Защо Русия мълчи за референдума в Иракски Кюрдистан

Защо Русия мълчи за референдума в Иракски Кюрдистан

© Alaa Al-Marjani, ReutersРусия, единствената голяма сила, която не призовава иракските кюрди да анулират референдума си за независимост следващата седмица, бързо се превърна във водещия инвеститор в сделки с кюрдски петрол и природен газ, с обещани над 4 милиарда долара за по-малко от година, казват източници от сектора.


Вашингтон, европейски страни, Турция и Иран се противопоставят на решението на иракските кюрди да произведат на 25 септември референдум за независимост, който кюрдите смятат за кулминацията на десетилетия борба за собствена държава, но Ирак определя като нарушение на конституцията му. Тази седмица Белият дом в изявление нарече планирания вот "провокационен и дестабилизиращ" и отбеляза, че той ще се състои не само в автономния кюрдски регион, но в спорни територии.


Москва обаче не е отправила такъв призив за анулиране на вота. Вместо това, броени дни преди планирания референдум, руският държавен петролен гигант "Роснефт" обяви най-новата си инвестиция миналата седмица, в помощ на Иракски Кюрдистан да развие сектора си за природен газ за вътрешно потребление и после за износ. Пълната стойност на сделката не е официално обявена, но според запознати с нея източници от сектора тя е над 1 милиард долара.
Това е третата голяма инвестиция на "Роснефт" в кюрдския регион от февруари, което превръща Москва от слабо известен в Кюрдистан аутсайдер в най-големия източник на пари за региона. Според източниците от този индустриален сектор сделките на "Роснефт" откакто стъпи в Кюрдистан през декември м.г. са на обща стойност около 4 милиарда долара. Това надхвърля двата милиарда долара, които кюрдският регион е получил от продажби на петрол от международни търговски фирми, които плащат предварително за износа, както и получения от съседа Турция 1.5 милиард долара.


Случващото се бележи и голямо преориентиране на иракските кюрди, които бяха в тесни връзки с Вашингтон от 1991 г., когато САЩ им предложиха подкрепа от диктатора Саддам Хюсеин, който впоследствие бе свален от силите на САЩ през 2003 г. "Москва на практика запълва вакуума от изтеглянето на САЩ от Ирак", каза високопоставен представител на властите на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан.


"Като всяка друга нация на планетата"


Москва публично заявява, че подкрепя териториалната цялост на Ирак, като в същото време признава стремежа на кюрдите за тяхна държава. 35-те милиона кюрди са разпръснати в Ирак, Иран, Турция и Сирия. "Заинтересовани сме кюрдският народ, като всяка друга нация на планетата, да може да осъществи своите надежди и стремежи. Изхождаме от факта, че легитимните стремежи на кюрдите, като при други народи, трябва да се осъществят в рамките на съществуващите международни правни норми", каза руският външен министър Сергей Лавров през юли.


За разлика от други големи сили обаче Москва избягва да се произнесе дали е законно или мъдро да се произведе самият референдум. Външното министерство заяви, че няма какво да добави към коментара на Лавров от юли по въпроса. "Руската позиция е: да изчакаме да видим резултата от референдума", каза един от водещите кюрдски политици Хошияр Зебари, който е бил външен министър, вицепремиер и финансов министър в Багдад от 2003 г. до миналата година, а сега е съветник на кюрдското регионално правителство. "Те изглежда разбират ситуацията ни", каза Зебари и добави, че Москва очаква кюрдите да използват резултата от референдума като елемент в преговорен процес с Багдад.


Според дипломатически източник кюрдите са обърнали внимание на изказване на Лавров на среща с кюрдска делегация в Санкт Петербург през юни, в което той е дал да се разбере, че Русия няма да се противопостави на референдума. "На предишни срещи Лавров винаги наблягаше на териториалната цялост на Ирак", каза източникът, който е присъствал на срещата в рамките на руския икономически форум в Санкт Петербург. "Този път той каза, че Русия разбира амбициите на кюрдския народ за независимост. И макар и да добави, че трябва да се действа внимателно, това бе много силен сигнал", заяви източникът. Горе-долу по времето на тази среща ""Роснефт" подписа втората от трите си големи петролни инвестиционни сделки с кюрдски представители за тази година. Няколко дни по-късно кюрдите обявиха датата на референдума си.


Защо Русия мълчи за референдума в Иракски Кюрдистан

© Alaa Al-Marjani, Reuters


Интереси


Руснаците не са първите чужденци, които идват в Кюрдистан в търсене на петрол. Кюрдите отдавна твърдят, че като автономен регион на Ирак те имат право да сключват споразумения с чуждестранни компании за добив на петрол на тяхна територия. Централното правителство на Ирак пък казва, че всякакви сделки за износ на петрол от Кюрдистан са незаконни без съгласието на Багдад.


Години наред американските компании бяха на предна линия в договаряне на сделки с кюрдите с допускането, че Багдад накрая ще ги одобри. Най-важната сделка бе обявена от "Ексон мобил", която тогава се ръководеше от сегашния държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън.


Обаче след подписването на огромна сделка за развиване на кюрдските петролни полета през 2011 г., "Ексон" не извърши кой знае какви сондажи и впоследствие върна някои от районите на кюрдското правителство. Въпреки че Вашингтон остава приятелски настроен към кюрдите и ги възприема като преграда срещу "Ислямска държава", той се безпокои, че опитът им за независимост ще доведе до разпадане на Ирак или скъсване с Турция. САЩ отдавна приканват кюрдите да не предприемат едностранни стъпки като референдума, които биха могли да дестабилизират правителството в Багдад или да настроят враждебно Анкара.


Русия пък търси още приятели в Близкия изток, след като се завърна в региона с гръм и трясък с решителна военна намеса в Сирия. Главните ѝ регионални съюзници са Иран и Сирия на президента Башар Асад и наличието на приятели в кюрдската територия, разположена между сирия, Иран и Турция би било геополитически полезно.


По някои оценки Кюрдистан има достъпни за добив запаси от 45 милиарда барела петрол и 5.66 трилиона кубически метра природен газ. Тези количества може да нараснат допълнително след извършване на сондажи. За "Роснефт", ръководена от близкия съюзник на Владимир Путин Игор Сечин, регионът е потенциален източник на суров петрол за рафинериите в Европа и значително засилва газовите амбиции на "Роснефт".


Първо икономическа независимост


През 2014 г. Ербил започна да продава петрол по нефтопровод през Турция. Тези сделки обикновено се водят с предварително финансиране от международни търговски фирми и Турция преди петролът да е доставен. "Роснефт" започна участието си с дребна сделка с предварително финансиране в края на миналата година, подобна на предишни сделки на кюрдите с глобални търговци. Руската фирма даде назаем на кюрдите около 280 милиона долара, гарантирани от бъдещи петролни продажби, казаха източници от сектора.


През февруари 2017 г. "Роснефт" увеличи сътрудничеството си като прие да отпусне заем от 1.2 милиарда долара на полуавтономния регион. Така тя стана първата голяма чуждестранна петролна компания, която публично се ангажира с предварителното финансиране на кюрдския износ.


Министърът на природните ресурси на Кюрдистан Ащи Хаурами нарече сделката основополагаща за икономическата независимост на региона - решаващо условие в търсенето на политическа независимост. До този момент Турция бе инвестирала около 1.5 милиарда долара, а международните търговски фирми като "Витол", "Петрако", "Трафигура" и "Гленкор" бяха отпуснали назаем на кюрдите общо около 2 милиарда долара. Русия се превърна с най-големия единичен финансов донор за кюрдите със следващата й сделка през юни за паричен заем и помощ в откриването на още петрол, което доведе общите й инвестиции до близо 2.8 милиарда долара.


Поетият тази седмица руски ангажимент за инвестиране на над 1 милиард долара в газовата инфраструктура на Кюрдистан ще помогне на региона някой ден да стане водещ газов износител за Турция и Европа, казва "Роснефт".


Референдумът за независимост няма да е проблем според компанията. "Произвеждането на референдума няма да се отрази на работата ни. Правим бизнес в автономен регион на Ирак, който е законово признат. Това място се ръководи от нацията на Иракски Кюрдистан и там живеят хората на Иракски Кюрдистан. Затова не смятаме, че сме се захванали с авантюра", каза тази седмица говорителят на "Роснефт" Михаил Леонтиев. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Да не стане , две диктаторчета се скарали..

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Русия си гледа интересите и ако те не съвпадат с интересите на другите велики сили, това не им пречи да преследват целта си. В края на краищата приятелството си е приятелство, а парите са си пари.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  Интересна статия...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Интересна статия...
  —цитат от коментар 3 на Иво


  Рискови инвестиции. Макар, че едва ли има сигурни инвестиции в близкия изток. Но пък отговаря на обвиненията на русофилите, че сащ са в близкия изток заради сероводороите. Ми не, не са.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Русия мълчи и по този засилва турските позиции !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Русия била имала петрол, но ако може целия Близък изток ще окупира, за да му сложи ръка.

 7. 7 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  При Русия важи древното правило на римският диктатор Галиус Юлиус Цезар от 1 век: Разделяй и владей.Русия в началото е била мъничка държава, която с годините е растяла ...

  Es muß Geld fließen!
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  Москва публично заявява, че подкрепя териториалната цялост на Ирак, като в същото време признава стремежа на кюрдите за тяхна държава.
  ***********************

  Така де, бъдещата независима Кюрдска държава ще е на територията на Турция. И агнето (Ирак) цяло и вълкът (кюрдите) сит.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Русия била имала петрол, но ако може целия Близък изток ще окупира, за да му сложи ръка.
  —цитат от коментар 6 на historama


  В Кюрдистан, обаче Русия ще удари на камък.
  Обърни внимание, че това, което в цялата статия
  невярно и погрешно се нарича "инвестиции" са в същност
  ПАРИЧЕН ЗАЕМ даден от Русия на сегашната Кюрдска Автономия.
  Кюрдите са пределно предпазливи и си знаят цената.
  Кюрдите са наясно, че сложи ли ръка някой отвън на нефтения
  и газовия сектор, това означава МОМЕНТАЛНА СМЪРТ НА
  НЕЗАВИСИМ КЮРДИСТАН.
  Затова усукването и ухажването от страна на Москва,
  няма да доведе до нищо повече от връщане на заема с
  едно "благодаря" и "чао"....
  Кюрдите са яли попарата на една сатрапия, каквато беше
  Ирак на Саддам Юсеин, за да се натресат на още по-гнусната
  такава, каквато е Путинска Русия.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Русия купува находища на камъни в края на каменната ера :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Москва винаги заявява, че подкрепя териториалната цялост на Грузия,Молдова и Украйна.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 12. 12 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Кой казв, че Русия мъли. Първо в юни Лавров каза каквото трябваше. На Икономическия форум в Санкт Петербург Лавров беше лаконичен и ясен. Но Русия не само разбира "желанието на кюрдите за държавност", но и влага пари в перспективна сделка /някои тук реват, че нямала пари/ и става най-значителния "вложител" в региона. Открито няма да каже нищо особено, докато не завърши строителството на двете тръби на "Турски поток", за да не дразни излишно Ердо, ама той, щом купи С-400, е "пръв приятел" на Путин.

 13. 13 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Както се вижда от реалните събития, Русия мълчаливо и спокойно си плете кошницата, като едновременно с това държи на позицията си. Да, териториална цялостност, но референдумът /както и в Крим/ е "глас народен" и, всъщност, руснаците влагат пари в близкото бъдеше на независим Кюрдистан. Разбира се, Путин е наясно, че границите на такава държава могат да преминават през териториите на Турция, Ирак и Сирия, а това означава голяма територия и близо 40 милиона население, което ще промени региона социално, икономически и военно, сиреч регионално-политически.

 14. 14 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нещо гнилоима ания - не вървят коментарите ми!

 15. 15 Профил на The wheels on the bus are falling off, falling off
  The wheels on the bus are falling off, falling off
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Макар, че едва ли има сигурни инвестиции в близкия изток. Но пък отговаря на обвиненията на русофилите, че сащ са в близкия изток заради сероводороите. Ми не, не са.
  —цитат от коментар 4 на stanislavdi


  Има, има сигурни инвестиции в близкия изток, но (((човек))) трябва да знае къде да търси!!!

  Ето ти например компанията Genie Oil and Gas (GOGAS) , subsidiary of Genie Energy Ltd., (NYSE: GNE)

  Ето ти го така наречения им "Strategic Advisory Board"
  https://genieoilgas.com/about-us/strategic-advisory-board/

  Кеф ти Rothschild, kеф ти Murdoch, kеф ти бившия вицепрезидент Cheney, kеф ти бивш директор на ЦРУ R. James Woolsey, кеф ти други знаменитости....
  А после се чудете защо има война в Сирия и защо Израел окупира Голандските възвишения
  http://www.upi.com/Energy-News/2015/10/09/Major-reserve-discovery-confirmed-in-Golan-Heights/6461444389373/

  California Über Alles https://twitter.com/eissolomon11/status/905601992537591808
 16. 16 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  За да изпълни изискванията на ЕК, Путин трябва да доставя до бъдещият газов хъб до Узункьопрю газ от 3 различни доставчика - от Сирия, от Иракски Кюрдистан и от Газпром по "Турския поток" ! Само така може да продава газ на която и да е държава от ЕС ! Построяването на сухопътните трасета през територията на Турция не са проблем за Газпром...Семейство Ердоган не ги интересува точно чий газ ще транзитира Турция - тяхната лепта си е еднаква и за Русия, Иран, Азербайджан, Сирия, СА, Катар и т.н...Както и транзитните такси, които ще прибира Боташ...Към момента е очевидно, че Ердоган ще работи с първите 4 изброени държави, като всяка една от тях е избрала именно Газпром за построяването на инфраструктурата, която ще доставя газа и до Европа...И аз не разбирам защо ти си написал това: "Кюрдите са наясно, че сложи ли ръка някой отвън на нефтения
  и газовия сектор, това означава МОМЕНТАЛНА СМЪРТ НА
  НЕЗАВИСИМ КЮРДИСТАН..."

  Народът на Иракския Кюрдистан ще благоденства именно когато експортира регулярно и сигурно своите природни ресурси...

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#13] от "ИванКар":

  Една приказка за кошници:
  Може ли да пренасяш вода в кошница? Може ако сипващ повече вода отколкото изтича. Русия плете ли, плете :)
  Иначе за смяната на облика на региона сте прави. Русия има интерес в това, точно както го прави в други региони, включително и в България от 1877 година...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Начи Ростнефт си е държава в държавата, и политиката и е различна от Газпром, като често са и конкуренти. Русия има много добри отношения с всички страни в комфликта в Сирия и Ирак , както и с кюрдите и за разлика от нас не иска да ги губи.
  САЩ общо взето са мразени там и единствено кюрдите са с тях и то е брак по сметка.
  Но това изобщо не значи че Русия няма да бомби кюрдите в Сирия. А натам отиват нещата.

 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#4:"stanislavdi"][/quote]

  Е, тука е истината:
  "Москва обаче не е отправила такъв призив за анулиране на вота. Вместо това, броени дни преди планирания референдум, руският държавен петролен гигант "Роснефт" обяви най-новата си инвестиция миналата седмица, в помощ на Иракски Кюрдистан да развие сектора си за природен газ за вътрешно потребление и после за износ. Пълната стойност на сделката не е официално обявена, но според запознати с нея източници от сектора тя е над 1 милиард долара.

  Това е третата голяма инвестиция на "Роснефт" в кюрдския регион от февруари, което превръща Москва от слабо известен в Кюрдистан аутсайдер в най-големия източник на пари за региона. Според източниците от този индустриален сектор сделките на "Роснефт" откакто стъпи в Кюрдистан през декември м.г. са на обща стойност около 4 милиарда долара. Това надхвърля двата милиарда долара, които кюрдският регион е получил от продажби на петрол от международни търговски фирми, които плащат предварително за износа, както и получения от съседа Турция 1.5 милиард долара."

  След като некои феноменални "анализатори ", дълго, напоително и фейк обясняваха, че Русия е вече фалирала - какво се оказа...
  А?

  Или не сте получили новите опорки....

 20. 20 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо мълчала Русия. Може би защото в Русия са наясно, че каквото и да кажат "демократичните" медии ще скочат срещу него. Сега се оказва, че Русия дразни дори когато мълчи. Друго си е Хилъри да е забав

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Турция не "хареса това"! А не съм сигурен, че Русия може да извлече ползи от сътрудничество с Кюрдистан и прекъсване на това с Турция. И при война в района, която е много вероятна, приятелството с Турция е по-важно за Русия. Очаквам руснаците отново да настъпят мотиката!

 22. 22 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Защо мълчала Русия. Може би защото в Русия са наясно, че каквото и да кажат "демократичните" медии ще скочат срещу него. Сега се оказва, че Русия дразни дори когато мълчи. Друго си е Хилъри да е забав
  —цитат от коментар 20 на Стоян


  Защото САЩ дава мило и драго да скара Русия с кюрдите, в момента от кюрдските позиции в Дейр-ез-Зор два пъти се обстрелват сирийските части, в които има и голямо участие и руските сили за специални операции, а най-опасната и черна работа е вършат ISIS hunters къде са и частниците от руският батальон на Вагнер.
  При кюрдите са пък американските специални части и фактически битката е за нефтените полета които изобщо не са в кюрдски земи а чрез кюрдите САЩ иска да срожи ръка на тях.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Иска да седи на два стола, само да не падне на земята.

 24. 24 Профил на novac
  novac
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Русия мълчаливо ще газифицира иракски Кюрдистан, а след това и ще му продаде С400 за да бетонира равенството в региона. Мълчанието е злато.

 25. 25 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Истината е, че сега е момента за създаване на независима кюрдска държава - на териториите на Ирак и Сирия, разбира се. В Иран има сравнително малка компактна кюрдска територия, а проблемът с Турция е ясен. Но с оглед ситуацията в Сирия и Ирак, създаване на независима кюрдска държава би могло да е добро решение. Особено ако е съпроводено с договори, гарантиращи запазването на населените с кюрди територии в Турция и Иран с досегашния им статус.

 26. 26 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Истината е, че сега е момента за създаване на независима кюрдска държава - на териториите на Ирак и Сирия, разбира се. В Иран има сравнително малка компактна кюрдска територия, а проблемът с Турция е ясен. Но с оглед ситуацията в Сирия и Ирак, създаване на независима кюрдска държава би могло да е добро решение. Особено ако е съпроводено с договори, гарантиращи запазването на населените с кюрди територии в Турция и Иран с досегашния им статус.
  —цитат от коментар 25 на agile

  В Сирия няма да стане, ще има война и кюрдите ще ядат шамари. Защото са завзели чужди територии, многократно превишаващи тези къде живеят кюрди. Никой няма да им отстъпи - нито Турция, нито Сирия, нито Иран, а и всички други са против даже и Саудитска Арабия. Израел и САЩ са за.

 27. 27 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ами след като на Косово и Крим е била дадена възможност да се самоопределят логично е и кюрдите да имат такава възможност.В този смисъл позицията на Москва е съвсем последователна и принципна.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  оотминал (at the earliest opportunity)

  Защото не ще демокрация там?

  "Защо Русия мълчи за референдума в Иракски Кюрдистан"

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Мълчала Русия! Ами да крещи ли? Проблемът с независимостта е на хората, които живеят там. Тяхно трябва да е и решението. По-скоро е неясно защо янките изоставят съюзниците си? На кюрдите това няма да им хареса. Малко вероятно да е заради Ирак и Турция. Ирак вече е загубил този район, а Турция има инвестиционни планове, които не противоречат на независима държава, при условие, че не застрашава турската територия.

 30. 30 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#26] от ".":

  В интерес на истината Сирия никой не я пита. Там се разхождат напред назад 4500 руски войници и правят буквално каквото си искат. Всички самолети от пушещият самолетоносач бяха прехвърлени на сирийската суша.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  ТАСС 0.2

  Мълчанието е пораженчество.
  Каже нещо, бе!

  До коментар [#20] от "Стоян":

  Защо мълчала Русия.
  Може би защото в Русия са наясно, че каквото и да кажат "демократичните" медии ще скочат срещу него.
  Сега се оказва, че Русия дразни дори когато мълчи.

 32. 32 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 679 Неутрално
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Научен ВИИ имени Ленина

  Срам, ако в дупка се вместе вкарали

  коментар [#1] от "ka2":

  Да не стане, две диктаторчета се скарали..

 34. 34 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Член 1-ви от Устава на ООН повелява:
  Нородите имат право на самоопределение.
  В тази връзка, Отделянето на Косово противоречеше на всички норми и правила, но тогава някои казаха: Не е важно вътрешното законодателство а Международните правила. Апропо , някой спомня ли си за референдума в Косово ?

  Stupid people make me sick
 35. 35 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ами след като на Косово и Крим е била дадена възможност да се самоопределят логично е и кюрдите да имат такава възможност.В този смисъл позицията на Москва е съвсем последователна и принципна.
  —цитат от коментар 27 на ДГБ


  Би ли приложил някакво данни за Референдума в Косово:
  - Дата на провеждане
  - Резултати


  Stupid people make me sick
 36. 36 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#26] от ".":

  Асад не е в състояние да диктува и поставя условия, всичко зависи от решението, което ще вземат най-вече САЩ и Русия. Ако присъединяването на сравнително неголяма част от територията на Сирия към бъдещ независим Кюрдистан му даде опцията да запази властта си, той би приел - и без това за него това би било един проблем по-малко, доколкото кюрдите винаги са били проблем в Сирия. Ако се убедят Турция и Иран, като им се дадат гаранции, че бъдещата държава Кюрдистан няма да има никога териториални или всякакви дриги претенции към териториите на тези страни, те биха се съгласили, защо не?!

 37. 37 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "Хакуна Матата !":
  22 септември 1991 , 99% за при 87%активност,референдума е бойкотиран от косовските сърби

 38. 38 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Някой от коментиращите знае ли какви са кюрдите и знамето им? Интересно ми е ...

 39. 39 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ето каква би била картата на евентуалната бъдеща държава Кюрдистан, създадена в части от Сирия и Ирак. За да се види, копирай и пествай целия адрес на линка, тъй като "Дневник" "линкват" само част от адреса.

  https://images.search.yahoo.com/search/images?p=Kurdistan +map&fr=yfp-t&imgurl=https%3A%2F%2Finsidesyriamcen.files.wordpress.com%2F2017%2F03%2Fgreat-kurdistan-map.png%3Fw%3D940%26h%3D686#id=0&iurl=https%3A%2F%2Finsidesyriamcen.files.wordpress.com%2F2017%2F03%2Fgreat-kurdistan-map.png%3Fw%3D940%26h%3D686&action=click

 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Логочно е да се попита и за референдум в Чечня.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на antitrol
  antitrol
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато waymo, Tesla и електромобилите на японските, европейските и американските концерни плъзнат по пътищата, болшевиките ще стоят в ступор и ще гледат как им изтича кръвчицата и как се връщат във времената на Иван Грозни.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  сия, единствената голяма сила, която не призовава иракските кюрди да анулират референдума си за независимост следващата седмица,

 44. 44 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#38] от "pavelski":

  Кюрдите са може би единствената нация сред рухването на Османската империя, която остана без държава. Ето линк за Иракски Кюрдистан би трябвало това да им е знамето https://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Kurdistan

 45. 45 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Р усия, единствената голяма сила, която не призовава иракските кюрди да анулират референдума си за независимост следващата седмица, Вашингтон, европейски страни, Турция и Иран се противопоставят на решението на иракските кюрди да произведат на 25 септември референдум за независимост"

  Това би означавало , че извроените поименно са най- великите в света . Китай , примерно , е джудже. Но по интересното е , как реагираха посочените +велики сили " на референдума в Косово през . Велика Британия - още повече . Но интересното в случая е как реагираха посочените "велики сили " на референдума в Косово през 2007- ма ?. И дали Вашингтон не беше инизиатора и ОРГАНИЗАТОРА на въпросния референдум . ? И преди да задават въпроса защо Русия НЕ КОМЕНТИРА , , ПО- ДОБРЕ Е ДА ОТГОВОРЯТ НА ВЪПРОСА защо , откъснаха Косово от Сърбия ? С което отвориха вратата на образуване на НОВИ ДЪРЖАВИ именно чрез референдуми . Прецедента е Косово , последван от Крим , следва Кюрдистан , след него /или преди него / е Каталуния . За която "великите сили " мълчат като " комунист на разпит . "

 46. 46 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Русия си гледа интересите и ако те не съвпадат с интересите на другите велики сили, това не им пречи да преследват целта си. В края на краищата приятелството си е приятелство, а парите са си пари.
  —цитат от коментар 2 на proza


  Русия се опитва да привлече кюрдите в Ирак за свои съюзници,но ще ударят на камък!Защото ще си навлече гнева,както на Ирак,така и на САЩ и Турция!Русия няма полезен ход!Русия с малките финансови възможности,плюс нестабилния регион ще катурнат руската мечка,която се е надценила!

 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#41] от "Боб Марли Фарук":Когато waymo, Tesla и електромобилите на японските, европейските и американските концерни плъзнат по пътищата, болшевиките ще стоят в ступор и ще гледат как ....

  ..... се точан на опашки пред електроколони , нацвъкани по цялата страна с помоща на болшевиките и захранвани от етомни и газоцентрали . А на някои ще им се смръзва кръвчицата от злоба за пропуснатия момент да ловнат златната кокошчица . И ще точат лиги . Елементарно , Боб ФаСуЛ.

 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Ако се убедят Турция и Иран, като им се дадат гаранции, че бъдещата държава Кюрдистан няма да има никога териториални или всякакви дриги претенции към териториите на тези страни, те биха се съгласили, "

  А какво ли биха направили в такъв случай над петнадесет милиона милиона кюрди , намиращи се в Турция , на кюрдски земи ?.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#46] от "protivbspdpsatak":!Защото ще си навлече гнева,както на Ирак,така и на САЩ и Турция!Р

  Каква поразителна мисъл . Чудех се защо Русия до сега се крепи , а то било заради това , че САЩ, Турция и Ирак са я обичали и не давали и косъм да падне от кожухчето на руския медвед .

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Съсипването на Ирак и свалянето на Хюсеин за Сащ от забележителен гаф може да нарастне до пълна трагедия.
  Изключително некадърна дипломация, пълен батак и дезориентация.

  .
 54. 54 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#36] от "agile":

  По принцип си прав, но пък никой не може да даде гаранция, за бъдещето! Всъщност как действат великите сили -- дадат малка част от изконната територия на народа, а останалата раздадат на душманите на ози народ!Така постъпиха с България, после с Албания, Така постъпиха дори с Германия, а сега и с Кюрдистан! Н

  Не знам какво толкова се занимава Европа да храни палестинците? Те са отишли на чужда територия! Кюрдите, които са много по-издигнати от арабите нямат държава, а палестинците трябвало да имат...

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#34] от "Хакуна Матата !":В Косово референдум не е имало.

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#44] от "Finland":Кюрдите са може би единствената нация сред рухването на Османската империя, която остана без държава.
  Според Севърския договор от 1920 година кюрдската държава е трябвало да бъде създадена. Обаче великите тогава Франция и Англия са побързали да си разделят остатъците от Турската империя вместо да правят нова държава. През 50-60-те години имаше известно съживяване на въпроса. В поредицата от популярни географски книжки излезе и една за Кюрдистан.

 57. 57 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  Член 1-ви от Устава на ООН повелява:Нородите имат право на самоопределение.В тази връзка, Отделянето на Косово противоречеше на всички норми и правила, но тогава някои казаха: Не е важно вътрешното законодателство а Международните правила. Апропо , някой спомня ли си за референдума в Косово ?
  —цитат от коментар 34 на Хакуна Матата !


  Аргументите на нашенските задунайци по отношение на Косово са изключително слаби и това е така, защото те са спускани от плоските московски мозъци. Пояснявам. След като международната общност трябваше да наблюдава безпомощно години наред войните за етническо прочистване в бивша Югославия, и след като чрез санкции и преговори не беше намерено решение, НАТО се намеси с военна сила, без да е получила мандат от ООН. При това Русия беше тази, която блокира мандата в Съвета за сигурност на ООН. След намесата на НАТО последва мисията на КФОР за стабилизиране на Косово. Последното беше в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. През 2008 г. в крайна сметка беше приета Декларацията за независимост на Косово, която през 2010 г. Международният съд в Хага определи като отговаряща на международното право, но посочи ясно, че това не трябва да създава прецедент. „Когато човешките права на големи части от населението не са застрашени или нарушени в значителна степен, т.е. не е надвиснала хуманитарна катастрофа няма законова база за военна намеса отвън”, според експерта по международно право Георг Нолте. Русия използва понятието "хуманитарна катастрофа" във връзка с Крим, а референдумът беше проведен в кратък срок, без преговори с Организацията на Обединените нации и с Украйна. За разлика от Косово, Крим не остана независим, а се присъедини към друга държава. Въпреки че Русия и до днес не признава Република Косово, Москва се позовава точно на този аргумент, за да оправдае действията си в Крим.

  Пазете се от доносника vesolr
 58. 58 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#35] от "Хакуна Матата !":22 септември 1991 , 99% за при 87%активност,референдума е бойкотиран от косовските сърби
  —цитат от коментар 37 на ДГБ


  Благодаря за отговора. Ето още малко инфо за това как се стигна до този Референдум:

  Още през 1990 година неофициално избраният косовски парламент приема в Качаник конституция на Косово, в която обявява областта за суверенна република в състава на Югославия. През следващите месеци албанците изграждат своя администрация, доминирана от Демократичния съюз на Косово (ДСК). Тя е паралелна на поддържаната от сръбското правителство и през 1992 година е оглавена от избрания за президент лидер на ДСК Ибрахим Ругова. През септември 1991 година неофициалното албанско правителство провежда референдум, който подкрепя създаването на независимо Косово, но то не получава никаква международна подкрепа.
  И още малко :
  ..През 1995 г. хиляди сръбски бежанци от Хърватия се заселват в Косово, което допълнително влошава отношенията между двете общности в провинцията. С нарастването на напрежението албанците изоставят първоначалната си политика на мирна съпротива и от 1996 година започват да организират Армията за освобождение на Косово.

  Армията за освобождение на Косово започва партизанска война и терористична кампания, която се изразява в постоянни бомбени и огнестрелни атаки срещу югославските сили за сигурност, държавни служители, граждани, които открито подкрепят националното правителство, включително албанци, които не симпатизират на АОК. През март 1998 г. части на югославската армия се присъединяват към сръбската полиция, за да се противопоставят на сепаратистите с военна сила.

  През следващите месеци хиляди мирни жители от албански произход са убити, а повече от 500 хиляди напускат своите домове. Много албански семейства са принудени да изоставят домовете си под смъртна заплаха, тъй като в резултат на сблъсъците между националните сили за сигурност и силите на АОК много хора, асоциирани с паравоенни формирования, са изселвани. Според изчисленията на ВКБООН 460 хил. души са били изгонени от своите домове от март 1998 г. до началото на бомбардировките на НАТО през март 1999 г. [4]

  След провала на преговорите между сръбските и албанските представители под егидата на НАТО, на 24 март 1999 г. без да е упълномощена за това от ООН, НАТО се намесва в конфликта и започва масирани бомбардировки над югославски военни цели, след което продължава с широкомащабни бомбардировки (като тези над мостовете в Нови Сад).

  Конфликтът се превръща в истинска война, тъй като АОК продължава да атакува сръбските сили, а от своя страна сръбските/югославските сили продължават да се бият срещу АОК ..."

  "......До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума.
  Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия. През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина, не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право.

  Неофициалното албанско правителство , провежда Рефендум за създаването на Независимо Косово !!!

  Така възникна Косово.

  Толкова за Референдума в Косово.
  Цинично и тъжно е когато държави с демократично устройство си служат с най- откровена демагогия и мерят с двоен аршин Демокрацията в собствените си държави и Държавите които са /и трябва да бъдат/ подчинени.

  Stupid people make me sick
 59. 59 Профил на myp55531519
  myp55531519
  Рейтинг: 221 Неутрално

  САЩ трябваше да подкрепи най верните си съюзници в борбата срещу крайния ислям. Но ето, че Русия се бута там, където Америка се отдръпва.

 60. 60 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#57:"GreenEyes"][/quote]

  Наистина е тъжно, когато на черното се казва - бяло.
  Остави пристрастията и гледай фактите. Самия ти пишеш:

  " През 2008 г. в крайна сметка беше приета Декларацията за независимост на Косово, която през 2010 г. Международният съд в Хага определи като отговаряща на международното право, но посочи ясно, че това не трябва да създава прецедент. "

  След като Международният съд в Хага определя Декларацията като отговаряща на международното право, ЗАЩО посочи ясно, че това не трябва да създава прецедент ?
  Да се страхуваш от прецедент , означава да не вярваш в правотата на собственото си решение. Това се случи тогава в Хага. Съдът не беше на страната на Правото а беше на страната на Силата.


  Stupid people make me sick
 61. 61 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":Както се вижда от реалните събития, Русия мълчаливо и спокойно си плете кошницата, като едновременно с това държи на позицията си. Да, териториална цялостност, но референдумът /както и в Крим/ е "глас народен" и, всъщност, руснаците влагат пари в близкото бъдеше на независим Кюрдистан. Разбира се, Путин е наясно, че границите на такава държава могат да преминават през териториите на Турция, Ирак и Сирия, а това означава голяма територия и близо 40 милиона население, което ще промени региона социално, икономически и военно, сиреч регионално-политически.
  —цитат от коментар 13 на ИванКар


  Съгласна съм. Дори си мисля че руснаците строят Турски Поток като подарък за независим Кюрдистак който ще отхапе и голяма част от сегашна Турция.

 62. 62 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Подобно нещо си мисслих и аз. Съгласен съм и с идеята за заема която някой по горе изложи.

 63. 63 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#26] от ".":Асад не е в състояние да диктува и поставя условия, всичко зависи от решението, което ще вземат най-вече САЩ и Русия. Ако присъединяването на сравнително неголяма част от територията на Сирия към бъдещ независим Кюрдистан му даде опцията да запази властта си, той би приел - и без това за него това би било един проблем по-малко, доколкото кюрдите винаги са били проблем в Сирия. Ако се убедят Турция и Иран, като им се дадат гаранции, че бъдещата държава Кюрдистан няма да има никога териториални или всякакви дриги претенции към териториите на тези страни, те биха се съгласили, защо не?!
  —цитат от коментар 36 на agile


  Няма такова нещо като гаранции в политиката. Те могат да обещаят днес едно, но кой може да каже какво ще се случи след 25, 50 или 100 години. Анадолските тарамбуки го знаят това. А то е ясно че Кюрдистан ще има, и ще откъсне части от Турция. Наш Баце ако имаше топки щеше да ги подкрепи. Пък нека Турция тогава да ни нападне и понеже ще са агресори, не само ще бъдат наритани (не от нас, ние немаме армия но други държави имат) но и турска територия ще бъде отнета в полза на България като репарации. Същото ще се случи следващата седмица след референдума: Турциа ще навлезе в Иракски Кюрдистан и понеже е държава-агресор ще бъде наритана (дори може от Израел) а турска територия ще бъде отнета в полза на Кюрдистан.


 64. 64 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#41] от "Боб Марли Фарук":

  Във Великобритания след 20 години ги забраниха бенз и дизел автомобили.

 65. 65 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#62] от "dup50528334":

  :)
  Русия си купува присъствие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#61] от "theduloclan":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нека родните рубладжии призоват Матушката им им да обяви и референдуми в Чечня, Дагестан, Ингушетия... След като са толкова загрижени за кюрдите,нека подкрепят и кавказките народи...

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Рискови инвестиции. Макар, че едва ли има сигурни инвестиции в близкия изток. Но пък отговаря на обвиненията на русофилите, че сащ са в близкия изток заради сероводороите. Ми не, не са.
  —цитат от коментар 4 на stanislavdi

  За сероводородите със сигурност!
  Виж, за въглеводородите е друга работата :)))

  Сериозно погледнато - въглеводородите, т.е. петрол и газ, са стратегически суровини. В световен мащаб и особено определящи за региона. Където друго нЕма.
  Има и още една линия на връзката - че се търгуват в долари. Тя малко се коментира, но е от огромна важност. Даже тя е първата по важност, после идва значението им като суровини и като чиста търговия.
  А черешката връз тортата е, че в случая развитието на ситуацията около Иракски Кюрдистан влияе не само Близкия Изток, но и в Централна Азия.
  Затова и всякакви инвестиции там не са рискови. Защото обслужват държавни стратегически интереси и поради това държавите стоят, открито или най-често скрито, зад гърба на "обикновения" и "частния" инвеститор.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Как са нерекли нацията, Кюрция?
  Ще паднат големи съседски преговори за признаване на името... и територията.

  Македония, например, от хилядолетия се бори за името си.
  Проблемът почти е решен и само един съсед спори.
  Тоест, не е решен. Често пъти "почти" е голямо нещо.

  "35-те милиона кюрди са разпръснати в Ирак, Иран, Турция и Сирия.

  "Заинтересовани сме кюрдският народ, като всяка друга нация на планетата,
  да може да осъществи своите надежди и стремежи.

  Изхождаме от факта, че легитимните стремежи на кюрдите, като при други народи, трябва да се осъществят в рамките на съществуващите международни правни норми", каза руският външен министър Сергей Лавров през юли."

 70. 70 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами в случая, шапка им свалям на руснаците! "Разделяй и владей" - стари римска максима, чрез която са завладели целия Стар свят. Един ден застават на страната на Турция, друг път подкрепят кюрдите, въпреки че Турция настръхва от това. Същата игра са я играли и англичаните 18-ти и 19-ти век.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  ВИИ имени Ленина

  Всичко тече, всичко се променя...

  В СССР, например, "нация" била мръсна дума, а "равенство и братство" на почит.

  "Заинтересовани сме кюрдският народ, като всяка друга нация на планетата,
  да може да осъществи своите надежди и стремежи."

 72. 72 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "ИванКар":

  Ами референдума е следващата седмица, след което Лавров ще трябва да каже нещо, а ако си мислиш, че за това време "турски поток" ще бъде завършен - всички знаем колко руснаците умеят да спазват срокове и петилетки. :) И може да се окаже, че са наляли няколко милиарда в тръби и като стигнат до брега на Турция, Ердо да им каже - "Хайде сега си ги свържете с Иракски Кюрдистан, щом сте такива играчи".
  А че има пари Роснефт, има - то всичко е за сметка на руския народ, нали се сещаш?! За какви заплати според теб бачкат работниците в американските петролни компании, и за колко руснаците в фирми в Роснефт? :)

 73. 73 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#48] от "papyre":

  Ot 1926g ima sporazumenie . Ankarski dogovor
  Ako se narusi teritorialnata cqlost na irak
  Tr da vzeme okolo musul i kerkurk

 74. 74 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Русия, както всяка голяма държава води политика съобразно интересите си

 75. 75 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Кюрдистан устройва много Русия и САЩ по различни причини! Русия и Турция са в добри отношения сега ------Русия обаче води 12 войни точно с османската империя и то със системна упоритост

 76. 76 Профил на lfn29533063
  lfn29533063
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защото първо, това си е вътрешна работа на самите кюрди. Второ, никой не може да ги разубеди, така че всички изказвания са празни приказки. И трето, положителен резултат от референдума не значи автоматично обявяване на независимост, просто показва дали народът иска да се започне процес на отделяне - тепърва предстоят куп преговори между Кюрдистан и Ирак за самото отделяне.

 77. 77 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#46] от "protivbspdpsatak":!Защото ще си навлече гнева,както на Ирак,така и на САЩ и Турция!Р Каква поразителна мисъл . Чудех се защо Русия до сега се крепи , а то било заради това , че САЩ, Турция и Ирак са я обичали и не давали и косъм да падне от кожухчето на руския медвед .
  —цитат от коментар 50 на papyre


  Точно така!На тебе сега ли ти просветна??????

 78. 78 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Русия, както всяка голяма държава води политика съобразно интересите си
  —цитат от коментар 74 на daam


  Обаче САЩ ги отблъскват защото са по силни!

 79. 79 Профил на antitrol
  antitrol
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "papyre":

  комуне,
  няма кой да се реди на електроколонки с ток от вашите атомни централи. при малко по-голямо натоварване, всички при вас гърми...

 80. 80 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не е вярно, че Русия подкрепя кюрдския сепаратизъм. Говорителят на Кремъл Песков заяви, че Русия подкрепя териториалната цялост на страните в региона. Това означава, че е против отцепването на кюрдски райони от Ирак, а също от Турция, Сирия и Иран.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK