Активисти за забрана на ядрените оръжия взимат Нобела за мир (видео)


Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) спечели Нобеловата награда за мир, съобщиха от Нобеловия комитет. ICAN - коалиция от неправителствени организации от 100 различни държави, бе водещият представител на гражданското общество в усилията за забрана на този тип оръжия от международното право, отбелязват от институцията.
В понеделник Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг получиха приза за медицина и физиология заради работата им по изясняване на механизма на биологичния часовник.


Вторник донесе на Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Тор Нобел за физика заради изследванията им на гравитационните вълни.


Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън взеха в сряда Нобел за химия заради създаването на криоелектронна микроскопия, която опростява и подобрява изображенията на биомолекулите.


Активисти за забрана на ядрените оръжия взимат Нобела за мир (видео)

© Associated Press


Вчера британският писател Казуо Ишигуро получи наградата за литература. Икономическият "Нобел" на "Рексбанк" - в понеделник.


Тази година паричното измерение на наградата е увеличено с 12.5%. Причината е, че средствата на фондацията, връчваща отличието, са се подобрили след няколко години на твърде високи разходи.


Увеличението е с 1 милион шведски крони до 9 млн. крони (1.12 млн. долара).


Това все пак остава под нивото от 2011 г., когато сумата бе 10 млн. крони. Но след това се наложиха години на съкращения и сега ситуацията е стабилизирана, добавят от Нобеловата фондация.


Финансовата база за наградите е сума, дарена съгласно завещанието на Алфред Нобел, и се управлява от фондацията, основана 1900 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Браво. Такива хора винаги ще имат моята подкрепа. За пълна забрана на всички оръжия за масово унищожение - още по-пълна подкрепа.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Които плаща поръчва музиката !

  Преди да се съощава новини какво е направил Нобеловия комитет е важно да се каже кой държи Нобеловия комитет ?
  Кой плаща музиката?

 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Картинката с Тръмп и Ким е показателна. Две големи хлапета си играят на война и дрънкат със щитове, ама ядрени. Само преди 103 години по подобен начин започна и Първата световна война - две големи империи, в случая Австрия и Русия, си дрънкаха щитове кой да владее Сърбия. И когато се намеси лудият кайзер, отиде коня у ряката. Най-големият парадокс от тази война е, че след обявяването на война между всички велики сили, инициаторите Австрия и Русия си я обявяват последни...
  Днес отново вървим стремглаво по наклонената плоскост. Но преди 100 години нямаше такива мощни оръжия, а днес ще стане касапница. Целият корейски полуостров може да изчезне само за един ден атаки с ядрено оръжие.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Браво. Такива хора винаги ще имат моята подкрепа. За пълна забрана на всички оръжия за масово унищожение - още по-пълна подкрепа.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  Да не би като млада да сте спечелила кокурс за красота и на въпроса за какво мечтаете да сте отговорила като блондинките : Искам да има мир на цялата земя!

 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Браво. Такива хора винаги ще имат моята подкрепа. За пълна забрана на всички оръжия за масово унищожение - още по-пълна подкрепа.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  Потитическия съюз в който е България - ЕС, се състой от страни които в последните 500 години са измислили повечето оръжия за масово изиване.

  Испания, Португалия, Холандия, Англия, Франция, ГерманияОтговорни са за избиването на коренното население в Южна И северна Америка, Автралия, АФрика, Югоизточна Азия, Русия, Китай ...

 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Само преди 103 години по подобен начин започна и Първата световна война - две големи империи, в случая Австрия и Русия, си дрънкаха щитове кой да владее Сърбия.
  —цитат от коментар 3 на Lou


  Бъркаш повод и причина.

  Причината е дълбоката вода, процеси трупани от десетилетия, дори столетия.
  Повода е събитие. Едно събитие.
  Събитие се продуцира многолесно. Едно убииство е фасулска работа за всяка тайна служба. Не това стартира войните. Иначе щеше да има войни пред ден.

  Първата светона война е организирана от Англия, която се е уплашила от скоростта на развитие на обединена Германия.

  Другите причини са факта, че нефта става стока от жизненна необходимост, а той е в големи количества в Османската империя - Ирак, Арабския полуостров, Персииския залив ...
  Покрай това са ударени и Русия, Австро-Унгария

 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Хм, странно!!!
  Очаквах да новоизбраният американски президент.

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1791 Весело

  Да не би като млада да сте спечелила кокурс за красота и на въпроса за какво мечтаете да сте отговорила като блондинките : Искам да има мир на цялата земя!
  —цитат от коментар 4 на WWW


  Друго, характерно за блондинките е, че слагат учтивата форма на миналото деятелно причастие в единствено число, а на миналото страдателно - в множествено.

 9. 9 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 815 Неутрално  Това да преписваш некадърно е върхът на некадърността. Кип ТорН, Дневник. ТОРН. Човекът заслужил Нобел заслужава да му знаете името.

  I don't want to believe. I want to know.
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  Това в някоя книга за конспирации ли го прочете? Със същата сила можеш да твърдиш, че НЛО са предизвикали Втората световна, за да превземат минералнте залежи на планетата.

  Как Англия са накарали босненеца да убие австрийския наследник? Как са накарали Русия да натегне Австрия? Как са накарали лудия Кайзер да обяви обща мобилизация? Как са могли да предвидят, че османците ще се присъединят към немците? И как са могли да знаят, че в 1914 г., когато в света е имало не повече от няколко хиляди коли нефтът ще придобие такива размери на търсене през 1980 г? Конспиративните ти автори какво мислят по въпроса? И само да ти подскажа нещо - кайзерът и руския цар са братовчеди, както и племенници на британския крал. Кажи тогава как чичото ще сблъска двамата си племенници, за да ги унищожи и така да затрие рода на неговата майка Виктория?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Горчивата истина е ,че точно ядрените оръжия предотвратяват глобален конфликт. Досега , въпреки всички проблеми не е имало конфликт между ядрени държави. Хапят се едни други , но чрез проксита - никога директно. Но тези без ядрено оръжие си го отнасят по пълна програма. Показателен е примера със Северна Корея. Ако нямаха бомбата, отдавна да са ги сринали. Но сега само се лаят и никой не смее да натисне копчето. Просто пораженията за двете страни и света ще са неприемливи. Колкото и гадно да звучи ако го няма ядреното оръжие до 10 години третата световна ще е факт. Та тези активисти какво всъщност искат да постигнат ?

  Dum Spiro, Spero
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  "Браво. Такива хора винаги ще имат моята подкрепа. За пълна забрана на всички оръжия за масово унищожение - още по-пълна подкрепа."
  ================
  Прото не виждам как ще стане. Още по-добре изобщо да спрем да се пуцаме, ама и това е утопия. Като са забранени, това не значи, че ядрените сили ще прекарат ракетите като съчки в някоя АЕЦ.
  После, убеден съм, ча по-злонамерените по-трудно ще се разделят със тях. Накрая ще падне едно разоръжаване като след гражданска война. Пет пушки в кметството и по една под всеки креват. А Кимчо още не се е нарадвал на новата си играчка.

  Еретик
 13. 13 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Поредните неолевичарски бълвочи и утопии.Да питам аз-някой може ли да ми цитира поне 1ден от човешката история от времето на Рим и Египет досега в който да не е имало война някъде по света?Щяли да спират войните по целия свят.И второ-ядреното оръжие е най-сигурния гарант за запазване на поне относителен мир на планетата.От 45та година насам-т.нар. "световни войни" нещо секнаха май,а?Някой евроляв толерастки вегански беден на триптофан мозък дали ще се сети защо?

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 14. 14 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Защото ядреното оръжие гарантира взаимно унищожение на Великите сили и прави широкомащабните конфликти невъзможни.Затова и "световните войни" бяха заменени с икономически войни(които са си пак войни и непомалко жестоки,но от тях все пак не умират хора).Както и с т.нар."прокси войни"-сиреч разни гаджали по отдалечени крайчета на света се бият като едните ги спонсорира САЩ,а другите-сесесере.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 15. 15 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Без ядрено оръжие-непокъсно от 1965та щеше да има Трета Световна междо САЩ и СССР,а досега щяхме да сме извъртяли поне още 2световни войни и сигур половината от нас пишещите тук-сега нямаше да са живи.Така че дайте по-полечка с утопиите и илюзиите тъй присъщи на лявото.Захарния памук е вкусен-но за наяждане не става...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 16. 16 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  има и нормални хора ,които са против ядреното и каквото и да е оръжие по света ,браво на тези хора ,спечелили нобеловата награда ,жалко е ,че те остават все по малко и по малко

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6682 Неутрално

  Наградата за мир винаги е била подчинена на временна политическа конюнктура

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 953 Неутрално

  ДА на ядрените оържия! Само ядрените оръжия възпират варварски империи като Китай и Россия да нападат съседите си и да крадат земя или море. Само ядрените оържия могат да озаптят криминални държави като Северна Корея ..

  Марс е изконна Американска територия!
 19. 19 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":Това в някоя книга за конспирации ли го прочете? Със същата сила можеш да твърдиш, че НЛО са предизвикали Втората световна, за да превземат минералнте залежи на планетата. Как Англия са накарали босненеца да убие австрийския наследник?
  —цитат от коментар 10 на Lou


  Ауу, това е страшно сложна задача за англииските тайни служби - да наемат един човек от Босна да гръмне австрийския наследник.

  Направо неизпълнима задача !

  Всяко убииство е проста задача за секретните служби на големите държави. А из по малките държави го правят сигурно, но по рядко.

  Интересите - това е определящото.

 20. 20 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#10:"Lou"]До коментар [#6] от "WWW":

  Една интересна книга, и главата:
  Laying Siege to Germany with World War I,1900–18

  https://athens.indymedia.org/media/old/guido_preparata_-_conjuring_hitler._how_britain_and_america_made_the_third_reich.pdf

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Апропо I can.
  А ти?

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Дано наградата им помогне в акциите им ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво. Такива хора винаги ще имат моята подкрепа. За пълна забрана на всички оръжия за масово унищожение - още по-пълна подкрепа.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  А Мис-ките, които искат мир на земята? ТЕ могат да разчитат на моята подкрепа - единствената разлика е, че са по-хубави от нобеловите лауреати.

 24. 24 Профил на Lamento
  Lamento
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  Чичка, явно конспиративната литература ти е любима в кенефа, а?

  Комунизъм или смърт!......Каква е разликата?!?
 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#11] от "gargamel":

  "Горчивата истина е ,че точно ядрените оръжия предотвратяват глобален конфликт."

  Това е било и разбирането на Нобел за прекратяването на войните - двете враждуващи страни имат толкова силно оръжие, че могат за секунда да се унищожат взаимно и това ги възпира да го използват.

  Дамата на сърцето му, Берта фон Сутнер, обаче е застъпвала романтичната теза, че хората са добри по природа и по някакъв чудодеен начин чрез убеждение могат да бъдат накарани да спрат въоръжените си конфликти. И понеже Алфред Нобел е бил влюбен в нея, а и е чувствал вина за изобретяването на динамита и други вещества за чисто военни цели, спонсорирал доста щедро още приживе движението за мир. Нещо като ПР акция за подобряване на имиджа.

  Така че наградата е дадена точно както си трябва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK