Трусовете в Европейската агенция за лекарствата ще застрашат достъпа до медикаменти

Трусовете в Европейската агенция за лекарствата ще застрашат достъпа до медикаменти

© Finbarr O'reilly, ReutersДостъпът до нови лекарства и проверките за безопасност на съществуващите лечения ще бъдат застрашени, ако екипът на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) не одобри новото ѝ място.


Това заяви директорът на ЕМА Гуидо Раси в интервю за агенция "Ройтерс". 19 града, сред които и София, предлагат да станат домакини на европейската институция и нейния близо 900-членен екип след Брекзит.


"Онкологията е добър пример. Новите изследвания на рака са много обещаващи и ако има сериозен трус, те може да се забавят или да останат невъзможни за постигане", каза Раси.
Агенцията, която е базирана в Лондон от 1995 г., одобрява и следи безопасността на медикаментите в цяла Европа. Ежегодно ЕМА разглежда повече от милион доклада за нежелани реакции на лекарства и сред производителите в целия свят. В последните години тя забрани стотици медикаменти, които не изпълняват необходимите стандарти.


Преместването обаче ще я лиши от между 19% и 94% от служителите ѝ в зависимост от това коя е новата локация. Няма резервен план как да се компенсира загубата.


В най-лошия случай тя просто няма да може да функционира, казва Раси. Одобряването на лекарства ще бъде спряно и може да се наложи Европа да внася такива – нещо, за което ще е нужно ново законодателство.


Според проучването, направено измежду служителите, Амстердам, Барселона, Виена, Милано и Копенхаген са предпочитаните възможности. И петте държави обаче вече са домакини на поне една европейска агенция за разлика от България, Хърватия, Словакия и Румъния, където няма нито една.


Раси признава, че не е мислено достатъчно за това какво ще се случи със служителите, много от които имат деца и съпрузи, учещи и работещи в Лондон.


Решението за преместване ще бъде взето от Европейския съвет на 20 ноември.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK