Проект за 1 млрд. евро е подложен днес на референдум в Словения

Пристанището в Копер усилено се използва от Унгария, която няма излаз на море.

© Associated Press

Пристанището в Копер усилено се използва от Унгария, която няма излаз на море.Словенците гласуват днес на референдум за това дали правителството да започне строителство на железопътна линия до основното адриатическо пристанище, която е оценена на 1 млрд. евро. Това се възприема и като проверка за популярността управляващите преди редовните парламентарни избори догодина.


Ако избирателите отхвърлят проекта като прекалено скъпо начинание, възможно е да последват и размествания в правителството. Опозицията води по популярност, а изборите ще са през юни или юли 2018г.


Проблемът е с избирателната активност, тъй като поне 20% от имащите право на глас 1.7 млн. души са необходими, за да е законно отхвърлянето или одобряването на линията. Социолозите казват засега, че активността ще е под този праг и дават разнопосочни прогнози за изхода от вота.
Референдумът е резултат от кампанията на неправителствената организация "Данъкоплатците не се отказват" и Словенската демократическа партия - водещата опозиционна сила. Според тях проектът е прекалено скъп за малката държава.


Жп линията, за която трябва да се гласува, е дълга само 27 километра - между единствения пристанищен град Копер и градчето Дивача до границата с Италия, но преминава през планински терен. Според властите така ще се ускори товарният трафик до и от Копер и това ще го направи силен конкурент в района. Портът от години се използва активно от Унгария, а Словения се опитва да го направи привлекателен и за Североизточна Италия и Австрия.


Будапеща заяви, че желае да инвестира около 200 млн. евро в проекта, а Любляна получи над 44 млн. евро от Европейския съюз за подготовка на трасето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK