Договор с колеж в САЩ може да запази Централноевропейския университет

Договор с колеж в САЩ може да запази Централноевропейския университет

© ceu.eduБазираният в унгарската столица Централноевропейски университет (ЦЕУ) съобщи, че е подписал принципно споразумение с американския Bard College с надежда това да удовлетворява условията на правителството на Виктор Орбан да продължи да работи в Унгария.


Орбан от месеци насам раздухва конфликт с основателя и ключов поддръжник на ЦЕУ Джордж Сорос. Тази година бяха променени изискванията за акредитиране на висши училища в Унгария по начин, който възпрепятства дейността единствено на този университет, който властите обвиняват, че служи на интересите на Сорос и разпространява ценности, несъвместими с унгарското разбиране за демокрация.


Така се стигна до ситуация, в която - въпреки многохилядните улични протести и критиките от Европа и САЩ - университетът не може да обяви нов прием на студенти.
Причината е, че новото условие е международен университет, който иска да оперира в Унгария, да има и пълноценна академична база в страната, където е регистриран.


В официалното съобщение на ЦЕУ се казва, че през последните месеци са водени преговори между унгарското правителство и американския щат Ню Йорк за бъдещето на университета в Унгария, през които ЦЕУ се е въздържал от коментари, включително защото не е участник в тези срещи.


"Информирани сме, че е създадена основа за споразумение и в отговор на този напредък ЦЕУ успя да подпише меморандум за разбирателство с Bard College, с който поддържаме тесни отношения от десетилетия, за да извършваме образователни дейности в Ню Йорк. Надяваме се този меморандум, който не възпрепятства бъдещи споразумения и с други нюйоркски институции, да помогне да се създаде база за бързо приключване на случая.


Очакваме правителството на подпише споразумението и парламентът да го ратифицира, за да продължим да работим в Будапеща, което винаги е било нашата цел."


Министърът на образованието Ласло Палкович каза пред местния телевизионен канал ATV, че меморандумът не е достатъчен да се покрият критериите. "Да, има такъв меморандум с Bard и ЦЕУ може да наемат някоя сграда там, но изискванията е за академична дейност - щом започнат да преподават там, разбира се, ще са покрили изискванията.


Властите, одобрили курса в Будапеща, трябва да одобрят и курса в САЩ. Това ще означава, че ЦЕУ има курсове в Америка. Не знаем подобно нещо да се е случило."


Всичко това става в контекста на нова вълна атаки срещу Сорос от страна на правителството. Орбан призова за национални консултации за спиране плана на Сорос", твърдейки, че от 2015г. насам милиардерът имал план как да се намеси в миграционната политика на ЕС.


Bard College и Сорос са свързани от години, тъй като през 2007г. милиардерът се оттгели от поста президент на Централноевропейския университет и бе наследен от Лион Ботстийн, президент на американския колеж. Ботстийн има заслуги за спасяването на финансово затруднения в края на 70-те години Bard College като привлича средства от Сорос. Освен това Ботстийн и бил и в борда на Фондация "Отворено общество".


Последното известно по-зачително дарение от Сорос за Bard College бе направено през 2011г. - 60 милиона долара, което е значителна сума предвид факта, че колежът има относително скромна финансово фондация с 200 милиона долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK