Какви заплати и бонуси получават германските политици

Какви заплати и бонуси получават германските политици

© DW/dpaПолитиците в Германия не гладуват - това е повече от ясно. Но колко точно печелят? И как изглежда заплатата на Меркел в сравнение с парите, които получават други държавни лидери? Ето цифрите, представени от Инес Айзеле от "Дойче веле".


Според официалната формулировка, депутатите в Германия получават не заплати, а "компенсации за положен труд". Наричат ги още "дажби". Тези "дажби" обаче са всичко друго, но не и оскъдни: депутатите в Бундестага получават по 9 542 евро месечно. Към това трябва да прибавим и една твърда сума за текущи разходи, възлизаща на 4 318 евро на месец, които не се облагат с данъци. С тези пари депутатите покриват разходи, които възникват в рамките на политическия им мандат - като например наемане на жилище в близост до Бундестага или пък пътни разходи.


Но това не е всичко: на депутатите им се полагат и пари за офис-оборудване - от смартфона до кафе-машината. Тази сума не бива да надхвърля 12 хиляди евро на година, като парите се изплащат впоследствие - срещу представена фактура.
Възнагражденията на германските депутати последно бяха актуализирани през юли тази година. "Дажбите" се увеличават автоматично веднъж в годината, като повишението е съобразено с общото развитие на заплатите в Германия.


Колко получава Меркел? А премиерът на Сингапур?


Депутатите в парламентите на отделните федерални провинции също получават "компенсации за положен труд" и пари за текущи разходи, но размерът им е навсякъде различен. Така например депутатите в парламента на Хамбург получават 2 641 евро плюс 350 евро за текущи разходи. Доста по-голямо е възнаграждението на депутатите в парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия - 9 500 евро месечно. Но пък те не получават пари за текущи разходи.


А сега да видим колко печелят хората по върховете на германската политика. Най-голямо е възнаграждението на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер, макар той да има чисто представителни функции. На сайта на държавния глава четем, че канцлерът на Германия получава възнаграждение, което се равнява на девет десети от това на федералния президент.


Ето и конкретните цифри: канцлерката Меркел получава 18 820 евро на месец, а президентът Щайнмайер - 20 911 евро. Министрите пък биват възнаграждавани с около 15 хиляди евро на месец.


А как изглежда доходът на Меркел в сравнение с възнагражденията на други държавни лидери? Значително повече от германската канцлерка получават само малцина държавни и правителствени ръководители: годишната заплата на американския президент например възлиза на 333 хиляди евро, а абсолютният лидер в тази класация е премиерът на Сингапур, чиято годишна заплата достига почти 1.5 милиона евро.


Критика заради...


Германците обаче сравняват възнагражденията на политиците си не със заплатите на колегите им в чужбина, а с техните собствени доходи. И тъй като заплатите на министри и депутати значително надвишават средните доходи в Германия, политиците често стават обект на обществени критики.


В същото време е факт, че доходите на повечето политици изобщо не могат да се мерят с тези на някои лекари, адвокати или мениджъри. Един пример: член на Управителен съвет на банка си докарва годишно повече от 850 хиляди евро, което е над три пъти повече от дохода на канцлерката Меркел.


Много оспорвано е и обстоятелството, че депутатите сами определят размера на възнагражденията си. Недоволство предизвиква и този факт: според изследване на фондация "Ото Бренер" и портала abgeordnetenwatch.de, всеки четвърти германски депутат има и допълнителна работа, която му носи поне 10 хиляди евро годишно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1033 Весело

  Е що го пуснахте тва? Са нашите ще почнат да се оправдават със заплатите на немските си колеги!
  ............... но , поне няма опстност тук да се казва "компенсация за положен труд"! Трябва труд!

 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ангела Меркел като канцлерка не получава това, което би трябвало да получава.Жените като манталитет заради вътрешната си слабост нямат желание да изискват по-висока заплата.
  300 бона годишна заплата е нормално като политик. Може даже да е малко

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В Сингапур има диктатура. Не мисля, че могат да се правят сравнение.

 4. 4 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  Никой не им е виновен на немските политици, че получават толкова малко. Да бяха станали политици в България, вече по няколко къщи и сметки в Панама щяха да имат

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Ето и конкретните цифри: канцлерката Меркел получава 18 820 евро на месец, а президентът Щайнмайер - 20 911 евро. Министрите пък биват възнаграждавани с около 15 хиляди евро на месец."

  Бедната ни канцлерка.Пожелавам и желанието и да се изпълни: да вкара всички бежанци в Германия, около 65 милиона човека. Най-добре децата да ги вкара в къщи си. Нали милее за тях

  Es muß Geld fließen!
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  а какво друго би могла да работи Меркел

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Любопитно

  Уважаеми Дневник,
  интересна статия, която прочетох няколко пъти в опит да науча нещо за бонусите на германските политици...

  Уви не успях!

  Ако е възможно да споделите заглавието ли е "подвеждащо" или съдържанието на статията е непълно?
  Или може би имате под бонуси имате предвид поемането на разходи, което поне според мен е различно нещо!

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivan_":

  като бонус за службата им поемат разходите , което си е доход . необлагаем видно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Малко не по тематата, ама защо днеска има толкова малко статии в Дневник?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  Сегашният американски президент получава 1 долар годишно. По закон обаче, предложен от Бил Клинтън и утвърден след него от Конгреса (2001 г) американският президент има заплата от $400 хиляди годишно, плюс собствена разплащателна сметка от $50 хиляди, плюс $100 хиляди за пътни които не се облагат с данъци, плюс $19 хиляди за забавления и гости, или общо $469 хиляди облагаеми и $100 хиляди необлагаеми.

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Не!
  Никъде и под никакъв начин това не е бонус!
  Поемането на разходи или предоставянето на фирмени/служебни "неща" (автомобил, телефон, жилище, пътни...) е социален пакет, придобивки, стимули или както и да се определят, но не и бонус.

  Бонус е допълнително възнаграждение, което се получава за постигането на определена цел или за изпълнението на определена задача.

  Поради тази причина ми стана любопитно какви бонуси могат да имат политиците и срещи постигането на какво биха ги получили, но ...

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Ако вземем предвид стандарта, не получават кой знае колко повече от нашите. Щото това е всичко, а нашите, колко докарват от рушвети и далавери, никой не знае.

 13. 13 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Любопитно

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Малко не те разбирам?
  Според изложеното от теб получава това, което е в закона, но явно Тръмп го дарява или нещо друго го прави, но не му е 1 долар възнаграждението или греша?

  Модератора е неадекватен!
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Никой не им е виновен на немските политици, че получават толкова малко. Да бяха станали политици в България, вече по няколко къщи и сметки в Панама щяха да имат
  —цитат от коментар 4 на dgd

  Определено нищо не изкарват в Германия компенсациите им за положен труд са нищожни, за това вероятно са и по-корумпирани от нашите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivan_":

  Тръмп дарява заплатата си за благотворителни цели и, по свое решение, получава символично 1 долар годишно като заплата (не е прието да си администратор работещ без пари :-))

 16. 16 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Весело

  Абе, къде отидоха заклинанията "в Германия депутатите не ползват служебни коли и служебни жилища"? Май на практика ползват, щото им се плащат служебно, а? Плюс това да вземем да пресметнем дали заплащането на германските депутати от 9 542 евро месечно не отговаря на практика на нашенското "три средни заплати за бюджетния сектор" като заплата на депутат? Нали е горе-долу е същото спрямо средния доход в съответната страна?
  Но ако говорим сериозно - заплатите на депутати и министри въобще не са основния проблем нито в Германия, нито в България. Дори въобще не са проблем. Другаде е проблемът. Особено в България...

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3677 Весело

  До коментар [#11] от "ivan_":

  Но това не е всичко: на депутатите им се полагат и пари за офис-оборудване - от смартфона до кафе-машината. Тази сума не бива да надхвърля 12 хиляди евро на година, като парите се изплащат впоследствие - срещу представена фактура."
  не е длъжен да ги харчи , ако го направи то вече е свършена работа , с представяне на фактура и целта е изпълнена . класически бонус

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Благодаря за уточнението!

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Не, човек, не е бонус!
  Покриване на административни разходи е!

  Бонус ще бъде ако например получи допълнителни 10 000 евро за парламентарен сезон ако предложи и му приемат 3 закона за въпросният парламентарен сезон.

  Бонуса е допълнително възнаграждение за нещо, няма общо с покриване на разходи, допълнение е към възнаграждението.

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivan_":

  Разбира се. Има и един друг, не съвсем сантиментален момент: корпоративното счетоводство в САЩ често планира даренията с години напред като метод за данъчно облекчение на основите доходи.
  Нека ти дам един пример, който на пръв поглед би изглеждал абсурден: стипендиант на университета по линия на фондацията приемаща дарения от корпорации и частни лица подписва договор, че ще следва четири години балалавърска програма, дори да е готов (ва) да завърши по-рано. Причината е, че даренията най-често не са дадена тотална сума, а определен процент от приходите (печалбата) за поредната година до изпълнение на обещания обем.

 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Но ако говорим сериозно - заплатите на депутати и министри въобще не са основния проблем нито в Германия, нито в България. Дори въобще не са проблем. Другаде е проблемът. Особено в България...
  —цитат от коментар 16 на stoyaniva


  И аз това го повтарям когато стане дума за депутатските заплати и тъпата теза как държавата щяла да спести много пари ако се намалят (заплатите или депутатите).

 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  +++  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Както се вижда и от коментарите, сирахомилството в Б-я е на особена почит но и ни излиза през носа. Висшите ни политици не се срамуват сами да си вземат "компенсациите за положен труд или дажби" а пък всички надолу по веригата вземат и се оправдават, че вземат защото началниците им вземат и т.н.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 24. 24 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 521 Неутрално

  И аз това го повтарям когато стане дума за депутатските заплати и тъпата теза как държавата щяла да спести много пари ако се намалят (заплатите или депутатите).
  —цитат от коментар 21 на Yard


  Важно е качеството, цената в смисъла не играе роля.

  "И аз това го повтарям когато стане дума за депутатските заплати и тъпата теза как държавата щяла да спести много пари ако се намалят (заплатите или депутатите)."

  Хубаво е да имаме виновен, някой политик. Иначе трябва сам да си мисля, че съм направил грешка

  Es muß Geld fließen!
 25. 25 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Политиците трябва да получават достатъчно високо заплащане за да не си и помислят да поемат рискове да го загубят.
  Съгласен съм и нашите мишки в парламента да получават дори 10 пъти по-високи заплати, ако това ги направи по-отговорни. На фона на това, което повечето от тях си докарват допълнително, парите за заплати са нищо.

 26. 26 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Дневник,

  Жалко е че в деня на Съединението - един от най-големите български празници - вие публикувате какви ли не глупости само не е статия за 22 Септември.

  Жалки сте!

 27. 27 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 684 Весело

  Мойта заплата е 150 хил долара - значи ли че ставам за министър ?

  Марс е изконна Американска територия!
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Нямам проблеми със заплатите на политиците. Имам проблеми с техните отговорности, особено в България. Отговорност само по време на избори не ме устройва...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  а какво друго би могла да работи Меркел
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  ... немска пенсийка за начало... + секретарша на шрьодер в газпрома, например

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  За нашите стандарти процентно нашите хрантутници изкарват повече пари спрямо средните доходи в страната

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Големият въпрос е колко са получавали германските политици преди 25 години например и колко е била средната заплата в Германия тогава. Защото може да се окаже, че средната заплата за тези 25 години е нарастнала с 25%, а заплатите на политиците, вкл. и канцлера - със 100%. Както например стана с доходите на директорите на големите корпорации спрямо тези на обикновените служители. Въобще въпросът е дали има несъразмерно нарастване на доходите на политиците в сравнение с тези на "средния" човек....

 32. 32 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Само аз ли не намирам смисъл в статията?!
  Според мен, според стандарта в Германия, доходите на германските политици хич даже не са високи.
  Особено депутатите в провинциалните парламенти.
  Указаните суми са брутни. Сещате ли се, че в Германия данъкът е е 10%, а стига до над 50%. Отделно са осигуровките и застраховките.
  Та... Брутна заплата от например 3000 евро в Германия по покупателна способност се равнява на 1000-1200 лв в България.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 33. 33 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Не е зле като цяло ! По-интересно е да узнаем колко получават работещите в различните професии/браншове преди и след излизане на пенсия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK