Градските ферми може да са спасението за американския Ръждив пояс

Градските ферми може да са спасението за американския Ръждив пояс

© FacebookАмериканският град Питсбърг, някогашен двигател на тежката промишленост, скоро ще приюти най-голямата градска ферма в САЩ, като част от тенденция за превръщане на бивши индустриални градове в зелени градини, както констатират привърженици.


Градската ферма Hilltop Urban Farm ще бъде открита през 2019 година. Тя ще се простира на 23 акра (9 хектара) обработваема земя, където някога е имало жилища на хора с ниски доходи, на 3 км от центъра на града, разказват проектантите. Освен селскостопанската земя, където местните жители ще отглеждат зимен грах и други пресни продукти и ще ги продават в местната общност, във фермата ще има овощна градина, младежко стопанство и програма за придобиване на умения. Най-накрая по хълмистия терен ще има пътеки.


Твърди се, че това е най-голямата градска ферма в национален мащаб, отбеляза Арон Сукеник, ръководител на организацията Hilltop Alliance, която е начело на инициативата. Земята просто си стоеше там, заградена и изглеждаща много постапокалиптично, допълни той.
След като в края на 19-и и началото на 20-ти век Питсбърг процъфтява като център на въгледобива, стоманодобива и промишлеността, през 50-те години на миналия век градът е засегнат от индустриален спад, а през следващия половин век населението му намалява наполовина. Оттогава, прераждайки се, големият град си върна икономическата мощ, като здравният отрасъл замени промишлеността в ролята на двигател.


И докато всички райони в центъра, които можете да видите, наистина успяха да се преобразят, няколко квартала в покрайнините все още не са преживели такова възраждане, изтъкна Сукеник. Точно към тези квартали са насочени нашите усилия, уточни той. Фермата, която е отворена за местните жители, ще спомогне да се доставя прясна храна в околностите, където често липсват такива възможности, посочи Сукеник.


Сред градовете с население между 250 000 и 500 000 души Питсбърг е с най-голям дял хора, които са част от общности с "нисък достъп до супермаркети", според доклад на американското министерство на финансите от 2012 година. Местните активисти казват, че южната част на Питсбърг, където ще бъде разположена фермата, изпитва остра нужда от супермаркети и търговци на свежа храна.


Промишленият Среден Запад


Градската ферма Hilltop въплъщава тенденция в градовете от т.нар. американски Ръждив пояс или Средния Запад, простиращ се от Детройт до Кливланд и Бъфало, където промишлеността загина, коментира Хедър Микулас, преподавател в областта на фермерството и храните към Penn State Extension, изследователското подразделение на университета в Пенсилвания.


Просто има упадък, толкова много упадък в градовете от Средния Запад, обяснява тя. Виждаш отдавнашните жители на кварталите, които са свикнали да намират мястото си в света, гледайки този упадък, и си казваш: Можем да направим нещо различно, можем да направим нещо по-добро, добавя Микулас, която е съавтор на доклада за изпълнимостта на проекта за градската ферма Hilltop през 2014 година.


Някога честите "партизански" действия се превърнаха в проекти, по които се работи заедно с местните власти, за да се осигурят права върху земята и презониране, позволяващо тя да се ползва за селско стопанство, разказа по телефона Микулас.


Общо притеснение сред градските ферми е това, че разчитат на финансова помощ, която в крайна сметка се изчерпва, отбеляза в разговор по телефона Стан Ърнст, преподавател по развитие на агробизнеса в университета в Пенсилвания. Парите - 9,9 милиона долара - за градската ферма Hilltop са осигурени от фондации, най-вече Henry L. Hillman Foundation. Търсете начини да работите подобно на компания, така че да можете да се надявате, че ще си осигурите известна устойчивост, съветва Ърнст.


Все още няма всеобхватно национално проучване, което да измерва до каква степен се е разраснало градското фермерство в САЩ, уточнява Майкъл Хем, преподавател по устойчиво селско стопанство в Мичиганския университет.


В световен мащаб жителите на градовете обработват площ с размера на Европейския съюз, според изследване от 2014 година, публикувано в списание Environmental Research Letters. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 342 Любопитно

  Хубава идея! Нека да видим и изпълнението й!

 2. 2 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2160 Весело

  Тая статия тип Дойче веле съвсем ясно обясни че индустрията в Питсбърг от стоманодобивна станала граховидна

  гошо
 3. 3 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С "градски ферми" се правят единствено градски селяни, ако и да се имат за хипстъри. Как не се сетихме и ние да направим инженерите от Кремиковци зарзаватчии. Нищо, като закрием БДЖ ще разорем гарите, ще засеем чиа и годжи бери, а машинистите ще са трактористи.

 4. 4 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 408 Неутрално

  " Освен селскостопанската земя, където местните жители ще отглеждат зимен грах и други пресни продукти и ще ги продават в местната общност, във фермата ще има овощна градина, младежко стопанство и програма за придобиване на умения. Най-накрая по хълмистия терен ще има пътеки."
  Тоест, кибуц.
  ".... отбеляза Арон Сукеник, ръководител на организацията Hilltop Alliance, която е начело на инициативата"

 5. 5 Профил на Daniel Paparo
  Daniel Paparo
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Който го интересува темата може да погледне какво се случва в Хавана. Започнали са много по-рано, тъй като не са имали друг избор. Това, което ме притеснява в американския проект е, че се хвърлят напред директно с голяма инвестиция. В Хавана нещата са се случили и продължават да се случват по-плавно и обмислено. Ето и няколко линка: https://www.citylab.com/life/2016/01/cuba-urban-agriculture/433884/
  https://www.theguardian.com/environment/2008/apr/04/organics.food

 6. 6 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  С копане ще настигнат китайците.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4977 Весело

  А отборът от NFL още си се нарича Пистсбърг Стийлърс. Да се преименува на Питсбърг Сити Фармърс!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Програма еднодневка, щом не разчита на самоиздръжка.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  Естествено, форумните лумпени, които не са ходили по на Запад от Люлин ХІV микрорайон, веднага са изказали мнение.

  Благоденствието не се крепи на кюмюр и черни метали, и на бълващи разноцветен дим "юзини", каквито си имахме край София.

  В момента аз се намирам в овощната градина на Америка - долината Салинас. Последните дни бяхме на wine tasting в няколко частни винарни. Промитите ви фатмашки мозъци не могат да ЗАПОЧНАТ за си представят за какъв стандарт и уреденост на живота става дума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Интересно.
  Звучи като де-урбанизация. :-)
  Наистина, трябва да постигнат икономическа рентабилност, иначе няма да просъществуват ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 11. 11 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  А отборът от NFL още си се нарича Пистсбърг Стийлърс. Да се преименува на Питсбърг Сити Фармърс!
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  Е, централата на US Steel все още се намира в Питсбърг и тя все още е сред 10-те най-големи световни производители на стомана. Възможно е в бъдеще да отпадне под натиска на индийци и китайци, но засега...

 12. 12 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Те още преди няколко години почнаха да се опитват пустеещите квартали в Детройт да превърнат в овощни градини. http://www.dailydetroit.com/2015/07/06/10-detroit-urban-farms-rooting-goodness-into-the-city/

  Трагичната съдба на Детройт е едно доказателство че дори да имаш моралното право да се бунтуваш грозно, пак има шанс на себе си да направиш сечено. През 1967, след поредното несправдливо самизъмче на бели ченгета срещу купонясващи черни бивши военни. Черните избухват--четири дена лудост, пожари, кражби, па военно положение, национална гвардия и т.н. https://en.wikipedia.org/wiki/1967_Detroit_riot

  И белите жители на Детройт си казват "абе кви са тия маймуни, моето семейство няма в един град с тях да живее" и си тръгват. " The white population has fallen 95% between the 1950 and 2010 censuses. " Този процес се нарича "уайт флайт" и се случва и в много други градове. https://en.wikipedia.org/wiki/White_flight

  После през 70-те и 80-те част от голяма индустрия почва да не издържа на конкуренцията от Япония и Германия, и индустриалните градове от които бялата средна класа вече беше избягла, но бяга останали бели бачкери--се превръщат в загниващи райони обитаване от черни и бели безработни и престъпници и ченгета.https://en.wikipedia.org/wiki/Urban_decay

  Питсбърг има много по-голям шанс да се справи--градът е умерено голям--с размерите на Бургас и Стара Загора; негрите са едва 25% от населението, а латиносите--ептен 2% https://en.wikipedia.org/wiki/Pittsburgh Там ще се справят, че и западно европейски стандарт ще си поддържат въпреки всичко.

  А градове като Детройт, където останаха само негри (83% от населението),Чикаго (огромен град, дво пъти колкото София, с33% негри и 30% латино), Балтимор (63% негри), и много други (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._cities_with_large_African-American_populations ) там чисто демографски има много малко надежда, освен ако федералното правителство не пренасочи натам по 100 000 китайски и виетнамски имигранти да им се оправи градската среда. https://en.wikipedia.org/wiki/Model_minority #Model_minority_stereotype

  Не че американсктие градски негри са някак си генетично неспособни да бъдат нормални граждани, но при струпване на определени икономически и демографски фактори в определени места, наистина имат склонноста да регресират към най-примитивното си ниво. Впрочем както и провинциалните американски бели които последните няколко години станаха невменяеми хероинисти. https://en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic #Demographics Но това е друга тема, касаеща загниването не на големи градове, а на малки градчета.

  Ето, да ме прощават всички за това стихийно малко есе, но имах време и вдъхновение.

 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Кога ще ни стигнат американците?

  Туй е програмата на Тато за самозадоволяването.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Няма нужда непрекъснато да демонстрирате малокултурието си, колега. Дори на Луната да отидете, и оттам ще си личи парвенющината Ви. Язък Ви за милионите и милиардите, които демонстрирате във форума и се изживявате като част от световния елит.

  Колкото до градските ферми - ако са изградени на устойчив принцип и се самоиздържат, както споменаха други колеги по-горе, има шанс от подобен подход. Като това важи и за България.

 15. 15 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 889 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  ти в момента си на село под асмата... цоцаш пърцуца и фантазираш в нета на старият лаптоп на дъщеря ти...

  Pure Chewing Satisfaction
 16. 16 Профил на S4etovoditel
  S4etovoditel
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Въпросът не опира до идеята, а до начина на изпълнението и. И още нещо: замрасяванията на земята в ръждивия пояс са съществени. Как по-точно ще сравниш качествата на произвежданата продукция във ферма в Питсбърг с тази в "овощната градина" на Америка?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Хареса ми. И от Димитровград може да се направи градска ферма.

 18. 18 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Нямат пари за билети, простено им е.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2160 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  я ти виж в колко часа си го писал това ,че нещо съмнително да е от щатите

  гошо
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2160 Весело

  До коментар [#12] от "patilanskomeze":

  хм теб Грънчо и Дифендера ще те намразят

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK