Меркел и баварските консерватори се разбраха да ограничат миграцията, без да въвеждат квоти

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер.

© Reuters

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер.Германският канцлер Ангела Меркел и партньорите ѝ от баварския Християнсоциален съюз формално преодоляха различията си как страната им трябва да се справи с мигрантската криза, предадоха германските медии и "Ройтерс". Резултатът от споразумението им ще формира позицията, с която те ще преговарят с други партии за съставяне на правителство.


След германските избори единствената възможност за коалиция на Меркел беше тази с бизнес ориентираните либерали и със "Зелените" въпреки сериозните политически различия между последните две. За начало на разговора обаче беше необходимо канцлерът първо да се справи с разлома, който се отвори между ХДС или ХСС по въпросите на миграцията. Баварската посестрима партия настоява вече две години за ограничаване на миграцията, след като Германия прие над милион души от пика на кризата през 2015 г. насам, а повечето от тях влязоха именно през Бавария.


Меркел, която две години поддържаше оспорваната от други партии и някои европейски държави "политика на отворените врати", се съгласи на отстъпки и прие, че нетната миграция по хуманитарни причини в Германия ще се равнява на около 200 000 души годишно.


Без същинска "квота" за мигранти
Сп. "Шпигел" отбелязва, че понятието "нетна миграция" формално не поставя горна граница на максималния брой кандидати за убежище, които ще бъдат приемани всяка година, защото обозначава разликата между пристигнали и напуснали страната. Думата "горна граница" не е спомената нито веднъж в споразумението. Така Меркел е избегнала опасността да изглежда като отстъпник пред ХСС и лидера му Хорст Зеехофер, който настояваше за въвеждане на таван на миграцията. Според канцлера това би било нарушение на конституцията, която гарантира право на убежище на всеки, преследван по политически причини.


Споразумението включва и възможност да се приемат семейства на бежанци, които вече са в Германия и са получили статут. "Искаме да постигнем общ брой на хора, приети по хуманитарни причини (разликата между бежанци, търсещи убежище, хора, на които се полага защита, членове на семействата, от една страна, и депортираните и доброволните връщания, от друга), който не надвишава 200 000 души на година."


Също така ще се изградят центрове, в които бежанците ще остават, докато се вземат решения за молбите им.


Отхвърлените кандидати ще бъдат връщани в страните им. Меркел и Зеехофер се съгласиха и че Мароко, Алжир и Тунис трябва да бъдат разглеждани като безопасни страни на произход, за да може хора, чиито молби са отхвърлени, да бъдат връщани по-лесно.


Освен това ще се работи за приемане на закон, който да даде приоритет на мигранти с квалификации, които ще са подходящи за дефицитите на пазара на труда. Тази стъпка се подкрепя както от Свободните демократи, така и от "Зелените".


В репортаж, озаглавен "Имаме ли горна граница?" (изписано като игра на думи с латинското "Имаме ли папа?"), консервативният "Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязва, че сделката, за която съобщават правителствени кръгове, фактически ще ограничи и миграцията по хуманитарни причини, макар това да не се споменава направо в документа.


Трудно приемливо, но осъществимо


Макар договорката за "нетна миграция" от 200 000 души да изглежда трудно приемлива за "Зелените", тя е осъществима, след като за 2016 г. в Германия пристигнаха едва 280 0000, сравнени с 890 000 през 2015 г, отбелязва "Ройтерс". Очаква се ограничението да получи по-голяма подкрепа от Свободните демократи, които през последните месеци приеха по-твърда линия за миграцията.


Същевременно баварските консерватори разглеждаха споразумението като важно за политическото оцеляване на лидера им Хорст Зеехофер - партията загуби подкрепа на национално равнище на изборите през септември и взе 6.2% от вота, докато през 2013 г. резултатът ѝ беше 7.4 на сто. Александер Добринд, парламентарният лидер на ХСС, каза преди срещата, че искането им за не повече от 200 000 души годишно "не подлежи на преговори". Зеехофер пък заяви през седмицата пред "Зюддойче цайтунг", че двете партии са пред най-голямото предизвикателство от 1976 г., когато предшественикът му Франц-Йозеф Щраус заплаши да напусне съюза с ХДС.


Християндемократите и ХСС преговаряха около седем часа тази неделя, без техни представители да дадат подробна информация за позициите им по други въпроси. Източници от двете партии разказват, че Зеехофер е представил на срещата документ "за консервативните ценности" от 10 точки, по който двете партии са показали различия. Очаква се подробности да бъдат дадени на пресконференция по-късно в понеделник. Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" това ще се случи в 12 ч. местно (13 ч. българско) време.


Когато двете партии са постигнали съгласие по всички въпроси, ще могат да започнат проучвателни преговори за коалиция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  На следващите избори да не се чудите що АдФ ще са първи. :) :) :)

 2. 2 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Удариха бариерата , който влязъл, влязъл ! Сега започва вътрешната цедка и изхвърлянето на навлеците. Приемни центрове , затвори , връщане в страните .... или се интегрираш и хващаш метлата или те изхвърлят. Трудно , но ще смелят 'новите европейци' по балкански - со кротце, со благо и со много кютек.

 3. 3 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#2] от "attitude":

  Надали, ама дано!
  Иначе меркелизмът шеметно лети надолу...

  Да оцелем ни преричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но няма българи да са!
 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Да ограничават нещо което предизвикаха, и си го приписват като
  намерение, това е нагло !!!

 5. 5 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Двеста хиляди годишно пак е страшно много, особено ако тепърва ще учат езика и ще се квалифицират. Как ще установяват страната на произход на отхвърлените, които са без документи?

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9477 Неутрално

  Разбираемо е, но ударът върху баварците беше по-силен...

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  И най- наглите социалистически гьонсурати започнаха да усещат каква непоправима пакост извършиха спрямо собствените си поколения. Това няма да мине безнаказано.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4247 Весело

  До коментар [#1] от "realguru":

  Истински гугу, много фантастични прогнози правиш. :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4247 Весело

  До коментар [#7] от "venci4":

  КОНСЕРВАТИВНИ гьонсурати, НЕ социалистически. Нито ХДС, нито ХСС са социалисти. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2727 Весело

  Мути постигна целта си, да освежи германския ген, с африкански и азиатски такъв! Сега, като най-висш арийски идеал, ще бъдат законодателно закрепени, "шоколадовата" кожа и черните очички! Така че ХДС и ХСС, могат да бъдат спокойни, предстои "нова ера" и увеличаване на електората им!

 11. 11 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#2] от "attitude":

  Ще смелят грънци ! На Дойчо тестостерона се е изпарил - нито му се е.е, нито му се занимава с битки.

 12. 12 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#7] от "venci4":

  Единственото което усещат са собствените им лиги. А пък отзад били безчувствени от продължителна употреба

 13. 13 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 552 Неутрално
 14. 14 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":

  Формално не са. Иначе са.
  Сторената беля в Германия е жестока. Поправима е, но на много висока цена. Ваште я платиха вече.

 15. 15 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#11] от "oex13531876":

  Не се е изпарил, просто не е в интернет и по телевизията. Я отиди в Южно Чили/ Аржентина. Те са си там.

 16. 16 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 1560 Весело

  Когато нямаш деца - така става! Пускаш в ЕС хуманоиди с чалми, бради и Коран в ръка - ПОЛУЧАВАШ терор из улиците на Париж, Брюксел и Лондон!
  Меркелица е за СЪД!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4247 Весело

  До коментар [#14] от "Tрилионер":

  Зимбабвийски трилионере, едно е това което ти се иска на теб и на оня крайно десен расист и терорист Венцич, друго е какво е реалното положение относно тези две партии. Вие може да си мислете, че ХДС и ХСС са дори и извънземни партии, но в действителност те си остават ДЕСНИ и КОНСЕРВАТИВНИ! Точка... ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Направо я спрете. Достатъчно посрещнахме.

 19. 19 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  Кажи бе скромен работнико, къде са СДП? Нямаааа! Цялата пропаганда бичеше как Зигмарм дори щял да бие Лицемеркел. Пък не я би!

 20. 20 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 752 Весело

  До коментар [#2] от "attitude":
  „Сега започва вътрешната цедка“
  Да, започват наново само само приказки...А ма Хорст ще го отнесе пръв на изборите в Бавария през септември 2018, а след него много бързо и меркел...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах