч.


Рискът е по-голям за социалдемократите и Зелените, отколкото за партията на Меркел - техните преговорни позиции пред нея след изборите ще отслабнат, ако проучванията се потвърдят и тя отново спечели убедително.


"Двоен паспорт за всички или за никого" - с това искане Алиансът на демократичните германци провежда кампанията си с обещание за двойно гражданство, каквото Германия в момента не позволява (изключение има само за страните от Европейския съюз и Швейцария).

© Sascha Steinbach, EPA

"Двоен паспорт за всички или за никого" - с това искане Алиансът на демократичните германци провежда кампанията си с обещание за двойно гражданство, каквото Германия в момента не позволява (изключение има само за страните от Европейския съюз и Швейцария).


Да цитираш Ердоган в германска предизборна кампания


Партия, която се появи след признаването на издевателствата срещу арменците в Османската империя за геноцид, набира сили и прави кампанията си с плакат на Ердоган: "Приятели на Турция, бъдете с тях! Дайте им гласовете си!" Засега подкрепата за Алианса на германските демократи е едва около един процент на национално равнище. Тя предлага кандидати само в Северен Рейн-Вестфалия, където живее около една пета от германското население. Основателят ѝ Ремзи Ару обаче твърди, че няма нито една друга партия в Германия, за която може да се гласува, особено ако човек е с турски произход.


При тези резултати шансът ѝ да влезе в парламента е нищожен предвид прага от пет процента за влизане в Бундестага. Същевременно това подкопава резултатите на по-големите партии, както и на онези, които ще са близо до този праг.


"Плакатът ни беше цитат от Ердоган: той критикуваше германската политика и казваше, че трябва да гласуваме за партии, които са ни приятели," казва говорителят Ертан Токер. "За разлика от другите германски партии, които винаги са отрицателно настроени за Ердоган, ние не сме. Видяхме (думите му) като жест, с който ни насърчава да гласуваме."


Новата партия има някои радикални идеи, които включват по-лесно гласуване на турците в Германия и които се харесват на част от тях. Седемнайсетгодишната Раша от Дуисбург, Северен Рейн-Вестфалия казва: "Родена съм тук и още нямам германски паспорт... Получаването му е дълъг и бюрократичен процес. Сега има нова партия, която иска да даде избирателни права на всички постоянни жители."


В публикация на сп. "Шпигел", чието заглавие може да се преведе като "Най-активният участник в германската кампания", партията е определена като "вярна на Ердоган". АГД отхвърля това определение и настоява, че защитава правата на всички турци. Преди време тя подаде оплакване до Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, според което турците в Германия биват дискриминирани "чрез установените политици и партии, както и чрез свързаните с тях водещи германски медии" и това положение напомня "за началото на Третия райх." Същевременно генералният секретар на партията Халил Ертем не пести похвалите си за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието - според него откакто тя е на власт, в Турция има "фантастични развития", включително в областта на човешките права.


Традиционните партии


Турците от големите политически партии обаче казват, че намесата на Ердоган в германската политика зачерква десетилетия работа по интеграцията. "Политическият климат е отровен от това," казва за "Ройтерс" Джансел Къзълтепе, парламентарен кандидат на социалдемократите в мултиетническия квартал "Кройцберг", където кандидатите и на трите "заклеймени" от Ердоган партии имат турски корени "Президентът Ердоган съсипа това, което градихме десетилетия. Заплашват ни, получаваме имейли като етнически турски депутати, в които ни казват, че не сме достатъчно лоялни като "турци". Аз обаче съм германски политик и правя политика в Германия и за всички, които живеят тук."


Тимур Хюсеин от ХДС, син на баща турчин и майка хърватка, казва: "Германец съм, само германец."


Нихан Сен е звезда на германската младежка култура - има 783 000 последователи в "ЮТюб". Баба ѝ, дошла през 1960 г., не говори немски, но и самата Нихан признава: "наистина обичам малко турска телевизия", а в интервю, което прави със лидера на социалдемократите Мартин Шулц, споделя, че турската телевизия е сред страстите ѝ. Тя обаче се притеснява, че някои турци ще се окажат отчуждени от германското общество. "Какво можем да направим, за да спрем появата на паралелни общества?" пита тя Шулц. Той обаче отговаря: "Не е лошо, нито дори трудно, да имаш две идентичности. Защо трябва да отричаш корените си?"


Тихата страна на въпроса


Има и друга страна на кампанията за гласовете на турците - на "Карл Маркс щрасе" и в квартал "Нойкьолн", където живеят много турци, Ердоган не е тема за фризьорите, продавачите и шивачите. Вместо за него те говорят за високите наеми или проблема с боклуците.


"Не бива да доставяме нито на Ердоган, нито на германските политици удоволствието турският президент да е главната тема в предизборната борба," казва казва предприемачът Мустафа Карадениз от берлинския район "Мите", цитиран от "Шпигел". "Има много по-големи проблеми в Германия: климатът, автоиндустрията, пенсиите."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Много почнаха да си позволяват лунопоклонниците!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Ясно е, че дори и да не спечели изборите, Меркел вече задмина по пребиваване начело на Германия дори и Хитлер, сега вече е подгонила Путин..

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митев":

  Данке на тантето за новите "юръптъри" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 562 Гневно

  Като са се докарали до там, че чужденци да им решават изборите, да си сърбат попарата!
  Не може да има такова нещо като двойно гражданство - хем гласуват в Турция, хем в Германия!

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митев":

  Обаче нито Хитлер, нито Путин са управлявали в коалиция. А Мути винаги е била в коалиция. И не праща опонентите си в затвора. Препратката към двамата диктатори е слаба.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  До коментар [#4] от "cristo_n":

  Нямат двойно граждантсво. Само за страните от ЕС има. Турчин с немски паспорт няма друг такъв. Това е законът.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2640 Неутрално  а 1 млн. турски кюрди във ФРГ дали ще се вслушат в наставленията на Ердоган?

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Крайно време е Германия да помисли за съществуващото двойно гражданство на турците. Това лесно може да стане лишаването им от едното от тях, ако Германия се позове на турското законодателство, което забранява двойно гражданство.

 9. 9 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ердоган нищо не може да промени в Германия. Но е абсолютно неприемливо немските турци да се държат като турци, а не като немци! По този въпрос определено трябва да се направят неща.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  "Шпигел"
  ======
  ....медията която старателно търсеше под вола телето , при протестите "Парк Гези" , без да открие нищо ....но по времето на 6 месечната улична война в Париж , на първата си страница бе сложила спокоен вечерен залез над Аефеловата кула !

  Bukalemun
 11. 11 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Като им харесва Ердоган да си ходят и да си живеят под негово владичество. Тези трябва да бъдат изгонени. Или си лоялен на държавата приемник или си предател, друго неможе да има.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  я. Установените партии обаче се опасяват, че Ердоган може би има по-голям достъп до турски говорещите германски гласоподаватели, отколкото имат те.
  ========
  Еврика !
  Сега ли го забелязаха ?
  Вече втори месец има усилена агитация за обединение на турските гласове в Германия . А нищо чудно и не германски гласове да се прибавят ...защото девиза е "не на омразата" .....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2132 Весело

  Май излиза че вече каквото каже Ердоган това ще е в Турция , като при нас Доган

  гошо
 14. 14 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Проблемът с двойното гражданство трябва да се реши на европейско ниво - Да- за граждани на две ЕС- държави, НЕ за гражданство извън ЕС.
  А на ниво партии- Забрана на партии на етническа и религиозна основа, особено ако открито са свързани с чужди държави и правителства.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#14] от "rsw37525595":

  а защо не единно европейско гражданство ??? каква е тази сегрегация ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Любопитно

  ... Проучване на социологическата агенция Data 4U ... , сочи, че турските телевизии имат 84 процента пазарен дял сред трите милиона живеещи в Германия с турски произход. Около 40 на сто от тях изобщо не гледат германска телевизия ...
  .....

  Интересно би било да се знае каква е ситуацията по нашенско.
  Със сигурност има изследвания ...

 17. 17 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Единно европейско гражданство- когато станем Единна Европейска федерация.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Весело

  Традиционните партии
  Турците от големите политически партии обаче казват, че намесата на Ердоган в германската политика зачерква десетилетия работа по интеграцията ...

  Баф! Да се смееш ли, да ривеш ли!
  Ми ако наистина бяха напълно интегрирани - нямаше да кликат само на турските канали, бе, дето все някой друг ви е виновен, че се дъните!
  Сега Ердоган им бил виновен, ръйшли!
  Че отговрил на търсенето и е запълнил празна, за@... бийййп! ... бана от местните ниша ...

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Любопитно

  агенцията за проучвания сред германските турци Data 4U, "повечето, тъй като гледат само турска телевизия, се информират много едностранно."
  =======
  И какви мерки ще вземат ?
  Ще чупят сателитните чинии на хората ли ?
  Ако в Германия , медии от рода на Дер Шпигел правят открита анти турска кампания , какво по нормално от това , хората да любопитстват и другата версия на нещата !
  Преди 2 месеца , една немска медия бе изложила на показ лек автомобил като награда за този който убие Ердоан !
  Турските медии няма да паднат толкова низко ,но и те си знаят работата !

  Bukalemun
 20. 20 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  трите милиона живеещи в Германия с турски произход

  само?

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  трите милиона живеещи в Германия с турски произходсамо?
  —цитат от коментар 20 на lol

  Толкова май се водят с двойно гражданство.
  Иначе вече бяха около, че и над пет милиона, доколкото си спомням ...

 22. 22 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ем, дреме ми, те си ги поканиха.

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  ... И какви мерки ще вземат ?Ще чупят сателитните чинии на хората ли ?Ако в Германия , медии от рода на Дер Шпигел правят открита анти турска кампания , какво по нормално от това , хората да любопитстват и другата версия на нещата ! ...
  —цитат от коментар 19 на eti mehter

  Глупости, Ети.
  Гледал съм с потрес изпълнените с турски знамена трибуни при международни мачове в Германия дълго преди да започне кюскането.

  За мен истината, при това изхождайки и от лични, преки наблюдения, е простичка:
  Турците в Германия си бяха приети, но не изцяло. Интегрирацията в голяма степен беше на ниво "коректност" и до там. Когато Турция дръпна рязко, около 2000-та година, турците в Германия я приеха и се "приобщиха" компенсаторно. Тогава това не беше проблем, защото между Германия и Турция цареше либоф и рози, немският бизнес се изсипваше в Турция, а лез анфанс терриблес в Германия бяха източноевропейците, които ги "налазваха". Е, сега палачинката на либуфта са обърна не, ами се изтърси направо от масата в калта на пода, а тия немските михлюзи откриха, че са опущили влака на турската диаспора и че вече го кара Ердо. Ма той Ердо го кара от десетилетие вече, а тия се усетиха, че го кара по други релси, едва когато му видяха да заминава червения фенер отзад на последния вагон ...

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Весело

  До коментар [#23] от "xm...":

  червения фенер отзад на последния вагон ...
  =======
  Това е елементарна сигнална инсталация , показваща на пътниците че постоянно ще се присъединяват нови и нови вагони ...... ;)
  Така и става между другото !

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Весело

  До коментар [#23] от "xm...":

  Ердо го кара от десетилетие вече,
  =======
  Мога да се обзаложа ,че Ердо е западно европейски проект !
  Но след 2008 ма година , проектантите му изтърваха контрола върху него !
  Точно в него момент , Ердоан премина в офанзива , унищожавайки Гюлен .....
  А Гюлен , както се оказа по нататък , беше план "Б" ..... резервния вариант , така да се каже ....
  Никой на запад не очакваше ученика да потегне на учителя си ......
  Затова днес няма ефикасно противодействие срещу Ердоган. ...
  Липсва план "Б" ....а след него и неизвестността която най много плаши

  Bukalemun
 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Ясно е, че дори и да не спечели изборите, Меркел вече задмина по пребиваване начело на Германия дори и Хитлер, сега вече е подгонила Путин..
  —цитат от коментар 2 на Митев

  Всъщност е подгонила Конрад Аденауер, после следва Хелмут Кол и ако изкара цял нов мандат пак няма да го е стигнала.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  До коментар [#23] от "xm...": Ердо го кара от десетилетие вече,=======Мога да се обзаложа ,че Ердо е западно европейски проект !Но след 2008 ма година , проектантите му изтърваха контрола върху него !Точно в него момент , Ердоан премина в офанзива , унищожавайки Гюлен .....А Гюлен , както се оказа по нататък , беше план "Б" ..... резервния вариант , така да се каже ....Никой на запад не очакваше ученика да потегне на учителя си ......Затова днес няма ефикасно противодействие срещу Ердоган. ...Липсва план "Б" ....а след него и неизвестността която най много плаши
  —цитат от коментар 25 на eti mehter

  Ъъъ ... Не мисля ... Не мисля, че специално Ердо е "проектът".
  Проектът беше "Мюслеманските братя". А Гюлен беше мюслеманският Сорос. И пикът им беше Арабската пролет, а събитието, което им пречупи този тренд бе превратът на Сиси в Египет. Тогава Ердо си взе поука и се съсредоточи върху "една отделно взета страна". Своята.
  Със съответните условности процесът може да го оприличим исторически като болшевишката революция в Русия, разгромът при похода на Запад от Пилсудски и последващото "строене на новия обществен строй в отделно взета страна".
  Само дето Ердо се е захванал у вас да строи националислямизъм ...

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Има влияние там и ще се намеси във ущърб на Меркел, а това
  ще е единственото добро нещо направено от анадолския сатрап !!!

 29. 29 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Има ли разлика да строи и да краде? Пътища много и към Европата е само един от тях.Желанието за световно господство на Ердоган може да доведе до нежелана трета световна война.Някои от "големите" ,които се мислят за такива и насърчават действията му, ще изядат и те попарата,заедно с другите.Та нека се обърнем и да видим що ни очаква.

  mihala
 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  В Турция имало ""фантастични развития", включително в областта на човешките права", ама не се връщат обратно, нали. Забравиха, че Германия ги спаси от ужасяващата бедност и донесе образование и нормален живот на поколенията им.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  Проектът беше "Мюслеманските братя".
  =======
  Е не е така !
  Казвайки го това , автоматически заявяваш ,че политическата почва , и в Турция и в Египет е една и съща ....което пък хич не е верно. ....
  Ти недей гледа че Ердо им дава кураж по медиите ....подвеждащо е това !
  В Анадола , прекаленото никога не се е застоявало дълго .
  Ердо прекрасно знае това , и прави реформи на междуетапно ниво !
  А в Египет нещата са по различни .....
  Там може и да мухлясаш като президент , стига да не те очисти някой ....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":
  Със съответните условности процесът може да го оприличим исторически като болшевишката революция в Русия,
  ======
  Нека спрем с това Хм !
  Може да е приятно като занимание , но като че ли ни е съдено да живеем в ерата на .....новите неща ! Случват се работи които приличат на отминали случки ,но този път историята наистина не се повтаря ....
  А.....да не забравя ....в Анадола никога не е имало , няма и да има ленински съботници !
  1923 година беше това дето си го писал....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":Със съответните условности процесът може да го оприличим исторически като болшевишката революция в Русия,======Нека спрем с това Хм ! Може да е приятно като занимание , но като че ли ни е съдено да живеем в ерата на .....новите неща ! Случват се работи които приличат на отминали случки ,но този път историята наистина не се повтаря ....А.....да не забравя ....в Анадола никога не е имало , няма и да има ленински съботници !1923 година беше това дето си го писал....
  —цитат от коментар 32 на eti mehter

  Неслучайно съм започнал за условностите. Но цикълът е същият - глобални мераци, крах, установяване на власт там, където е възможно.
  Та буквалистокто и етикетно тълкувание не е мое, а твое. Защото ти е удобно :)
  И не, не сме в някакъв изключителен и абсолютно нов исторически период. Защото сме в момента в турболенцията на прехода. А турболенциите са си чиста проба копи/пейст исторически, защото се движат от първичните, исконни човешки страсти и природа. Които са неизменни, сорри. Две, три десетилетия са по-малко от миг в еволюцията. И историята се повтаря и ще се повтаря, макар и под различни етикетчета, защото винаги е ставало въпрос за власт и контрол на ресурси. Не само природни, но най-вече ... човешки. Още в Шумер и Акад са знаели, че човекът е най-голямото богатство :)

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  Общо са 3,5 млн. от турски произход.

  От тях 1,5 са само с турско гражданство.

  От останалите 2 млн. :
  - 650 хил са с двойно
  - 1,4 млн са само с германско гражданство

  Тоест различни са хората гласуващи на турски и германски избори.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":

  Защото сме в момента в турболенцията на прехода.
  =======
  Мен не ме броиш , нали !
  У нас страницата на историята е нова .
  А това, че съм свидетел ,а не читател на текущите събития , е върховен бонус.

  Bukalemun
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":
  И историята се повтаря и ще се повтаря
  ======
  Е това е вече практически невъзможно. !
  Време пространството е винаги различно.
  Земята никога не минава по някаква траектория два пъти . Затова и времето не е еднакво повторимо !

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Ами то има един начин. Който харесва Ердоган и политиката му и не харесва Германия, може спокойно да се пресели в родината си, вместо по два пъти годишно да задръстват нашите пътища.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK