Руски хакери са крали информация от Агенцията за национална сигурност на САЩ

Руски хакери са крали информация от Агенцията за национална сигурност на САЩ

© Kacper Pempel, ReutersСвързани с руското правителство хакери са откраднали чувствителна информация от Агенцията за национална сигурност (АНС) след като неин сътрудник е запазил данни в личния си компютър, съобщиха "Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон пост", позовавайки се на свои източници.


Това се е случило през 2015 г. Открадната е информация за проникване в чужди компютри и защита срещу кибер атаки и е възможно това да е един от най-сериозните пропуски в сигурността досега. Служителят, отговорен за това, е бил уволнен същата година.


Той е използвал антивирусна програма на базираната в Москва компания "Касперски". Наскоро на държавните институции бе забранено да използват нейни продукти заради подозрения, че тя съдейства на Кремъл в шпионажа.
Експерти по сигурност коментират пред "Ройтерс", че е възможно руски служители да са използвали уязвими места в софтуера на "Касперски", за да хакнат машината на сътрудника на АНС. Компанията категорично отрича информациите и настоява, че е по средата на геополитическа битка.


Сенаторът републиканец Бен Сас коментира, че ако информацията на "Уолстрийт джърнъл" е вярна, подробностите са много притеснителни. "АНС трябва да си извади главата от пясъка и да реши проблема с външните си сътрудници", заяви той. "Русия очевидно ни е враг в киберпространството и не можем да си позволим да си вредим сами".


Едуард Сноудън, който разкри масовото подслушване, извършвано от АНС през 2013 г., също бе външен сътрудник на АНС.


Министерството на националната сигурност изпрати през септември нареждане до федералните агенции да проверят какви продукти на "Касперски" използват в рамките на месец и да спрат употребата им в идните 90 дни.


"Министерството се тревожи за връзките между определени служители на "Касперски" и руското разузнаване, и други правителствени агенции, както и от законовите изисквания, които позволяват на руското разузнаване да изисква или да заставя компанията да му съдейства и да засича комуникации, преминаващи през руски мрежи", обясняват от ведомството.


На 11 юли правителствената агенция (U.S. General Services Administration или GSA) за управление на федералната администрация отстрани "Касперски" от списъка с одобрени доставчици за информационни технологии и оборудване за цифрова фотография. Посоченият мотив - да се гарантира сигурността на американските правителствени системи. Правителствените агенции ще могат да купуват продукти на компанията извън процедурите на GSA.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK