Колко важна е и с колко автономия разполага недоволна Каталуня

Колко важна е и с колко автономия разполага недоволна Каталуня

© ReutersОпитът на властите в Барселона да организират референдум за независимост стана повод неведнъж да се цитира, че в Каталуня представлява 19% от икономиката на Испания. Но какво по-точно се крие зад това и колко автономна е испанската провинция в управляването на ресурсите си и свободата да изявява културната си дентичност.


А как се сравняват правомощията на Каталуня в Испания с тези на Шотландия, Фландрия или Квебек?


Каталуня заема територия от 32 114 кв. км - по-малко от една трета от тази на България, но население от 7.45 млн. души (приблизително колкото българското и 16% от испанското) създава икономика за 215.6 млрд. евро - по-голяма от тези на повечето държави в еврозоната.
Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е 28 590 евро (в България е 6754 евро през 2016г.) и това не е най-високият показател в Испания. Районът, в който е столицата Мадрид, води с 32 723 евро на глава от населението, но и в автономната Страна на баските се падат по 31 805 евро на човек.


Безработицата по официални данни е 13.2% - не е ниска, но все пак по-добре от средните 17.2% за цялата страна. Неравенството в Каталуня не е толкова изразено и като цяло тук се живее относително по-добре, отколкото в други части на страната.


От Каталуня идва износ за 65.2 млрд. евро годишно или доста над една четвърт (29.2%) от целия испански експорт.


Преките чуждестранни инвестиции възлизат на около 37 млрд. евро или отново над една четвърт (25.6%) от всички чужди инвестиции в Испания.


Една четвърт (23.8%) е и делът на чуждестранните туристи, идващи в провинцията, най-вече заради Барселона.


Когато стане дума за управлението на тези ресурси, Каталуня разполага с автономни права върху части от данъците. Половината от ДДС и данъка върху доходите остават в провинцията, а правителството в Мадрид решава как да се харчи останалата част. Централното правителство прибира и корпоративните данъци.


Барселона получава 58% от няколко други данъка, включително от акцизите върху тютюневите изделия и горивата, произведени на територията на Каталуня.


Данъчните служби събират също някои данъци върху активите, наследството, хазарта и транспорта и автономното правителство има пълна свобода да решава как да използва тези приходи.


Властите, обаче, недоволстват от начина, по който се преразпределят събраните данъци и такси. Според данни на финансовото министерство в Мадрид всяка година за централната власт отиват около 10 млрд. евро повече, отколкото тя връща в провинцията. Това са около 5% от регионалната икономика.


В международен план автономната администрация има свои представителства в няколко държави, включително в Брюксел, Лондон и Вашингтон.


Правителството на Каталуня разполага с широки права върху образованието, здравеопазването, сигурността, културата, градоустрийството и околната среда.


Провинцията разполага и със собствена полиция - Mossos d'Esquadra. Централната власт в Мадрид отговаря за външната политика, отбраната, имиграционната и основните насоки на икономическата политика.


Значителна част от недоволството днес идва от идентичността и националната гордост на каталунците. Районът става част от Испания през XV век и днес е една от 17-те автономни области съгласно политическата система, създадена след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975г. Каталуня има собствен президент, парламент и правителство.


Каталунският език има равен статут като испанския в официалната комуникация.


Каталуня има свои флаг и химн.


ШОТЛАНДИЯ


Шотландия, която е друга част от голяма страна в Европа, поискала независимост, е част от Великобритания от 1707г. редом със съставните части на Обединеното кралство - Англия, Уелс и Северна Ирландия. Неуспешният за привържениците на независимостта референдум от 2014г. доведе до увеличени права на шотландците над данъците - могат да създават собствени такива, стига да продължат да заделят за Лондон половината от данъка върху доходите.


От 2017г. властите в Единбург могат да определят ставките и категориите на подоходния данък, а половината от приходите от ДДС остават на разположение на шотландското правителство. Останалото финансиране идва от британския бюджет по формула, съобразена с промените в населението. Като цяло, при 8% от британското население от 66 милиона души, Шотландия е нетен получател на средства от централния бюджет.


В чужбина - освен правото на собствен национален отбор по футбол - Шотландия има свои представителства в Брюксел, Вашингтон, Тронто и Пекин. Шотландската агенция за развитие на търговията и инвестициите разполага също с близо 40 офиса в около 20 държави.


Решенията на шотландския парламент (Холируд), създаден през 1999г., обхващат земеделието, здравеопазването, образованието, транспорта, местното самоуправление, социалните дейности, жилищното настаняване, туризма и икономическото развите, спорта и изкуствата. Въпроси като отбрана, външна политика и имиграция се решават от парламента в Лондон.


ФЛАНДРИЯ


След като през 1830г. става независима от Холандия, държавата Белгия е изправена скоро пред искания за равенство от населението, говорещо холандски в страна, доминирана от френски говорещите жители на юга. След Втората световна война настойчивите искания на увеличилите се като брой и станали по-богати фламандци водят до 6 промени в Конституцията. Така се стига до състояние, в което в кралството Фландрия и Валония се обособяват като територии със силна автономия в сложна федерална структура.


Повечето данъци се определят на федерално ниво, а регионите имат известни права да определят ставките за данъците върху колите и имотите. Като цяло, Фландрия със своите около 6 милиона жители в 11-милионна Белгия е нетен вносител във федералния бюджет.


Локалните правителства отговарят за външната търговия и имат отделни задгранични гърговски представителства. Валония, например, почти провали миналата година СЕТА - търговското споразумение на ЕС с Канада. Фландрия има свои офиси в няколко страни от Европа, както и в Ню Йорк и Претория.


Фландрия и Валония имат права върху политиките в различни области като образование, здравеопазване и земеделие.


КВЕБЕК


Френски говорещите канадци в доминиращо англоговоряща Канада са 8.2 милиона от общо 36 милиона души. Събрани са предимно в Квебек - една от десетте провинции във федералната държава. Референдумите за отделяне през 1980г. и 1995г. завършваха с решение да останат в рамките на Канада. През 2006г. канадският парламент призна кебекарите за "нация".


Всички канадски провинции имат право да определят местни данъци и получават федерални преводи към бюджета. Властите могат да приемат закони, засягащи местни въпроси, но остават обвързани с федералните регулации.


Кебек има представителства в САЩ, Латинска Америка, Азия, Европа и Африка. Провинцията има право и на индивидуално членство в някои международни организации като ЮНЕСКО.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Истината е, че ит референдум, не е измислен по-пряк път към демокрацията. А конституцията не е аргумент. Конституциите се менят, а изкуствените държави рано или късно се разпадат (справка СССР, Югославия, Чехословакия и тн.)

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 2. 2 Профил на bokoci
  bokoci
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Каталуния е по традиция свърталище на комунисти и анархисти. Толкоз. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tragic_Week_ (Catalonia)
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Republican_faction_ (Spanish_Civil_War)

 3. 3 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Абе айде не пробутвай демагогия
  Всяка Бърдоква мечтае да поведе селяните към бунт, ама айде прочети пак романа на Оруел "Фермата' и пак ми кажи, че и свинете, дето Майора ги подкокорова да се обявят за независими, не станаха пак като тези, от които искаха да се отделят.
  Като се отдели Каталуня, та ще цъфне и върже, даже може Стойчков да викнат за финансов министър.
  Само идиот не може да разбере, че обединена ЕВРОПА, без мита, такси и ДДС е алтернативата за развитие.
  Още кан Кубрат го е прозрял, със снопа пръчки.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 4. 4 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Вече на всички писнаха с мурафетите си каталунските тарикати.
  Искали независимост еми хубу да я обявяват още утре и да си поемат последствията.
  Извън ЕС извън Испания извън Евро-зоната не признати от никой за държава.
  Ама не искат независимост искат да папкат парички от Испания и ЕС на аванта.
  Чудно как не искаха независимост 1978 като им се даде автономията, чудно как не искаха независмост и 1991 като Испания влезе в ЕС, не искаха и независимост 2000 като Испания влезе в Евро-зоната.
  Тогава бяха добре папкаха и прибираха парички от Испания и ЕС, наляха има милярди в инфраструктура бяха субсидирани от Испания.
  Подписаха се под конституцията на Испания и ЕС спазваха законите. Едва след кризата от 2007 като им спря папуто взеха да плюят на всичко което са подписвали преди да нарушават всички закони (Испански и ЕС) и да искат независимост.

 5. 5 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Каталунската работа много ми прилича на ингилизката и гръцката.
  Референдуми ахо хихо танци механите са нам тесни крещим Либерта, Фрийдъм и Охи по кръчмите.
  А на другия ден ще излизаме от: Испания, ЕС, Евро-зоната ... ама не още. :)
  И Ингилизите така излизаха от ЕС ама сега искат транзишън и дълбоки и специално партньорство с ЕС (вие как го разбирате това) :)
  Каталунците и те веят знамената ама по площадите хич не искат ни да излизат от ЕС ни от Испания щото много добре си спомнят ква мизерия е било преди това.
  А Гърците са най-смешни ОХИ докато не свършиха евротата по банкоматите, после бърдо направиха обратен завой.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6326 Весело

  До коментар [#3] от "Подлизурко":

  И след като нито Аспарух, нито Кубер, нито Алцек успяли да счупят снопа, дошъл ред на Батбаян. Той бил най-голям и най-силен. Напънал снопа и строшил всички пръчки в него. Умиращия Кубрат го погледнал и промълвил:
  - Батбаяне, тъпо парче беше, и тъпо парче си остана...
  И четиримата се разделили. От тогава сме ярки индивидуалисти.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  1. По Испанска конституция не може да има такъв референдум - под тази конституция са се подписали всички знайни и не знайни Каталунски законодателни органи още пред 1978
  2. Това не е никакъв референдъм а цирк в един референдум трябва да има дискусия на която да се обясни проблема на дълги на широко - такава с Каталуния липсва. Темата за референдума е завзета от една шайка гамени който се крият зад национализма и със заплахи и лъжи манипулират една голяма част от населението на Каталуния.
  3. Да излиязат и обяснят какво следва след този референдум? Как ще стане тази независимост? какво става с Каталуния как ще се отдели. В ЕС ли ще бъде? в Еврозоната ли ще бъде? Каква част от Испаския дълг ще поеме? Къде ще играе Барселона?
  Отговор на тези въпроси няма .... псевдо-националисти крещят по улицте независимост и тва е. А хората какво ще ядат на следващият ден никой не го интересува.
  Истината е че Каталуния е затънала в дългове и корпуция, за да се измъкне от ситуцията властта в Каталуния го обърна на национализъм изнудва Испания и ЕС за пари. Щото ако няма външен враг (лошите Испанци) нали Каталунците ще видят къде е проблема, собствените им кредливи корумпирани управници който са докарали областта пред фалит.

 8. 8 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Ингилизите обвиняваха ЕС за всичките си неволи, едва ли не те хрантутели целия ЕС.
  Каталунците обвиняват Испания за своите неволи едва ли не хрантутели цяла Испания.

 9. 9 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#1] от "sherekhan":

  Истината е, че където се спазват законите се живее добре, а където всеки може да ги потъпква с едно или друго оправдание има несигурност, злоупотреби и в крайна сметка недоволни граждани. Каталунците не ме очудва, че се подвеждат, досега са живели в друг свят, странното е че българи, които винаги са ги лъгали по този начин не го осъзнават.

 10. 10 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Истината е че такава държава Каталуния никога не е имало.
  Имало е кралство Арагон ама то е било доста по голямо от сегашната област Каталуния и е включвало и Валенсия че и доста на юг. И това преди 600 години.
  И кралицата на Кастилия и краля на Арагон са били братовчеди, до там.
  Изабела и Фернандо. После се създава модерна Испания която включва и други области като Андалусия.
  Айде да кажат че искат да си правят държава Арагон да го разберем, ама Каталуния ???
  Че са Автономна област мога да се съглася, но държава не са и никога не са били.

 11. 11 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Отделно като са влязли в ЕС са приели закони - както Испания така и другите Автономни области подписали са се. Нямат претенции към никой и към нищо. Особенно териториялната цялост на Испания.
  После ЕС им налива милярдите. Сега обаче забравиха как папкаха от ЕС как усвояяваха милярдите и 25 години по късно решиха че не ги устройва и се врътнаха искат независимост.
  Еми като сте искали да сте си я поискали през 1978 тогава като ви дадоха автономията друга песен пяхте.
  Сега занимават цяла Европа с тъпия си проблем, ама след като им наляха милярди Евро-фондове, Испански-субсидии и инвестиции от цял свят.
  А и след като инвеститорите им изкупиха Каталунските-бондове (държавен дълг на Автономната област). Сега дори казват че няма да го плащат щото нали щели да обявяват независимост били нова държава и почвали на чисто. Стария дълг да го плаща Испания.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  Неадекватната реакция на Централната Власт в Мадрид
  е продължение на неадекватната финансова политика
  на Официален Мадрид.
  Оттук насетне Испания няма как да остане същата.
  В смисъл, няма как да продължи безметежността на
  чиновничеството в Мадрид.
  Дали напълно независима, или с разширена автономия,
  Каталуния ще принуди Мадрид да води по-адекватна
  финансова и друга политика.
  Впрочем, дори Каталуня да обяви независимост,
  нищо трагично няма да се случи, освен за някои
  търтеи в Мадрид, и останалата част от Испания,
  които вече ще се видят принудени да си размърдат
  задниците и да почнат да работят като хората.
  За това е целият вой и неадекватност идващи на талази
  откъм Официален Мадрид

 13. 13 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Весело

  и почвали на чисто. Стария дълг да го плаща Испания.
  —цитат от коментар 11 на eyd13372645

  Абе тва нещо като ребандираният Литекс - (Оранжевото ЦСКА-София), дълговете - на фалиралият клуб, стадион и бази - за тях, че и почти референдум направиха - Който припознаят феновете, рече ББ, той е ЦСКА. И като се почна едно припознаване ...
  Ех, какъв кеф щеше да е и Англичани и Каталунци и Баски и Кърджалийци да си направят собствени ДЪРЖАВИ, па да си царуват там, ама ИЗВЪН ЕС, със визи, мита, ДДС, гранични проверки всички екстри.
  И естествено - БЕЗ роуминг.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  След сатрапията на Мариано, няма път назад. Не може да пращаш полицията да бие лелки и невъоръжени хора коита искат да изразят правото си на глас. Каталуния и Кюрдистан ще бъдат свободни, рано или късно.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Каталунците ми се струват малко нахални. Едно 10% от дяла си 50% Мадрид не връщал обратно на тях и те гневни. Казано с други думи искат нищо да не дават за останалата Испания. Има все пак едно нещо което се нарича солидарност и патриотизъм, когато си силен да отделяш нещо и за по-слабите. Който мисли само за себе си най-малкото което може да се каже за него че е егоист.

  И да не забравят, че то колелото на съдбата се върти,някой ден и те могат да се окажат отдолу и бедни, тогава ще искат ли само на себе си да разчитат? Като пример ще кажа Детройт, навремето символ на американската индустрия а сега град във фалит. Така че каталунците да не вирят толкова нос, животът не е футболен мач.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  3. Да излиязат и обяснят какво следва след този референдум? Как ще стане тази независимост? какво става с Каталуния как ще се отдели. В ЕС ли ще бъде? в Еврозоната ли ще бъде? Каква част от Испаския дълг ще поеме? Къде ще играе Барселона?
  —цитат от коментар 7 на eyd13372645

  ЕС твърдо и еднозначно даде отговор - ако е нова държава тя трябва да кандидатства отново за ЕС. С голямата вероятност Испания да блокира приемането им. Така че в референдума въпросът трябваше да бъде "Искате ли независимост с незабавно напускане на ЕС и съответните последствия?". Любопитен съм какви щяха да бъдат тогава резултатите. Не че луди липсват, Брекзит е пример.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#11] от "eyd13372645":

  Дългът е проблем, да. В момента Испания се крепи в съотношение едва-едва под 100% дълг към GDP. При хипотетична враждебна раздяла, за което Рахой прави всичко възможно, Испания запазва всичките си дългове от 1 трилион евро. След като загуби БВП на Каталуния, което е 19% от сегашния брутен вътрешен продукт на Испания, съотношението на дълга на кралството към БВП ще се увеличи на 114%, което предвещава нови финансови цунами не само за Испания, но и за общата валута.

  Собственият дълг на Каталуния възлиза на 64.5 милиарда евро, 30.9% от нейния БВП, а Испания притежава 60% от него.

  Това е мощен инструмент в ръцете на Каталуния: да не плащат на бившия испано-каталунски дълг, две трети ит който е дължим от Испания.

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#5] от "eyd13372645":

  е то и ние сме така ,с разликата ,че до народа нищо не стига ,парите от Европа ги открадват още от въздуха ,като снежинките де ,как щяха да ги обират още при падане ,ама това на теория ,а на практика ,въпреки огромните субсидии от ЕС , развитието ни от ден на ден се забавя ,като прочетох 37 милиарда инвестиции само в една провинция ,на фона на под 1 у нас ,нещата са къде къде изтървани за нас .

 19. 19 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#2] от "bokoci":
  Каталуния е по традиция свърталище на комунисти и анархисти. Толкоз.
  --------------------

  Е добре де, разбирам , че такива на тебе не ти харесват. Да ги изтребем тогава и да останат само такива каквито на теб ти харесват? Комунистите и анархистите са хора и съществуват. Нека всеки има своите убеждения , религия и да живее живота си както иска, без да пречи и нарушава правата на другите. Не е ли това в крайна сметка демокрацията?
  Не забравяй, съдиш ли някой за убежденията, религия и пр., значи си изостанал доста назад в развитието си.
  Човеците сме разумни същества и трябва да запазим толерантност помежду си и да НЕ водим войни. Това пък са моите убеждения.

  Stupid people make me sick
 20. 20 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Мисля, че грешиш. Фактите са, че Каталуния НЕ печели от членството на Испания в ЕС. Каталуния е с развита икономика и добри приходи, но печалбата се преразпределя от Мадрид. Всъщност нечестния начин за преразпределянето на приходите които пълнят хазната е и основния проблем на каталунците. В случая те са несправедливо ощетявани в продължение на дълги години.
  Дали ще се отделят, трудно може да се каже, но със сигурност ще има нова формула за преразпределение от която Каталуния ще спечели, както и /допускам/ по-голяма самостоятелност на областа.

  Stupid people make me sick
 21. 21 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 907 Любопитно

  И отново като референдума във Великобритания сбъркан подход на властите , никой не обяснява на хората какво ще последва при евентуално отделяне и излизане от ЕС.
  Ако са верни данните които намерих в интернет че 37% от населението са каталунци а останалата част са мигранти от други части на Испания и голяма част от страни от ЕС , какво ще стане ако се отделят , тези хора ще искат ли да останат в независима Каталуния извън ЕС или ще се преместят в останалите области на Испания или други държави от ЕС.

 22. 22 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако се отделят от Испания и ЕС остават ли в НАТО или не. Кой ще им пази червените задници , Путин ли ? Ако е Путин ще станат като Сирия и източна Украйна, Крим . Ще се пльоснат по корем пред ЕС и НАТО да ги приемат обратно и да ги отърват от смърдящия руски ботуш .

  Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
  “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский


  И също цитат от Захари Стоянов:

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
  и
  „Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Дали ще се отделят, трудно може да се каже, но със сигурност ще има нова формула за преразпределение от която Каталуния ще спечели, както и /допускам/ по-голяма самостоятелност на областа.
  —цитат от коментар 20 на Хакуна Матата !

  Аха, значи просто става дума за изнудване. Знаят, че ако се отделят автоматично губят членството в ЕС, знаят че ще го видят през крив макарон защото Испания ще им наложи вето, самите те не искат да са вън от ЕС. Така че правят референдум уж за независимост но на практика за да получат някакви облаги.

  Явно нямат сериозни аргументи за тези облаги и затова изнудват с евентуалното отделяне и скандала свързан с него. Добре подбран момент, сега в ЕС покрай този Брекзит са особено чувствителни към всякакви центробежни тенденции.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#19] от "Хакуна Матата !":

  Много прочувствено! Либералните принципи в действие. Само има един малък проблем. Комунистите непрекъснато налагат тяхната политическа визия на останалите. Още със създаването си през 1917 комунистическа Русия започва да се опитва (къде с успех, къде без) да изнася комунизъм. Помните ли как ни учеха в училище преди 1989? Комунизмът постепенно ще измести загниващия капитализъм по целия свят. Комунизмът ще победи. Коминтерна какво беше? Пролетарии от всички страни, съединявайте си. Да помогнем на нашите братя по света в тяхната борба (революция).
  Всичко това е ОБЯВЯВЯНЕ НА ВОЙНА ОТ СТРАНА НА КОМУНИЗМА НА ЦЕЛИЯ ИНАКОМИСЛЕЩ СВЯТ.
  Сега ми пеете за признаване на инакомислието. Ай сиктир бе. Сам го казахте. Най доброто решение за вас е окончателното решение. Мразим Ви не защото сте инакомислещи, а именно защото започнахте война срещу (нас) всички други.
  Моралното Ви безочие да се позовавате на либерални ценности които откакто съществувате се опитвате да задушите представлява еманацията на духовното Ви падение.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Малко са държавите, които са се създавали с референдум. В 20 век това е Норвегия. Само, че референдумът е бил в Норвегия и Швеция. И решението е взето от Швеция, държавата "суверен" ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4432 Любопитно

  Често голямата автономия е преход към пълна независимост и държавност на дадена провинция. Примери за това има колкото искаш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4432 Любопитно

  До коментар [#1] от "sherekhan":

  Абсолютно, няма вечни конституции, те периодично се променят с времето.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4432 Любопитно

  До коментар [#10] от "eyd13372645":

  Окей, но баските например са имали няколко свои държави в миналото. Това означава ли, че подкрепяш желанието на днешните баски националисти за независима тяхна държава!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4432 Любопитно

  До коментар [#24] от "George Svinarov":

  Гоше, твоят мироглед не е по-различен от този на комунисти и нацисти? Защото само те са призовавали за окончателно решение и избиване на хора по политически причини.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Ако София-град се отдели от България, ще стане една прилична държавица със средноевропейски стандарт.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4432 Любопитно

  До коментар [#26] от "penetrating":

  Приятелю има и други държави в 20 и 21 век, които са били създадени след провеждането на референдум. Далеч не е само Норвегия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  Възможно е. Не се сещам за други, но не съм критерий в тази област. :)
  Интересно ми е да ги науча

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Абе айде не пробутвай демагогияВсяка Бърдоква мечтае да поведе селяните към бунт, ама айде прочети пак романа на Оруел "Фермата' и пак ми кажи, че и свинете, дето Майора ги подкокорова да се обявят за независими, не станаха пак като тези, от които искаха да се отделят.Като се отдели Каталуня, та ще цъфне и върже, даже може Стойчков да викнат за финансов министър.Само идиот не може да разбере, че обединена ЕВРОПА, без мита, такси и ДДС е алтернативата за развитие.Още кан Кубрат го е прозрял, със снопа пръчки.
  —цитат от коментар 3 на Подлизурко


  Много интересно е, когато полуинтелигенти цитират известни личности. За твое сведение цитираният от теб Джордж Оруел е ВОЮВАЛ на страната на републиканците по време на Гражданската война в Испания. Човека е отишъл да пролива кръв за независимостта на Каталуня, при това като част от крайно-лява фракция, сещаш ли се, Айнщайн?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4432 Любопитно

  До коментар [#33] от "penetrating":

  Словакия в 20-ти век. Южен Судан, Източен Тимор и Еритрея в 21 век. Може би има и други, но се сещам в момента за тези. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Абе айде не пробутвай демагогияВсяка Бърдоква мечтае да поведе селяните към бунт, ама айде прочети пак романа на Оруел "Фермата' и пак ми кажи, че и свинете, дето Майора ги подкокорова да се обявят за независими, не станаха пак като тези, от които искаха да се отделят.Като се отдели Каталуня, та ще цъфне и върже, даже може Стойчков да викнат за финансов министър.Само идиот не може да разбере, че обединена ЕВРОПА, без мита, такси и ДДС е алтернативата за развитие.Още кан Кубрат го е прозрял, със снопа пръчки.
  —цитат от коментар 3 на Подлизурко


  Европа без мита, такси и ДДС НЯМА.
  Не знам какво ви е говорил Кубрат по въпроса.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Типичен пример е Белгия - навремето френската част е била по-богата и е доминирала. А днес холандската част е значтелно по-добре.

 38. 38 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Докто си позволяваш да ми викаш "Гоше" , ще те наричам "Мухльо".
  Та, понеже явно се правиш на неразбрал, комунидтите са ни обявили война и трябва да бъдат спрени не поради политическите си убеждения, а поради факта, че се опитват да ги налагат и да ограничават и потъпкват чуждата свобода. И сте толкова лицемерни, та да обвинявате нас във Вашите изстъпления.

 39. 39 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нашите медии, в които се обзалагам, че няма човек, който да говори Каталунски пишат изключително тенденциозно по темата Каталуния.

  Лъжа 1 - референдума е незаконен
  Факт 1 - Референдумът беше узаконен чрез сложен процес от закони и процедури през последната година и половина от Парламента на Автономната област Каталуния. Това, което е дискусионно, е дали целият този процес и новоприетият закон за този референдум са ОК – и понеже той беше приет буквално преди дни, Конституционният съд на Испания го суспендира за неопределено време, докато успее да си изясни ситуацията (или поне това е официалната теза). И това е спор за юристи.

  Лъжа 2 - държавните конституции не позволяват референдуми за отделяне от централната власт
  Факт 2 - в Квебек, Шотландия и Косово такива прецеденти вече имаше

  Лъжа 3 - референдума е подкрепен от външни фактори ( основно "империята на злото" )
  Факт 3 - доколкото в западните медии свободно слово има - ето статия по темата от "Die Zeit" насочена срещу действията на Рахой:
  http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-10/presseschau-katalonien-referendum-spanien-reaktionen
  Въпроса е защо у нас няма, а е необходимо блогър, който е живял в Каталуния да информира обективно съгражданите си.

  Добре е да се види другата гледна точка:
  https://offnews.bg/analizi-i-komentari/kakvo-iskat-kataluntcite-666297.html

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иво":

  Словакия и Чехия се разделиха мирно, но мисля че нямаше референдум :) Стана с едностранно обявяване на независимост от Словакия и взаимни мерки на премиерите и парламентите, т.е. "кадифения развод" :) За другите не знам, пък и те са в 21 век.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4432 Любопитно

  До коментар [#38] от "George Svinarov":

  Хахаха... е, щом ще си говорим на мухьо, аз пък направо ще ви нарека малоумник. Не знам за какъв се смятате вие, но определено не сте демократ, а боклук като самите комунисти и нацисти. Защото само те говорят за окончателни решения. Един истински демократ, който вярва в свободата и демокрацията никога не би си позволил да призовава за подобни "решения".

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Епа тея са си готови. Имат си парламент, президентин, премиер, полиция, посланици, че и байряка е ушит. Остава да напишат фермана и печелят 10 милярда.

 43. 43 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#4:"eyd13372645"][/quote]
  А на мене най-ми е чудно що не искаха независимост по времето на Каудильото с тънките мустачки и що не играеха същите пиески тогава?Тогава щяха да я получат.Ама така хубаво щяха да я получат че сега щяха да са по-ниски от тревата.И ако трябва да съм точен-2метра по-ниски от нея...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 44. 44 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ....
  —цитат от коментар 39 на Велко Мавриков

  Тоя тъй дълъг пост изпълнен с неверни факти и дяволови четания на Евангелието-на колко го оценява господаря ти-на 1 или на 2копейки?Ела да ми лъскаш ботушите-аз щи давам повече,а и кат гледам вече имаш изградени трудови навици да лижеш подметки...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 45. 45 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ако съм на мястото на Рахой-още днес бих изхвърлил каталуния от Испания.Ама с огромен кеф.Веднага налагам върли мита,затварям границата към Испания,ама с патрули и стреляне на месо.Вето за влизането и в ЕС.Те дори валута няма да имат-трябва тепърва да измислят такава.Само тез мерки са достатъчни и до 2месеца гарантирам че пучдемон ще бъде обесен с бодлива тел на площада от собствения си народ.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#45] от "tqh42306221":

  А защо е тази маниакална жестокост ?. Хората искат повече независомост- ми хубаво, да им я дадат но трябва да има справедливост. А именно няма начин хем да ползват предимствата да са част от Испания и ЕС хем да не плащат. Ако пък толкова държат да продължат сами - техен избор но и сами се оправят с ЕС.

 47. 47 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако съм на мястото на Рахой-още днес бих изхвърлил каталуния от Испания.Ама с огромен кеф.Веднага налагам върли мита,затварям границата към Испания,ама с патрули и стреляне на месо.Вето за влизането и в ЕС.Те дори валута няма да имат-трябва тепърва да измислят такава.Само тез мерки са достатъчни и до 2месеца гарантирам че пучдемон ще бъде обесен с бодлива тел на площада от собствения си народ.
  —цитат от коментар 45 на tqh42306221


  Не всички са с робска психика като теб, не всички са псета, които скачат според тоягата.
  Интересно ще ми е ако се постави граница около Каталуня, а и около земята на баските, че без Каталуня и баските те ще бият щута на кастилците, как испанските стоки ще стигат до Франция, само по море и въздух ли?

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хакуна Матата !":

  Да бе...! Не печелела Каталуния от това, че е в Испания...! Дрън, дрън...! Ами, колко ли от огромните испански дългове са се изсипали в Каталуния и Барселона под формата на инфраструктура и бизнес, а? Каталунците май искат да се изсухлят, пък друг да им плаща борчовете?! Като имат толкова бизнес и приходи, ами да си плащат! Къде дават да минаваш метър? Във всяка една държава име региони и градове, които са с претенции. Но, няма как да не се преразпределя през бюджета и да има за останалите региони. В такъв случай, във всяка една държава ще има по един или два богати градове, а всичко останало ще е мизерия и бедност. Ами, не става така...!
  Едва ли не се прокрадват мнения, че Барселона хранела цяла Испания...! Нищо подобно! Всеки, който е ходил там, може да го види...! Къде е основния пазар на Каталунското производство и бизнес? Нали е в Испания? После, кой ще им купува производството? Толкова бързо ще слязат на земята гордите каталунци, ама трябва първо да се опарят!
  Добрия и богат живот разглезва...! По всичко си личи, че каталунците са се взели на сериозно и въобще не мислят, на какво дължат богатството си. И не е само от техния труд, в никакъв случай...!

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на oxo_boho
  oxo_boho
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Няма такова нещо като незаконен референдум, това си е пряка демокрация.

  Интересно от Брюксел, ни вест, ни кост? Ако ставаше дума за нова регулация на допустимата извивка на краставицити от сорт "Гергана" до сега поне 100 чиновника щяха да са изписали по 100 страни по тема.
  Ако от ЕС не се намесят незабавно и не намерят начин за диалог между двете страни, много скоро може да избухне гражданска война.

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#49] от "oxo_boho":

  Какво значи, пряка демокрация...? Пряка, за кого?
  Освен това, както вече започва да става ясно, повечето от участниците в пряката демокрация, гласуват емоционално. Мисленето го оставят, за после...!
  Нещо подобно, като нашите пенсионери да си спретнат референдум с въпрос: Искате ли пенсиите от другия месец, да станат по 2000 лева? И после? Какво правим с пряката демокрация...?!

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Сравнението на автономна област/Каталуня/ с държава/Шотландия/ е не особено коректно.
  "Неуспешният за привържениците на независимостта референдум от 2014г....", референдумът за независимост на Шотландия от кралството не успя, защото тогава още нямаше Брекзит, и успехът му щеше да означава напускане на Шотландия на ЕС. Сега е точно обратното. За да остане в ЕС, Шотландия ще обяви независимост. В най -
  близко време. В демократична Испания има действаща конституция, която не допуска подобен сепаратизъм. Нещо повече, значително по - голямата/и по тихата/ част от живеещите там не желаят отделяне от Испания. Най - малкото, защото не е в техен интерес. Освен това кралство Испания има богат опит с баските сепаратисти, които отдавна свиха знамената и поне в Испания забравиха за "независимостта". Това работи единствено и само за тези/ никак не са малко/, за които обединена и просперираща Европа/най - голямата икономика в света и повече от 70г. мир/ се е превърнала в ежедневен кошмар и които правят всичко възможно, отвън и отвътре, тя да не съществува такава, каквато е.

 52. 52 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Дали ще са независими или не, зависи само от каталунците. Всички тези сметки за печалби и загуби са крайно некомпетентни. Там живеят интелигентни хора и знаят по-добре. Те решават, а не някой друг, още по-малко див и необразован балкански селянин, който обича да се бърка в чужди работи и да дава акъл. Сякаш го има в излишък. Дори ЕС се дистанцира от решението на този вътрешен проблем.

 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4625 Весело

  До коментар [#31] от "galapagas":

  Айде да създаваме Шопландия!

 54. 54 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#41] от "Иво":

  Лъжеш и продължаваш да трупаш обиди. Обясних ти, че е въпрос на отбрана, но вие комунистите сте крайно нагли.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 728 Неутрално

  И отново като референдума във Великобритания сбъркан подход на властите , никой не обяснява на хората какво ще последва при евентуално отделяне и излизане от ЕС.....
  —цитат от коментар 21 на lout66

  А те направиха ли си труда малко да помислят? Или някакви идиоти ги манипулират? Днес слушах една от устатите сътруднички на манолова врещеше по някаква ТВ, че храните у нас били по-некачествени от западноевропейските, и по-скъпи. Но не каза, че там ДДС-то за храните е 5%, а у нас 20%. не каза и, че 80% от продаваните сирена и салами са български, и ги пълня с не знам какви алхимии.
  По-важното е защо Мадрид допусна тази грандиозна интернет манипулация в Барцелона?

 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 977 Весело

  Ако София-град се отдели от България, ще стане една прилична държавица със средноевропейски стандарт.
  —цитат от коментар 31 на galapagas


  Ако София-град се отдели от България, набързо ще се спихне до 200-300 хиляди и ще изпука от глад.
  2/3 от БВП на София е от потреблението на държавния апарат и обслужващите го услуги, останалото са разни кантори "купил-продал" и представителства на чужди фирми.
  Премести ли се столицата в друг град, всичко това изчезва и настъпва лечебен глад и мизерия.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#33] от "penetrating":Словакия в 20-ти век. Южен Судан, Източен Тимор и Еритрея в 21 век. Може би има и други, но се сещам в момента за тези. :-)
  —цитат от коментар 35 на Иво


  Може ли да дадеш линк за Словакия. Доколкото съм запознат с историята, никой никого не пита а Владимир Мечиар и Вацлав Клаус се договарят да ликвидират федерацията. има и размяна на територии - разменят си два града, никой не пита населението дали иска или не, големият проблем е за тези които имат вили там където минава границата - трябва да обикалят десетки километри за да стигнат до тях, в началото няма визи за никого, после си слагат работни визи, мита, преводи на документи и изведнъж всички изстинаха, от това, което им спретнаха ръководителите. Сега вече са се доста отдалечили един от друг.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Квебек е прекрасен пример за Каталуня как не трябва да се действа. Монреал от най-големият и успешен град в Канада стана втори за кратко време след приемането на силно рестриктивен закон за насилствено налагане на френския език в Квебек, съчетан с висок риск от отцепване на провинцията.
  Големия бизнес заедно с много англоезични граждани на тогава процъфтяващия двезичен Монреал се преместиха в Торонто и оттогава Торонто е икономическият център на Канада. Туризмът в Монреал също пострада значително. Важно допълнение е, че Квебек е получател на милиарди всяка година от федералното правителство по програма за изравняване на провинциите.

 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  До коментар [#57] от "DDR":

  Точно така е както го описвате. Нарекоха го "кадифеният развод" като продължение на "кадифената революция"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#3] от "Подлизурко":И след като нито Аспарух, нито Кубер, нито Алцек успяли да счупят снопа, дошъл ред на Батбаян. Той бил най-голям и най-силен. Напънал снопа и строшил всички пръчки в него. Умиращия Кубрат го погледнал и промълвил:- Батбаяне, тъпо парче беше, и тъпо парче си остана...И четиримата се разделили. От тогава сме ярки индивидуалисти.
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  не е доказано нито че са синове на Кубрат, нито че са братя ... но иначе вица е класически ;)

  Pure Chewing Satisfaction
 61. 61 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Значителна част от недоволството днес идва от идентичността и националната гордост на каталунците. Районът става част от Испания през XV век и днес е една от 17-те автономни"

  статията се нуждае от редактор, както показват примерно тези две изречения с няколко стилистични и фактологични грешки.

 62. 62 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Дали ще са независими или не, зависи само от каталунците. Всички тези сметки за печалби и загуби са крайно некомпетентни. Там живеят интелигентни хора и знаят по-добре. Те решават, а не някой друг, още по-малко див и необразован балкански селянин, който обича да се бърка в чужди работи и да дава акъл. Сякаш го има в излишък. Дори ЕС се дистанцира от решението на този вътрешен проблем.
  —цитат от коментар 52 на валентин николов


  Практиката е показала, че хората (населението, масата) нищо не решава. Хората са инертни и емоционални. Обикновенно на повърхността изплуват най-кресливите и наглите, независимо за каква кауза става дума. 90% от хората не са бунтовници и предприемат действия на неподчинение само ако са организирани така, че да няма измъкване. Примери в историята много - погледнете например българската история - колко възстания са вдигани и какво е било участието в тях и от кого. После никой не кани руската империя да ни "освобождава" и после по ирония на съдбата, тези, който дигнаха априлското възстание не само, че не бяха "освободени" ами някои си останаха в Османската империя чак до 1912 година. А богатите възрожденски градчета, след като загубват османските пазари набурзо се сцвръкват та и до днес едвам кретат. така, че кой какво решавал...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 63. 63 Профил на jeq47534199
  jeq47534199
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има и нещо друго. Каталуния храни милиони имигранти от другите части на Испания, а тия неблагодарници винаги гласуват за лоялни на Мадрид партии. Може би от кумова срама се въздържаха на референдума, като видеха и как бие мадридския ботуш.

 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Весело

  Ако София-град се отдели от България, ще стане една прилична държавица със средноевропейски стандарт.
  —цитат от коментар 31 на galapagas


  Ами представяш ли си пък ако митницата в Свиленград се отдели като самостоятелен град-държава? :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK