По следите на един гръцки данъчен инспектор

По следите на един гръцки данъчен инспектор

© Associated PressТопъл, слънчев следобед в центъра на Атина. Млада жена излиза стремглаво от една сладкарница и хуква след мъж в син костюм. "Уважаеми господин данъчен инспектор, моля, не си тръгвайте, без да сте опитали нещо вкусничко", казва тя, когато го настига, и му подава торбичка със сладкиши. "Много благодаря, но не мога да приема", е лаконичният отговор.


Отклоняването на дребни подаръци в ежедневието е сред лесните задачи на Танасис Андруцос. Този 58-годишен мъж от 30 години е инспектор в Атинската финансова служба, а работата му е да установява данъчни нарушения. Той проверява големи концерни, както и малки сладкарници, барове и ресторанти в Атина.


Работата му е неблагодарна. В гръцкото общество Андруцос и колегите му са стигматизирани. На тях се гледа като на безмилостни бирници, които безпокоят най-вече трудещите се хора от средната класа, а големите риби от финансовия сектор оставят на мира. Гръцките медии непрекъснато съобщават, че при работата си данъчните инспектори са поставяни под натиск и сплашвани.
Андруцос е на път с още двама данъчни инспектори, с които работи заедно за 17-та атинска финансова дирекция. През следващите четири часа по маршрута си те ще влязат в редица магазини, където ще прегледат безбройни сметки, касови бележки и ордери.


Гръцките власти отдават голямо значение на работата на Андруцос и колегите му, тъй като ширещите се данъчни измами са сред основните причини за финансовите затруднения на страната. Мнозина гърци все още възприемат тези практики като дребни нарушения. Научният институт DiaNEOsis оценява, че всяка година се укриват данъци, равняващи се на 6 до 9% от целия брутен вътрешен продукт на Гърция или 32% от всички данъчни приходи.


Укриването на данъци е силно разпространено най-вече сред самонаетите и в сектора на ресторантьорството. "Истината е, че данъчните проверки в Гърция едва от скоро се провеждат с такава педантичност", отбелязва Андруцос.


През последните години Гърция въведе множество реформи, но до неотдавна това не бе достатъчно за овладяването на проблема. Необходими са хора като Андруцос, които да преследват укриващите данъци. По егейските острови само през лятото са проведени 4500 данъчни проверки, за да се ограничи укриването на пари от процъфтяващия туристически сектор.


Кафене в атинския квартал Панкрати. Сътрудниците на Андруцос влизат и всички посетители замръзват на място.


Един от данъчните инспектори пита клиент дали е получил касова бележка, но съдържателят не е издал такава.
"Съжалявам. Това е недоглеждане. Тук не мамим никого", оправдава се смирено собственикът. Инспекторите запазват спокойствие, но въпреки това налагат глоба.


Чаша чай, продадена без касова бележка за 2.50 евро, струва на собственика на локала 250 евро.


Подобни случаи показват голямата власт, с която изведнъж се сдобиха в Гърция данъчните инспектори като Андруцос. Те имат слава на хората, от които зависи благоденствието на малкия бизнес - при десет липсващи касови бележки някой бар може да бъде затворен веднага за 48 часа. При следващо нарушение заведенията остават запечатани за още по-дълго.


Хората, които работят за Андруцос, са високо квалифицирани, имат университетско образование, говорят английски. Напоследък могат да удостоверят дори завършен курс по самоотбрана - човек никога не знае. Въпреки това са нископлатени.


По следите на един гръцки данъчен инспектор

© Associated Press


"Данъчните инспектори работят здраво и са на крак през целия ден, но получават едва 700 евро месечно", казва Андруцос. Той самият се възприема като патриот, който дава приноса си за спасението на своята страна. "Всички обаче сме на края на силите си и сме на прага на срив", допълва мъжът.


В частта от Атина, която Андруцос и хората му трябва да следят, живеят 800 000 души. За този район навремето инспекторите са разполагали с екип от 51 служители, но всъщност са необходими двойно повече. Андруцос обаче няма права да назначава нови хора, тъй като в държавните служби е обявено замразяване на назначенията.


Всеки ден Андруцос играе на котка и мишка.


"Укриващите данъци могат да са много изобретателни", разказва той. Съдържателите на барове например често издават касови бележки само за първите продадени питиета. Когато клиентът поръча следващото, същата касова бележка се дава още веднъж. Така собствениците навъртат печалба, която не се облага с данъци.


Той и хората му не изпитват задоволство, когато налагат глоби, уверява данъчният инспектор. "Целта ни не е да налагаме високи глоби. Искаме да допринесем за промяната на манталитета в страната ни", за повече прозрачност и честност, заявява той.


Във всекидневната си работа Андруцос се натъква не само на мошенници. Той прави посещение и в шикозен ресторант, където с удоволствие се отбиват политици и бизнесмени. Тук не успява да установи никакво нарушение. Собственикът уверява, че винаги се е отчитал коректно, дори преди ресторантът му да стане място за срещи на могъщите. За честността си обаче плаща скъпо.


"Борим се за оцеляване. В Гърция ако си честен, си почти светец", оплаква се той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9557 Неутрално

  700 евро? Че ние сме ги настигнали (по държавни заплати)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Собственикът уверява, че винаги се е отчитал коректно, дори преди ресторантът му да стане място за срещи на могъщите. За честността си обаче плаща скъпо.

  "Борим се за оцеляване. В Гърция ако си честен, си почти светец", оплаква се той

  Навсякъде, където има много мошеници (вкл. у нас) честните са на ръба ба оцеляването. Защото мошениците не плащат данъци и осигуровки и могат да предложат по-ниски цени. Така хем ощетяват бюджета (всички нас), хем карат честните да затварят, защото работят на загуба.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Много интересен материал. Благодаря Ви за него, "Дневник".

  Мисля, че проблемите са ни сходни в това отношение. Само че не разбирам защо, ако си коректен, си изправен пред ръба на оцеляването. Би следвало това да се поощрява от държавата и от обществото.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  Интересно е това, което казвате, колега. Но все пак ниските цени би следвало да се резултат от конкуренцията, а не от това дали някой е честен или не. А и има хора с различни финансови възможности и предпочитания, в края на краищата - тоест за всеки влак си има пътници.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Няма и не може да има голяма разлика и там и тук и навсякъде - всеки гледа да прикъта едни пари.
  За това данъчниъте системи трябва да са прости и по възможност лесни за обективна проверка - не че ще спрат данъчните измами, но въпроса е в размера:).

 6. 6 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Е, все пак това е статия... Със 700 евро, няма как да изкара в Атина. Такива пари получава данъчен в София, в Атина просто няма как...! :)

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 7. 7 Профил на p_s
  p_s
  Рейтинг: 452 Неутрално

  700 .. евро ама преди бонуси.. бонуси за явяване навреме на работа, чисти ръце и пр..

  То и в нашата държавна администрация са на по 800 лв. основна заплата.. ама получават до 10 пъти повече с бонуси.

 8. 8 Профил на Ray Of Light
  Ray Of Light
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Като укриваш данъци имаш много по-голям потенциал да лавираш с цената

 9. 9 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Много приятна статия, интересна и практична!

  Яба-даба-ду
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ray Of Light":

  Ако това е вярно, защо горивата на една определена компания у нас не са по-евтини и достъпни от тези на г-н Марешки?

  Аз лично не съм забелязъл някой да ми продава нещо по-евтино, понеже не издавал касова бележка. Вероятно все пак има истина в думите Ви, но поне моят личен опит не показва драстични разминавания в цените, когато търся даден продукт или услуга и дали за него се издава касова бележка или не.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
 11. 11 Профил на Бисер Тянев
  Бисер Тянев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "p_s"
  Айде посмали малко, и аз работя за една бюджетна заплата, по-малка от тези 800лв. месечно, за миналата година съм получил общо 600 лв. бонуси и то преди облагането им с данъци. Най-мразя ей такива като теб, като говорят наизуст без дори да се замислят.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Рибата се вмирисва от главата, ама се чисто от опашката.

  Това обаче важи само за рибата. В обществото трябва да се почне отгоре.

  Дребните много ясно мразят данъчните и не искат да плащат, щото после политиците ще го окрадат.

 13. 13 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Моите впечарления от последните години е че винаги ми дават касова бележка. Но не си спомням как беше когато започнахме да почиваме в Гърция през 2008-а.
  пожелавам им успех в борбата със сивата икономика.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 14. 14 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Борим се за оцеляване. В Гърция ако си честен, си почти светец", оплаква се той.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8243 Неутрално

  Това вече сме го виждали.

 16. 16 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 871 Неутрално

  А, бе, само така, риторично да попитам - вие вярвате ли на гърци?!? Още повече на данъчни?!? Които са най-големите корумпета там.
  Мнооого наивно.
  Блаженни са,вярващите. Както е казано.

 17. 17 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Не зная за гръцките данъчни, но българските, които са в Оперативен контрол, биха си плащали за да работят.

 18. 18 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Мисля, че е пределно ясно: ако плащаш данъци, такси, осигуровки и искаш да си на печалба ще работиш на далеч по-висока цена, сравнено с този който НЕ плаща данъци, такси и осигуровки.

 19. 19 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Парите са като водата - не можеш да ги скриеш и не можеш да ги спреш. В един момент намират откъде да потекат.

  Не одобрявам укриването на данъци - това е масов спорт и в България - но смятам, че от укритите пари все пак има някакъв положителен ефект защото те пак влизат в икономиката, под една или друга форма.

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  секи 4ти км

  Убегал?
  Уже?
  Къде?

  "По следите на един гръцки данъчен инспектор"

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9557 Неутрално

  До коментар [#6] от "tww09306483":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах