Нападението в Лас Вегас посочи слабостите в дълго изработван антитерористичен план

Нападението в Лас Вегас посочи слабостите в дълго изработван антитерористичен план

© Chris Wattie, ReutersОт 2009 г. Лас Вегас планира за най-лошия сценарий: обучава полицията си според антитерористичен протокол от 2009 г., с който отговаря на масова стрелба, химически атаки, самоубийствени атентати, инциденти със самолети, врязващи се в сгради, според представители на града и експерти по сигурността.


При атаката от събота вечер обаче, когато 58 души загинаха, а стотици бяха ранени на концерт на открито, полицията се оказа с малко възможности бързо да спре мъжа, разказват силите на реда. Това показва колко е трудно да се опазят американските граждани от атаки, които могат да добият непредсказуема форма.


От 32-ия етаж на хотел близо до световноизвестна туристическа атракция стрелецът Стивън Падък вкара града в кошмар за няколко минути, в които никой не можеше да му се противопостави - полицията не можеше да отвърне на огъня, без да създаде опасност за граждани. Ъгълът, разстоянието и присъствието на хиляди направиха това невъзможно, обясняват силите на реда.
"Служителите ни показаха изключителна сдържаност. Те могат да стрелят толкова далеч, (но) не е безопасно," каза Робърт Чамбърлин, член на контратерористичните сили към полицията в Лас Вегас. "Стреляте на 32 етажа височина, от 500 метра. Така че траекторията на изстрелите ни... дори и да бяхме точни, те щяха да уцелят тавана (и да продължат) към следващия етаж."


Падък извърши продължителен обстрел на множеството от 22 000 души за около 10 минути - започна в 22:05 местно време, по данни на полицията. Служителите на реда са влезли в хотелската му стая 75 минути след началото на стрелбата, откривайки го мъртъв.


Нападението му беше едва второто голямо в съвременната американска история, при което стрелът действа отвисоко, твърди Дейвид Шепърд, бивш агент на Федералното бюро за разследване, който съветва полицията на Лас Вегас по въпроси на сигурността. Предишният подобен случая е в университета в Тексас през 1996 г., когато стрелец в кула уби 15 души и рани 31 по време на атака, продължила 96 минути.


Протоколът "Мактак"


През 2009 г. полицията в Лас Вегас прие нов план и въведе ново обучение във военен стил и с контратерористични елементи, наречено MACTAC (Multi-Assault Counter-Terrorism Action Capabilities) и замислено, за да помогне на полицаите да се справят с атаките. Представители на властта казват, че новото учение е отговор на атаката в Мумбай, Индия, от предишната година, когато бойци, свързани с "Ал Кайда", убиха 166 души в координирани атаки за четири дни.


Според протокола всеки служител на реда от всеки департамент в региона трябва да бъде обучен по същия начин да отговаря на атаки, казаха за "Ройтерс" членове на екипа MACTAC в интервю тази седмица. Обучението позволява служители на сигурността от различни департаменти да се събират бързо, да образуват малки единици и - в случай на стрелба - да откриват огън по стрелеца от различни ъгли.


В неделя местоположението на Падък в хотел, пълен с хора усложни добре отигранат реакция - първо, защото беше трудно точно да се определи местоположението му и второ, заради опасностите за хората в съседните стаи при полицейски отговор. Според лейтенант Реджи Рейдър от екипа MACTAC служителите на реда са дали най-доброто от себе си, за да стигнат възможно най-бързо до хотелската стая, от която стреля Падък.


Според Рики Барлоу и Стив Серока полицията заслужава похвали заради реакцията си. Те обаче признават, че стрелецът се е оказал трудна мишена и че е трудно да се подготвят за всякаква атака. "Разбира се, че сме разглеждали версията стрелба по множество от височина. Въпросът е - как се пази човек от това?" попита Барлоу.


Според Серока много хотели в Лас Вегас разполагат с технология, която засича угарки от цигари и други предмети, падащи от балконите и могат да посочат от коя стая се случва това. В хотел "Мандалей бей", където отседнал Падък, обаче няма такава технология. "Девет минути е цяла вечност, ако говорим за стрелба," казва той, ветеран от двете войни в Персийския залив и служил като полковник във Военновъздушните сили на САЩ. "Има една стара поговорка: Никой план не оцелява след първия контакт с врага. Няма как да предвидиш всичко."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK