Ердоган е в Сърбия със 150 бизнесмени - какви цели преследва

Президентите Ердогани Вучич при пристигането на търския държавен глава в Белград във вторник.

© Reuters

Президентите Ердогани Вучич при пристигането на търския държавен глава в Белград във вторник.



Ердоган пристига с внушителна турска бизнес делегация в Сърбия. В Белград го очакват с отворени обятия. Но залогът за Анкара е много по-висок - турците искат да разширят политическото си влияние на Балканите, твърди Неманя Руйевич в коментара си "Какви цели преследва Ердоган в Сърбия" за "Дойче веле".


Тъмносиньо и карирано: така изглежда сакото, донесло късмет на двама силни мъже през април тази година. Така беше облечен Александър Вучич в деня, в който спечели президентските избори в Сърбия - още на първия тур. Така беше облечен и турският президент Реджеп Ердоган в деня, в който с референдум за промяна на конституцията той прокара въвеждането на президентската система в Турция. Дреха, която кара могъщите да изглеждат модерно и лежерно. Дреха, която сръбските потребители на Туитър нарекоха "диктаторското сако".


Ердоган и Вучич си приличат не само по модния си стил. Сърбия не може да се мери с Турция по територия, затова Вучич и Ердоган всъщност играят в различни лиги. Но двамата обичат абсолютната власт, включително и опекунстването на опозицията и на критичните медии. В същото време и двамата се изживяват като спасители, които неуморно се трудят за благото на народа с цел да създадат нови работни места и да донесат растеж на икономиката.




Впрочем точно за това ще става въпрос и днес, 10 октомври, когато Ердоган пристига на официално посещение в Белград, придружаван от 150 висши представители на бизнеса. За турския президент това не е нищо необичайно. За сръбското правителство обаче това е събитие, с което непременно трябва да се натрупат точки пред населението. Посланието гласи: към сръбските земи ще потекат огромни количества пари.


...и всички са доволни


Икономическите нужди на турското правителство лесно влизат в съзвучие с тези на сърбите, казват икономистите. Вълшебната думичка за Анкара е "експорт": само ако износът продължи да нараства, може да бъде постигнат и наскоро обещаният годишен ръст от 5.5%. А Западните Балкани предлагат на турските инвеститори достатъчно евтина работна ръка и улеснен достъп до пазарите на ЕС. "Процесът на присъединяване на Турция към ЕС практически е мъртъв. Затова и за турските инвеститори е изключително важно да могат да произвеждат стоката си в страни, които са по-близо до ЕС или дори са негови членки", казва истанбулският икономист и политически коментатор Атила Йешълада.


Александър Вучич пък залага на свежи капитали и нови работни места - той дори е готов да плаща на чуждестранните инвеститори субсидии в размер на около 10 000 евро за създадено работно място. Сръбският автократ непрестанно повтаря, че в Европа страната му ще заеме първото място по растеж. Само че засега цифрите говорят друго: със своите 1.6 % през последните три години Сърбия бе последна по растеж в региона (Черна гора отбеляза 7.7%, Косово - 9.1%, а Македония - 10.2%). А средната работна заплата в страната е под 400 евро - една от най-ниските в Европа.


Всъщност турските пари ще потекат най-вече в т.нар. индустрии с ниска добавена стойност, т.е. там, където има нужда от обикновена работна ръка, а не от висококвалифицирани кадри. Секторът на иновациите ще усети турските инвестиции по-скоро слабо. Днес над 1000 сръбски работници са заети в производството на евтини дънки за турски фирми. Според сръбското правителство броят им ще скочи до 3000. В Сърбия се говори и за турски интереси към местната дърводобивна и дървообработваща индустрия, както и към производството на млечни продукти. "В подобни браншове в балканските страни много бързо може да се стигне до растеж и същевременно тези страни могат да бъдат използвани като експортна база на турската икономика", коментира Атила Йешълада за "Дойче веле".


Атила Йешълада

Атила Йешълада


Неоосмански мечти


"Бизнес инвазия: Турция отново завладява Сърбия" - през миналата година булевардният вестник Blic излезе със заглавие, което се заиграва с вековното османско владичество. Биляна Степанович, главен редактор на белградското икономическо списание Nova ekonomija, обаче препоръчва да се гледа по-реалистично на ситуацията. Тя подчертава, че до момента турските инвестиции в региона се броят едва ли не на пръсти.


Износът в шест западнобалкански страни, всички от които са на опашката за ЕС (Сърбия, Албания, Босна, Косово, Македония и Черна гора) и имат общо 20 милиона население, е под 2 милиона долара на година. Турските производители продават повече продукция в Азербайджан или Израел, чието население, взето заедно, е дори под 10 милиона. Затова първо трябва да се изчака и да се види колко сериозни въобще са намеренията на турците, смята Степанович.


Немалко наблюдатели обаче предполагат, че балканските апетити на Турция са свързани не само с икономиката. Така например и днес Турция финансира джамии, училища и хуманитарни организации - най-вече в страните с преобладаващо мюсюлманско население като Босна или Албания. "Тук си имаме работа и с неоосманизма. Турците живеят с илюзията, че бившите им колонии ги чакат едва ли не с широко отворени обятия", казва Атила Йешълада.


А това не е така, подчертава икономистът и допълва, че все пак Турция има достатъчно причини, за да проявява и политически интерес към тези страни. "От една страна, турците се нуждаят от стабилност в съседство. От друга обаче, правителството на ПСР вижда ЕС в средносрочен план по-скоро като съперник, отколкото като партньор. А в такъв случай Балканите могат да му бъдат полезни", коментира истанбулският икономист.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Турция е достатъчно мощна на балканите..за какво им е повече!

 2. 2 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Щoм Epдоган е oтишъл cъс 150 бизнecмени знaчи цeлта мy e бизнec, а нe вoйна.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Неутрално

  Ясно какви цели преследва, Износът в шестте западнобалкански страни Сърбия, Албания, Босна, Косово, Македония и Черна гора и имат общо 20 милиона население, е под 2 милиона долара на година.а износът на Турция за България с 6 милиона население е - 2.5 млрд. лв. !!!!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Губиш загнилите Сащ и печелиш невероятния балкански икономически тигър ...Сърбия. Е ово е стандарт.

 5. 5 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Доста интересни неща са казани в статията. Турция наистина се нуждае от стабилност в балканските страни, стига те да са добронамерени към икономическите принципи на неоосманизма. В противен случай се впрягат разни ДОСТ-ове и мюфтии под крилото на Дианета ,които да насочват неправоверните балканци в правилната ориентация. Следват системното закупуване и бъдещо комасиране на земя в определени региони ,както и окрупняване на правоверните в производствени анклави ,специализирани в нискоквалифициран труд. А произведените стоки - безмитно за Европа. Русия с хибридната си война май ще се окаже като бебе с дрънкалка пред схемата за навлизане на Турция на Балканите. В това отношение с Винету начело и неговия "приятел Тайпи " със сигурност оглавяваме класацията.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7765 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mia san Bayern!":

  Имперските амбиции на Ердо нямат край

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#5] от "deviant":

  Доста интересни неща са казани в статията. Турция наистина се нуждае от стабилност в балканските страни
  =======
  Еееее , браво бе .....най сетне един да го каже в прав текст......
  Заради това е и анти турската пропаганда , лееща се от Брюксел към цяла Европа.....защото Турция иска мирни Балкани !!!
  А както помним , мирни Балкани , е твърде нежелана опция за някои страни ....сещайте се кои !

  Bukalemun
 8. 8 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  С теманетата си към Турция и Русия, Вучич да не вземе да си резне шансовете за ЕС.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Мирни Балкани под покровителството на Турция.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Сърбия, Албания, Босна, Косово, Македония и Черна гора и имат общо 20 милиона население, е под 2 милиона долара на година.а износът на Турция за България с 6 милиона население е - 2.5 млрд. лв. !!!!
  ========
  Тоест колкото един Истанбул !
  И все пак .....това посещение в Сърбия , не е добър знак от гледна точка на София .
  Анкара търси базова държава на Балканите . И ако това стане Сърбия , жалко за географското предимство на България , която всъщност бива едни вид прескочена . И докато бг политиците си хабят енергията за вътрешни пиар свади , то в балкански спектър се случват неща изплъзващи се около България.

  Bukalemun
 11. 11 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  От друга страна ако турците се емнат да финансират магистралата Ниш-Цариброд, ще бъде о.к. и за България.

 12. 12 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  България е съседка и почти съседка на две доста агресивни азиатски сатрапии - Русия и Турция. И от двете сатрапии сме страдали много в исторически план, а на Русия и досега теглим крепостническите окови. Колкото по-малко бизнес отношения имаме с тези две сатрапии, толкова по-добре за бъдещето на България. Да не говорим за икономическата конкурентноспособност на техните икономики. То не бяха джам фабрики, то не бяха обущарски цехове с нискокачествени материали и продукция, то не бяха хартиени допотопни работилници пр. турски инвестиции, много от които се споминаха отдавна. За руснаците да не говорим, те освен износ на петрол, газ и пияни руски туристи нищо друго не могат внесат в татковината. Така че, посещението на Ердоган в Сърбия, а не в България е добро, много добро събитие за българите, както между другото беше загатното и в статията.

 13. 13 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Е каква да е, безмитен износ към Русия.

 14. 14 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1028 Весело

  ''Днес над 1000 сръбски работници са заети в производството на евтини дънки за турски фирми. Според сръбското правителство броят им ще скочи до 3000.''

  голЕми инвестиции, голЕмо чудо....

  направо Раша, Пуйката и сърбите да си спретнат един нов СИВ и да не се занимават с глупости

 15. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1028 Весело

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  ''защото Турция иска мирни Балкани !!! ''

  тва и 3-годишните не го вярват, ако искаше мирни балкани нямаше да финансира разни ислямисти из Албания, Косово, Босна и тн

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#12] от "GreenEyes":

  Колкото по-малко бизнес отношения имаме с тези две сатрапии, толкова по-добре за бъдещето на България. Да не говорим за икономическата
  ========
  Това може да го каже само трол който не мисли гадивно и хубаво за Балканите !
  Ти си типичен пример.....
  Немога да разбера , как един който е избягал на другия край на света , да негодува как няколко съседни балкански страни се мъчат да живеят в мир !!!
  Много ли те дразнят термини като ....мирни Балкани , мирна Турция , Черноморски икономически съюз ......?

  Bukalemun
 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1028 Весело

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  ''Анкара търси базова държава на Балканите . И ако това стане Сърбия , жалко за географското предимство на България , която всъщност бива едни вид прескочена ''

  прескачайте ни смело и не ни занимавайте с глупости, България има интереси в ЕС, които са диаметрално противоположни на Турция, която никога няма да бъде приета

 18. 18 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  е па може да се подкрепят взаимно за ЕС , де да се знае ,ако ли не ,ще са пак заедно в Евразийския съюз ....

 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Дойче веле стайл...Как мразя подобна журналистика. Оставете ме сам да си направя изводите и заключенията...

  Единственото успокоително в случая е, че откривам че не само БГ секцията е такава. Явно цялата медия е профанска.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "GreenEyes":

  Нещо не си в час с реалната ситуация. Я се зачети в тая статистика и се позамисли малко над това, което казваш.

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/10/10/3056892_nad_edna_peta_ot_bulgarskiia_iznos_izvun_es_e_za/

  "Български стоки на най-голяма стойност са изнесени за Турция - 2.7 млрд. лв., тоест близо една четвърт от общия износ, а увеличението спрямо година по-рано е с 12.8 на сто."

 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  ''Много ли те дразнят термини като ....мирни Балкани''

  ма те Балканите са си мирни, стига само през цялото време великите сили да не ги ръчкат и настройват една срещу друга, водейки прокси сблъсъци още от векове насам

  иначе и ние искаме мирен 40 милионен Кюрдистан, се'се

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Весело

  До коментар [#17] от "carmello":

  България има интереси в ЕС,
  =$======
  Виждаме , виждаме.....след 10 годишен период , 1/3 от населението на Бг , практически е загубено .....да продължа ли ?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  нормално, тия дето градиха 50 години комунизЪма го издухаха, ама не ЕС е виновен

 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5241 Неутрално

  Явно Турция иска да изпревари Расия като пръв и превилигирован инвеститор в Сърбия.АЕрдоганЯ има пари...за разлика от Путин.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#20] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Нещо не си в час с реалната ситуация.
  =========
  Той ли ....хе .....той и въобще тия зад атлантика са най информираните хора тук.
  Подценяваш ги !
  Те са като американските самолетоносачи ....идват от хиляди километри и си поемат правото да раздават демокрация. ....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Дреха, която кара могъщите да изглеждат модерно и лежерно.
  -----------------

  За кои "могъщи" говорите и какво е това лежарно?????

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Любопитно

  ......Заради това е и анти турската пропаганда , лееща се от Брюксел към цяла Европа.....защото Турция иска мирни Балкани !!!
  —цитат от коментар 7 на eti mehter


  А от Брюксел искат война на Балканите така ли?
  Що пишеш глупости?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Не са само Балканите. Сърбия е чудесна отправна точка за износ към Русия и ЕС.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4061 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Да, 1/4 от населението на България се отече в ЕС или други краища на света...! Това се случва, защото България продължава да се управлява по съветско-болшевишки модел. Хората искат нормален живот, нормална работа и нормални доходи... Омръзнаха им приказки за светлото бъдеще, омръзна им да са крепостни селяни.
  Добре, че имахме историческия шанс да ни пуснат в ЕС! Не ми се мисли, на какво щяхме да приличаме сега...! Щяхме да сме по-зле и от Молдова, вероятно...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  [quote#27:"Храбър"][/quote]

  Тази рускиня, дето са пуснали да се преправя на ердоганистка явно не може да се изкачи на повече от едно стъпало в сравнение с останалите позитанки. Аз му говоря за неконкурентноспособни турска и руска икономики, той ми дяла камъни за това колко "мирни" били намеренията на султан Ердоганоглу. Не обръщай внимание на руските тролове, които са номерирани и наименувани съгласно темите, в които се пускат.

 31. 31 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Обикновено стратегическите съюзници са през един, за да не става твърде нахален комшията. Така и България: Унгария, Хърватия, Иран, Армения, Кюрдистан. Изключение са Гърция и Румъния.

 32. 32 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "marker":

  Ама тя е построена?
  Сега България може спокойно да НЕ построи участъка София - Калотина, а ДА построи нов мост на Русе.

 33. 33 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "carmello":

  Те в Албания го изгониха тоя. Е, не буквално, но му се фръцнаха сериозно. Има свойството да ядоса всекиго. М/у другото, в България изобщо не идва. Игати кефа!

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#29] от "tww09306483":

  Добре, че имахме историческия шанс да ни пуснат в ЕС!
  =======
  Дано да си прав за в бъдеще. ...защото десет годишния период въобще не го предвещава. ....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#28] от "gogo2011":

  По-конкретно Раша. Имат безмитно
  http://ras.gov.rs/podrska-izvozu/sporazumi-o-slobodnoj-trgovini

 36. 36 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  От друга обаче, правителството на ПСР вижда ЕС в средносрочен план по-скоро като съперник, отколкото като партньор. А в такъв случай Балканите могат да му бъдат полезни
  ------------
  И ние така - Туркия като бизнес партньор - да. Като политическо влияние на балканите? В никакъв случай! Стената по-границата трябва да се взема и като метафора - от тук започва България/Европа!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 37. 37 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1028 Весело

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  кекекек, я разгледай тая таблица, България в ЕС $20300, Сърбия извън ЕС $14500

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (PPP)_per_capita

  после пак обяснявай и ти като Дугин за разрухата

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Весело

  До коментар [#31] от "Tрилионер":

  Така и България: Унгария, Хърватия, Иран, Армения, Кюрдистан. Изключение са Гърция и Румъния.
  ========
  Но това са децата на Османската империя ......;)
  Тя ги е родила ...

  Bukalemun
 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Има, има територии на балканите в които Русия и Турция да се опитват да се надиграват както предците им са правили през 19-ти и началото на 20-ти век. И Путя и Ердо са нео-империалисти и им се струва че ето възраждат "старото величие", обаче нови пътища не са открили се опитват старите да възродят.

  Я тука "новоруска" анексийка от Кавказ или Украйна, я там малко да се понамесим в междуособиците. Направо преиграват 19-ти век наново, засега в туширан вариант, дано така и си остане.

  А и Европа вече не е "Австроунгария" и "Немска Империя" и "Френска Империя" и т.н. а е по-единна. Така че по-малко да гледат насам към Балкана и двете джуджета Наполеони, и повече там при себе си в близкия изток и централна азия да си го мерят, ако обичат.

  Макар е факт че през нас ще минава китайския копринен път и е нормално в този смисъл Турция да иска да подреди така нещата на балканите ще на нея да и е най-изгодно като дойде часът хикс, ама ние тук сами ще се спраим, благодаря.

  Ето оня ден имаше среща на Сърбия, България, Гърция, и Румъния, и това трябва да се превърне в едно задълбочено сътрудничество, барабар с Македония. Обединени балкани са по-силни и от турското и от руското влияение. Разединени са плячка.

 40. 40 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Пак си чел до половината и то като дявола евангелието ,пардон - като турчин Декларацията за човешките права.

 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4181 Неутрално
 42. 42 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  От друга страна ако турците се емнат да финансират магистралата Ниш-Цариброд, ще бъде о.к. и за България.
  —цитат от коментар 11 на marker


  Турция с 4 очи гледа как да се свърже по-добре към Европа и в частност към България. Погледнете на картата какъв път е построила до граничния пункт при М.Търново. Въпреки че, от там се ходи само за България и въпреки че, от българска страна пътят не е продължен. Явно турският интерес е голям, макар и по-скоро едностранен засега.

 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":Да, 1/4 от населението на България се отече в ЕС или други краища на света...! Това се случва, защото България продължава да се управлява по съветско-болшевишки модел. Хората искат нормален живот, нормална работа и нормални доходи
  —цитат от коментар 29 на tww09306483


  Хората навсякъде по света искат точно това. И за турците се отнася...и за сирийците... и за венецуелците. Ама вместо да им го осигурят политиците им се опитват да ги ангажират с национализъм, с ислямизъм, с комунизъм. В България поне не Ви пълнят главите с глупости.

  А отливи на население от новите към по-развитите членове винаги досега е имало. Номера е България да стане интересна за бизнес инвестициите на по-развитите. Тогава заедно с инвестициите ще се върнат и част от българите обучени и работили на Запад. Това се случва и в момемнта, но малко. При всички случаи обаче България трябва да приема и интегрира имигранти.

 44. 44 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#31] от "Tрилионер":Така и България: Унгария, Хърватия, Иран, Армения, Кюрдистан. Изключение са Гърция и Румъния.========Но това са децата на Османската империя ......;)Тя ги е родила ...
  —цитат от коментар 38 на eti mehter


  Вашите знания по история явно започват от датата на създаване на Османската империя, а мечтите Ви са за възстановяването й.. Изглежда и Вие както впрочем повечето турци не знаете, че тези страни имат по-стара история от вашата. Кога ще престанете да гледате на тези суверенни страни като на изгубени собствени територии?
  А какво да кажем за Иран? Кога Иран е бил част от Османската империя, та сега се е оказал нейно дете?

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#43] от "half_truth":

  Хората навсякъде по света искат точно това. И за турците се отнася...и за сирийците... и за венецуелците.
  =======
  Не мисли за целия свят от свое име ....
  Всъщност такива като тебе искат нациите да изчезнат , претопявайки се ......
  Няма да ви стане работата , Мария ....не се надявай !
  По света има десетки нации които държат на хомогенността , целокупността и единството си ! Те няма да се подведат на тия номера от типа "нациите ще изчезнат , но не кога а как" ......това са блъфове на западния англо саксонизъм , който всячески се старае да привлича най ценното на тоя свят. ....ХОРАТА !!!
  Нататък продължавай да разсъждаваш сама .....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  По света има десетки нации които държат на хомогенността , целокупността и единството си !
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Искате хората да се разделят на "хомогенни" нации и всяка да дърпа чергата към себе си без да мисли за другите. А това значи - войни!
  Европа се развива в мир и благоденствие благодарения на междудържавния съюз - ЕС. ЕС е единствената алтернатива за това, както каза министър Шимшек.

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  ..."Износът в шест западнобалкански страни, всички от които са на опашката за ЕС (Сърбия, Албания, Босна, Косово, Македония и Черна гора) и имат общо 20 милиона население, е под 2 милиона долара на година. Турските производители продават повече продукция в Азербайджан или Израел, чието население, взето заедно, е дори под 10 милиона. "...
  Доста неточна оценка. Западните Балкани са доста по-малко от 20 милиона, а Азърбейджан и Израел са доста повече от 10 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#46] от "half_truth":

  Искате хората да се разделят на "хомогенни" нации и всяка да дърпа чергата към себе си без да мисли за другите. А това значи - войни!
  ========
  Аз не се страхувам .....
  За мен многообразието не е беда !
  Моето ежедневие е запълнено с контакти от хора , поне от десет нации....
  Да му мислят ксенофобите и екс патриотите. ...
  Погмедни политическата карта на света .....и виж кой континент е най пъстър !
  Така ще имаш по голяма представа .....
  И накрая само един пример.....
  След размириците в Каталония , Брюксел не взе никакви мерки ....напротив. ...обяви, че няма да се бърка !
  Ако ти беше права ....Европа би се ангажирала въобще да не се стигне до такъв мащабен проблем. Проблем който предвещава поредица от такива. ....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  .За мен многообразието не е беда !....
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  Знам, за Вас не е беда стига всички да се чувстват турци независимо от произхода си. Като Йозал или като мълчащият на политически и етнически теми Шимшек.
  Знаете ли че, в лоша Америка на новодошлите имигранти им дават лист с информация как да си пазят националната култура. Организации и клубове на съответната национална група, откъде да си купуват специфични стоки, съвет да говорят с децата си на майчин език без да се притесняват, че няма да научат английски... Същото ли в Турция?

 50. 50 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  Абе да те питам нещо, щото гледам си много активна в турските теми. Кажи ми един, само един, принос на възлюбената ти Османска империя към световната цивилизация. Ето например Австрия е дала на света Моцарт, дала е Фройд, дала е много други неща. Русия е дала Пушкин, Чехов, Лермонтов, Чайковски, Рахманинов, Менделеев, Попов и кого ли още не. Англия е дала Дарвин, Дикенс, Нютон, Фарадей, Шекспир и т.н. и т.н, Франция е дала Юго, демокрацията и модерното управление и др. Кажи ми какво е дала Турция освен назадничавост, примитивизъм, диващина, ислямски фанатизъм и кланета?

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#49] от "half_truth":
  Знаете ли че, в лоша Америка на новодошлите имигранти им дават лист с информация как да си пазят националната култура .....
  =======
  Добра или лоша , нека оставим Америка и да погледнем какво става в Европа !
  Нека не се отваряме на далечни хоризонти които по малко ни засягат.....
  Хеммен отиваш там дето е мекото на хляба .....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#49] от "half_truth":

  Знам, за Вас не е беда стига всички да се чувстват турци независимо от произхода си. Като Йозал или като мълчащият на политически и етнически теми Шимшек.
  ========
  Факта ,че ти е неприятно как въпросните кюрди служат на турската държава , вместо да правят терор......обеснява много неща !
  Показва колко изкривени са разбиранията ти за обединеност.
  Показва и друго .....колко "обединена" е Европа ......

  Bukalemun
 53. 53 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#50] от "destruct":

  Сещам се за един кулинарно-културен принос, зараждането на виенските кафетерии. След като османците са наритани за втори път от Виена и е трябвало да се спасяват с бягство са оставили след себе си чували с кафе. И така започва историята..... Разбира се, това е по-скоро мит, така че и този турски "принос' остава под въпрос.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK