Елиф Шафак: Турция се превърна в огромен затвор

Елиф Шафак: Турция се превърна в огромен затвор

© DW/dpaХиляди бяха хвърлени в турските затвори, защото били обидили президента. Задминахме дори мрачните рекорди на Китай, казва в интервю за ДВ известната писателка Елиф Шафак. Но апелира към Запада да не изолира Турция.


Как оценявате сегашната обстановка в Турция?


- В целия дебат за Турция аз правя разлика между турското правителство и турския народ. Безспорно от няколко години насам турското правителство действа все по-авторитарно. Макар и да дойде на власт след избори, то съсипва демокрацията, подкопава правовата държавност и свободата на печата. В същото време зная, че в Турция съществува и гражданско общество. Има много отворени към света, прогресивни хора. Те са изпреварили своето правителство, но техният глас не се чува в международните медии. Не бива да допускаме гласът на народа да бъде заглушаван. И не бива да губим контакт с гражданското общество. За много политици това е едно огромно предизвикателство.
Как може да бъде подкрепено гражданското общество?


- Турция е голяма и важна страна, сложна и многопластова. Активните граждани и неправителствените организации в Европа - като "Амнести интернешънъл" или международния ПЕН-клуб - упражняват натиск над европейските лидери да говорят повече за ситуацията около човешките права, за посегателствата срещу демокрацията и за свободата на мненията и печата в Турция. Междувременно Турция се превърна в един от най-големите затвори за журналисти, задминавайки дори мрачните рекорди на Китай. Ситуацията в момента е такава, че много хора губят работата си, включително и хиляди висшисти – само защото са подписали някаква петиция за мир. Докато ние с Вас си говорим тук, в Турция се провеждат гладни стачки. Списъкът е дълъг. Демократите в Турция са деморализирани. Затова трябва да се концентрираме над гражданското общество.


Смятате ли, че гражданските общества в утвърдените демократични държави, в т.ч. Германия, правят достатъчно в това отношение? Биха ли могли те да се ангажират по-силно, да правят повече?


- Разбира се! Мисля, че нашият глас би трябвало да се чува по-силно. Защо да няма по-интензивен диалог между гражданските общества в Германия и в Турция? Много организации в Турция подкрепят журналисти, карикатуристи, писатели или хора от малцинствата. Всички те се нуждаят от съдействие и трябва да знаят, че светът се интересува от тях и че не са сами. Трансграничният глобален диалог е изключително важно нещо. За мен той е по-важен от това, което се разиграва между политиците в Германия и политиците в Турция в момента. Защото животът на обикновените хора е по-важен.


Като президент на тази страна Ердоган в крайна сметка носи отговорност за западането на демокрацията в Турция. Смятате ли го за лично отговорен?


- Искам да подчертая следното: колкото по-дълго Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са на власт, толкова по-авторитарни стават те. Хиляди хора бяха хвърлени в затвора, защото били обидили президента.


Достатъчен е само един критичен коментар във Фейсбук или шеговит пост в Туитър, за да се окажеш зад решетките. В една демократична държава хората трябва да могат да критикуват своя президент. И много ме боли, когато гледам колко разединена е Турция днес.


Хората могат да имат най-различни възгледи за света, което обаче не би трябвало да им пречи да споделят общите демократични ценности и да се уважават взаимно. Точно това обаче не се случва. А управляващата партия в Турция се държи така, сякаш представлява само половината от турското население. А другата половина? Съвсем ясно е, че в най-новата история на страната именно Ердоган е политикът, който най-силно разединява Турция. Той разделя обществото на "ние" и "те".


Независимо от всичко Европа не бива да изолира Турция. От изолационизма печелят винаги само онези, които и бездруго искат да изолират своята страна. Много от тях са националисти или ислямисти. Изолирането на цяла държава или на цяло едно общество не решава проблемите. Убедена съм, че трябва съвсем открито да критикуваме нашето правителство и че авторитаризмът е неприемлив, казва в заключение Елиф Шафак.

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И пак "Аллак Акбар": Мъж нападна с чук две жени във Франция
  Двете са в болница без опасност за живота


  Мюсюлманите си искат халифат и шериат това е .Дали са араби в Европа,близкия изток,кавказките сатрапи,кашмирци,уйгури,пакистанци,афганци,рохинджа ,турци 50% на 50% засега целта им е една .Да живеят по закона на шериата.Навсякъде имат проблем с християни,будисти,хиндуисти,еврей,Трябва да си малоумен държавник за да заселиш такива хора в държавата си .Текат процеси в целия свят за глобално обединение на мюсюлманите и джихад срещу неверниците .Същото е и в Русия там Кадиров говори за 1 милион смъртници готови да се сражават .. срещу ???Тук мога и да спомена ставащото в Турция ,че няма как да не рефлектира върху живеещите Бг мюсюлмани. Било то етнически турци,българомохамедани,роми.Виждаме радикализация почти в всяка една от 3 групи в по-малки или по -големи мащаби.Съвета ми към политиците е да предвидат хода на историята в следващите 10-20-30г ,защото тя е напът да се повтори отново.Другия фактор освен религията е нарастващото население почти навсякъде в тези региони със огромни %.Липсата на храна,вода и перспектива за по-добър живот ще кара все по-големи маси от хора мигрират от тези страни .Предполагам всеки може да се сети къде мигрират хората последните 30г.България стой точно на един от тези миграционни пътища.


  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 2. 2 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Анадолските тарамбуки ще бъдат дисциплинирани от кюрдите. Вече се почна.

  25 Септември наближава....

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Така си е Елиф. И още к'во има да си патите?! Така хуубаво ви люлее в религиозна люлка Ердоганя, така хубаво ви лъзга....до като се усетите и капана ще щракне

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Къде си, Ети?
  Разкажи ни пак за великия вожд. Разкажи за спазването на законите, за свободата на словото. Или как на Турция не и трябва свобода на словото и ред и законност, а "твърда ръка". Кажи как живота в Турция е песен.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  Но апелира към Запада да не изолира Турция."Ма той Ердоган с действията си сам се изолира от Запада.

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Елиф Шафак е велик хуманист и писател. Ако бях турчин, щях да се гордея с нея. Тя е права във всичко, което казва, но няма кой да я чуе. Глас в пустиня. Бас държа, че това нейно интервю няма да се разпространи по държавните и частните медии в Турция. Също както и виц за бай Тошо нямаше как да излезе в българско издание преди десети.
  Нашият форумен колега и неплатен адвокат на султан Реджеп - Ети - често ни подиграва, че 45 години сме живели в диктатура и сме се кланяли на комунистическите другари. Днес той живее в религиозно-политическа диктатура и се кланя на своя диктатор султан. Разлика между двете диктатури - никаква. Любопитна ми е, кога за последно той е прочел критика срещу Ердо в коя да е турска медия? Къде е видял карикатура или пародийно осмиване на султана в турска в медия? И много ми е интересно мнението му за Елиф Шафак - най-известната турска писателка в световен мащаб. И тя ли е предателка, и тя ли е гюленистка?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  В крайна сметка всеки народ е в правото си да решава как да живее.
  Ако не натрапва вижданията си на други какъв е проблема?

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Искам да повдигна един въпрос. За 45 години комунизъм у нас кой от западните държави се заинтересува какво става у нас, особено в годините веднага след 44 г. , когато над 30 000 души елит на нацията са избити и подменени с неграмотни фанатизирани партизани. Кой се заинтересува за лагерите, свободата на словото и т.н. Точно ние най-добре разбираме как се чувстват хората в Турция и как западните държави оплетени от собствените си финансови интереси, само мрънкат и н е заемат конкретна позиция.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 9. 9 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Интересни събития стават в Турция . и може да се стигне до напрежение и бум бум https://www.youtube.com/watch?v=hOTAaTRnWWc

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  Ердоган е политикът, който най-силно разединява Турция. Той разделя обществото на "ние" и "те"
  ======
  Аах Елиф .....
  Точно при Ердоан , турскйта нация е най сплотена !
  Това се видя при опита за преврат , миналата година.
  Само с един телефон , Ердоан напълни всички улици и площади в Турция ....
  Това се случва за пръв път в историята ....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  Достатъчен е само един критичен коментар във Фейсбук или шеговит пост в Туитър, за да се окажеш зад решетките.
  =======
  Ти си писателка , Елиф ....и ако смяташ ,че да се плюе чрез Twitter , е демокрация , нашите НЕуважения ! А ако целта е държавен глава ....тогава ти си платен човек , харчещ авторитета си за евтипи и временни неща ....
  Стой си във Франция и се наслаждавай на Шанз Елизе

  Bukalemun
 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Сплотена е, когато всички несъгласни със султана са в затвора.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Ти си писателка , Елиф ....и ако смяташ ,че да се плюе чрез Twitter , е демокрация , нашите НЕуважения !
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Свободата на словото в една държава е най-точният признак, за нивото на демокрацията в нея.
  Примери - колкото щеш.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  Независимо от всичко Европа не бива да изолира Турция.
  =====
  И това не е верно !
  Десетки милиони туристи постиха Турция тази година , и продължават да я посещават.

  Bukalemun
 15. 15 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  общо взето жената казва това което ти говоря от един месец

  па ти си пиши неориентираните си коментари лишени от логика и реализъм

 16. 16 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  бе половината май не са баш сплотени ми се струва?

  или тия дето са против не ги бройте за живи?

 17. 17 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Еех, заблудений.... Всичко е привидно! Не виждаш ли как се отлепяте от Европа?! Ако това е целта ви - може и правилно да разсъждаваш....А навярно не сте и дорасли до нашите ценности.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  Убедена съм, че трябва съвсем открито да критикуваме нашето правителство
  ========
  Колко ли долно продажен трябва да е един човек , за да приказва по този предателски начин против родината си ?
  Ако Шафак бе малко по чуствителна ,щеше да помисли и за ония 75% от жените в Турция , които по време на светско превратаджийския режим , бяха считани за второ качество хора , понеже носиха забрадки !
  Днес тия жени са свободни и равноправни .....нали Елиф !

  Bukalemun
 19. 19 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Днес по обвинение за членство във "фето" беше задържан личният адвокат на Кълъчдароглу (лидерът на опозицията). Примката около основната опозиционна партия се стеснява.
  Лидерите на прокюрдската опозиционна партия са отдавна в затвора. Изглежда че до следващите избори с опозицията ще се приключи.

 20. 20 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  освен ако не са с къси панталони ?


  Колко ли долно продажен трябва да е един човек , за да приказва по този предателски начин против родината си ?

  ТИ КЪДЕ СИ РОДЕН?

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#17] от "paf":
  не сте и дорасли
  ========
  Жената на снимката е дорасла ....искаш ли я ?
  Халал да ти е !

  Bukalemun
 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Бъди коректен !
  Ердо сплотява 50% от турците !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#22] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ердо сплотява 50% от турците ! Лл.
  =======
  Това е политически погледнато.
  На мининалогодишните събития втички го подкрепиха ....ВСИЧКИ !
  А лидера.на опозицията се скри във вилата на кмета на Кадъкьой ...

  Bukalemun
 24. 24 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Мечтата на R-доган е да задминете по "сплотеност" севернокорейците.

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":Бъди коректен !Ердо сплотява 50% от турците !
  —цитат от коментар 22 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Бяха 50%. Вече Ердо ги докарва с донаждане на бюлетините!

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  А лидера.на опозицията се скри във вилата на кмета на Кадъкьой ...
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Вие кажете къде се беше скрил Ердоган? Откъде отправяше призиви към балъците.

 27. 27 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  и едни два милиона си правиха разходка преди месец те какви са ?

 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 755 Неутрално
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#26] от "half_truth":

  Вие кажете къде се беше скрил Ердоган?
  ========
  Ицлезе на улицата и той ..... да не е като кълъчката ...отметка !
  То в такира моменти си личи ой кой е !

  Bukalemun
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#25] от "half_truth":

  бюлетините
  =======
  Стига с тия мантри ..... ;)
  Bükemeyen eli öpeceksin , Мария !

  Bukalemun
 31. 31 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Да критикуваш правителство няма нищо общо с предателство към родината.
  Ей тва ви е голямата лъжа.
  Пак се издъни.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 263 Любопитно

  До коментар [#7] от "Веселин Дечев":

  Да де, но тук става дума, че турския народ не може да упражни правото си да решава...

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  А какво става с тези 25% дето не носят забратки днес Ети?

  Че май те не са много свободни?

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":А какво става с тези 25% дето не носят забратки днес Ети?Че май те не са много свободни?
  —цитат от коментар 33 на ivan_


  Ми те и голяма част от забрадените туркини не смятат, че Ердоган им защитава правата. Иначе щяха да гласуват за него, ама само 50% са гласували.

  Включително фалшивите бюлетини !!

 35. 35 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  "Колко ли долно продажен трябва да е един човек , за да приказва по този предателски начин против родината си ?
  Ако Шафак бе малко по чуствителна ,щеше да помисли и за ония 75% от жените в Турция , които по време на светско превратаджийския режим , бяха считани за второ качество хора , понеже носиха забрадки ! "

  1. Къде го видя този "предателски начин"? Имам високо мнение за Елиф Шафак като писателка и още повече ми се издигна заради гражданската позиция. Ти трябва да си с доста изпран мозък, за да виждаш предателство при споделяне на друга, не-ердоганова гледна точка.
  2. Ако наистина 75% от жените преди ерата на Ердоган са носили забрадки, това хич не говори добре за Турция. Говори за необразованост, изостаналост, азиатщина, ретроградност. Както и да го увъртаме, имено за това става дума. И говори добре за про-европейските турски политици преди Ердоган, които ясно са виждали проблемите, за да забранят забрадките в държавни учреждения, учебни заведения и т.н.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Хиляди бяха хвърлени в турските затвори, защото били обидили президента.
  —цитат от коментар 36 на himler


  Ердо тази инициатива се опита да я разпространи и в чужбина. Беше поискал съд за германският писач на стихове по негов адрес, ама германците вместо да проявят разбиране се скъсаха от майтапи.

 38. 38 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":


  Ердоган е политикът, който най-силно разединява Турция. Той разделя обществото на "ние" и "те"======Аах Елиф .....Точно при Ердоан , турскйта нация е най сплотена !Това се видя при опита за преврат , миналата година. Само с един телефон , Ердоан напълни всички улици и площади в Турция ....Това се случва за пръв път в историята ....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  ...хм... онези дето одят по акъла на Ердоган, верват на превратите му и реват по площадите са същите като онези дето избират Тръмп,..и Борисов... обшото е че сите рупат тревица и чекат да ги подкарат сплотени и окрилени, я с един талафон, я с туит, я с некой лаф ....

  Елиф не е от тоа сой пич... вторият етаж на тая лейди (или ханъм - по желание) е ноооого ного нависоко....

  Колкото повече, толкова повече!
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#37] от "half_truth":

  германците вместо да проявят разбиране се скъсаха от майтапи.
  ==========
  И много ли те кефи това ?
  Германците се излагат на държавно ниво ....то е ясно !
  И ти ли искаш да им споделиш излагациите ?

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  До коментар [#35] от "agile":
  . Ако наистина 75% от жените преди ерата на Ердоган са носили забрадки, това хич не говори добре за Турция.
  =======
  И какво ?
  Ти ли ще раздаваш критериите на една държава , как хората да се обличат в нея , какво да ядат и пият и т.н.....?
  Сбъркал си адреса !
  На теб никой не ти държи сметка , защо са ти зелени панталонките и сини чорапките .....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Ети, искам само да ти кажа, че когато всички, ВСИЧКИ подкрепят някого, има сериозен проблем! Когато всички са на едно мнение и няма различни, диктатурата е победила! Аз имам много истински приятели турци и те са меко казано притеснени!

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#28] от "galapagas":

  И добър писател! Четете я!

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#35] от "agile":

  Доживях да Ви сложа "+"!

 44. 44 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  На мининалогодишните събития втички го подкрепиха ....ВСИЧКИ !
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Когато двама души мислят едно и също без никаква разлика в мненията, значи единият мисли, а другият повтаря след него. Много ясно изразено в нацисткия парламент, българския парламент до 1989, кубинския, севернокорейския, съветския и други. Стигне ли се дотам, че аплодисментите на всички присъстващи към вожда да заглушат всякакви думи на критика, значи има ОГРОМЕН проблем. И рано или късно този проблем се изражда в политически гонения и екзекуции. Властта ражда повече власт. Повечето власт ражда още повече власт. А когато се прекали със властта, се стига до опити за нейното насилствено задържане с цената на всичко. Ердо вече започна работа по тази точка и затворите са пълни.
  Препоръчвам на Ети да се запише за член на Партията на "справедливостта и развитието" и с този ердогански патос може и до министерско място да се издигне. Но много да внимава, че учителите на Ердо - Сталин и Хитлер, имаха навика да пращат по затворите най-възторжените си поддръжници от страх да не ги изместят.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 45. 45 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":
  "Точно при Ердоан , турскйта нация е най сплотена !
  Това се видя при опита за преврат , миналата година."
  От това по голяма глупост - здраве.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Най-добре е да млъкнеш. Ако имах власт като Ердоган, щях да те вкарам в затвора за 100 години, за да ти оври тиквата. Какво ще кажеш за това, прав ли съм?

 48. 48 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Между другото, това, за което говори Елиф Шафак не е никаква новост и още по-малко радост за мен. Но как ти лъсна фалша на нещастната пропаганда е радост за душата ми. Оттук нататък или трябва да смениш ника или просто няма смисъл да се хабиш- всички форумци се убедиха колко си продажен и лицемерен.

 49. 49 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Леле мале,
  не вярвах , че някой може да е толкова вдлъбнат в главата.

 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Ети,
  свобода му се казва натова човече!
  Всеки има право да прави морални оценки, те затова са морални, а не съдебни например...

  То и статията е на подобна тема но ти май не го разбираш това?

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#31] от "One Hour":

  Ей тва ви е голямата лъжа.
  Пак се издъни.
  ..............
  А, сефте,...
  ама лошото е, че сам си вярва.

 52. 52 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Когато се критикува правителството не се критикува Турция. Не знам защо се прави такава грешка. Но ето например едно друго изказване на въпросната жена, което е против правителството, но в турските медии се пише, че тя се оплаква от Турция. (https://www.haberler.com/elif-safak-avrupa-ya-turkiye-yi-sikayet-etti-9489423-haberi/ ). В крайна сметка едно такова представяне на нещата накрая ще доведе до това правителството и Турция да се смятат за едно и също и хората не да се озлобяват срещу правителството, а срещу Турция, което вреди на Турция в крайна сметка. Това постигат ислямистите с техните глупави практики.
  Що се отнася до Турция честно казано едва ли някой в този форум я разбира. В крайна сметка преди няколко дена гледах по 24 ТВ (една от новинарските турски телевизии) как представител на опозицията плюе по Ердоган. Това е нещо нормално за Турция, опозицията (републиканците) редовно си плюят по Ердога и съвсем с право. Не съм чул обаче някой в Турция да каже, че те са против държавата. Това е безумие, все пак на референдума, въпреки фалшификациите Ердоган едва спечели с 51 %. Т.е. против него са 50 % от турците поне. И какво сега, всички тези, които са против него са против държавата ли? Това няма как да е вярно. Та опозицията си го плюе и нищо не и се случва, а и няма как да и се случи. Никой не може да ме убеди, че ребуликанците са по-малко турци от ислямистите и по-малко обичат Турция. Да не кажа, че никога по време на управление на републиканци не е имало такава анархия в Турция. То не са ИД, не са ПКК, не са други терористични организации. Ако ребупликанците бяха на власт много бързо щяха да покажат на всички кой, кой е.
  Ердоган ще унищожи Турция. Той затова и дойде на власт за да я ликвидира. Мечтата на Ердоган е Турция да стане като СА (Саудитска Арабия). И всичко се прави в тази насока. Отслабването на Турция е толкова видно, че вече трябва да си сляп за да не видиш. Ма били силни икономически. Ами силни икономически и ще изчезнат от картата на света. Слаби са вече военно (според самите ислямисти 60 % от армията е била вътре в преврата, т.е. го е подкрепяла) и политически (Турция се скара с всички, Запад, Изток, САЩ).

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#48] от "George Svinarov":

  Но как ти лъсна фалша на нещастната пропаганда е радост за душата ми
  =========
  Поне съм ти повлиял успокоително .... ;)

  Bukalemun
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#32] от "ivan_":
  Оууууу.... с този си коментар направо ме уби .....;).....
  Малко са страните на тоя свят , където има по чесни и достъпни за народа избори !
  А.Ердоан е "диктатора" , който преди изборите , най вежливо обяснява по медиите ,че всеки добре да помисли преди да гласува . Да си спомни плюсовете и минусите на партията на която ще гласува и т.н....
  Мен такъв "диктатор" .....100 години да ме управлява. .... ;)
  Какви светски дебили имаше преди него ......!
  Лицата им не виждахме по екраните , а в същото време трябваше да гласуваме за тях....  Bukalemun
 55. 55 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#48] от "George Svinarov":

  Е чак сега ли го разбра тоя?!
  Тий е ясен от години.
  Минуса му го слагам преди да му прочета мнението, а след това искам да му сложа още един, ама не може.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#19] от "half_truth":

  Днес по обвинение за членство във "фето" беше задържан личният адвокат на Кълъчдароглу (лидерът на опозицията). Примката около основната опозиционна партия се стеснява.
  =======
  БРАВО !!!!!
  Тъкмо и аз се чудих ....какво става !
  Хората почнаха да си шушукат....къде е правосъдието. ...
  При толкова чисти и видни доказателства , защо този тип е още на свобода ?
  Истински ятак на Гюлен е бил този ....
  Добре стана че го написа ....бях го забравил !

  Bukalemun
 57. 57 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Искам да повдигна един въпрос. За 45 години комунизъм у нас кой от западните държави се заинтересува какво става у нас, особено в годините веднага след 44 г. , когато над 30 000 души елит на нацията са избити и подменени с неграмотни фанатизирани партизани. Кой се заинтересува за лагерите, свободата на словото и т.н. Точно ние най-добре разбираме как се чувстват хората в Турция и как западните държави оплетени от собствените си финансови интереси, само мрънкат и н е заемат конкретна позиция.
  —цитат от коментар 8 на The.Teacher


  Не си прав! Интересуваха се западните страни през цялото време и водеха политики с краен резултат падане на Берлинската стена. И трябва да знаете, че Роналд Рейгън и Тачър са най-важните в победата над комунизма!

 58. 58 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Цитат:" Изолирането на цяла държава или на цяло едно общество не решава проблемите. Убедена съм, че трябва съвсем открито да критикуваме нашето правителство и че авторитаризмът е неприемлив, казва в заключение Елиф Шафак."

  Вярно е! На тези, на които свободата е необходима, трябва да се оказва подкрепа!
  На зомбираните, и Господ/Аллах не може им помогна!

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#26] от "half_truth":

  Вие кажете къде се беше скрил Ердоган?
  ======
  Ердо никога не се крие ....и това е една друга му отличителна черта , нравеща се у обикновените хора .
  Точно така .....за ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА. ..., а не за разни писатели , интелектуалци и темпододобни , които в периода на светския гнет , бяха написали толкова много ,че ....им свърши идеологическото мастило , и не им остана нищо друго освен да плюят на петите а да се заселят у някоя страна на която лакействаха до тогава. Една от тях е и въпросната особа !
  Това са тоя тип хора на изкуството , затиснати между всепризнатия талант и не получения нобелов приз . Не измислиха и някаква награда за такива ,че да ги поуспокои ! Затова и въпросните ...ненаградени ...го избиват на медийни интервюта , както в случая !
  Жалко наистина ....и за тях !
  Това е все едно ....някой земеделец да се е трудил , трудил ....и накрая никой да не иска да му купува реколтата .....съдба !

  Bukalemun
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#50] от "ivan_":

  Ети,
  свобода му се казва натова човече!
  Всеки има право да прави морални оценки, те затова са морални, а не съдебни например...
  ========
  Прав си , ivan !
  Точно заради това и закъснях с отговорите ....
  Снощи имаше пряко предаване между Ердоан и журналисти ....него гледах ....
  Павиха се (както ти казваш) морални оценки ....и не само морални , ами и МАТЕРИАЛНИ . Направи се съпоставка между периода от 1994.....2001 ва и след това. Интересна хронология се получи ! Спомнихме си за ония времена когато смятахме всичко за нормално .....и днес !
  Хората забравят , ivan ! Изглежда човешкия индивид така е настроен ....
  От ония времена до днес е станала огромна разлика в сферата на медицината , образованието , социалната мрежа и в още много други неща в Турция .....
  Може би и заради това , дори и Барак Обама , каза че нивото на американското здравеопазване , не е в състояние да достигне това на турското !!!
  Американския държавен глава го казва ,а не афганистанския , нека се знае това !
  Та така е , ivan....виждаш как може и лице в лице да се говорят тия работи ....а не да идеш в някоя друга страна и от там да се налагаш , без да търсиш бърз и адекватен отговор. Като писател , Елиф Шафак знае много добре този начин на общуване , и използва този медиен лост в не добронамерената му форма !

  Bukalemun
 61. 61 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Гневно

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  искаш да ни убедиш че всичко живо което притежава интелект в царството на Реджеб Великолепни е предател без изключение

  а такива като теб малоумници без собствено мнение ще поведат държава в 21 век

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#58] от "batzdravo":

  На тези, на които свободата е необходима, трябва да се оказва подкрепа!
  ======
  Аман , стига толкова !
  Половин век (54 години) така "помагаха" на Турция ....
  Нека се пробват в други страни .....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#61] от "rfq35526131":
  такива като теб малоумници без собствено мнение ще поведат държава в 21 век
  =======
  Ха ха ....
  Предпочитам да съм малоумник в реално време , отколкото (по твоите критерии) , умник в някаква виртуална среда ....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#52] от "anonim440":

  преди няколко дена гледах по 24 ТВ (една от новинарските турски телевизии) как представител на опозицията плюе по Ердоган.
  =======
  Хи хи .....голяма каша стана !
  Чакай сега ....нали в Турция беше диктатура и всички медии не смееха и "гък" да кажат против "диктатора" ...... ;)
  Вода пропускате ....ей !

  Bukalemun
 65. 65 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#63] от "eti mehter":
  Предпочитам да съм малоумник в реално време , отколкото (по твоите критерии) , умник в някаква виртуална среда ....  значи може да си спокоен предпочитанията си ги сбъднал на 1000%

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#52] от "anonim440":
  Та опозицията си го плюе и нищо не и се случва, а и няма как да и се случи.
  ========
  :)......нали !
  Така е понеже ви липсва адекватната информация ....или пък си неадекватен коментиращ !
  И така ....защо ли опозицията плюе , а файда няма ???
  Народа си отвори очите вече. ...или по точно му те изчерпа търпението. ...
  Плюещите днес , са ония които бяха на власт до 2003 та година. ...
  Затова ....не да плюят , ако щат и червата да си повърнат вече .....
  Всъщност по тоя начин , те дори и помагат на Ердо .....
  Човека си бачка вече второ десетилетие , а те са още на ниво плюене ....
  Хората разбраха кой кой е !

  Bukalemun
 67. 67 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Няма ли да го разстреляте. Ей така за по сигурно. После може посмъртно да го осъдите на смърт. Така де, Турция е страна спазваща закона.

 68. 68 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Те писателите и интелектуалциъе не са хора. Затова навремвто и комунистите и фашиатите изтрепаха непокорните интелектуалци. Ги ди мръсници! Срещу държавата ще пишат! Смърт за такива! Как така ще разобличават вожда, бил той Хитлер, Сталин или Ердоган? На бесилото!

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#65] от "rfq35526131":

  малоумник
  ========
  Две думи ....малоумник и умник ......само две думи са това !
  Реалността е съвсем друга работа. ...
  Ти думите можеш да си ги употребяваш когато и както си искаш ...твоя воля !
  Но реалността си е реалност ....нея и милиметър не можеш да я мръднеш.
  Нека думите са твои , а реалността , моя .....

  Bukalemun
 70. 70 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  ясно ми е че умствения ти капацитет е под критичното ниво ама пък да постваш едни и същи глупости всеки ден по различни поводи

  така е в султаната тия дето могат и знаят са в затвора
  а тия дето и правеха кафето и метяха офиси сега са критици и писатели
  диктатура на пролетариата в най чиста форма

 71. 71 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  "От ония времена до днес е станала огромна разлика в сферата на медицината , образованието , социалната мрежа и в още много други неща в Турция ....."
  Забрави за религията и свободата на словото. Там са най големите промени

 72. 72 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#69] от "eti mehter":

  ами проблема е че ти не си наясно с реалността и споделяш собствени мечти като реалност

 73. 73 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Ти откога декларираш такива неща от името на целокупния турски народ? Аз, когато съм говорил с местни хора по курортите (забележи, владеещи английски) се оказва, че не мислят като теб. Би ли се съгласил, че интелектуалното ниво на хора владеещи някакъв чужд език е като цяло е по високо отколкото на останалите? За теб не се отнася, и българския и турския (че сигурно и ромския) са ти родни.

 74. 74 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  А може би е страх? Помниш ли как беше през 1984? Плюехме си тихичко вкъщи и си траехме от страх.

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#67] от "George Svinarov":

  , Турция е страна спазваща закона.
  =======
  В това може да си абсолютно сигурен. ..
  Ти го казваш като ирония , но то си е всъщност така !
  А закони има когато има тилна и стабилна държавност ....нещото което го стори Ердоан . Те затова му се ядосват най много. Стегна държавата , и е напът да и създаде надежден имунитет !
  Гледам ....и в България се виждат тук таме , подобни начинания ,но още в зародиша си , ги изкореняват , най често по брюкселска директива ....
  Затова България е .....как му викахте 《разграден двор》......
  Нормално е , понеже в много отношения , българските и европейски политики са диаметрално противоположни .

  Bukalemun
 76. 76 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#75] от "eti mehter":

  Затова България е .....как му викахте 《разграден двор》....

  специално от към вас сме заграден двор


  закони има когато има тилна и стабилна държавност ....нещото което го стори Ердоан . Те затова му се ядосват най много. Стегна държавата , и е напът да и създаде надежден имунитет !

  да видим колко полицейски управления гръмнаха за последните седмици и това след като султана е внесъл огромна доза стабилност
  кюрдите от 15 години се бяха укротили сега благодарение на внасящия стабилност са готови да се бият до смърт

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#73] от "George Svinarov":

  забележи, владеещи английски
  =======
  Бреееей , колко обнадеждително !
  А ти знаеш ли ,че че и аз съм като тях ! Пет езика владея , и уча шести !
  И без да го вземеш като хвалба , мога да ти гарантирам ,че (така да се каже) съм на върха на интелектуалността в Турция !
  От друга страна пък , живея вече 28 години в тая държава и вярвам че това е достатъчен период от време , за да съм проучил и много повече и по детаилно от тия които .... :).....знаят английски , например !
  Поне 75 % от хората в Турция са това за което такива като теб , почти нищо не знаят ! И за да оправдаят тази си липса на некомпетентност , ги наричат прости , изостанали и какви ли не още .....
  Колко ще е правдива информацията ти от хора , умеещи да говорят английски , представяш ли си ! ? Апропо .....тя тая информация може да ти е приятна за ухото ....в това спор няма ! Но колко е правдива !
  Много неща не знаете .....казвам ти го в абсолютно анекватния смисъл на думата !

  Bukalemun
 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 263 Весело

  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Вярно ли това Ети?
  Брех, брех , брех...

  Да викам ли бърза помощ да те съживява?

  Казваш Ердоган бил демократичен, защото се показвал по телевизията!
  Уау, наистина невероятно демократично...

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#77] от "eti mehter":

  учи кюрдски че ще ти трябва скоро

  и като те гледам как пишеш на български изключи го от автобиографията си

 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 263 Любопитно

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Ети, щом съм прав, ще си поднесеш ли извиненията на "agile"?

  Някак си логично би било?

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  До коментар [#74] от "George Svinarov":


  А може би е страх?
  ========
  ?
  Какъв страх ?
  Живея в страната , където и в 3 полунощ можеш да си изкараш семейството , и да се движиш свободно....Докато в много европейски столици , хората се заключват по домовете си , още в 10 вечерта .....инхото е от първа ръка !
  Но ти май за оня страх намекваш ....милиционерско идеологическия !
  Това няма как да ти го докажа . ...че не се страхувам !


  Bukalemun
 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#78] от "ivan_":

  Че той това го прави често !
  От къде ти е удивлението ?
  Него предпочетох да слушам ....това имах предвид.

  Bukalemun
 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#80] от "ivan_":

  Защо ....какво съм му сторил ?

  Bukalemun
 84. 84 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#81] от "eti mehter":

  точно така ще слушаш няма да мислиш
  и без това ти е трудно

 85. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 263 Любопитно

  До коментар [#83] от "eti mehter":

  Оспори правото му да направи морална оценка, което ти самия призна е негово право!

  Модератора е неадекватен!
 86. 86 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Колко примитивно тъпа трябва да си Ети, за да приравняваш правителство/президент и Родина.
  Примерно аз ако мисля че ердоган е боклук който разрушава държавата и споделя мнението си в интернет, аз Родолюбец ли съм или трябва да бъда арестуван?

 87. 87 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#82] от "eti mehter":

  От дъното на душата ми е удивлението, Ети!

  Но ти там си поставил (или си зает да поставяш) нещо, неясно какво точно...

  Модератора е неадекватен!
 88. 88 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#81] от "eti mehter":

  Ти славословиш властта денонощно. От какво да се трахуваш? Ти ще се страхуваш, когато падне режима на Ердогн и гъзолизците ви изправят я пред съда, я на стената.

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#86] от "Noal":

  тъпа
  =======
  Бих казал че с дами да се отнасяш така , е НЕ много културно !
  Но аз пък съм мъжко , така че карай по некултурния начин ....

  Bukalemun
 90. 90 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#77] от "eti mehter":

  Нали ги гледам керваните всяко лято през България. Диваци, мили кенефи на запад и купили по една трошка втора употреба. Неспазващи правила и движещи се на групи като животни. Как да ги уважавам? На кое отгоре? На манталитета да пътуват по 1 седмица като животни, само за да се похвалят на село колко са се замогнали? Айде не ми ги хвали такива ако обочаш.

 91. 91 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Вие се излагате на държавно ниво. Ако не тероризираше невинни ердо щеше да е най-добрият клоун на света.
  Това че не разбираш, че се излагате говори колко различен азиатски манталитет имаш.
  Мисля че Турция просто трябва да бъде изолирана от цивилизования свят. Не може да се помогне. Султанчо ще избие всеки осмелил се да надигне глас срещу него.
  Скърбя за тях

 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#86] от "Noal":
  Примерно аз ако мисля че ердоган е боклук който разрушава държавата
  =======
  .....ще си останеш само с мисленето ...... ;)
  Ако Ердо беше боклук , както предишните управляващи , надали би издържал , вече 16 та гонина ....това първо !
  Дори и да е боклук Ердоган , какво представлява използването на такива медии за да се дава гластност на изцепки от рода на твоята ....демокрация , своеволие или нарушение на закона ? .....това второ !
  Приляга ли им на известни хора като Елиф Шафак , да ЛЪЖАТ от дадена им трибуна ?.....това трето !
  Турция е била затвор .....когато един човек лъже , трябва да си поеме моралните последствия на ЛЪЖЕЦА !
  Когато исвестна личност лъже , отговорността се увеличава многократно !
  Когато тая личност лъже и клевети родната ти страна , степента на целия този деграниращ негативизъм , се увеличава логаритмично ....и нещата стават неконтролируеми във всичката им морална и социална сфера !
  А Елиф лъже ....и то по най аматьорски стил , неприлягащ за идин писател !
  Турция не е затвор , Елиф ! И да се плюе по Twitter , е всичко друго, но не и демокрация !
  Десетки милиони туристи са посетили "затвора" Турция , само за тази година !
  560 хиляди от тях са германци , а техния сезон тепърва започва !

  Bukalemun
 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#91] от "Noal":

  Това че не разбираш, че се излагате говори колко различен азиатски манталитет имаш.
  ======
  Хе .....това кърти направо ...... :)
  В интерес на истината съм професионално задължен да импровизирам европейски манталитет ...и ми плащат относително добре. ...поне шефа така ми казва ..... ;)
  Не дели хората по манталитет ....мой съвет за тебе !
  Различията в манталитета е богатство ,а не вреда и повод за страх !
  Като работещ в туризма , се срещам с хора , притежаващи най разнороден манталитет , и съм сигурен в това ....стоя твърдо зад мнението си !

  Bukalemun
 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#90] от "George Svinarov":

  Нали ги гледам керваните всяко лято през България.
  =======
  Ами какво да кажа ....с гледането ще си останете....
  Парите минават покрай вас ....и отминават !
  Всичко е въпрос на гледна точка. ...

  Bukalemun
 95. 95 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#93] от "eti mehter":

  В интерес на истината съм професионално задължен да импровизирам европейски манталитет

  значи в пряк текст ни уведомяваш че си лицемер който си продава принципите за бакшиш
  До коментар [#92] от "eti mehter":

  Когато тая личност лъже и клевети родната ти страна

  пак да питам ти къде си роден?

 96. 96 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#94] от "eti mehter":

  хората с пари летят и се хранят в ресторант

  не пътуват по една седмица с кола и не се хранят край контейнерите по паркингите

  ако в Анадола подобно държание е признак за богатство
  в Европа е признак за ниска култура

 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#96] от "rfq35526131":

  признак за богатство
  ========
  Все пари са ти в главата ...

  Bukalemun
 98. 98 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#97] от "eti mehter":

  ми не са ми в главата
  в банки и в имоти ги съхранявам
  аз нямам султан като теб да мисли вместо мен

 99. 99 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#98] от "rfq35526131":

  Знам знам....вие всички сте си султани сами на себе си .....
  Това отдавна се забелязва

  Bukalemun
 100. 100 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#99] от "eti mehter":

  демокрация няма как да разбереш
  какво е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK