Норвегия или нищо: ЕС се готви за провал на преговорите за Брекзит

Норвегия или нищо: ЕС се готви за провал на преговорите за Брекзит

© Toby Melville, ReutersДокато британското правителство се разяжда от вътрешни борби, европейците започват тиха подготовка за евентуален провал на преговорите за Брекзит, при който Великобритания може да изхвърчи от Европейския съюз след 18 месеца, без да е постигнала сделка.


Мей заплаши преди време, че е по-добре да няма споразумение, отколкото да сключи лошо такова за страната си, но колегите ѝ от ЕС все още гледат на този сценарий като на най-малко вероятния, понеже според тях той ще навреди много повече на острова, отколкото на континента.


След неувереността, която струеше от конгреса на партията ѝ миналата седмица, преди важните срещи в Брюксел през следващите две седмици, дипломати и официални лица в европейската столица и в големите държави членки казват, че започват да се готвят целенасочено за непредвидена ситуация, при която отношенията ЕС-Великобритания изпадат в правен вакуум през март 2019 година. Те призовават компаниите да направят същото.
Представители на германските власти казват, че през последните месеци изразходват точно толкова енергия да измислят как да се справят с такъв развой на събитията, колкото се готвят и за уреждане на Брекзит чрез споразумение. Съюзът на германските индустриалци призова в четвъртък фирмите в най-развитата икономически страна в ЕС, че би било "наивно" да не се подготвят за "много твърдо излизане".


Подобно на Мей, която в петък отхвърли призивите на някои депутати за оставка, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние казва, че целта му е излизането на страната от блока да стане организирано. Барние обаче предупреди нееднократно, че му е даден мандат от евролидерите да помогне за подготовката при евентуален неуспех, и редовно призовава бизнеса да се подсигури за възможно най-лошия развой на събитията.


"Искаме да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв без сделка", каза Барние пред представители на предприемачите и работниците, след като преговорите започнаха през юли. Със сделка или не, това е "основополагащ въпрос", каза той, след като през август не бе постигнат особен напредък.


"Това чувство се засилва, категорично", каза високопоставен представител на ЕС по повод притесненията, че преговорите може да се провалят, не защото Великобритания вижда в това икономически ползи, както е казвала Мей, а защото британската вътрешна политика може да изпадне в задънена улица, което от своя страна е възможно да предизвика изпускане на разумния краен срок за сключване на договор за излизането от ЕС.


Според мнозина говоренето за провал на преговорите е част от блъфирането и контраблъфирането в преговорния процес. Проблемите в правителството на Мей обаче са признак според мнозина от другата страна на Ламанша, че страната е толкова разделена, че може да се окаже неспособна да постигне сделка.


"Необходимо е да имате предвид, че това не е рационален процес", каза гореспоменатият представител на ЕС, повтаряйки всеобщо мнение, че гласуването за Брекзит поначало не бе икономически обосновано. "Така че не е изключено те отново да не се съобразят с това какво е нужно от икономическа гледна точка и да се окажем на ръба на политически провал".


Планове за непредвиден развой


Хора, близки до преговорния екип на Барние, привлякоха миналия месец вниманието върху нов законодателен акт, предназначен да защити пазара на въглища в ЕС от хаотично излизане на Великобритания и действия, които да накарат клиринговите къщи, работещи с деноминирани в евро ценни книжа, да се преместят от Лондон на континента. Това са примери за плановете на Брюксел за действие при непредвиден развой на преговорите за Брекзит.


"Това е безотговорен подход. И колкото повече продължава по този начин, толкова повече подобни стъпки ще виждаме", каза източник от ЕС във връзка с липсата на отчетлив напредък в преговорите.


Друго високопоставено длъжностно лице заяви: "Имаме пълни основания да се притесняваме и европейската промишленост трябва да гледа на това по-сериозно". Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис ще се върне в Брюксел тази седмица за пети кръг от преговорите с Барние. Но представителите на ЕС нямат почти никакви очаквания за пробив по ключовите въпроси по развода; напредък, който ще позволи на евролидерите да си уговорят среща с Мей следващата седмица и ще ги склони да започнат да обсъждат бъдещо споразумение за свободна търговия.


Освен неяснотата как ще функционира новата граница на ЕС с Ирландия и разногласията за правата на емигрантите след Брекзит, въобще няма изгледи да бъде решен скоро спорът за десетки милиарди евро, които Брюксел твърди, че Великобритания трябва да плати на тръгване.


Високопоставен дипломат от страна, която Великобритания принципно смята за свой съюзник по въпросите на ЕС, нарече "невъобразима арогантност" предложението на британците да платят само 20 милиарда евро като "сметка за Брекзит", която по оценки на ЕС възлиза може би на 60 милиарда евро. Според него Мей трябва да укроти хардлайнерите в правителството си, които отказват да платят такава сума.


Норвегия или нищо: ЕС се готви за провал на преговорите за Брекзит

© Hannah Mckay, Reuters


Малцина от партньорите на Великобритания в преговорите виждат някаква полза от това министър-председателят да бъде сменен сега. Това ще отнеме още време, каквото никоя от страните няма, тъй като шансовете Лондон или Брюксел да се съгласят да удължат крайния срок за Брекзит изглеждат ограничени.


"С Борис Джонсън на премиерския пост, преговорите щяха да бъдат по-лесни", смята дипломат от ЕС. Британският външен министър разкритикува инициативата на Мей за сделка, при която Великобритания да остане обвързана с някои от правилата на ЕС поне през преходен период. "Можехме да си спестим цялото това анализиране, понеже той щеше да запрати преговорите право в пропастта", каза дипломатът.


За мнозина вариантът за изпадане в правен вакуум е малко вероятен. Въпреки че британски министри говорят за сделка, при която Великобритания няма да спазва правилата на ЕС и едновременно с това ще запази достъпа си до пазара, европейски официални лица предупреждават, че времето на Лондон изтича и ще е трудно да се намери друго решение, освен нещо подобно на статута на Норвегия. Тя е част от европейския пазар и приема правилата на ЕС, без да има право на глас по тях.


"Много скоро ще бъде Норвегия или нищо", каза един от тях. / БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Немците се готвят за много хард брекзит http://www.express.co.uk/news/uk/864167/brexit-news-germany-prepares-for-no-deal
  И предполагам не грешат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На първо време 35% на всичко което искат да продадат в ЕС-ъто ще им се отрази добре.

 3. 3 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Призовавам на британците в България да се даде гражданство, по-бързо.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Щом като ЕС готви провал, да тичтат в Евразийския саюз или в БРИКС.
  Там ги очакват с отворени обятия.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Щом като ЕС готви провал, да тичтат в Евразийския саюз или в БРИКС. Там ги очакват с отворени обятия.
  —цитат от коментар 4 на 4ort


  БРИКС не съществува. Това е сбирщина от държави, които нямат нищо обшо помежду си и управляващите им се събират от време на време, за да си начешат езиците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Весело

  До коментар [#4] от "4ort":
  "Щом като ЕС готви провал, да тичтат в Евразийския саюз или в БРИКС"

  Няма британски политик, който е застрашен да бъде съден в Хага, та да иска да си търси сатрапска държава където да се скрие.

  подпис
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  [quote#5:"EU defender"][/quote]

  "БРИКС не съществува. Това е сбирщина от държави, които нямат нищо обшо помежду си и управляващите им се събират от време на време, за да си начешат езиците."

  В ГОЛЕМА ГРЕШКА си! Я питай прогресивните сили от форума и ще разбереш каква сила е БРИКС. Новият гробокопач на капитализъма.

 8. 8 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нeмцитe ce гoтвят зa мнoгo хapд бpeкзит. И пpeдпoлaгaм нe гpeшaт.
  —цитат от коментар 1 на ЕU dеfender

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  A oня дeceн ( aмa мнoгo дeceн) aнaлизaтop Дaниeл Cмилoв дo пocлeднo твъpдeшe, чe Бpeкзит e нeвъзмoжeн.
  Кaктo винaги oбaчe дecнитe удapихa гpeдaтa.


  Aмa винaги ca в гpeдaтa.

  До коментар [#1] от "EU defender":

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  Недейте така, колега! Тъкмо смятах да си купя Ролс! 🤣

 10. 10 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ох, мамините те. Такъв четвъртит само ще им влезе.... Ако същият влезе на Русия, няма да ми е толкова кеф, колкото на тях. Ще разберат те, че глаголът в изречението "ГБ е велика държава." се спряга само в минало бешело време.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nехоljhft":

  Виж дали ингилизите искат БРЕКЗИТ, или искат хем душата в рая хем докрая.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Весело

  Ако всепак им е останало малко пипе в тиквите, британските политици трябва да измислят как да извъртят нещата така, че Брекзит да няма! Брекзит е много лош за ЕС, но е тройно по-лош за британската икономика! ЕС трябва да отстоява позицията си "Норвегия или нищо"! И в двата случая основният губещ е Великобритания!

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Никакви отстъпки на британците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Брексит е неизбежен!!!! Дори и Корбин го каза. Няма как Великобритания да остане в Общия пазар.

 15. 15 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ох, мамините те. Такъв четвъртит само ще им влезе.... Ако същият влезе на Русия, няма да ми е толкова кеф, колкото на тях. Ще разберат те, че глаголът в изречението "ГБ е велика държава." се спряга само в минало бешело време.
  —цитат от коментар 10 на leon555

  Не може да си велика държава на базата само на древна история и непокрито самочувствие! Гърците го научиха по трудния начин, британците сега ще затвърдят наученото!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 16. 16 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Навремето , с изключително малоумие сте създавали организация, без да помислите за механизъм за излизането от нея.
  Ако бяхте проявили поне грам разум тогава, сега нямаше да имате тези грижи и да търпите многомилиардните загуби.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 17. 17 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 958 Весело

  Оф, бях се зарекъл да не чета повече писанията на Струпчевски, ама нейсе...
  И все пак има верен факт в т.нар анализ на господина: "С Борис Джонсън на премиерския пост, преговорите щяха да бъдат по-лесни". Ами да, ето Борката прави джогинг, скоро ще разцъка и футболче-нещо.
  Значи, шанса скоро да направи мачле с наш Буйко, /евростратег и център-нападател/ е огромен.
  И-и, в една неформална обстановка, даже без да си носи бухалката, Бойчето ще да обЯсни на островитяните как да си спретнат един стабилен екзит....

 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  УК просто няма как да се подчини на ДОйчланд - исторически е невъзможно. А ЕС в момента е нищо повече от това - Дойчланд убер алес.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgerald":

  Зная това. Просто твърдя, че е най-разумно да се намери елегантен начин Брекзит да няма.

 20. 20 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "Пешката":


  УК просто няма как да се подчини на ДОйчланд - исторически е невъзможно. А ЕС в момента е нищо повече от това - Дойчланд убер алес.
  —цитат от коментар 18 на Пешката


  Катоне искат да се подчиняват на дойчо, ще му правят ветар на макарите. Кой беше казал, че икономиката определя политиката? Откога стана задължително да се взима под внимание мнението на островните пияндета?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 21. 21 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Щом като ЕС готви провал, да тичтат в Евразийския саюз или в БРИКС. Там ги очакват с отворени обятия.
  —цитат от коментар 4 на 4ort


  Е защо им е като си имат британска общност???

 22. 22 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#15:"Amot"][/quote]

  Те освен минало си имат и самолетоносачи, и не биха се двоумили и секунда да ги ползват в търговски спор с Брюксел.Не че ще има нужда де, британците имат хиляди лостове за да извиват ръцете на ЕС, било бившите им верни колонии Кипър и Малта, били то съюзниците им в ЕС / на първо място Полша, било то вътрешните проблеми на ЕС, отношенията им със САЩ....абе направо ми се струват смешни разните евробюрократи като се правят на важни, все едно с главатар Бойко бански говорят.

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#22] от "rootless":

  Ти явно по всяка тема си неадекватен...

  Я кажи как се използва самолетоносач при търговски преговори:)?

  П.С. Само да те светна (за пореден път), самолетоносач има и Франция и то доста по сериозен от британските...
  Франция има по-силна армия от британците, а от 2015г. САЩ работят все повече със Франция отколкото с Великобритания по-отношение на отбрана и военно дело...

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Гневно

  Провал=изгонване на стотици хиляди полаци, румъниц , българи! Тези наглеци обаче ще искат да запазят военнот си сътрудничество с ЕС и с нас! Щом ще ни гонят работниците, ние не щем военно сътрудничество с тях!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#22] от "rootless":Ти явно по всяка тема си неадекватен...Я кажи как се използва самолетоносач при търговски преговори:)?П.С. Само да те светна (за пореден път), самолетоносач има и Франция и то доста по сериозен от британските...Франция има по-силна армия от британците, а от 2015г. САЩ работят все повече със Франция отколкото с Великобритания по-отношение на отбрана и военно дело...
  —цитат от коментар 23 на ivan_


  Питай Гуатемалтеките, те знаят, Белиз стана независим благодарение на тези самолетоносачи.И аржентинците знаят, и те научиха по трудния начин.
  А французите дори не ги слагай в сметките.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на r2d2
  r2d2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan_": "самолетоносач има и Франция и то доста по сериозен от британските..."

  Виждали сме ги вече.

 28. 28 Профил на r2d2
  r2d2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan_": Тука не става дума за самолетоносач, а за топки.

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#21] от "rootless":

  И с какво им помага Британската общност? С коя страна от тази общност Великобритания има по-голям (или поне съизмерим) стокооборот от този с ЕС? С коя страна има споразумение за свободно движение на стоки и капитали? Много бих се учудил дори ако можете да дадете списък на страните от Британската общност, без справка с Уики!

 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#27] от "r2d2":

  Със сигурност, те не са невидими:)

  Модератора е неадекватен!
 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Любопитно

  До коментар [#28] от "r2d2":

  Кои топки, тези дето французите ги рязаха и ги пъхаха в устите на враговете им из Африка ли?

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  До коментар [#25] от "rootless":

  Белийз е единствената страна в Америка без собствена армия! Знаете ли защо Белийз няма армия?

 33. 33 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "rootless":И с какво им помага Британската общност? С коя страна от тази общност Великобритания има по-голям (или поне съизмерим) стокооборот от този с ЕС? С коя страна има споразумение за свободно движение на стоки и капитали? Много бих се учудил дори ако можете да дадете списък на страните от Британската общност, без справка с Уики!
  —цитат от коментар 29 на vassilun


  Не знам защо за теб една безмитна зона каквато е ЕС е някаква манна небесна ? Да не би на пазара всичко да е европейско? Напротив, рядко ще видиш европейска стока, всичко е китайско, страна която не е в тази зона и внася с мито. Ако УК не е в общия пазар ще си продава стоките пак на този пазар, но ще плаща мито, а европейските стоки на британския, най богатия пазар в света ще бъдат реципрочно обмитявани.Има една разлика обаче, митото събирано в УК ще отива в британския бюджет, а митото събирано в ЕС не влиза в бюджетите на страните членки а в общия, и се прахосва за малоумни европрограми и агросубсидии...
  А за британската общност...много са, и до сега не можеха да склщчват договори за безмитна търговия с кралството, но след брексита ще могат.И не само те, има и Норвегия, Швейцария, Гибралтар, Андора.....скоро и Каталуня.

 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Весело

  Ако всепак им е останало малко пипе в тиквите, британските политици трябва да измислят как да извъртят нещата така, че Брекзит да няма! Брекзит е много лош за ЕС, но е тройно по-лош за британската икономика! ЕС трябва да отстоява позицията си "Норвегия или нищо"! И в двата случая основният губещ е Великобритания!
  —цитат от коментар 12 на vassilun


  От Фердово време се знае, че при сближаване с шоп и германецът шоп става. Резултатът ще е загуба-загуба, ма британците ще са по-загубили...

 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#33] от "rootless":

  Ти ще ме побъркаш!

  Може ли да си толкова, толкова неадекватен?

  Я раздуй Великобритания как ще сключи договор за безмитна търговия с ... ГИБРАЛТАР?!?

  Ти явно не си запознат че Гибралтар е британска територия?
  Ве едно да напишеш че Великобритания ще сключи договор за безмитна търговия с Лондон...

  Спри се само ставаш за смях...

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivan_":

  Това сложи точка на комуникацията ми с "безкоренния"! Не виждам никакъв смисъл да споря с подобни не rootless, а по-скоро brainless!

 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  :)

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Влизането сигурно е било по-лесно от излизането.

 39. 39 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Весело

  Я раздуй Великобритания как ще сключи договор за безмитна търговия с ... ГИБРАЛТАР?!
  —цитат от коментар 35 на ivan_


  Ама, Ванка, не с лошо! Те Гибралтар не са много настроени да излизат от ЕС; могат да им дадат някакъв особен статут на псевдо държава, за да останат в ЕС и тогава договор може и да има :) Той безкоренният обмисля всички алтернативи, не е като теб само логиката и фактите да следва :)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 40. 40 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 773 Любопитно

  Ехаа! :)
  Амии, това с Норвегия си е направо е*авка:)
  Норвегия хем си плаща в хазната на ЕС, хем е приела законовата рамка и хем няма право на глас! :)
  За това ли драпаха ингилизите?!
  -----
  В края на краищата UK e наистина важна за ЕС най-малкото поради дългогодишното икономическо съжителство и после заради собствената си икономическа тежест и влиание. Ще бъде тежко да се скъсат хиляди връзки създавани и укрепвани десетилетия наред. Ясно е че липсата и в ЕС ще бъде добра възможност за други. Изключително важно е колко твърда ще бъде позицията на останалите държави и то в светлината на собствените си трудности. Франция очевадно изостава от Германия и не може да бъде равностоен партньор. Испания е пред сериозно вътрешно разцепление, Италия в перманентни дефицити...

 41. 41 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Влизането сигурно е било по-лесно от излизането.
  —цитат от коментар 38 на Роси


  По-лесно - да, но не много по-лесно! Британците са от тези нации, които могат да усложнят до безкрайност и най-простото нещо! А после да се гордеят как са го усложнили, въпреки целия куп съпътстващи неприятности!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#39] от "Amot":

  Прав си!
  Но не ми е писано да "движа" на неговото ниво, Аз съм за другия гьол, какво да се прави, съдба:)

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#40] от "ali_ibn_isa":

  Испания именно заради угрозата от разцепление ще е много твърда! Италия също не е укротила докрай Северната лига, та и тя няма да е много склонна на отстъпки! Честно казано, не виждам коя държава би настоявала за Брекзит, който да е по-изгоден за ОК, отколкото за ЕС!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 44. 44 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Весело

  Прав си!Но не ми е писано да "движа" на неговото ниво, Аз съм за другия гьол, какво да се прави, съдба:)
  —цитат от коментар 42 на ivan_

  Не сядай да играеш шах с него - той мисли 7 хода напред и още 5-6 настрани :) Туй го всеки не може :)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 45. 45 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  ":Белийз е единствената страна в Америка без собствена армия! Знаете ли защо Белийз няма армия?[/quote]

  Бъркаш Белийз с Коста Рика. Там армията е забранена с закон от 1948. А Белийз си има армия.


 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#44] от "Amot":

  ++++++

  Това е много готино, с 5-6 настрани...

  Модератора е неадекватен!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivan_":Това сложи точка на комуникацията ми с "безкоренния"! Не виждам никакъв смисъл да споря с подобни не rootless, а по-скоро brainless!
  —цитат от коментар 36 на vassilun


  Извинявай ако ти звучи обидно, но не помня някога да съм комуникирал с теб, кой си пък ти??? Всъщност не искам и да знам , нали знаеш как да ме добавиш в отбягваните коментари? Хайде , изпълнявай!

 49. 49 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Чета и си мисля - през Втората и Хитлер си мислеше , че Великобритания ще бъде лесна хапка за Дойчланд , но те пък се сдушиха със СССР и обърнаха палачинката . Та си мисля , малко абстрактно - какво , аджеба ще стане с ЕС ако британците , така , между другото се сдушат отново с Русия ? И с Китай , примерно ? Или пък решат да дадат принос за развитието на БРИКС , да речем ?
  И какво ли ще стане с Европата тогава ??? . Сигурно нищо , щото идеята е неосъществима . Ама пък се сетих и за мангалето , дето квасило морето , ,знаейки че няма как да стане . Ама стояло с лъжизата и чакало . Така , за всеко случай . Щото , ами пък ако стане ?

 50. 50 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#40] от "ali_ibn_isa":Испания именно заради угрозата от разцепление ще е много твърда! Италия също не е укротила докрай Северната лига, та и тя няма да е много склонна на отстъпки! Честно казано, не виждам коя държава би настоявала за Брекзит, който да е по-изгоден за ОК, отколкото за ЕС!
  —цитат от коментар 43 на Amot


  А защо мислиш че ОК няма да настоява за брексит, който да е по изгоден за ОК, отколкото за ЕС??? Знаем много добре кои са майсторите в тези неща, да не мислиш че Мей е по отстъпчива от Тачър???Сбъркал си я сигурно с мадам йес, куневица.

 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 767 Неутрално  До коментар [#5] от "EU defender":БРИКС не съществува. Това е сбирщина от държави, които нямат нищо обшо помежду си и управляващите им се събират от време на време, за да си начешат езиците."

  Ми то и ЕС не съществува . Просто сбирщина от държави . Напъни аспиринчето , де . Роди някаква мисъл .

 52. 52 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Весело

  А защо мислиш че ОК няма да настоява за брексит, който да е по изгоден за ОК, отколкото за ЕС??? Знаем много добре кои са майсторите в тези неща, да не мислиш че Мей е по отстъпчива от Тачър???
  —цитат от коментар 50 на rootless

  Британците отдавна не са тази сила в дипломацията , която бяха преди 70, 100 или 200 години! А за преговори трябва не само инат (него мадам Мей го има в такива количества, че и дърта магарица ще й завиди), но и мозък, а Мей и сие имат общо десетина мозъчни гънки!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 53. 53 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#49] от "papyre":

  "Чета и си мисля - през Втората и Хитлер си мислеше , че Великобритания ще бъде лесна хапка за Дойчланд , но те пък се сдушиха със СССР и обърнаха палачинката "

  Браво на такива историци като теб! Само да ти напомня че по времето на Битката за Великобритания през 1940 г Хитлер и Сталин бяха съюзници. Но от идеите ти лъха доста свежест. Защо не един съюз между Северна Корея и Андора ? Има логика, и в двете държави има планини.

 54. 54 Профил на r2d2
  r2d2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "papyre": Хубаво де, поставяш въпроси, казваш че мислиш, но поне като отговор нищо не представяш.

 55. 55 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Причината за цугцванга, в който се поставиха британците е, че там матреала клъвна на бастуна на куп местни популисти, вкл. и този със шарените гащи от снимката. Същият за старанието му дори бе награден с министерски пост.

  Вярно е, че никога не е късно човек да стане за резил.
  Островът показа, че това важи и за държави с авторитет!

 56. 56 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Британците отдавна не са тази сила в дипломацията , която бяха преди 70, 100 или 200 години! А за преговори трябва не само инат (него мадам Мей го има в такива количества, че и дърта магарица ще й завиди), но и мозък, а Мей и сие имат общо десетина мозъчни гънки!
  —цитат от коментар 52 на Amot

  Всички помним "специалните" условия които договориха с ЕС, та чак и ние и румънците цели 2 години хем бяхме в ЕС, хем нямахме право на работа там, въпреки че други страни извън ЕС имаха! Чак и непохарчените фондове им връщат, това не е наглост а направо гавра с евробюрократите и уменията им в преговорите.

 57. 57 Профил на r2d2
  r2d2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#56] от "rootless": Какви са тези непохарчени фондове, бихте ли разяснили!?

 58. 58 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#56] от "rootless": Какви са тези непохарчени фондове, бихте ли разяснили!?
  —цитат от коментар 57 на r2d2


  Не са точно непохарчени а по скоро неполучени.Нали британците нямат нужда от еврофондове, та се оказваха донори, плащаха повече отколкото получават.Договориха си отстъпка от вноската за тези пари в повече, с извиване на ръце.

 59. 59 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#18] от "Пешката":
  —цитат от коментар 20 на leon555


  Катоне искат да се подчиняват на дойчо, ще му правят ветар на макарите. Кой беше казал, че икономиката определя политиката? Откога стана задължително да се взима под внимание мнението на островните пияндета?

  ---
  От Първата, че и от Втората световна война. Други въпроси?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 60. 60 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Страна в която политиците имат право да излизат вън с такъв тип гащи не я чака нищо добро.

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#9] от "vassilun":

  "Тъкмо смятах да си купя Ролс!"

  Ама доста си закъснял, с почти десет години:
  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1998/04/01/1519361_bmw_kupi_rolls-royce/

 62. 62 Профил на r2d2
  r2d2
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#60] от "bcbg": Точно обратното...такава страна я чака добро бъдеще.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#49] от "papyre":

  "Та си мисля , малко абстрактно - какво , аджеба ще стане с ЕС ако британците , така , между другото се сдушат отново с Русия ?"

  Британците са се "сдушили" с когото трябва и Русия не е между тях.
  И ако ще правиш аналогии с отпреди 80-100 години, помисли в каква валута е била основната търговия - тогава и сега; кои са били стратегическите стоки - тогава и сега (някои сегашни ги е нямало тогава ... ядрените оръжия или пък пък търгуваните на борсата "въглеродни квоти").
  По-скоро ЕС ще се разпадне отколкото някоя стара европейска държава ще се "сдуши" с Русия (това не важ за САЩ). Друг въпрос би било, ако някога Русия се окаже водеща технологична държава.

 64. 64 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Как може икономически гигант като ЕС да позволява на някъв малък остров населен от зъбати маймуни да му извиват ръцете така? Пълен срам и позор за ЕС.

 65. 65 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Като се сложат и шотландците в сметката става мазало.

 66. 66 Профил на r2d2
  r2d2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#63] от "wanderer": Ядреното оръжие не е стока.Иначе другите поне за последните 80-100 години имат незначителни изменения.Предполагам нараснало е търсенето на редки метали.

 67. 67 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#62] от "r2d2":

  Всеки с вкусовете си, но определено гледката е много грозна. Горките морски костенурки, какво са направили толкова за да получат такова наказание.

 68. 68 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2210 Весело

  Защо ли ми се струва, че флорентинската заявка на Мей "‘no deal is better than a bad deal" е разтревожила много повече Брюксел, отколкото самите британци. Очевидно последните пет пари не дават и са подготвени, за разлика от трескавото осъзнаване на реалностите на континента.

 69. 69 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#33] от "rootless":

  само като се сетя ,на колко стоки от Англия митата ще станат поне 35% не е истина ,например Тойотите ,,които се правят там ще поскъпнат с тази сума ,Ровърите също , аустините също , десетки модели коли ,мотори ,храни също , значителни промени за пазара ,истината е ,че ние нищо не изнасяме за там , но има много голям внос ,който става неконкурентен и на фона на постоянните визи ,благодаря ,ще се откажа да видя Лондон ,на 50 не съм го видял и не съм загубил нищо , ще преживея някак си

 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Който е очаквал лесни преговори с британци просто се е заблуждавал. Те са неприятни хора и се радваме, че в бъдеще британците няма да бъдат повече спирачка пред европейската интеграция.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#13] от "neut":

  +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Няма връщане назад, стига сте таили празни надежди...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "предложението на британците да платят само 20 милиарда евро като "сметка за Брекзит"

  Борката Джонсън каза, че Британия и едно пени няма да даде на Блюксел. Все пак дъртата империя търси начин да изстиска някакви облаги на минимална цена. ВБ е мощна и независима държава. Освен това със Евроатлантика са дупе и гащи, не могат едни без други. Всичко е само спектакъл, уважаеми госпожи и господа, другарки и другари. Забравете ги, пратете ги на майната им!

 74. 74 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2100 Весело

  Твърдото следване на "политиката" , заявена от Мей, може да доведе до наистина сложни и трудно решими проблеми, и за двете страни, за в бъдеще! Вероятно ОК, ще опитат, с подмолни действия, да подрият единството на страните от ЕС, което и сега не е на добро ниво. С което, много вероятно, ще получат, "вежлива покана" да напуснат, при условията - "или Норвегия, или нищо", като втората част "или", е по-вероятна! Предстои да видим, до къде ще я "докарат" преговарящите. За сега е до "кривата круша"!

 75. 75 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#33] от "rootless":само като се сетя ,на колко стоки от Англия митата ще станат поне 35% не е истина ,например Тойотите ,,които се правят там ще поскъпнат с тази сума ,Ровърите също , аустините също , десетки модели коли ,мотори ,храни също , значителни промени за пазара ,истината е ,че ние нищо не изнасяме за там , но има много голям внос ,който става неконкурентен и на фона на постоянните визи ,благодаря ,ще се откажа да видя Лондон ,на 50 не съм го видял и не съм загубил нищо , ще преживея някак си
  —цитат от коментар 69 на edin drug


  Британците нямат намерение да слагат визи на гражданите от ЕС.Ще ограничат правото им на работа в ЮК.Да са луди да отрежат достъпа на милионите туристи?Иначе в Лондон има много неща,които да се видят.Преди 10-а години ходих на гости на един приятел и 10 дни непрекъснато ходих по забележителности и пак не можах да обиколя всичките.

 76. 76 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Британският хюбрис скоро ще бъде наказан.

 77. 77 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Абе, ще се оправят англичаните. Ще има една година криза в която валутата ще флуктуира чудовищно, и рязка инфлация, но после икономиката ще се приспособи.

  Примерно работната ръка от ЕС дето я ползват в земеделието, е за да продават продукцията обратно на ЕС. Като се прецака това, производителите ще се преместят в ЕС, и няма да има и нужда от румънци да берат ягоди в Англия вече, така че ще им се изпълни тази фантазия.

  А евтината си храна и продукти чрез нови договори ще получават от Аржентина, САЩ, Бразилия, Австралия и Китай. Естествено, ще се принудени да отидат още по-далеч във философията си "пазара решава всичко" за да оцелеят, и американски и китайски фирми ще им изкупят инфраструктурата барабар със здравеопазването и пътните артерии и учебните заведения--но това е цената на "гъвкава независимост в 21-ви век".

  Както средния американец от 15 години е вече по-нисък от средния европеец,
  https://www.theguardian.com/world/2004/apr/04/usa
  и живее по-малко,
  https://www.doctorshealthpress.com/health-news/americans-live-shorter-lives-than-europeans-cdc-study-says/
  ...така ще стане и със средния англичанин след едно поколение, но--както американците са готови да понасят касапница всеки четвъртък но да си имат правото да носят калашници в кафенето, така и англичаните са готови да станат по-болни и дебели и ниски, но да имат своята незавимост. И не ние ще решаваме за тях прави ли са или не.

  При хард бкрезит Великобритания една година ще агонизира, но след това ще превключи на американския модел и ще си е ОК. Не трябваше да става така, но какво да се прави--нови изборни технологии, нови изборни демографии (за първи път в историята хората над 60г са решаваща част на електората)--и сме в епоха в която демокрацията тепърва се присособява към тези нови условия.

 78. 78 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 576 Неутрално

  СпортсДайрект се местят в София.....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 79. 79 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Такъв развой на събитията, какъвто прогнозира статията, без договорено излизане на Англия от ЕС, което би пренебрегнало част от икономическите проблеми, би бил напълно естествен при твърдия подход на лидерите на ЕС към брекзита. Защото Англия излиза от ЕС не по финансово-икономически, а по социално-политически причини. Тя просто иска да си върне своя суверенитет и да не зависи от това, какво налагат на ЕС-държавите Германия и Франция, обикновено подпомагани от Италия. Тоест, за Англия са важни политическите, а не финансово-икономическите проблеми, които тя, след като възвърне суверенитета си, се надява бързо да оправи (компенсира).

  Защото проблемите, които тресат напоследък ЕС, са не толкова финансово-икономически, колкото социално-политически. И чисто политически.

 80. 80 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Който е очаквал лесни преговори с британци просто се е заблуждавал. Те са неприятни хора и се радваме, че в бъдеще британците няма да бъдат повече спирачка пред европейската интеграция.
  —цитат от коментар 70 на Иво


  Е те не само британците не искат да ги "интегридат", 95% не щат Брюксел да е шапка и да коли и беси. В другите 5% сме ние - и да ни интегригат, диферинцират, утилизират и каквото и да е друго действие, овчиците си ги води овчаря па и у кланницата да е.
  Определено има нужда от реформа на ЕС.

 81. 81 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Мисля, че вече всички политиците в ОК разбраха капана, в който са поставили страната си.
  Затова решението наистина може да бъде без сделка, защоот няма да има човек, който да си постави подпис под сделка "Норвегия", "Швейцария" или дори "Канада" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 82. 82 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Очевидно е че британското правителство прави това излизане на сила, знае че това не е редно, но го прави, заради малоумните си граждани. А сега нека им е кеф.

 83. 83 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Очевидно е че британското правителство прави това излизане на сила, знае че това не е редно, но го прави, заради малоумните си граждани. А сега нека им е кеф.
  —цитат от коментар 82 на Петърчо


  И това го пише гражданин на България? Страна където политиците слушат и изпълняват не народната воля , а прищявките на меркелица?Докарана до африканско ниво мизерия?
  Гледай и се учи от британците , и си мълчи! Не може прошляк да те учи как да си инвестирап парите, както и ти да даваш акъл на британците.Ако беще толкова умен, защо си мизерник, къде са ти парите? Гледай и се учи!

 84. 84 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Очевидно е че британското правителство прави това излизане на сила, знае че това не е редно, но го прави, заради малоумните си граждани. А сега нека им е кеф.
  —цитат от коментар 82 на Петърчо


  Е не съвсем насила. Радикалите при Торитата виждат в това шанс да превърнат Англия в либертарианска утопия където всичко е приватизирано и с минимум регулации, а радикалите при Лейбъристите пък виждат в Брекзит шанс да превърнат Англия в социалистическа утопия където всичко е национализирано и държавата управлява живота на всички нива.

  Само либерал-демократите са изцяло против Брекзит, а в двете големи партии си има силни крила които са надяват като едни болшевици да се възползват от неминуемия хаос за да прокарат своят дневен ред и да въплътят в една "независима Британия" своите политески фантазми.

 85. 85 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Иронията беше прекалено тънка..

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#66] от "r2d2":
  "Ядреното оръжие не е стока.Иначе другите поне за последните 80-100 години имат незначителни изменения.Предполагам нараснало е търсенето на редки метали."

  Технологията за контрол на ядрения разпад е стока и се търгува в едно с обогатения уран.
  А измененията са значителни, дори революционни като при лекарствата, пластмасите, нефтопродуктите, нано-структурите. И много повече и нараснало търсенето при "традиционните метали" (алуминий, титан, никелирана стомана) отколкото в редките елементи (неодим, тантал, платина, родий или осмий). Пак заради промяна в технологиите.
  Дори и оръжията са променени - ако през ВСВ химическото оръжие е било "най-модерно", то сега освен биологическото се спряга и психотронното. Няма и да разбереш как може да ти дойде смъртоносен "свински грип" като Ебола.

 87. 87 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3729 Весело

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Нека британските политици оставят Борис и Фураж да оправят нещата. Те я забъркаха тази каша, а сега леля Тереза чакат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 88. 88 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Щом като ЕС готви провал, да тичтат в Евразийския саюз или в БРИКС.
  —цитат от коментар 4 на 4ort


  Това, разбира се, е шегичка, но влизане в НАФТА (САЩ, Канаада, Мексико) видях да се споменава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK