Еврокомисията предложи най-голямата реформа на ДДС за последните 25 години

Еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси представи новия план.

© Reuters

Еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси представи новия план.Най-голямата реформа на правилата за Данък добавена стойност (ДДС) в Европейския съюз от 25 години насам - така Европейската комисия определи предложението си от сряда, което цели да подобри и модернизира системата както за правителствата, така и за бизнеса.


Най-голямата промяна е идеята в бъдеще да има ДДС система, в която облагането става на мястото на продажбата, когато тя се прави в друга страна от ЕС, и ставката да е тази, прилагана на пазара, на който се реализира тя. Такъв тип ДДС в момента не съществува.


Според плана трансграничният ДДС ще се събира от данъчните в страната, където е регистрирана или произвежда компанията, и ще се превеждат на колегите им от държавата, където е извършена продажбата на стоката или услугата.
За да се улесни преходът - както за бизнеса, така и за данъчните - се предлага промяната да започне само с облагането на стоки.


В официалното съобщение се припомня, че всяка година в ЕС данъчните не успяват да съберат над 150 млрд. евро заради ДДС измами, а това са средства, които можеха да отиват за училища, пътища и здравеопазване. Една трета от тази сума, или средно по 100 евро на човек, се дължи на трансгранични ДДС измами. С предложената реформа в Еврокомисията смятат, че могат да намалят с 80% тези около 50 мрд. евро, изгубени за бюджетите на 28-те страни членки.


Системата ще стане по-опростена и стабилна, а Комисията иска европейските компании максимално да се възползват от ползите от единния пазар и по-добре да се конкурират на световния пазар. В момента бизнесът, заничаващ се с трансгранична търговия, има средно 11% по-високи разходи за изпълнение на всички условия в сравнение с компаниите, които работят само на национален пазар. Около 1 млрд. евро от тези разходи би трябвало да се спестят само от предложената нова схема, смятат в Брюксел.


"Днес предлагаме да обновим ДДС системата, създадена преди четвърт век като временно решение", заяви Валдис Домбровскис, еврокомисар по въпросите на еврото и социалния диалог. "25 години след създаването на единния пазар компании и потребители все още са изправени пред 28 различни режима на ДДС, когато оперират през границите. Прекалено дълго престъпници, а може би и терористи, експлоатират тези вратички, организирайки всяка година измами за 50 млрд. евро", допълни Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митниците. "С тази анахронична система, основана на национални граници, трябва да се спре! До 2022г. страните членки трябва да започнат да възприемат трансграничните ДДС преводи като вътрешни за страните операции. (...) Казано накратко, днес предлагаме добри новини за бизнеса, потребителите и националнит ебюджети и лоши новини за измамниците."Еврокомисията обявява, че ще търси съгласие на страните членки по четири основни принципа, които описва като крайъгълни камъни на нов и единен ДДС район за ЕС:


- Борба с измамите. На практика това е облагане за пръв път с ДДС на трансграничната търговия. В момента безскрупулни компании се възползват от това, за да изчезнат, без да са превели ДДС на правителството.


- Едно гише. За бизнеса ще е по-лесно да работи "на едно гише" - единен онлайн портал за декларации и плащания на удобен за тях език и според правилата и административните рамки на собствената страна. След това страните директно си превеждат събрания ДДС, както е в момента с всички продажби на електронни услуги.


- По-голяма последователност. Преминаване към принципа на "дестинацията", т.е. крайният ДДС винаги да се плаща на страната, в която е крайният потребител и на ставка, плащана в тази страна.


- По-малко бюрократични спънки. Опрощаване на правилата за фактури, разрешаване продавачите да подготвят фактурите съгласно правилата на собствената си страна, дори когато търгуват зад граница. Компаниите вече няма да се налага да подготвят списък с трансгранични преводи към данъчните си власти (т.нар. рекапитулация). Предлага се въвеждане на нова категория за компании с висока репутация - Сертифицирано облагаемо лице (Certified Taxable Person), която да се възползва от много по-опростени и спестяващи време правила.


Еврокомисията предложи най-голямата реформа на ДДС за последните 25 години

© Reuters


Тези четири принципа са предложени по настояване на страните членки с идея да влязат в сила до 2019г. като краткосрочни преходни мерки, докато се дотовори и приложи нова ДДС схема.


Следващите стъпки са това предложение да бъде изпратено на страните членки и на Европейския съвет за постигане на споразумение, както и на Европейския парламент за консултативно мнение. Еврокомисията ще продължи днешната инициатива през 2018г. с подробно предложение за правила как да се промени на техническо ниво ДДС-директивата (тя е от 1967г. и много пъти е поправяна и допълвана до последния си преходен вариант, който е от 1993г.), така се предложеният днес ДДС режим да може по-лесно да се приложи.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Това е добре за износителите, защото сега ставките доста се различават и така правилата ще се уеднаквят. Ще се пресекат и доста ДДС измами.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Федерализация и централизирано законодателство му е майката. Иначе си играем на стражари и апаши като се гоним из държавите.

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Не, предлагат обратното - по-голям хаос с повече ставки - "ставката да е тази, прилагана на пазара, на който се реализира тя" .

  Брюкселските бюрократи са в паника как да съберат пари за огромните си заплати и за субсидии на френските земеделци (след дупката в бюджета, която ще им остави Великобритания).

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Любопитно

  А що изобщо не го премахнат това ДДС, че да не се занимаваме изобщо и да не хрантутим чиновници!?

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Нищо не се уеднаквява, ами става по-голям миш-маш и ще се увеличават счетоводителите и нападжиите!
  Ако искаха, да е уеднаквено - щяха да го направят еднакво за цялото ЕС!

  [email protected]
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Имам обоснованото предположение, че този, който е писал статията въобще не знае за какво става дума. Нито какво е ДДС, нико как се начислява и внася сега, нито какво се предлага. Поради което ако искаме да се запознаем с предложението ще трябва да потърсим други източници.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  Статията е малко неспокосано написана.

 8. 8 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 300 Весело

  Аз предлагам още по-неочаквана реформа- да отпадне ДДС!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  *Според плана трансграничният ДДС ще се събира от данъчните в страната, където е регистрирана или произвежда компанията*
  Питане - къде е най-ниското ДДС и дали да очакваме тълпи инвеститори, готови да се регистрират тук на "хубавите" 20%?

 10. 10 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Брей - действително са големи и ... определено - революционни такива реформи - остава да се види и доколко - приложими . . .и още повече да се надяваме - у нас да не се „побългарят“, както обичайно ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  Това е първа стъпка към уеднаквяване на ставките в ЕС. Роуминга изчезна. Нещата си вървят по план - Съединени Европейски Щати. Знам че ви боли от това.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 342 Неутрално
 13. 13 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Неутрално


  В момента този тип сделки - износ /внос между държавите във веселия клуб не се облага с ДДС. От написаното става ясно, че в бъдеще ДДС ще се заплаща от износителя, а получения данък ще се превежда (централизирано) по сметките на данъчната администрация на страната вносител.
  Неясно е, дали при препродажбата на стоката от страна на вносителя отново ще се дължи ДДС. Вероятно да, (но неясно от статията), тъй като при препродажбата ще се формира печалба, т.е. данъчната основа би следвало да е по-висока от дан. основа на износителя. Не става ясно как обаче предлаганите мерки ще предотвратят неплащането на данъка.
  ДДС е евро измишльотина. Данък върку оборота при крайна продажба на стоки е най-простото и логично нещо, но пък при него липсва формиране на кредит към правителствата.

 14. 14 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 237 Весело

  :) А кога Холандия, Англия, Швеция, Дания и други тъй да се каже... ще си платят ДДС-то по ретрафсферно китайския внос към Европейския съюз?!?
  ... щото релно транзитно през и от България това не става...

 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "Според плана трансграничният ДДС ще се събира от данъчните в страната, където е регистрирана или произвежда компанията, и ще се превеждат на колегите им от държавата, където е извършена продажбата на стоката или услугата."

  С две думи, германските хипермаркети, ще внасят по-малко ДДС в българската хазна.
  Честито!

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Според плана трансграничният ДДС ще се събира от данъчните в страната, където е регистрирана или произвежда компанията, и ще се превеждат на колегите им от държавата, където е извършена продажбата на стоката или услугата."

  Е това ли е мярката за избягване на ДДС измами? С това "опростяване" дето са го намислили измамите ще станат още повече. Отделно, че ще се увеличи и бюрокрацията която да подържа новата система.

  Евродебили, махнете това ДДС и сложете данък оборот. Много по прост за администриране и много по труден за измами! Единствения му недостатък е, че правителствата не могат да го ползват като безплатен кредит от фирмите.

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Тц. Това е поредната стъпка към увеличение на бумащината и увеличаване на ДДС измамите.

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Идеята би имала смисъл и полза, ако се изкоренят измамите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Умнико, вземи прочети що е то ДДС. Износителите при износ в ЕС, не начисляват ДДС!

 20. 20 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 772 Неутрално
 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  До коментар [#8] от "marianapopska":

  Аз предлагам още по-неочаквана реформа- да отпадне ДДС!
  —цитат от коментар 8 на marianapopska


  Заслужава си да се обсъди. ДДС е косвен данък, който се плаща от крайния потребител. Ако го премахнем можем да го заменим с допълнителен пряк данък върху всички доходи в размер на 17%. Или в случая на нашата страна данъкът върху доходите на физическите лица става 27%, данъкът върху дивидентите - 22%, въвежда се и данък върху пенсиите от 17%, за да е сигурно, че сметките на бюджета ще излязат, пък и от естетична гледна точка пипваме малко и корпоративния данък - на 17% и той. Повишената данъчна тежест ще се компенсира от повишена покупателна способност поради по-ниските цени. А и като няма ДДС за крадене и източване може наистина да настанат по-добри дни. Наистина си заслужава са се обсъди.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4588 Любопитно

  До коментар [#13] от "kotrag":

  Ти май не си в час ,че по целият свят /развитите страни/ се използва ДДС от десетилетия ,а данък - оборот е една отживелица!И относно "веселият клуб" ще видиш как занапред Великобритания/Тъпакобритания/ ще се умилква ,за да има достъп до Общия Пазар!!!!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Дано тази амбициозна данъчна реформа бъде успешна!

 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Тоест, ако си регистрирам фирма в Румъния, ще плащам по-малко ДДС за продажбите си в България, защото там основната ставка за ДДС е 19%, а намалената за храните е 9%?

 25. 25 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Ако това стане факт, местните ддс играчи изгоряха. Заедно с рях и перачите.

 26. 26 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 704 Неутрално
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#13] от "kotrag":

  Подкрепям с 2 ръце данък върху оборота без право на връщане.

  Иначе сега нищо няма да стане. На теория предложенията на комисията могат да звучат добре, но на практика най-вероятно ще стане още по-зле.

 28. 28 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ужас, родната мафия как ще източва ДДС-то сега....

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#28] от "tvr18355030":

  Винаги има начини.

  Като примерно да имаш за внасяне 1 милион ДДС и да прехвърлиш фирмата на безимотен ром.

 30. 30 Профил на cmx11486762
  cmx11486762
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Това предложение трябваше да бъде направено още преди 10 години,но по-добре късно,отколкото никога.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Докато има възможност за възстановяване винаги ще има машинации.

  Затова данък оборот 2-5% или там колкото го сметнат и без възстановяване.

  А ДДС отива, примерно, за пенсии - което е тъпо. Вдигаме ДДС за да може да вдигнем пенсиите.

 32. 32 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 240 Неутрално

  В този евроатлантически форум са останали явно само разбирачите и плювачи по Русия.... Предложението е добро, за неразбралите: имаш фирма в БГ, изнасяш към Румъния и Гърция и продаваш в БГ - сега при нето Х, продаваш в БГ на Х*1.2, а в Румъния и Гърция на Х, като тамошния контрагент трябва да начисли ДДС при влизане на стоката в пазара, което обаче някои тарикати забравят да направят, продават стоката с ДДС там на цена по-ниска от нето цената, за да е реализира бързо и затварят фирмата, обяснено най-просто.В бъдеще ти ще продаваш към Румъния на Х*1.19и в Гърция на Х*1.24, като тези 19 или 24% Българския бюджет трябва да ги преведе на румънския или гръцкия. Определено не е съвършен модела, но ще премахне много от най-наглите и прости тарикати, коити карат от дебелите лимузини с тази малоумна измама.

 33. 33 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 240 Неутрално

  В този евроатлантически форум са останали явно само разбирачите и плювачи по Русия.... Предложението е добро, за неразбралите: имаш фирма в БГ, изнасяш към Румъния и Гърция и продаваш в БГ - сега при нето Х, продаваш в БГ на Х*1.2, а в Румъния и Гърция на Х, като тамошния контрагент трябва да начисли ДДС при влизане на стоката в пазара, което обаче някои тарикати забравят да направят, продават стоката с ДДС там на цена по-ниска от нето цената, за да е реализира бързо и затварят фирмата, обяснено най-просто.В бъдеще ти ще продаваш към Румъния на Х*1.19и в Гърция на Х*1.24, като тези 19 или 24% Българския бюджет трябва да ги преведе на румънския или гръцкия. Определено не е съвършен модела, но ще премахне много от най-наглите и прости тарикати, коити карат от дебелите лимузини с тази малоумна измама.

 34. 34 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":Не, предлагат обратното - по-голям хаос с повече ставки - "ставката да е тази, прилагана на пазара, на който се реализира тя" .Брюкселските бюрократи са в паника как да съберат пари за огромните си заплати и за субсидии на френските земеделци (след дупката в бюджета, която ще им остави Великобритания).
  —цитат от коментар 3 на 12345


  пълни глупости говориш : ДДС влиза в националния бюджет, а не в бюджета на ЕС. Няма и как да е друго, понеже бюджета на ЕС е грубо 1% от БВП на ЕС, докато ДДС отива към 20% в някои държави.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Аз ли не разбрах или става дума за паралелни действия, но от комбинираните действия и изявления се вижда, че ЕС е на крачка да обвини Епъл и Амазон в кражба на ДДС и данъци и връзка с тероризма :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Значи, ако фирмата ми купува в Дания например, доставчика ме кара да плащам датското ДДС от 25 %. В такъв случай кой ми го връща и най важно кога ?

 37. 37 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 948 Весело

  Ще намалеят ряако немските номера по 'дебели' автомобили из българските пътища.
  Но за съжаление не мога да се включа в дискусията да има или не ДДС.Просто не разбирам от тези неща.

 38. 38 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#35] от "penetrating":

  Да бе, напълно култово изказване на Московичи. Абсолютна глупост. А иначе е доста смешно, защото поне на тази снимка доста прилича на Безос.

 39. 39 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#32] от "Georgi":

  Така е. Но трябва централна информационна и клирингова система, която да диспечера и регулира плащанията и прихващанията между държавите

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  .... Предложението е добро ... В бъдеще ти ще продаваш към Румъния на Х*1.19и в Гърция на Х*1.24, като тези 19 или 24% Българския бюджет трябва да ги преведе на румънския или гръцкия. Определено не е съвършен модела, но ще премахне много от най-наглите и прости тарикати, коити карат от дебелите лимузини с тази малоумна измама.
  —цитат от коментар 33 на Georgi

  Нищо такова няма да премахне, само ще премести фокуса на далаверата от митницата при данъчните.
  И предложението е пълна и типична соццентрализация, която на всичкото отгоре ще оскъпи износителите/вносителите заради неизбежното още по-забавено връщане на ДДС, плюс че така се явява вратичка за държавен протекционизъм. Естествено - изгодата ще е основно за богатите страни от "стара Европа".
  Нищо учудващо за бюрократчетата у Брюселя, то си им иде отвътре. От бюрократ със соцтабиет освен бюрокрация и соц какво друго да се пръкне!

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Имам обоснованото предположение, че този, който е писал статията въобще не знае за какво става дума. Нито какво е ДДС, нико как се начислява и внася сега, нито какво се предлага. Поради което ако искаме да се запознаем с предложението ще трябва да потърсим други източници.
  —цитат от коментар 6 на Един препатил


  да подкрепим с факти : " Опрощаване на правилата за фактури, .."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  В този евроатлантически форум са останали явно само разбирачите и плювачи по Русия.... Предложението е добро, за неразбралите: имаш фирма в БГ, изнасяш към Румъния и Гърция и продаваш в БГ - сега при нето Х, продаваш в БГ на Х*1.2, а в Румъния и Гърция на Х, като тамошния контрагент трябва да начисли ДДС при влизане на стоката в пазара, което обаче някои тарикати забравят да направят, продават стоката с ДДС там на цена по-ниска от нето цената, за да е реализира бързо и затварят фирмата, обяснено най-просто.В бъдеще ти ще продаваш към Румъния на Х*1.19и в Гърция на Х*1.24, като тези 19 или 24% Българския бюджет трябва да ги преведе на румънския или гръцкия. Определено не е съвършен модела, но ще премахне много от най-наглите и прости тарикати, коити карат от дебелите лимузини с тази малоумна измама.
  —цитат от коментар 33 на Georgi


  и в чий бюджет ще отиде това ДДС ? точно така , в бюджета на страна на износител .
  как това ще се отрази на БГ бюджет

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Много добра идея.Предстои да се гласува в Евр. съвет,т.е. там ще се разбере кои правителства имат по-близки отношения с ДДС-измамниците.

 44. 44 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Не казват ли с други думи,че не могат да се справят със сегашната система,която изглежда сравнително проста и въпреки това,тарикатите ги лъжат със 150 милиарда,за да въведат по-сложна,където съвсем ще ѝ отърват края.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 45. 45 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...":
  "И предложението е пълна и типична соццентрализация, която на всичкото отгоре ще оскъпи износителите/вносителите заради неизбежното още по-забавено връщане на ДДС"
  Всъщност, ако съм добре разбрал, чуждата фирма те кара да плащаш българското ДДС. В такъв случай при наличието на платена факура ти сам може да си възстановиш ДДС-то (изваждайки го от дължимото ДДС)

 46. 46 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Неутрално
  Значи, ако фирмата ми купува в Дания например, доставчика ме кара да плащам датското ДДС от 25 %. В такъв случай кой ми го връща и най важно кога ?
  —цитат от коментар 36 на bcbg


  както банално се казва ''като си видите ушите без огледало''. Забавянето за възстановяване на ДДС ще бъде още по-дълго във времето и много по-мъчно, защото ще се администрира от много агенции, а пъл и нали се сещате колко време ще отнемат ''насрещните'' както им казват проверки в трети държави. Въоръжете се с търпение и се насочете към най-близкия клон на банка за кандидатстване на уникалния банков продукт наречен ''ДДС кредит''.

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  До коментар [#45] от "bcbg":
  Това в идеалния случай. Което силно ме съмнява.
  Пък и "мярката" се прави да се съберат е'ни пари, ако сте забелязал. Та ша се стягаме, Седларов, дет' е лафа ...

 48. 48 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ДДС е данък върху крайното потребление, а парите на българските потребители отиват в хипермаркети, мобилни и интернет оператори, енергоразпределителни дружества, газо и бензиностанции,
  Плюс кочините, които купуваме от автоморгите на Европа, но те са по друга графа.
  Никакви данъци не трябва да се превеждат в други държави.
  Още малко, и ще поискат да им превеждаме и акцизите.

  .
 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Малко по малко се приближаваме към Съединени Европейски Щати за ужасТ на комунета и Евразийски подлоги...:)

 50. 50 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Докато има възможност за възстановяване винаги ще има машинации.Затова данък оборот 2-5% или там колкото го сметнат и без възстановяване.А ДДС отива, примерно, за пенсии - което е тъпо. Вдигаме ДДС за да може да вдигнем пенсиите.
  —цитат от коментар 31 на realguru


  Точно. Слабото място на този косвен данък е в неговото администриране и излишно оскъпяване на разходите на бизнеса (безлихвено кредитиране на правителствата, липса на сигурност във възстановяването). Освен това ДДС е бич за инвестициите в основни средства, тъй като натоварва излишно паричните потоци на предприятията и ги вкарва в тежки и несигурни процедури и битки с държавата.
  Възможността за възстановяване сама по-себе си създава условия за корупция.
  Ако нямаше такава възможност, данъка в този му вид не би съществувал, а би се свел до данък оборот, начисляван и плащан еднократно - при продажба на крайния клиент. В 99% от случаите това е търговецът на дребно. Гумените евро-глави не обичат да признават грешки. Винаги се продължава напред, докато не стане още по-лошо.
  Тази ''реформа'' няма да ограничи по никакъв начин злоупотребите от милиарди с ДДС.
  Но пък си му и прилича - щом е европейско, значи по дефиниция е непрозрачно, излишно усложнено и най-вече корумпируемо.

 51. 51 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":Това е първа стъпка към уеднаквяване на ставките в ЕС. Роуминга изчезна. Нещата си вървят по план - Съединени Европейски Щати. Знам че ви боли от това.
  —цитат от коментар 11 на EU defender


  Напротив. Това е стъпка в подкрепа на диференциацията и облагодетелства бюджета на държавата, от която е износителя.
  Това още повече ще намали желанието на богатите държави за пълна интеграция с бедните, защото това би им донесло освен ползите също и много тежести.
  Сега намират начин да оберат позитивите, без да се товарят с негативи.
  Ако искаха да правят "Съединени щатиЮ - отдавна да са ги направили.
  Не "съединени щати" , а "две скорости" се готвят да правят.

  .
 52. 52 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ужас, родната мафия как ще източва ДДС-то сега....
  —цитат от коментар 28 на tvr18355030


  Както и до сега
  1. купува се стока с ДДС,
  2. иска се от бюджета връщане на платения ДДС (на доставчика)
  3. Продава се стоката с ДДС
  4. Не се превежда нищо към бюджета
  5. Прибира се ДДС, веднъж от клиента на който са продали стоката, втори път от бюджета
  5. Затваря се офиса на дружеството
  6. Регистрира се ново дружество и се започва от начало

  Разлика няма. Прочетете статията

 53. 53 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#45] от "bcbg":
  Така е, ДДС се приспада. Трябва обаче в централната система да се получи "стиковане" на данните от продавача и купувача и продавача да е внесъл ДДС-то. Ако фактурата "светне" в червено, НАП ще ви дойдат на проверка и няма да признаят кредита. Това още означава, че всеки национален НАП ще дава или взема разликите от ДДС към някаква централизирана система. България нали беше станала с положително търговско салдо към ЕС? Е, значи ще тегли ДДС.

 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  " а това са средства, които можеха да отиват за училища, пътища и здравеопазване", да де, ама дори да ги съберат, пак ще отиват за разхищения и мултиплициране на търтеите на държавна службичка, а не за това. Така че - не благодаря.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 666 Любопитно

  До коментар [#1] от "EU defender":Умнико, вземи прочети що е то ДДС. Износителите при износ в ЕС, не начисляват ДДС!
  —цитат от коментар 19 на niakoi_si


  Що- ако износът не е за ЕС- начислява ли се ДДС?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  [quote#55:"952"][/quote]

  при внос от трети страни къде остава и ще остава начислено ДДС , при внос от ЕС къде ЩЕ отива ДДС ? при търговски дефицит с ЕС около 600 млн какво става с бюджета ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Защо не обясните нещата? Някъде около половината от държавите в ЕС са монархии. Парламентарни. И 100% са данъчни монархии. Абсолютни. Там е болката.

  Мърфи е оптимист!
 58. 58 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 466 Неутрално

  https://www.facebook.com/Pitashtiat/posts/487495758278630?comment_id=487590961602443&reply_comment_id=487695894925283¬if_id=1507100363321371¬if_t=feed_comment Ако аз правя данъчна реформа , ще премахна корпоративният и ДДС-то и ще ги заменя със данък приход който се удържа автоматично при всеки превод . Няма да има ДОД защото заплатите също се плащат по банков път . Няма нужда от данък върху печалбата . Тя или се инвестира или се разпределя като доход . Само за най-богатите , ще предвидя данък с който се облага горницата над средният доход с процент пропорционален на богатството . Така бедните все още ,но с високи доходи отначало няма да плащат докато не натрупат . Когато се разпределят дивиденти на юридически лица ще ги обложа с най-високият данък богатство защото са се навързали като свински черва . Значи почти няма да ми е нужна данъчна администрация. Естествено плащанията на юридическите лица само по банков път

  Обичам да питам
 59. 59 Профил на galcho
  galcho
  Рейтинг: 245 Неутрално

  "Според плана трансграничният ДДС ще се събира от данъчните в страната, където е регистрирана или произвежда компанията, и ще се превеждат на колегите им от държавата, където е извършена продажбата на стоката или услугата."С две думи, германските хипермаркети, ще внасят по-малко ДДС в българската хазна. Честито!
  —цитат от коментар 15 на Котаракът на Шрьодингер
  Ще се събира в държава на вносителя и ще се превежда в България. Какво не е ясно?

  Върнете старата версия!
 60. 60 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Като идея е добра, защото е опит за уеднаквяване на правилата за дадения пазар, но изисква безумно администриране. Явно ще се върви към еднакви ставки, но на час по лъжичка. Предполагам че е първоначален опит да се въведе ред в интернет търговията. Макар че се пробутва уж само за стоки, ако се въведе и за услуги Гугъл, Епъл и Майкрософт, Амазон и сие ще трябва да оставят луди пари като ДДС в страните които остават.

 61. 61 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  До коментар [#24] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Ако регистрираш фирма в Румъния, ще плащаш за продажбите си в България, толкова, колкото си плащал до сега, защото ще продаваш стоката си в България. Ако купувачът на стоката, си я достави и транспортира за собствена сметка от Румъния, ще плати по-ниската ставка и при сегашното облагане, и след реформите.

 62. 62 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лелка":

  Леееко не сте разбрали идеята на промените.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 63. 63 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До преди година:
  Поръчвам нещо от САЩ за 25 USD. Призовават ме на пощенски клон в съседство на митница. Дават ми бележка с пресметнато ДДС. Плащам на гише. Вземам си дреболията.
  Сега: Поръчвам нещо от САЩ за 25 USD. Призовават ме на пощенски клон в съседство на митница. Искат ми 12+6лв. Не ми казват защо. Дават ми 2-3 листа, които предварително са ми ооискали и аз съм им предоставил: справка от кредитна карта и PayPal. Пращат ме в съседната стая, където важен митничар 20мин. проверява документацията. Връща ме при пощаджииката. Праща ме на гише да плащам митническата услуга и ДДС. Вземам си дреболията. Прочитам в сайта на митниците, че нововъведението е за благото на данъкоплатеца. НЕЩАСТНИЦИ! И са го написали в последното изречение на съобщението си.
  http://www.customs.bg/bg/page/299

 64. 64 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  как точно? ако може малко повече подробности че не става ясно

  нещата всъщност изглеждат така:
  германска фирма майка продава някаква стока на германски хипермаркет в България (да приемем такъв сценарий но наистина не зная Котаракът какво е имал предвид)
  и двете фирми са регистрирани по ДДС и германския хипермаркет в БГ не плаща ДДСто на германска фирма майка
  при продажба на дребно тук в България германски хипермаркет получава ДДС от крайния потребител и го внася в хазната
  и в уравнението да я няма фирма майка, локалните продажби в страна членка винаги се облагат с ДДС и той остава тук

  моля за корекция ако греша

 65. 65 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#56] от "дерибеев":

  1. при внос от трети страни къде остава и ще остава начислено ДДС
  2. при внос от ЕС къде ЩЕ отива ДДС ?

  1. при внос ДДСто се плаща в страната на вносителя, ако в отчетния период не е имало продажба към краен клиент (или фирма в същата държава членка) ДДСто се въстановява
  2. при покупка от друга страна членка
  а) до сега не се плащаше ДДС към фирма продавач, плащаше се към локалния бюджет чак при осъществена продажба към краен клиент (или фирма в БГ)
  б) от сега (когато/ако влезне в сила) ще се плаща ДДС по ставката валидна в страната на фирма купувач и държава получател ще я превежда в бюджета на БГ (тоест бюджета на страната на получателя на стоката)

  за 2б) това означава че и фирма купувач в БГ ще получи ДДСто обратно ако до края на отчетния период стоките не са продадени на краен потребител (или фирма в БГ)

 66. 66 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#64] от "leo1971":

  да разбираме ,че всичко което е консумирано и изтъргувано тук , ДДС му остава тук ,а всичко изнесено навън ,ДДС отива навън

 67. 67 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  А що изобщо не го премахнат това ДДС, че да не се занимаваме изобщо и да не хрантутим чиновници!?
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Приходите от ДДС представляват около 40% от общите приходи в бюджета на Р. България, което е близко до средното за страните в ЕС. Премахването му би означавало или 40% свиване на бюджетните разходи (които освен чиновници включват и немалко други неща) или заместването му с други данъци - или може би някаква комбинация от двете. Вие какво точно предлагате?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 68. 68 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 666 Весело

  [quote#55:"952"]
  —цитат от коментар 56 на дерибеев
  при внос от трети страни къде остава и ще остава начислено ДДС , при внос от ЕС къде ЩЕ отива ДДС ? при търговски дефицит с ЕС около 600 млн какво става с бюджета ?[/quote]

  Абе, Дерибеев- зададох прост въпрос бе...

  За износа беше. И наистина беше прост. Въпросът де...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Ами аз прочетох пет реда и според мен ми стана ясно.
  Мерцедес произвежда в Германия. При продажба в Германия плаща ддс в Германия.
  Сега при продажба в България плаща ДДС в България. След промяната, при продажба в България, ще плаща ддс в Германия.
  Нагло, безочливо, .... не знам още как да го нарека.

  Любовта ще спаси света!!!
 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Прочетох още пет реда и ми стана ясно, че нещата ще са замазани, като борба с трансграничните измами?
  На това според мен никой няма да се съгласи.

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Весело
  До коментар [#52] от "kotrag":

  И това за всяка сделка се повтаря:)

 72. 72 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "edin drug":

  естествено
  ДДС е данък върху локално потребление и остава там където то е осъществено

 73. 73 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#69] от "hope":

  прочети пак
  когато фирма от германия продава на представителя си в българия във фактурата ще се начисли ДДС (20% бГ ДДС а не 19% немско ДДС)
  в края на отчетния период (сигурно месец) всички събрани ДДСта към България биват преведени от немския бюджет в БГ бюджет

 74. 74 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#70] от "hope":

  кое точно е замазаното че аз прочетох цялата статия и друг статии в чуждестранни сайтове и не намирам нищо нередно?

 75. 75 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "edin drug":

  ето и изречението от статията което отговаря на въпроса:
  "Според плана трансграничният ДДС ще се събира от данъчните в страната, където е регистрирана или произвежда компанията, и ще се превеждат на колегите им от държавата, където е извършена продажбата на стоката или услугата."
  ДДСто отива в България ако стоката е продадена тук на краен потребител или

 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#75] от "leo1971":

  Благодаря, явно понякога човек е предубеден.

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#33] от "Georgi":

  При това положение вносителят вече ще е пшатил дефакто на държавата ддс върху цялата внесена стока в аванс (износителят ще му я е фактурирал и после по служебен ред изпратена в държавата на вносителя) и на практика, когато вносителят продава на пазара, във фактурите ще е разписано ддс но той ще си го задържи, защото вече го е внесъл в бюджета, при заплащането на стоката. Остава въпроса, как ще се реши с електронните магазини, които продават през граница.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 78. 78 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#69] от "hope":

  ”Ами аз прочетох пет реда и според мен ми стана ясно.”
  Личи си че си прочел само пет реда и нищо не си разбрал.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK