Папа Франциск се включва в борбата срещу фалшивите новини

Папа Франциск, архив

© Reuters

Папа Франциск, архивС туит в петък вечерта Папа Франциск обяви каква ще е темата на следващия Световен ден на комуникациите през 2018 г., присъединявайки се към редица други големи кампании: борбата с фалшивите новини.


Световният ден на комуникацията е ден, учреден от Втория ватикански консилиум и се отбелязва всяка година през пролетта. През януари се обявява точната дата и темата на поредния такъв ден, но в случая папата избърза и издаде темата в "Туитър" месеци по-рано. Той цитира пасаж от Евангелието, в който се казва, че "Истината ще ви направи свободни", който ще залегне и в посланията на Ватикана срещу фалшивите новини.

Папа Франциск работи и върху документ, свързан с темата за фалшивите новини, съобщава "Ройтерс". В изявление на Ватикана по повода се уточнява, че църквата иска да допринесе в борбата срещу лъжите в медиите в този момент, в който социалните мрежи, институциите и политиците се сблъскват с тях все повече. Иска да прикани хората към размисъл за причините за появата им и за последиците от дезинформацията в медиите.


Папата и в миналото е говорил за вредата от дезинформацията. През декември той каза, че това е може би най-голямото зло, което някоя медия може да причини, а през април - че "добрата информация може да разруши стените на страха и безразличието.", припомня "Франс прес" цитирана в БТА. В днешното изявление на Ватикана се допълва, че "фалшивите новини допринасят за зараждането и подхранването на силна поляризация на мненията. Изкривяването на фактите може да има отражение върху индивидуалното и колективното поведение".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK