Мюнхен реши да не се занимава повече с бедните източноевропейци

Мюнхен реши да не се занимава повече с бедните източноевропейци


Мюнхен реши, че вече няма да обсъжда проблемите на българите и румънците - въпреки че те стават все повече. Защо? И как живеят бедните българи в най-скъпия германски град, разказва Мария Илчева в коментара "Защо Мюнхен взе това решение за българите?" за "Дойче веле".


Те спят по пейки, в палатки или в изоставени сгради. Сутрин се събират около централната гара с надеждата някой да ги вземе на работа. Поне за един ден. Без значение срещу какво заплащане. Става дума за т.нар. мигранти по бедност от България и Румъния, дошли да търсят по-добър живот в Мюнхен - най-скъпия град в Германия. През последните четири години общината редовно свикваше кръгли маси по проблемите на бедните източноевропейци. Сега обаче тези срещи остават в миналото: преди броени дни Мюнхен реши, че ги прекратява.


"Това решение не е правилно. Не разбирам защо е взето", казва в интервю за Дойче Веле българката Димитрина Ланг, която от май 2017 е председателка на Миграционния съвет на Мюнхен. "В града пристигат все повече българи и румънци, а много от тях нямат достатъчно средства. Колкото по-висок става броят им, толкова повече ще стават и проблемите, на които трябва да се търси решение", категорична е българката. Тя добавя, че много от инициираните проекти за оказване на помощ на тези хора ще продължат да съществуват и след закриването на Кръглата маса. "Общината трябва да продължи да търси решения на нововъзникващите проблеми", критикува тя.


600 евро за едностайна квартира
Проблемите на мигрантите по бедност от България и Румъния са свързани най-вече с намирането на жилище и работа, както и с осигуряването на медицинска помощ, подчертава Димитрина Ланг, която е и основателка на Българското дружество за взаимопомощ в град Мюнхен. "Много българи са се обръщали към нас с молба за помощ. На някои дори сме успявали да намерим жилище. Но няма как да помогнем на всички", признава тя.


Мюнхен е един от най-скъпите градове в Германия. Заплатите там са по-високи, отколкото в други части на страната. Но наемите също. "Най-евтината едностайна квартира струва на месец поне 600 евро. Ако не и 800 евро. А месечният наем за обикновено тристайно жилище в средно добър квартал е между 1200 и 1500 евро", казва Димитрина Ланг и уточнява, че става дума за наема без режийни разноски и такси. "Човек може да си наеме и легло в обикновена стая, в която са настенени още няколко души. Често в такива стаи спят по четирима или дори петима. А на легло се плаща по 300-400 евро."


"От началото на годината действа закон, по силата на който човек не може да се регистрира в общината като гражданин на Мюнхен, ако не представи договор за наем. За да си намериш пък жилище под наем, трябва да представиш удостоверение за това, че си получавал заплата поне три поредни месеца", обяснява председателката на Миграционния съвет. "Така много хора, особено тези, които идват тук без финансови средства, без образование и професия, попадат в един дяволски кръговрат, от който няма излизане."


От разговора с Димитрина Ланг става ясно, че много българи се хващат на работа за жълти стотинки - за 2 или 3 евро на час. "Колкото да изкарат нещо за храна. Но и за да не стоят навън на студено", казва тя. "Някои от тези хора идват със семействата си - с жените и с децата си. И не искат да се връщат в България - въпреки лошите условия, в които живеят в Мюнхен."


Една част от бездомните българи и румънци получават временно място в приют. Става дума за т.нар. "Програма за спасяване от студа" (Kälteschutz), инициирана именно от Кръглата маса, която, както казва Ланг, за съжаление вече няма да се организира. "Но там хората не могат да останат за дълго. По принцип отиват в тези приюти за една нощ - до 9 часа сутринта", обяснява българката. Тя добавя, че градът може да намери на нуждаещите се българи и румънци и социални жилища, чийто наем обаче те са длъжни да започнат да изплащат от момента, в който си намерят работа. "Това означава, че те взимат един вид заем от общината, който после трябва да връщат. Тези жилища не са безплатни, те са дори по-скъпи от стандартните социални жилища", уточнява Ланг.


15 000 българи в Мюнхен


По нейните думи, безработните българи нямат право на обикновено социално жилище, чийто наем се поема изцяло от общината. "В началото на годината в сила влезе закон, според който гражданите на ЕС нямат право на социални помощи, вкл. безплатни социални жилища, през първите пет години от пребиваването си в Германия. На такива имат право само онези, които са работили. Например - ако някой е работил една година и загуби работата си - вече има право на помощи. Но ако никога не е работил в Германия - не", казва Димитрина Ланг.


"Според данни на общината, през 2006 година в Мюнхен са били регистрирани малко под 3000 българи и близо 4300 румънци. В края на 2016 година българите са били 13 000, а румънците - 18 000. Към тях трябва да се добави и броят на бездомните източноевропейци, казва Димитрина Ланг. "Предполагам, че на територията на града живеят още 2000 българи, които не са регистрирани", казва тя. Много от тези хора спят в изоставени сгради, в парковете или по приюти. Според Ланг, броят им скоро няма да намалее. Вероятно дори ще продължи да се увеличава.


"Тези, които искат да дойдат в Мюнхен, трябва да имат познати, при които да отседнат поне в началото, докато си намерят квартира, или пък да си намерят жилище в Мюнхен, още докато са в България", казва Димитрина Ланг. "Не искам да обезкуражавам българите. Много хора започват тук от нулата. Но нека тези, които имат намерение да заживеят в този германски град, знаят, че без финансови средства и професия животът тук е изключително труден."

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Но нека тези, които имат намерение да заживеят в този германски град, знаят, че без финансови средства и професия животът тук е изключително труден."Навсякъде е така,госпожо Ланг.

 2. 2 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ще се разплача...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  Става дума за т.нар. мигранти по бедност от България и Румъния, дошли да търсят по-добър живот в Мюнхен
  ---
  Дай да си кажем сега, коя е преобладаващата група от тези мигранти по бедност -- има ли смисъл да се доизказвам???

  ДойчеВеле излиза с поредната си статия с която цели да позиционира България и Румъния като пропаднали държави, и нашата Димитринка им приглася.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3405 Любопитно

  Човек може да си наеме и легло в обикновена стая, в която са настенени още няколко души. Често в такива стаи спят по четирима или дори петима. А на легло се плаща по 300-400 евро
  =======
  Цъ,цъ ....наем на легло .....какви неща ставали по света ....че и в сърцето на Европа.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 418 Весело

  Е как пък един път не написаха статия как живеят БОГАТИТЕ българи или РУСНАЦИ?
  Ми редно е и за тях да знаем.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Картината е по-тъжна, отколкото ако са си у нас

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Ланг казва, че животът е труден, ако не работиш и нямаш къде да живееш.
  Е, дори и в София е така. Не само в Мюнхен.

 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  В статията не се казва, но става дума за едно точно определено малцинство, което е със специфични проблеми и манталитет.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Направо да се почешеш... Статия за кво ли? За кои ли? За: "Джатравартидите от Вилтводл 7 - дребни сини същества с повече от 50 ръце, вярват, че цялата Вселена е била изхвърлена при кихане от носа на едно същество, наречено Великият Зелен Арклесезур. Живеят в постоянен страх от деня, наречен от тях Великото Пришествие на Бялата Носна Кърпа и са единствената цивилизация изобретила аерозолния дезодорант преди колелото."

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  И какво точно да направят немците? Да им осигурят подслон, отопление и храна? Това ще предизвика идването на още "българи" и "румънци", както и тяхното неконтролирано размножаване.
  Вече и в България се търсят хора, които ги бива за нещо. Щом са изпаднали от нашия трудов пазар - смятай.....

  Еретик
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  За мен това е добра новина.Пожелавам все повече"българи"да се преселват в Германия.

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  "В началото на годината в сила влезе закон, според който гражданите на ЕС нямат право на социални помощи, вкл. безплатни социални жилища, през първите пет години от пребиваването си в Германия. На такива имат право само онези, които са работили. Например - ако някой е работил една година и загуби работата си - вече има право на помощи. Но ако никога не е работил в Германия - не".
  *********************************

  Абсолютно правилно, не разбирам защо госпожата се възмущава? Разбира се, че не може да се труснеш някъде и моментално да претендираш да започнат да ти плащат социални помощи, без да си работил и ден и не си внесал дори и едно евро в касата.
  Само че чудя, този закон само за източноевропейци ли важи или и за прииждащите от цяла Азия и Африка "бежанци"?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тук или иде реч за хора отишли с идеята да просят или за някакви кръгли идиоти.

  От какъв зор ще емигрираш в най-скъпия град на Германия, без да имаш осигурена добра заплата? Има къде по лесни за старт места в Европа.

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3299 Неутрално


  Не признавам, че в България има бедни докато има и един декар необработена земя.
  И колкото повече минуси получа толкова по-убеден ще бъда, че съм прав.

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  И какво точно да направят немците? Да им осигурят подслон, отопление и храна?
  —цитат от коментар 11 на Костадин Иванов

  Разбира се! Щом миже за сирийци,нигерийци,еритрейци и прочие?
  Къде остана европейската солидарност?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Гневно

  А бе стига сте наричали циганите "българи"!!!!! Писна ми от тъпата ви политическа коректност. Може да е политическа, но не е достоверна!

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#6] от "agile":

  Що бе? След като може да се наеме гробно място, все едно на някоу му пука къде му гният костите, що да не може да се наеме и легло?
  А и Димитринка е попресилила информацията, като даже не е вложила мисъл в това - след като едностайна квартира струва 600, не е логично легло в стая с още 3-4 души да струва 300-400!

 19. 19 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Аааа добро утро. Всеки си мисли, че е цветя и рози. Вярно, че голяма част от тези са от малцинствата, амам...
  навивали се да работят за по 2-3 Евро на час... Ами да се върнат в БГ, вече в големите градове и по фабриките минималните заплати за неквалифициран труд са 600-800лв има къде да живеят, ако работят двама в семейство и мъжа примерно изкара курс за мотокарист или се специализира в нещо може и до 2000лв на месец да го докарат, а с 2000лв в БГ се живее по-добре от 2000 евро в германия, камо ли в Мюнхен.

 20. 20 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всички цигани да отидат в Бавария.
  АЗ СЪМ ЗА!!!!!!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Не са само циганите, за съжаление. Знаете ли и колко заблудени българи, без език, без образование, тръгнали ей така да търсшт нещо си из цяла Европа. И в Чехия са с хиляди.
  Не мисля, че общината на който и да е град им е длъжна. А днес, в рамките на ЕС, можеш да си търсиш работа свободно, да си договориш условия, нямаш нужда от позволение от полицията и какво ли още не. Т.е., с малко предварителна логистика си спестяваш сума проблеми, които ще имаш, ако тръгнеш "ей така".

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5584 Неутрално

  Ако някой си мисли, че в Германия "дундуркат" - в дълбока заблуда се намира.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Форума добре е схванал за кои "българи" става въпрос. Тези, които създават главоболия, меко казано, и в България. А наглоста и агресивноста им рсте, интресно защо. Вероятно държавата малко им дава?!

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "Човек може да си наеме и легло в обикновена стая, в която са настенени още няколко души. Често в такива стаи спят по четирима или дори петима. А на легло се плаща по 300-400 евро"Пикам ти на такива европейци, пикам ти на такъв Европейски съюз.
  —цитат от коментар 6 на agile


  За матушката ти никой не се натиска, камо ли да плаща 300-400 на легло. Що така?

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Не са само циганите, за съжаление. Знаете ли и колко заблудени българи, без език, без образование, тръгнали ей така да търсшт нещо си из цяла Европа.
  —цитат от коментар 21 на PavelCZ


  Така е. До миналата година сестра ми живееше точно в Мюнхен. Във фейсбук има група "Българи в Мюнхен" и сестра ми ми е казвала, че постоянно се появява някой и пише "Сега дойдох, не знам немски, помагайте". Повечето българи имат превратни представи за живота в чужбина. Никой не им е длъжен да ги дундурка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Защо да се занимават със европейци които са християни и образовани
  със някаква професионална квалификация, като има да обгрижват мили
  они ,, мигранти,, !!!

 27. 27 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#26] от "valtoro":

  Идете ги вижте "образованите" европейски граждани. Повечето са пълна скръб. И са направо наивни. Наистина образованите си уреждат нещата, преди да седнат на самолета/автобуса/влака.
  Преди две седмици се връщахме от отпуска и до мен в самолета седна момче на около 22 - 25 години. Намръщено, подплашено. Попитах го, дали също от отпуска, каза, че е IT и отива на конкурс в голяма международна IT фирма със седалище в Прага. Бил е тук само веднъж на екскурзия като по-малък, нищо и никого не познава. Но така се прави - опичаш си питките, после хващаш дисагите.

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Трябва да се спрат помощите и тогава ще се регулира притокът...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#28] от "penetrating":

  Е защо?
  Нали липсваше работна ръка в Германия?
  С какво нашите "сънародници" са по-лоши от близкоизточните и африканските туземци?
  Най малкото не се взривяват и не газят хора с микробуси и камиони.

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  До коментар [#29] от "Molossian":

  Вие като работна ръка ли ги сравнявате ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "От началото на годината действа закон, по силата на който човек не може да се регистрира в общината като гражданин на Мюнхен, ако не представи договор за наем. За да си намериш пък жилище под наем, трябва да представиш удостоверение за това, че си получавал заплата поне три поредни месеца"
  Най-после германците са въвели ред, след като бяха я поолабили. А у нас кога ще е така, питам? Щото маса народ живее нелегално къде ли не из България!

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  "с надеждата някой да ги вземе на работа. Поне за един ден."
  Те тука имат същите условия, защо не се връщат.

 33. 33 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Както е казал народът, сит на гладен не вярва.

 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  Димитринке, българи или български граждани? Щото то не е едно и също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK