Ирак е с ограничени варианти за натиск над кюрдите

Централната комисия за избори и референдуми на автономията на иракските кюрди обяви в сряда, че 92% от участвалите в референдума са подкверпили създаването на независима кюрдска държава.

© Reuters

Централната комисия за избори и референдуми на автономията на иракските кюрди обяви в сряда, че 92% от участвалите в референдума са подкверпили създаването на независима кюрдска държава.Към иракския премиер Хайдер ал Абади бяха отправени призиви за предприемане на мерки, вариращи от икономическа блокада до военни действия, след като кюрдите гласуваха на референдум за независимост. Но той трябва да действа внимателно.


Абади се опитва да обедини Ирак, откакто встъпи в длъжност, като се фокусира предимно на религиозната вражда между шиити и сунити, която предизвика гражданска война, както и върху екстремистите от Ислямска държава, превзели една трета от страната, преди да бъдат разгромени. Ръководеното от шиити правителство в Багдад и кюрдският регион в северната част на страната се бориха в продължение на години да разрешат разногласията си относно петрола и други спорни въпроси.


Но произведеният в понеделник референдум, който вероятно може доведе до създаването на отцепническа държава, която е мечта за поколения кюрди, засили напрежението и е едно от най-големите предизвикателства пред Абади в момент, когато той се опитва да запази единството на страната.
Вчера иракското правителство изключи възможността за преговори за евентуално отделяне на контролираните от кюрдите части от Северен Ирак, след като прогнози на кюрдската телевизия "Рудау" показаха, че подкрепата за отделянето от Багдад може да достига над 90 на сто.


Съседните Иран и Турция също се противопоставят решително на обявяването на независимост на северните части на Ирак. Те казват, че това ще причини хаос в региона и се опасяват, че евентуалното отделяне на Иракски Кюрдистан ще насърчи собственото им размирно кюрдско население да се бори за самоопределение.


Сега шиитските поддръжници на Абади, както и арабите сунити, които се противопоставят на кюрдската независимост, ще оказват върху него натиск да предприеме твърди действия. Оспорвани райони като мултиетническия петролодобивен град Киркук може да станат центрове за широкоразпространената нестабилност.
"Кюрдите стигнаха прекалено далеч и правителството трябва да им покаже, че може да бъде по-сурово.


Правителствените сили трябва да отидат да поддържат мира в Киркук и във всички други райони, които кюрдите се опитват да контролират със сила", заяви Мохамед Тамим, депутат от сунитските араби в Киркук. "Парламентът разреши на Абади да предпазва териториалната цялост на Ирак и подобен мандат му позволява да изпраща войски".


Правителствени войски


Мобилизацията на правителствени войски може да не е толкова лесна. Армията се бие от години с Ислямска държава и много от иракските части са изтощени от неотдавнашната битка за прогонване на групировката от Мосул.
Боеспособните части участват в операции срещу екстремистите от Ислямска държава на запад от Киркук, близо до сирийската граница.


Друг вариант е да се обърне към подкрепяните от Иран паравоенни формирования. Някои от тях, като Асаиб ахл ах Хак, вече заплашиха да тръгнат на поход към Киркук.


Техеран подкрепя шиитски групи, които получиха влияние в Ирак след водената от САЩ инвазия, която свали Саддам Хюсеин през 2003 година.


"Абади, като командващ въоръжените сили, трябва да ориентира иглата на бойния компас към Киркук", заяви Хашим ал Муасауи, говорител на лоялната към Иран шиитска група Нуджаба, която има около 10 000 бойци.


"Ние сме напълно готови да отвърнем на заповедите на Абади да освободим Киркук и петролните находища от контрола на сепаратистките милиции, преди да е станало прекалено късно. Ще се бием, за да запазим престижа на страната".


Макар че използването на тези паравоенни формирования срещу кюрдите ще предпази армията от необходимостта да се бие срещу други иракчани, съществуват рискове за Абади.


Напрежението между кюрдските бойци от пешмергите и шиитските паравоенни сили е голямо, въпреки че си сътрудничеха в борбата срещу Ислямска държава.


Сега, след като Ислямска държава като цяло беше отстранена от стратегическите райони, етническите и религиозни борби за територия и влияние, които преследват Ирак, може да затруднят усилията за изграждане на хармония между множеството религии и общности в страната.


Ако шиитските паравоенни формирования се сблъскат с кюрдите, това би означавало тотална война между две от най-добрите бойни сили в Ирак - страна, която е съюзник на САЩ и член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), но икономиката й е разстроена от конфликт.


Вахал Али, говорител на ръководителя на Регионалното правителство на Кюрдистан Масуд Барзани, заяви, че кюрдите няма да предприемат по-нататъшни стъпки към независимостта, без да водят мирни преговори с правителството в Багдад.


Но, добави той, търпението на кюрдите не е безгранично.


"Ако бъдем нападнати, ще се защитаваме", заяви той. "Не нарушаваме никакви закони. Кюрдският народ получи шанс да гласува и го направи".


Контрол над летищата


От своя страна, централното иракско правителство даде на регионалното правителство три дни да предаде контрола над летищата си, за да избегне международно въздушно ембарго, заяви Абади, цитиран от държавната телевизия.
Багдад поиска от чуждите страни да прекратят полетите до международните летища на Ербил и Сулеймания на територията, контролирана от Регионалното правителство на Кюрдистан, но само Иран изпълни молбата.


Депутати призоваха Абади да окаже икономически натиск върху кюрдите, които страдаха в продължение на десетилетия при управлението на Саддам и след падането му започнаха да изграждат полуавтономна зона в северната част на страната.


Една от възможностите е блокада на кюрдските райони, за която Вахал Али предупреди, че ще навреди и на правителството в Багдад.


"Правителството трябва да вземе строги мерки, за да попречи на кюрдските лидери да стигнат прекалено далеч", заяви шиитският депутат Аммар Тума.


Той призова за "затваряне на входовете и изходите, контролиране на граничните пунктове, издирване на средствата, които кюрдски лидери са спечелили от незаконни продажби на петрол, и в заключение, за разполагане на иракски сили в районите, които те се опитват да контролират със сила".


Продажбата на петрол от страна на кюрдите, извършвана без съгласието на правителството, разгневи иракските лидери.


Но поставянето на икономически спънки пред кюрдите може да има само ограничен успех за Багдад, ако Турция продължава да търгува със Севера. Турция отдавна е основна връзка между Северен Ирак и външния свят и именно през Турция регионалното правителство на Кюрдистан изнася към световните пазари стотици хиляди барели петрол дневно.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заявява, че иракските кюрди ще останат гладни, ако неговата страна спре трансграничния поток от стоки и петрол към Северен Ирак.


И макар че смята референдума за тежка заплаха за собствената си национална сигурност, Турция е изградила добри отношения с кюрдската администрация на Барзани. През миналата година Ирак, включително кюрдския му регион, беше третият по големина пазар за износ на турски стоки.


Ердоган неведнъж е заплашвал с икономически санкции срещу кюрдите в отговор на референдума, но засега не е съобщил много подробности.


БТА

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Време е целият мюсюлмански свят да обяви защо палестинската автономия и държава е различна от кюрдската ...

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Точно заради ограничените възможности на държавата за натиск кюрдите организираха и проведоха референдума в този момент. Нещо повече - те могат да окажат и въоръжена съпротива.

 3. 3 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 225 Неутрално

  или признават кюрдите

  или ще се подложат на Иран

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3649 Неутрално

  Напрежението между кюрдските бойци от пешмергите и шиитските паравоенни сили е голямо, въпреки че си сътрудничеха в борбата срещу Ислямска държава.
  ===================
  Традицията на изтока да използва въоръжени неправителствени сили продължава. Това си е чист башибозук, но ако ни харесва, се нарича бойци за свобода или териториална цялост. Ако не ни харесва, са си чисти терористи.
  А 40 милиона кюрди чакат своя държава. Пожелавам им я, макар че веднага след това ще изпитат разочарованието от илюзията, че така всичко ще се оправи.

  Еретик
 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Единственото смислено нещо, което може да се направи с Ирак е да се раздели на три отделни държави! Една за шиитите, езна за сунитите и една за кюрдите. Всеки опит за запазване, на този Фраткенщайн, само ще носи още много реки от кръв. Същото важи и за Сирия!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Сега, след като Ислямска държава като цяло беше отстранена от стратегическите райони,
  =========
  Ето такива неверни моменти от една статия , могат да подведат цялата аудитория .....което между другото и става !
  .....била отстранена от стратегическите райони ...дрън дрън !
  Те сами се оттеглят от петролните рафинерии , без никой да ги гони !
  Подстрекателите им нареждат така , и затова !
  Иначе здрав кладенец не би останал там....
  А Абади е един от главните организатори на тия режисирйни войни. ...
  И въобще фронта "срещу" ИД , в БИ , е един голям и кървав театър !
  Ирак не е държава а проект който чакаше десетилетия за да бъде активизиран в нужния момент. Днес този момент настъпи !

  Bukalemun
 7. 7 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  сега актуален е проекта Кюрдистан

 8. 8 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  абе Барзани jr намерили султана?

 9. 9 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Само не мога да разбера,защо когато циганите/които са многобройни в Европа и си нямат държава/направят нещо,всички българи скачаме против тях! А когато се заговори за кюрди/в Турция ги смятат за цигани, които са многобройни и си нямат държава също като циганите/повечето българи скачат да ги защитават?!

 10. 10 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Иначе здрав кладенец не би останал там...
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  А, те идилци само артефактите бомбардират. Бомбардират ги, ама вече били започнали да се появяват тук и там в чужбина. Така казва проф. Илбер Ортайлъ.

 11. 11 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Че откога в Мосул няма петрол? Те петрол сигурно имат, ама си нямат излаз на море, за да купуват храна.

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  —цитат от коментар 11 на Мавродинов


  Няма страшно. Ердо ги храни и им купува петрола. Барзани и Ердо са приятели. Ердо му се репчи, ама и той като Америка само на думи, а иначе не предприема никакви реални мерки. Ето Ирак и Иран затвориха въздушното си пространство за Ербил, ама Ердо си пита ушите. И граничния пункт Хабур уж щеше да затвори, ама не.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#10] от "half_truth":

  само артефактите бомбардират. Бомбардират ги, ама вече били започнали да се появяват тук и там в чужбина. Така казва проф. Илбер Ортайлъ.
  ========
  И аз го написах тук преди година , но всички ми се присмиваха ......
  А (представи си ) .....тия паметници са доживели ЦЕЛИ 3500 години , докато дойдат до днес !!!
  Колко поколения , държави и империи .....са ПРЕЦЕНИЛИ ,че е по добре те да са достояние на идните поколения ......
  Никой не мисли по въпроса от тая гледна точка. .....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Ще ги гледат и бъдните поколения, само че в музеите. Не вярвам, че са ги унищожили. Тези водеха тежки боеве за превземане на петролни кладенци с човешки жертви, ама запален кладенец нямаше.

 15. 15 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "half_truth":

  според вас тоя петрол от Кюрдистан коя фамилия търгува с него на територията на султаната?

 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#15] от "rfq35526131":

  Билял Ердоган е турският специалист по петрола, а Ахмет Ердоган се помни като специалист по гемиите. Баща му още преди да дойде на власт със заплатата си на среден гражданин му беше купил търговски кораб. В ютуб може да се види интервю на Ердоган (още много неопитен) пред Кадир Чопдемир. Човек да се спука от смях. Еминето пък е специалистка по болниците. Мъжа и дошъл недошъл на власт със скъсани обувки си купи една от големите болници в Истанбул, "Медикал Парк", после я продаде на арабите. В това семейство всеки си има хоби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK