Какво трябва да знае Тръмп преди да се захване с Иран

Сейед Хосейн Мусавиан.

© Associated Press

Сейед Хосейн Мусавиан.Съдбата на иранското ядрено споразумение е под въпрос. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разполага със срок до 15 октомври да заяви пред Конгреса, че Техеран спазва седемстранното споразумение. Мнозина очакват, че американският президент ще откаже да потвърди това. Тогава американско-иранските отношения ще се върнат към състоянието на открита враждебност.


Изглежда, не всички членове на правителството на САЩ споделят подхода на Тръмп за по-твърда линия спрямо Иран. Министърът на отбраната Джеймс Матис заяви публично, че Тръмп "трябва да обмисли да остане" в споразумението. Има съобщения, че държавният секретар Рекс Тилърсън се е обявил против отказа на Тръмп да потвърди коректността на Иран.


В изявление след първата си среща с иранския външен министър Джавад Зариф, Тилърсън изглежда показа готовност да предприеме по-дългосрочен подход, заявявайки, че в отношенията между Вашингтон и Техеран "никога не е имало стабилен, щастлив момент". "Така ли ще бъде през останалата част от нашия живот, и през живота на децата ни, и през живота на внуците ни?", попита той.
Забележките на Тилърсън ми напомниха за среща, за която ми разказа Мохсен Рафикдост, бивш командващ на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. През 1982 г. той се среща с аятолах Хомейни, основател на Ислямска република Иран. Рафикдост си спомня, че е предложил терена на посолството на САЩ в Техеран да бъде превърнат в база на Корпуса. Аятолах Хомейни отхвърлил идеята и попитал: "Защо ще стигате дотам? Хиляда години ли няма да имаме отношения с Америка?"


Ясно е, че вследствие на десетилетията на отчуждение във Вашингтон се е стигнало до фундаментално неразбиране на Иран. Като не се броят ядрените преговори на правителството на предишния президент на САЩ Барак Обама, всяко американско правителство след Иранската революция през 1979 г. се е провалило в декларираната си цел за сдържане на Иран.


Ако Тръмп иска да освободи бъдещите поколения от притесненията относно напрежението между САЩ и Иран, трябва да обърне внимание на пет основни точки при формулирането на политиката си относно Техеран.


Първо, представителите на американските власти трябва да спрат да говорят за Иран по заплашителен и обиден начин. Иранците се гордеят с хилядогодишната си история и преди всичко, смятат взаимното уважение за основна част от външните си отношения. Външният министър Зариф ми каза, че речта на Тръмп пред Общото събрание на ООН миналия месец е била


"най-обидната за Иран реч на който и да било американски президент след революцията"


и че тя "е обезсмислила всякакъв потенциал за диалог със САЩ".


На второ място, политиката на Съединените щати за смяна на режима в Иран всъщност пречи на поставената цел. Американската политика, целяща подкопаване и промяна на иранската политическа система, е основна причина за трайното иранско недоверие към САЩ от революцията. През юни Тилърсън открито каза, че


американската политика към Иран включва смяна на режима


- изявление, подобно на което не е правено от високопоставен представител на САЩ от години и което постави началото на рязко отклоняване от обичайните за САЩ изказвания за опит за промяна на "поведението" на Иран.


В рязък контраст с това предишният американски президент Барак Обама бе заявил пред ООН, че "ние не се опитваме да постигнем смяна на режима и зачитаме правото на иранския народ да развива ядрена енергетика за мирни цели". Затова той проведе успешни преговори с Иран за ядрената му програма и през юли 2015 г. постигна сключването на ядреното споразумение. Изпълнените с уважение писма, разменени между Обама и иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, помогнаха за започването на този процес. Това не би се случило днес дори ако Тръмп възприеме аналогичен подход, защото ключът към успешни преговори с Иран е първо да се откажете от политиката за смяна на режима.


Трето, след оглавения от САЩ преврат през 1953 г., с който беше свален демократично избраният премиер Мохамад Мосадък,


иранците мразят американската намеса в тяхната страна.


Политическият пейзаж от консерватори, умерени и реформатори в Иран до голяма степен е подобен на съревнованието между демократи и републиканци в САЩ. Следователно всякакви споразумения между Вашингтон и Техеран трябва да се договарят по начин, който да надхвърля партийните разделения във всяка страна, или ще бъде по начало нестабилно.


Поставените от Републиканската партия препятствия, с които се сблъска във Вашингтон ядреното споразумение, показват защо е необходимо това. Що се отнася до Иран, преговорите също трябва да се водят по начин, който отчита иранския политически ред и йерархия.


Какво трябва да знае Тръмп преди да се захване с Иран

© Associated Press


На четвърто място, правителството на Тръмп трябва да приеме, че Иран, като голяма страна с огромни природни ресурси и образовано население, има основателни опасения за сигурността си и легитимни интереси в региона. Необходимо е Вашингтон да признае, че американската политика, целяща изолирането на Техеран, и отказът да се признае законната иранска роля в региона, доведоха само до това, че станахме свидетели на


нарастване на иранското влияние в държави като Сирия, Ирак, Йемен и Ливан,


а влиянието на САЩ в Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и на други места отслабва. От гледна точка на Иран външната му политика след 1979 г. е насочена към възпиране на чужда агресия и защита на границите на страната, а не към постигането на регионална хегемония. След революцията иракският лидер Саддам Хюсеин нахлу в Иран, а през голяма част от последното десетилетие имаше хаос по простиращите се на хиляди километри граници с Афганистан, Ирак и Пакистан. Всички тези фактори принудиха Техеран да играе роля в региона. Ако Съединените щати искат да избегнат сценарии, при които страните от региона водят агресивна борба за влияние, то те трябва да насърчат създаването на регионална система за сигурност, включваща шестте държави от Съвета за сътрудничество в Залива, Иран и Ирак.


И накрая, историята на преговорите между Иран и САЩ показва, че двувекторната политика на натиск и дипломация е обречена на провал. Тръмп изглежда се опитва да върне Иран на масата за преговори в по-слаба позиция, но иранските политици показват склонност да отговарят на натиска с ответни мерки.


В неотдавнашна коментарна статия във в. "Вашингтон пост" бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че по времето, когато той е започнал преговори с Иран, след години на санкции, Иран е бил "овладял цикъла на ядреното гориво" и е натрупал запаси от уран, достатъчни за създаването на 10 до 12 бомби.


"С други думи Иран вече беше държава, която има ядрен капацитет, но бе избрала да не го развива", написа Кери. Урокът, който Вашингтон може да извлече от това, е, че ако се наложи да действа, Техеран ще се сдобие с разменни монети - а няма да капитулира пред лицето на каквито и да било заплахи, отправени, когато Тръмп произнесе следващата си реч за политиката към Иран. /БТА


* * * * * * * * * * * * *


*Сейед Хосейн Мусавиан е експерт по сигурността на Близкия изток и ядрената политика в университета в Принстън и бивш ръководител на Комисията по външни отношения на Националния съвет за сигурност на Иран. Изразените в статията позиции са лично негови.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Най-важното, което Тръмпи трябва да знае е, че е САМ в намеренията си да разваля ядреното споразумение с Иран! То не е само между САЩ и Иран, в него участват още 5 държави и всички те решително го подкрепят! Дори Великобритания, която е най-близката до САЩ държава в Европа ясно показа миналата седмица, че подкрепя действащото споразумение с иранците!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Другото важно нещо, което трябва да знае този безмозъчен идиот президент е, че ООН и останалите държави свързани с него заявиха, че Иран стриктно си спазва задълженията по отношение на споразумението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Любопитно

  Така ли ще бъде през останалата част от нашия живот, и през живота на децата ни, и през живота на внуците ни?", попита той
  =======
  Тоя защо се е разтревожил толкова ?
  Сякаш не Иран а Мексико има предвид. ...
  Да си гледат там задокеанските проблеми ....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Тръмп трябва да знае, че си има работа с държава с история 20 пъти по древна от тази на Щатите! Да знае, че Персийската империя е била най-голямата в историята (не Римската, не Китай, монголите или А. Македонски) и да му уври главата, че тези хора не са орангутани като него!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "От гледна точка на Иран външната му политика след 1979 г. е насочена към възпиране на чужда агресия и защита на границите на страната, а не към постигането на регионална хегемония."

  Напълно верен и точен е този цитат. Добра статия като цяло. 👏

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2057 Весело

  Имам чувството че, този човек, като стане сутрин е готов, като капризно и палаво дете за някоя магария, с кибрит в ръцете!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Необходимо е Вашингтон да признае, че американската политика, целяща изолирането на Техеран, и отказът да се признае законната иранска роля в региона, доведоха само до това, че станахме свидетели на нарастване на иранското влияние в държави като Сирия, Ирак, Йемен и Ливан, а влиянието на САЩ в Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и на други места отслабва."

  Иран определено има силно влияние в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен. Но, това влияние не е дестабилизиращо, както тръбят Тръмпи и неговия ментор Биби Лъжеца, а конструктивно. Иран помогна на Ирак в борбата срещу изродите ИДИЛски, които искаха да разрушат тази държава. Иран помага и на Ливан за да бъде тази държава по стабилна в политическо и икономическо отношение. Иран съвсем в реда на нещата помогна с каквото може на хутите в Йемен, които водят война срещу чуждестранните агресори от КСА и техните васални държави от региона, като Бахрейн и ОАЕ. А, относно Сирия... още от самото начало на гражданската война в Сирия беше ясно, че Иран ще застане на страната на режима на Асад. Тези две държави имат близки и приятелски отношения от десетилетия. Единствената страна от региона, която помогна на Иран по време на Ирано-иракската война от 80-те години на миналия век беше Сирия. Дойде времето на Иран да върне жеста на своите сирийски приятели и съюзници. Така, че силното влияние на Иран в Сирия ще си остане. Това никой не може да промени.

  По отношение на влиянието на САЩ в Ливан, Ирак и Афганистан, не смятам, че то е отслабнало. Напротив, САЩ има отлични и приятелски отношения с тези държави, те са съюзници, САЩ имат хиляди войници, които понастоящем се намират в Ирак и Афганистан, САЩ продава оръжие на Ливан, Ирак и Афганистан. Лидеририте на Ирак, Ливан и Афганистан тази година се срещнаха лично с Тръмпи и се видя, че те са добронамерени към САЩ. Така, че не виждам от какво могат да се притесняват САЩ и автора по отношение на тези държави и техните отношения с Америка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  САЩ се самопоставят в състояние на "кръгова защита", създавайки си и поддържайки контингент от опоненти - Русия, Северна Корея, Китай, Индия, Иран, Турция, Венецуела....Е, не може те да бъдът целите в бяло, а другите - омаскарени! А от времето на шахиншаха на Иран - Мохамед Реза Пахлави, САЩ си развалиха отношенията с Иран за сметка на тези с Израел. Чалми, чалми, ама има и акъл под тях, докато под огнения перчем на Тръмп, май само ветрове се гонят!!!!

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Весело

  Абцелютно! Бай Дон ще назначи Резак Хосеин Мусавиан за държавен секретар и главен миротворец с древната шиитска провинция Иран. Велика держава са персите и шега с тях не бива, ръйш. Малко мед за душата на ошмулените балкански шаяци.

 11. 11 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Агресивния тон на Тръмп спрямо Иран мисля че е грешен. Все пак става въпрос за една от малкото държави в региона, в която има демократични избори, вярно че то се оформи като стандарт да сваляш неудобните режими, но открито да заявяваш че искаш да сваляш демократично избраното правителство на 80 милионан държава е глупаво, а и самите иранци никога няма да го приемат, не съм сигурен че ще могат да им спретнат "умерени бунтовници". Така навремето Ахмадинеджад се чудеше на глупавите коментари на Хилъри за сваляне на демократично избрания президент.

 12. 12 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Иран е естествен балансьор на изкукуригалите уахабити в Рияд и САЩ вместо да се пънат да правят проблеми на Техеран е по добре да се замислят дали не е по удобно да ги оставят на мира.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 13. 13 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 398 Весело

  Отварям тази сутрин дежурната Тръмп статия на Дневник и какво да видя - цялата трупа левундери на амбразурата в защита на страна, чиято официална позиция спрямо Израел е "пълно унищожение".

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Тръмп отново постъпва като слон в стъкларски магазин...
  Авторът е иранец, бивш държавен служител, но все пак мнението му е лично.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 772 Весело

  Северна Корея оправи, отиде на Иран.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#13] от "Black Hawk":

  Ти май си някакъв келеш вчерашен, никога не чувал за 116 000 евреи от Полша, Украйна, Беларус, Румъния, Чехия и т.н., които през периода 1941-1945г. намериха убежище именно в Иран ? Повечко книжки трябва да четеш...

 19. 19 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#18] от "dr_al_hussaini":

  Ами хайде 'днешните' обяснете днешната позиция на Иран към Израел, а?

  Facing Worlds
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#15] от "deutschland":

  Той САЩ не може да оправи, пък какво да говорим за други държави...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#18] от "dr_al_hussaini":

  много самочувствие в малко съдържание.

  какво смята Иран за Израел от Хомейни насам, я дайте малко детайли.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  много пристрастна статия. само три кратки неща. първо. не е вярно, че Иран не търси регионална хегемония. и самата статия се самоопровергава. второ. "консерватори, умерени и реформатори" в Иран може да има само в рамките на...позволеното от шариата. т.е. с типичните условности за държавността, която реално отменя съдържимото на тези понятие в стриктния им западен политически смисъл. трето. били обидени. много тънкообидни ще дойдат честолюбивите шариатци.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ясно защо руснаците му чукнаха едно рамо. За да направи Америка слаба отново.
  Скарва се със съседите. Скарва се със съюзниците. Създава повече врагове, отколкото може да се справи. Накрая ще се окаже сама. Т.е. ще си разменят местата с Русия. Тогава колкото и напред да е технологично и военно, ще загуби световни позиции и ще тръгне надолу.

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "Black Hawk":

  да, и аз гледам горе е паднало някакво левундело-ислямистко квичене.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Да знае, че Персийската империя е била най-голямата в историята (не Римската, не Китай, монголите или А. Македонски) и да му уври главата, че тези хора не са орангутани като него!
  —цитат от коментар 4 на Amot


  Това, че персийската империя е била най-голяма само ти го знаеш.

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":

  персийският слон - най-големият и най-умният слон.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#19] от "saint evlampi":

  Съвременната позиция на потърпевшите народи, племена, етноси от района, в който ционистите избраха да си създадат държава е съвсем логична, но тя не е била такава преди 1946г... Евреите си живееха мирно заедно с араби, християни, друзье и т.н... Народите на Сирия и Иран реално СПАСИХА стотици хиляди от тези неблагодарни същества през периода от 1941 до 1945, дадени им бяха убежище, хляб и поминък ! А те ни благодариха с обир и геноцид срещу коренното палестинско население !

 29. 29 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 398 Весело

  До коментар [#25] от "abdelhaqq":

  Мда, особено забавно е как като им поднесеш някакъв факт като например политиката на Иран спрямо Израел, непризнаването на държавата им, заканитите за унищожение, те започват да носят от девет кладенеца вода и да обясняват за Иран преди революцията, преди ВСВ, та чак до древна Персия. Поведението на левите винаги е едно и също: смяна на темата поради липса на аргументи. Независимо за какво е спорът.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Какви ги върши Тръмп и той не знае и въобще американците доказаха, че при несериозно отношение към сериозни неща, последствията са обичайно неприятни и само благодарение на доброто равновесие между властите, може и се избягват най-драстичните сценарии.
  Но по отношение на Иран, признавам че съм доста учуден от преобладаващите мнения изказани преди мен.
  Да, има споразумение, да трябва да се спазва, макар че въпроса доколко Иран го спазва си остава въпрос без еднозначен отговор. Но мнението, че видиш ли управлението на Иран е едва ли не едно миролюбиво и не насочено срещу съседи или други държави ми се струва доста лекомислено. Не искам да съм лош пророк, но си мисля, че не трябва да стигнем до там, да хвърляме боб дали и кога ще започнат да се проявяват с подобни дейст3вия като на Ким в С.Корея.

 31. 31 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":

  Защо "от Хомейни насам" ?!?? Позицията на всеки един арабин от всеки един народ от държавите от Арабската лига по отношение на ционистката държава си е една и съща от 1946г. насам ! Естествено официалната позиция на кралете и правителствата на сериозна част от тези държави, които от 50-те години на миналия век насам правят бизнес с Вашингтон няма как да бъде негативна...Все пак те от това се издържат...

 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3718 Весело

  До коментар [#15] от "deutschland":


  До коментар [#21] от "Иво":

  Нищо не разбирате, ей сега Дилбърт ще напише статия и после евлампи ще я преразкаже от свое име обяснявайки как това е част от гениалния план на Тръмп. Да говори точно обратното на това, което казват Матис и Рекс "По-ниско АйКю от мен" Тилърсън.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#26] от "bobix":

  Като процент от населението на света за дадения период наистина е най-голмата. В рамките на персийската империя са живели 44 процента от населението на света.

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":

  Държави които разчитат на лаври от преди 2000 години вместо да работят в настоящето нямат добро бъдеще. Иран е бил велик преди да го завладее исляма. Иначе тръмп не е прав да.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#29] от "Black Hawk":

  А, черни ястребе, a kak ще коментираш фактът, че Израел също отправи военни заплахи спрямо Иран!? В това отношение двете държави си приличат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#28] от "dr_al_hussaini":

  да бее, ей сега всички евреи да Ви цалуват ръка, на Вас лично, защото се присъединявате към анти-"ционисткото" квичене.

  много сте ми смешни палестино-сирийците (то и националност "палестинец" не че е имало някога де), като почвате да си вменявате чужди правди. впрочем, позицията на Иран не е политически, а религиозно обусловена. както и позицията на повечето арабски държави и такива с мюсюлманско мнозинство. тъй че да се обвинява "създаването на Израел" (48ма, по мои спомени), за религиозно натоварената позиция на Иран (след ислямската революция от 79та, пак по мои спомени), е логически абсурд. зер Израел 30 години не го е имало. лъжете и себе си, и другите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иво":

  Израел никога не имала религиозна позиция към Иран, поради ясния факт, че е светска, демократична държава. за разлика от Иран спрямо Израел. ама за Вас това е много сложно за схващане.

  сега, ако трябва услужливо да напомня за пиетета Ви към изрода Че Гевара, мога да кажа "личи си, че нямате еднакво отношение към Израел", нали. но няма да го кажа, защото това също изисква разум.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#31] от "dr_al_hussaini":

  защото тогава става ясно до какво води една религиозно мотивирана позиция, облечена в държавност. тъй че да се споменава "еди кога си в миналото" а ла "дедо ти кво правеше", е нелепо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#31] от "dr_al_hussaini":

  защото тогава става ясно до какво води една религиозно мотивирана позиция, облечена в държавност. тъй че да се споменава "еди кога си в миналото" а ла "дедо ти кво правеше", е нелепо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#29] от "Black Hawk":

  да, почва се "от Адама до сега". въртят, сучат - Израел им виновен. като в оня виц за откраднатите дрехи от Мойсеево време.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иво":

  Сериозно ли задаваш този въпрос? След като позицията на Иран е за пълно унищожение на Израел, какво се очаква от евреите? И има ли друга държава в света, която да е таргетирана за унищожение от съседите си и останалите страни в региона? Отделно от това, за мен в конфликта Израел-ислям (защото не се ограничава само до Иран) има много ясна правилна страна и това е Израел. Когато има сблъсък между цивилизация и диващина е нормално да подкрепяш цивилизацията. Ако щеш и само по тази причина.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#37] от "abdelhaqq":

  Аз за какво писах, ти за какво ми говориш!? Абделе, Абделе.... много си ..., хайде и аз като тебе няма да го казвам, но предполагам, че се сещаш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Като имигрант в Северна Америка от почти 20 години имам впечатления от иранските имигрантски общности в САЩ и Канада, и те са много положителни. Доста се различават иранските от арабските мюсюлмански общности . Иранците са образовани, с доста добър социален статус, и се стремят да се интегрират. Трудно можеш да видиш забулена иранска жена. Физически много приличат на нас, българите, а иранките са много хубави . Иранците от целия етнически спектър ( ирански персийци, ирански арменци, ирански евреи, ирански асирийци и т.н.) се уважават и живеят в едни и същи райони един до друг, а като цяло се заселват в районите , където живеят гърци, арменци, евреи, източно-европейци, а не например в райони, където има араби, пакистанци и "вся остальная сволоч".

 44. 44 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#32] от "vesolr":

  Я малко да уточниме позициите, че като гледам как благо си хортуваш със зле прикрит антисемит и почвам да се обърквам:

  Считаш ли че Иран трябва да бъде оставен да си действа спокойно по ядрените програми, ползвайки дива анти Израел реторика?

  Ама без да извърташ. Мъжката казвай, ако не ти е проблем де, сега сме толерантно общество :)

  Facing Worlds
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#41] от "Black Hawk":

  Да, сериозно те питах. Отношенията на Иран и Израел помежду им са враждебни и агресивни! Аз обаче имах предвид, че тази враждебност я има не само от страна на Иран към Израел, но също така и от страна на Израел към Иран. Това всеки, който следи политическите събития от този регион го знае. Относно конфликта между тези две държави, ние европейците (ЕС в частност) имаме много точна и правилна политика - ненамеса към нито една страна в този конфликт и призоваване и към двете страни да решат техните спорни въпроси помежду си по мирен и дипломатичен път.

  Иначе, отношенията между Иран и ЕС значително се подобриха след подписването на това ядрено споразумение между 5 P + 1 и Иран. Надявам се, че знаеш поне това. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  А от времето на шахиншаха на Иран - Мохамед Реза Пахлави, САЩ си развалиха отношенията с Иран за сметка на тези с Израел.
  —цитат от коментар 9 на Дедо Либен


  Иран по времето на Мохамед Реза Пахлави и вторият след Турция, който признава Израел за държава и до болшевико-ислямската революция е в много близки, приятелски отношения с него.

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#44] от "saint evlampi":

  Евлампи с новия профил и аватар, кой е този зле прикрит антисемит за който пишеш в своя коментар!? Питам от любопитство само.... :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#36] от "abdelhaqq":

  До Революцията през 1979г. т.е. по времето на шаха Иран беше със Вашингтон респ. и с Тел Авив...В техните ВВС все още се поддържат стари американски Ф-4 и Ф-5 от ония времена т.е. политиката на шаха спрямо Тел Авив тогава беше същата като настоящата на 4-те безполезни уахабитски кралства/емирства...

 49. 49 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#41] от "Black Hawk":

  По тези земи хората си бяха достатъчно образовани и цивилизиовани и преди да се дотътрят евреите !

 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Иран все пак беси по кранове хомосексуални, така че тука не знам какво вият некви как било ебаси яката държава, и САЩ видиш ли били пак лошите

  предпочитам като всеки нормален човек аятоласите да нямат ядрени бомби - на тях ако им се разреши, СА, Турция и Египет моментално също ще тръгнат да правят, Израел вече има, и като нищо ще си спретнат една ядрена война

 51. 51 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Режимът в Техеран пряко подкрепя ИД, както финансово, така и като чрез атаки срещу противникови фракции, а зверствата на ИД се използват и като пропаганден постер за "злият сунитски ислям" срещу "добрия шиитски". Не забравяй, че СА и Катар, които са представяни като главни спонсори на ИД са предоставили авиобази на САЩ, именно за удари срещу Ислямска Държава. Не ти ли се струва тази комбинация лишена от всякаква логика?

 52. 52 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#49] от "dr_al_hussaini":

  Пак сменяш темата, но все пак да ти кажа, когато по тея земи са живели евреите, ислям още не е имало. Така че, айде да си спестиш историческите препратки и да споделиш нещо конкретно по темата, ако въобще имаш какво.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#50] от "carmello":

  Олеле, Кармело, явно не сте разбрал, че Западът, Русия и Китай искат същото като вас и точно затова сключиха през 2015 г. това ядрено споразумение с Иран, което предотвратява всякаква възможност Иран да разработва свои ядрени оръжие.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#50] от "carmello":

  А, ето и какви позиции отстоява ЕС, Франция, Германия, Русия, ООН по тази тема:

  https://news.bg/int-politics/iranskata-yadrena-sdelka-e-na-tseliya-svyat-a-ne-na-sasht.html

  http://btvnovinite.bg/article/svetut/guterish-shtjal-da-pripomni-na-tramp-kolko-e-vazhno-iranskoto-jadreno-sporazumenie.html

  http://www.focus-news.net/news/2017/09/19/2437670/afp-spored-emanyuel-makron-prekratyavaneto-na-iranskoto-yadreno-sporazumenie-bi-bilo-greshka.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  Става ми леко досадно, че трябва да обяснявам тезата си като на 5 годишно дете, но все пак ще го направя. Когато Иран казва, че Израел няма право да съществува и трябва да бъде унищожен, какво могат да направят евреите? Да пратят цветя и плюшени мечета на Иран? И когато някой те сочи с пръст заканвайки се да те унищожи, какво е дипломатическото и мирно решение? А като казваш Европа, даваш ли си сметка, че Израел е първата и единствена преграда пред агресивния ислям и че ако не е Израел всичко ще се стовари върху Европа? Въобще замисляш ли се по тези въпроси или повтаряш мантрите на левите "интелектуалци"?

 56. 56 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 775 Любопитно

  До коментар [#53] от "Иво":

  ''явно не сте разбрал, че Западът, Русия и Китай искат същото като вас ''

  ми като искат същото да натиснат всички заедно Иран, не да си играят сечено зад гърба

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#50] от "carmello":

  А, ето и за Русия, Германия и Китай:

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6483317

  http://www.bgnes.com/sviat/blizyk-iztok/4540963/

  https://news.bg/world/berlin-nikoy-ne-podkrepya-zhelanieto-na-tramp-da-se-otmeni-iranskata-yadrena-sdelka.html

  А, ето и мнението на Мей:

  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2445157

  Както виждаш сам, по отношение на този въпрос Тръмпи е сам, компанията му правят сам саудитския кървав и диктаторски режим и крайно-дясното и радикално правителство на Израел, начело с Биби Лъжеца. Само те са против това споразумение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#51] от "coxo":

  Хахахахаа..... това беше най-голямата глупост написана под тази статия! :-Д Значи викаш Иран поддържа и подкрепя ИД! :-ДДД Сигурно затова иранците участваха заедно заедно със своите сирийски и иракски съюзници в унищожаването на ИДилските изроди в Сирия и Ирак!????

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#31] от "dr_al_hussaini":

  До Войната от Йом Кипур подкрепата на Вашингтон за Израел е символична и евреите имат много по-близки отношения с Франция, отколкото със САЩ. Чак при Никсън и след това връзките между двете страни се засилват с отделни "охлаждания" при Картър, Клинтън и Обама.

 60. 60 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#47] от "Иво":

  Е очевидно се сещаш. Иначе профила ми е същия. Добавих си saint отпред и картинка показваща ме на мисия как прогонвам демоните на глупостта.

  Важна мисия!

  Facing Worlds
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  А като казваш Европа, даваш ли си сметка, че Израел е първата и единствена преграда пред агресивния ислям и че ако не е Израел всичко ще се стовари върху Европа? Въобще замисляш ли се по тези въпроси или повтаряш мантрите на левите "интелектуалци"?
  —цитат от коментар 55 на Black Hawk


  Хахахахааа... американски ястребе, тази ваша любима проционистка опорна точка отдавна беше тотално компрометирана и оборена от самите действия на Израел по отношение на ИД, Сирия и различните му там ислямистки терористични групи!

  Първо, в съседна на Израел държава има присъствие на най-голямата и опасна терористична организация в света - ИД, но Израел вместо да се включи във войната срещу ИД, НИТО веднъж не посмя да нападне и атакува бази или бойци на ИД в Сирия! Израел отказа да се включи в антитерористичната американска коалиция срещу ИД, в която забележи участват всички страни в региона, както и далечни като Канада и Австралия!!! При това положение, би ли обяснил какъв е този "израелски щит" срещу ислямисктия тероризъм в Европа!? Как Израел спря и защити Европа, когато ИДилски изроди нападнаха нашите градове и граждани в Лондон, Ница, Берлин и т.н.!? Тези същите терористи са получили своето обучение и заповеди от лидерите на ИД, които се крият точно в Сирия! Така, че по-добре въобще не споменавай за този митичен щит! Няма такъв и НИКОГА НЕ е имало!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":

  Иранските гвардейци и Хезболлах водиха битки в Сирия основно с противниците на режима в Дамаск и единични такива с ИД, които, както в Ирак, бяха за контрол на територии, а не заради някаква си благородна кауза срещу терористите.

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#55] от "Black Hawk":

  Нещо повече, Израел помага на ислямистки терористични организации, като фронт ал-Нусра в съседна Сирия, още един добър пример, колко добра "защита" ни осигуряват добрите ционисти за нас тук в Европа!

  https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/01/syria-opposition-daraa-israel-communication-nusra.html

  С подобни приятели като сегашното крайно - дясно правителство на Биби-то врагове не ти трябват! ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#61] от "Иво":

  Ако не го разбираш, значи наистина си прост човек. И отговорът е: повтаряш мантрите на левите "интелектуалци".

 65. 65 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#61] от "Иво":

  Тези "ИДилски изроди", които нападнаха европейските градове са същите "спящи клетки" като онова палестинче по-горе, обучени в тренировъчните бази на КГБ в Източния блок.

 66. 66 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 814 Любопитно

  До коментар [#19] от "saint evlampi"....коренното палестинско население !
  —цитат от коментар 28 на dr_al_hussaini  До коментар [#28] от "dr_al_hussaini":

  Коренно , коренно - колко да е коренно ?. . . Вторият губернато на подмантатна Палестина лорд Плъмър е имал наблюдения по въпроса и общо взето е на друго мнение . Когато пък ционистът Пинхас Рутенберг построява първата електростанция в района ( с британска помощ ) и почва да произвежда " ционистко " електричество всичкото арабин от съседните области се юрва да става " палестинец ". . .

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#60] от "saint evlampi":

  Хаха... не се сещам, честно. Но, карай да върви. Явно не искаш да кажеш кой е. :-P

  Иначе, интересен ъдейтинг си направил на профила си. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#53] от "Иво":''явно не сте разбрал, че Западът, Русия и Китай искат същото като вас ''ми като искат същото да натиснат всички заедно Иран, не да си играят сечено зад гърба
  —цитат от коментар 56 на carmello


  A, ти защо реши, че Иран играе сечено зад нашия гръб!? Не разбра ли, че Иран стриктно спазва клаузите и условията на това споразумение!? Това също го имаше като инфо в линковете, които ти показах. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#58] от "Иво":Иранските гвардейци и Хезболлах водиха битки в Сирия основно с противниците на режима в Дамаск и единични такива с ИД, които, както в Ирак, бяха за контрол на територии, а не заради някаква си благородна кауза срещу терористите.
  —цитат от коментар 62 на coxo


  Пълни глупости, сирийската армия и иранските им съюзници водеха много битки срещу ИД на различни фронтове в цяла Сирия.... от границата с Ливан, до Палмира, а сега вече и в провинция Деир ал Зор. Тия неща съобщават ли ги в твоята нова родина САЩ!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#64] от "Black Hawk":

  Прост човек си ти, щом наистина си въобразява, че видиш ли Израел бил някакъв щит за Европа срещу ислямисткия тероризъм! Този нелеп мит и опорна точка беше тотално развенчан покрай Сирийската гражданска война. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#65] от "coxo":

  Не, Сохо, и тук грешиш! Отношението на ИД към палестинците и технте две главни движения беше подчертано негативно и враждебно, ето повече подробности:

  https://www.theguardian.com/world/2015/jun/30/islamic-state-threatens-hamas-gaza-strip

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Тръмп продължава да се държи не като политик, а като бизнесмен.

 74. 74 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3718 Любопитно

  До коментар [#44] от "saint evlampi":

  С Иран има споразумение да не действа по програми за ядрено оръжие. Ако Иран спазва споразумението, трябва да бъде оставен. Ако не - не трябва да бъде оставен. Аз си хортувам с всякакви хора ако не си забелязъл до момента - и с антисемити като белленд, и с расисти като бенефикато, и с путинисти като добрин велков. Що, ти кво предлагаш - само с проамерикански и произраелски субекти ли да общувам?

  Я ми кажи ти мъжката - кой е по-осведомен спазва ли Иран споразумението - генерал Матис или външният министър, които са за неговото продължение, или инфантилното деденце, което прекарва значителна част от времето си в дребнави дрязги и себеизтъкване? (Когато не е зает с по-важни занимания като голф).

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 75. 75 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Най-важното, което Тръмпи трябва да знае е, че е САМ в намеренията си да разваля ядреното споразумение с Иран! ...
  —цитат от коментар 1 на Иво


  Е как ще е САМ, а израелското лоби и в двете партии, по този въпрос, анулирането на споразумението с Иран, те са единни.
  Нетаняху и цял Израел са зад Тръмп, те гласуваха за Тръмп , като смятаха , че еврейското лоби ще го принуди лесно да анулира споразумението с Иран, иначе как ще искат от САЩ финансиране, повишаване и получаване на редовните годишни вноски за въоръжаване, ако "врагът" Иран изчезне, защото по думите на Нетаняху СА, Катар , ОАЕ, вече са приятелски страни за Израел.
  И засега успяват, но не е окончателно. Тръмп например отложи преместването на столицата на Израел в Ерусалим. Екипът му не е професионален, Тилърсън не става за дипломат, американският посланик в Израел също . 76. 76 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#74] от "vesolr":

  "Я ми кажи ти мъжката - кой е по-осведомен"

  Ами Тръмп би трябвало да е най-добре осведомен понеже Матис му докладва, а има и други които му докладват, но пък не докладват на Матис.

  Или по друг начин бачкат нещата и щом ти лично не се кефиш на Тръмп то значи че той единствено се информира от птичарника?

  Facing Worlds
 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3718 Весело

  До коментар [#76] от "saint evlampi":

  Кои са тия другите - Алекс Джоунс и Шон Ханити?
  Като говорим за "осведомеността" на Тръмп - според него Обама беше наредил да го подслушват, нищо че последвалото разследване в министерството не откри нищо подобно.
  Или понеже ти лично се кефиш на Тръмп, безрезервно вярваш на всяко негово твърдение?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 78 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#66] от "nimrod":

  Това е дълга история...За да я разбереш - трябва да си губя времето да пиша тук най-малко половинметрови постове...Но ти съвсем правилно си загатнал в твоя пост, че именно англичаните и французите и техните решения от периода 1945-1948г. са един от основните причинители на т,н, "Близкоизточен проблем"...

 79. 79 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#59] от "coxo":

  Абсолютна глупост ! Кой плати държавната и общинската земя ?

 80. 80 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#69] от "Иво":

  Де да знаеш, може би пиша от твоята родина СССР? Там информацията ви идва от Министерството на Истината и затова ги пишеш едно към гьотере.

 81. 81 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#77] от "vesolr":

  Ами и двамата не знаем със сигурност всички канали по които се информира Дъ Пресидент ъф Ди ЮЕс, нали?

  Аз предполагам че разполага с повече отколкото отделни негови везири. Мисля че е разумно предположение.

  На теб кое ти изглежда неразумно в това предположение?

  Facing Worlds
 82. 82 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3718 Весело

  До коментар [#81] от "saint evlampi":

  Предположенията ти не ме интересуват.
  Неразумно е да търсиш информираност в човек, който уж имаше доказателства, че Обама не бил роден в САЩ. Още чакам да ги демонстрира.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 83. 83 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#79] от "dr_al_hussaini":

  Кой плати и на кого? На Краля или на Султана? И за какво? За земи, които са населявали от народа на Аврам от незапомнени времена?

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#83] от "coxo":

  Очевидно си съвсем босичък в конкретната материя... :))))

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#31] от "dr_al_hussaini":

  Дали правите разлика между арабин, народ и правителство? Иран на шах Реза Пахлави не постявяше като своя стратегическа цел "изриването на Израелската държава в морето" или подобни радикални щуротии които станаха лозунги на фундаментализацията на Иран след идването на Хомейни (пък и иранците не са араби).
  Страхувам се, че позицията "всеки арабин и народ" желаещ унищожението на Израел от 1946 (ли 1948) насам е доста опасна като философия. Поне в САЩ идентификацията на страната с юдео-християнското начало постявя въпроса за защитата на Израел като условие си не ква нон. Да, много правителства в Европа имат негативно отношение към Израел, което ще се засилва със засилването на крайно десните фракции, но като цяло при един избор "шария или демокрация базирана на християнски ценности" решението няма да е в полза на шарията. Има и нещо друго, фундаменталистите в мюсюлманския свят засилват аргументите на ястребите в Израел и позицията на Тръмп по въпроса е подкрепяна, особено като се има предвид и семейното му обкръжение. На мястото на иранските политици бих търсил един по-сдържан и конструктивен тон предвид силното политическо влияние на евреите и сред демократите в САЩ. Една положителна крачка към признаване на Израел би спестила на Иран много проблеми. Желанието им да бъдат духовни водачи на ислямския фундаментализъм съчетано с корупцията на елита доста трудно се съчетават.

 87. 87 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#52] от "Black Hawk":

  "...Пак сменяш темата, но все пак да ти кажа, когато по тея земи са живели евреите, ислям още не е имало. .."

  До коментар [#83] от "сохо":

  "...И за какво? За земи, които са населявали от народа на Аврам от незапомнени времена?..."

  Голям смях сте и двамата :)))))) Нали според вашия Талмуд вие идвате в т.н. от вас Ханаан някъде около XII век пр.н.е... Народите, които днес населяват Сирия, Палестина и Ливан са много по-стари и преуспели към този момент...Когато ние сме измислили парите, корабоплаването и стоманата - вие още ковяхте бронз за фараона...:)))))))

 88. 88 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Някои хора продължават да твърдят нещо, преведено от необразовани журналисти и да правят политика от него, цитатът е ционисткият режим , а не Израел.

  Какво означава йудео християнско начало?
  Йудаизмът е пълна противоположност на християнството.

  Корупция на елита съществува навсякъде където има елит.


 89. 89 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#82] от "vesolr":

  "Неразумно е да търсиш информираност в"

  Президента на Щатите ли? Добре, щом казваш :)

  Иначе за Пресидент Обама къде е роден медитирай над това:

  "Hillary Clinton and her campaign of 2008 started the birther controversy," Trump said. "I finished it. I finished it. You know what I mean. President Barack Obama was born in the United States. Period. Now we all want to get back to making America strong and great again."

  Facing Worlds
 90. 90 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#51] от "coxo":

  "Режимът в Техеран пряко подкрепя ИД, както финансово, така и като чрез атаки срещу противникови фракции, а зверствата на ИД се използват и като пропаганден постер за "злият сунитски ислям" срещу "добрия шиитски"."
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Приятел, ти си много скаран със всякаква обща политическа култура. Това бива-бива неграмотност, ама твоята е въйпиюща. Защо пишеш неща, от които нямаш никакво понятие, и поради това се излагаш? Та вече има Интернет, бе, селски, и всеки елементарно може да направи справка и да се осведоми по повечето теми. Ето ти да прочетеш за отношенията между Иран и ИД. Предполагам, че не знаеш английски, но можеш да ползваш някоя "преводачка" в Интернет. Твоите твърдения са толкова погрешни и нескопосани, че повече няма накъде. ИД е основен враг на Иран по много причини, и те са добре изброени в информацията под линка, който ти давам.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_and_ISIL

 91. 91 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#90] от "agile":

  Умньо, Иран печели най-много от съществуването на ИД. Първо, Ислямска държава постига еднакви цели, към които се стреми и Техеран, т.е. доминация в региона и ако тръгнеш да ми разправяш, че двете са несъвместими, заради верски различия, не забравяй, че режимът в Иран е преди всичко левичарско-националистически под "прикритието" на исляма и идеята му е разпространението на ислямската революция в мюсюлманския свят. Иран се превърна във важен играч в региона точно с появата на ИД. Като прокси на Китай продава китайско оръжие в Сирия и Ирак, а и собствено, от което също печели. Подкрепя Хамас в Газа и ИД в Синай, въпреки че са сунити, за да подкопава Египет и Израел. За "лицето" на шиизма спрямо това на сунизма вече споменах. Въпреки че ИД обявява Иран за свой смъртен враг до сега тя не е предприела никакви действия, за да го докаже. Инсценираната атака на ИД срещу парламента в Техеран от това лято дава повод на Иран да влезе безпроблемно в земите на Ирак, Сирия и Йемен, които ИД до сега му "пазеше".

 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#80] от "coxo":

  Забавен отговор. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#91] от "coxo":

  Сохо, тази твоя абсурдна теория, която си е направо взета от така наречените конспиративни теории НЕ се споделя от нито една държава, нито от нито една разузнавателна служба! Тази твоя нелепа теория е точно толкова абсурдна, колкото, че Русия или САЩ са създали и подкрепят ИД!

  Апропо, да те питам, я кажи за благодарност и признателност към иранците ли, изродите ИДилски миналата година извършиха няколко терористични актове в Техеран при които също загинаха местни цивилни?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Атаките бяха това лято през юни. Преди това не е имало с изключение на 2010 в Балучестан. Ето ти една статийка за финансирането на Хамас в Газа и на ИД по веригата.
  http://www.thetower.org/article/in-sinai-isis-grows-with-irans-help/

 95. 95 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3718 Весело

  До коментар [#89] от "saint evlampi":

  Не в президента, а в Доналд Тръмп. Той по никакъв начин не е показал, че е на нивото на институцията, останал си е в 4ти клас.
  Не ме интересуват смешните му оправдания, няколко години го "завършваше", за пореден път не можа да се покаже като мъж и да признае, че е сбъркал.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 96. 96 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Ние също трябва да почнем тихо да развиваме ядрена програма + ракетна програма. И за двете би трябвало да имаме капацитет вече, така че не би трябвало да ни струват прекалено много. Това е едиснтвеният начин да се подсигурим че никога повече няма да ни освобождават, демократизират или да се намесват за правата на малцинствата от какъвто и да било сорт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK