Живеещите в робство по света са над 40 млн. души

Живеещите в робство по света са над 40 млн. души

© Associated PressНад 40 милиона души са били използвани като роби през миналата година чрез принудителен труд или брак според данните на доклад, изготвен от Международната организация за труда (МОТ) и още две организации и цитиран от "Ройтерс" и "Гардиън".


Това е първото съвместно изследване на МОТ, Международната организация за миграцията и правозащитната организация Walk Free Foundation. Организаците призовават за по-стриктни трудови права, подобрено управление на миграцията, мерки за справяне с причините за дълговото робство и подобрено разпознаване на жертвите. "Имайки предвид, че голяма част от съвременното робство може да бъде свързано с миграцията, подобреното ѝ управление е от ключова важност, за да се предотврати принудителният труд и да се защитят жертвите."


"Робството не е в миналото. През всеки ден от 2016 г. около 40.3 милиона мъже, жени и деца от всяка част на земното кълбо са били жертви на съвременно робство," заявяват трите организации в началото на доклада.
"Въпреки че не е законово дефинирано, "съвременно робство" се използва тук като термин, обединяващ форми на принуда, забранени от международните инструменти за човешки права и трудови стандарти (например робство, институции или практики, подобни на робството, принудителен труд, трафик на хора и принудителен брак). Общото между всички тези ситуации е, че дадено лице е експлоатирано или принудено да сключи брак и не може да откаже или напусне заради заплахи, насилие, принуда, измама и/или злоупотреба с власт."


Робски труд и принудителен брак


Текстът посочва числото 40.3 милиона като "предпазлива" оценка. Близо 71 процента от тях са жени.


От тях 24.9 милиона работят във фабрики, на строителни площадки, във ферми или на рибарски лодки, както и като слуги или секс работници. Близо 15.4 милиона са сключили брак, за който не са дали съгласието си.


Трима от всеки четирима "съвременни роби" са жени и момичета. Всеки четвърти е дете.


Африка е континентът, най-силно засегнат от феномена, заедно с Азия и Тихоокеанския регион.


"Лицата жертва на принудителен труд са произвели част от храната, която ядем и дрехите, които носим, почистили са сградите, в които живеем," казват трите организации в доклада си, публикуван във вторник.


Досега в докладите, изготвяни от тях, групите са използвали различни данни, определения и методология, а тази година целта е изготвянето на "глобална оценка, на която да можем да се позоваваме," казва Хутан Хомаюнпър, специалист по принудителния труд към МОТ.


Около половината от жертвите на принудителен труд попадат в тази група заради дългове - налага се да работят, за да изплатят финансови дългове или други задължения. Близо 4 милиона възрастни и милион деца са жертви са сексуална експлоатация. "По-голямата част от принудителния труд днес съществува в частната икономика. Това подчертава значението на партньорството с бизнеса... за да се изкорени принудителният труд."


"Проблемът не е в точния брой"


В миналогодишен доклад на австралийската Walk Free се говореше за 45.8 милиона "роби" (в доклад от 2014 - за 35 милиона), а в данни на МОТ - за 21 милиона жертви на принудителен труд, но според Хомаюнпур тези данни не бива да се използват, за да се покаже напредък или неуспех в усилията за борба със съвременното робство.


Проблемът обаче далеч не е в точния брой. Според Фиона Дейвид, изпълнителен директор на австралийската организация, броят рязко контрастира с "десетките хиляди" случаи на робство, които са достигнали до властите.


За разлика от предишни данни тези съдържат и информация за хора, които биват заставяни против волята си да сключат брак, отвеждани от домовете си, изнасилвани и поставени в положение на собственост, която може да се купи, продаде или предаде като наследство.


Над една трета от 15 милиона жертви на принудителни бракове са на възраст под 18 години в момента на сватбата си. От тях на свой ред близо половината са на възраст под 15 години. Почти всички са жени или момичета. "Етикетът "брак" е малко заблуждаващ. Когато погледнете какво се крие зад него, може да се определи като "сексуално робство"," казва Фиона Дейвид.


В отделен доклад на МОТ се споменават 152 милиона деца, които са жертви на детски труд - едно на всеки 10 деца по света, като почти половината от тях са принуждавани да вършат опасна работа. Близо две трети от децата работят в семейна ферма или семеен бизнес - общо 71 на сто от тях са "заети" в селското стопанство.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4471 Разстроено

  Самия факт, че робството продължава да съществува в 21 век е срамен! Особено за международната общност! Трябва противодейстието срещу това зло да се усили!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Транснационалните компании нямат нищо против използването на евтиния робски труд. А от сектата на либертарианците пък ни обясняват, че това било "свободен пазар" и всеки, който е против ТТIP и СЕТА е комОнис и русофил.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Значи роните в България са поне 20000

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#2] от "psihodesen":

  Тия общи фрази хвърлени "на ангро" и очакващи да предизвикат също така общи реакции ги забравете.
  Статията разказва за много страшен феномен на съвременното общество - нерегламентираното робство, което трудно се улавя и доказва. Защото правно не съществува.
  И както показва статистиката, става въпрос преди всичко за сексуални роби и детски труд. Което пък няма нищо общо с транснационалните компании. Ама едно си червена баба знае, едно си бае.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  "Близо две трети от децата работят в семейна ферма или семеен бизнес"

  Нещо смущаващо. Детският труд в семейството и особено в семейната ферма не ми изглежда като робство. Почти всички български деца до преди 100 години са работили много интензивно.

  подпис
 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3008 Разстроено

  До коментар [#3] от "penetrating":

  20 000 как не! Вие попадналите в дългово робство заради бързите и бавните кредити да не ги считате за свободни? Истински роби, но пуснати "на оброк", сиреч да си изкарват прехраната сами и да плащат на господаря си!

 7. 7 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  А робските създания в България?!??!тва от Гоце трипера и тем подобни в българия е пълно с РУСКИ РОБИ!!!!нямат съзнание,а робски се отнасят и трудя в ползу москалия

  Долу рушистите и фашистите
 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":

  Така е, но сега се смята за стандарт децата до 16 години да ходят на училище. Мисля че в статията се имат предвид деца, които не могат да посещават училище, защото трябва да работят.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Ми що не пишете държави бе, разбирачи?
  И религия например.

 10. 10 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Ми що не пишете държави бе, разбирачи?И религия например.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Щот' не е политкоректно :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Случаи на робство има и в България! Казионните медии скриха случая от миналата седмица! В който 2-ма българи за малко не бяха убити от група роми. Потърсили своя наемен работник. КОйто против волята си бил задържан и принуден да работи за друг брат ром.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  И каква е алтернативата?

  Да измрат от глад.

  Или да бъдат изхранвани от тези дето мрънкат против робството.

 13. 13 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 694 Неутрално

  и това в 21 век, век на напреднали технологии, прогрес и т.н. явно има и друга страна на медала и тя продължава да си съществува, колкото и да си затваряме очите за нея.

 14. 14 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Абе тия на снимката не са роби с сигурност: гледат филм по лаптопа...

  Обаче пропускат робите на комунизма - както започва предаването си един известен журналист в изгнание! Като се включат Китай, Северна Корея, Куба и незнам си още къде, стават милиарди роби на комунизма...

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4471 Любопитно

  Като се включат Китай, Северна Корея, Куба и незнам си още къде, стават милиарди роби на комунизма...
  —цитат от коментар 14 на mcu


  Тоест според вас всички китайци са роби!? Така ли!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Политическото съглашение смята ли се за брак или то е брак по сметка.

  mihala
 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Ако се счита принудителния брак за робство и като се има предвид ,че в много предимно мюсюлмански държави принудителния брак не е изключение а правило,то само по този показател са стотици милиони

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Културни особености, нали така ги наричат.

 19. 19 Профил на простак
  простак
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Антифашистите навсякъде виждат робство, само в България няма и не е имало. Османско стопанисване било.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7154 Неутрално

  Ужас, а колко много са жените за сексулно робство в това число и деца.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  До коментар [#6] от "patsis":

  Самостоятелно надянатия хомот не е робство...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK