"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Лас Вегас

Стрелбата бе открита от висок етаж на хотел срещу събралите се на концерт на кънтри музика близо 22 хиляди души.

© Reuters

Стрелбата бе открита от висок етаж на хотел срещу събралите се на концерт на кънтри музика близо 22 хиляди души.Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за кръвопролитието в Лас Вегас, в което 64-годишен американец застреля поне 50 души, а ранените надхвърлят 400, съобщи "Ройтерс".


Агенцията се позовава на "Амак" (Amaq) - информационен източник, възприеман като своеобразна новинарска агенция на "Ислямска държава".


Високопоставен представител на американската администрация веднага отхвърли твърдението на "Амак".
В съобщението се казва: "Нападението в Лас Вегас бе извършено от воин на "Ислямска държава" в отговор на призивите да бъдат нападани държави от коалицията." Под "коалицията" се имат предвид предвожданите от САЩ група държави, воюващи с терористите в Ирак и Сирия.


"Нападателят от Лас Вегас прие исляма преди няколко месеца", допълва "Амак".


От съобщението отсъстват каквито и да е доказателства за твърдението в него, както и характерни подробности за стрелбата, известни само на организатори, които да потвърдят автентичността на претенциите на "Ислямска държава", че стои зад нападението.


Това е характерен стил на групировката през последните 2 години - да агитира всички наред да нападат, но без задаване на конкретни цели, след което да поема отговорност за нещо, в подготовката и провеждането на което технически не е участвала.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK