Кредиторите на Испания изчисляват цената на кризата с Каталуня

Декларацията за независимост на Каталунската република, която правителството подписа във вторник.

© Reuters

Декларацията за независимост на Каталунската република, която правителството подписа във вторник.Ще пострадат и каталунската, и испанската икономика като цяло. В най-лошия сценарий бюджетният дефицит на Испания ще достигне 7% от БВП. Повечето финансова автономия за Каталуня означава и повече разходи за централното правителство в Мадрид.


Това са част от основните изводи, които кредитори на Испания правят по повод кризата с кампанията на автономната власт в Барселона за независимост на Каталуня. Късно във вторник правителството на Каталуня подписа Декларация за независимост, която няма правна стойност, не е ясно дали ще предизвика някакви конкретни решения от Каталуня, а и премиерът Карлес Пучдемон обяви преди това, че е за отлагане на действието ѝ в търсене на диалог с Мадрид.


Еврото леко поевтиня при речта на Пучдемон в парламента в Барселона, след което бързо си върна обменния курс, когато той обяви, че думите му са символични. "Всичко, което показва, че Каталуня е отворена за разговори, ще се отрази добри на европейските активи", коментира за "Ройтерс" Джоуи Манимбо, старши анализатор в Western Union Business Solution във Вашингтон.
Въпреки това инвеститори, отпускащи всяка година милиарди евро на Испания, се опитват да изчислят икономическия ефект от събитията в район, даващ близо една пета от БВП и една четвърт от износа на четвъртата по големина икономика в еврозоната.


Мениджър на инвестиционен фонд казва за "Ройтерс", че положението "е толкова сложно, че в сравнение с него Брекзит прилича на приятна разходка в парка".


Ето част от първите анализи при различни сценарии за изход от кризата:


1. Независимост


Мнозина анализатори смятат, че е невероятно това да се случи. Последиците ще са особено тежки за цялостното финансово състояние на Испания, за икономиката ѝ и за цената, на която правителството ще може да получава кредити.


От отделянето ще пострада и икономиката на Каталуня, за която също ще стане по-скъпо да намери кредитиране. Напускането автоматично изважда провинцията от еврозоната и сигурността и евтиното кредитиране на каталунските банки от централната европейска банка.


Според ABN AMRO независимост на Каталуня може да увеличи дела на дълговете на правителството в Мадрид спрямо БВП от сегашните около 99% на 115%. Това означава Испания да надмине по задлъжнялост Кипър и Белгия и да стане четвъртата в еврозоната по големина по този показател в еврозоната.


Властите в Барселона казват, че ще поемат отговорност за своя дял от дълговете на правителството на Испания.


Реалният проблем е как Испания ще балансира бюджета си без приходите от Каталуня. И в момента страната е с най-високия дефицит в еврозоната - 4.5% от БВП през 2016 г.


Според Fathom Consulting, ако Каталуня си тръгне, шокът за икономиката ще е толкова силен, че в продължение на години недостигът в бюджета на Испания ще се задържи около 7%, т.е. на нивата от най-тежките моменти от кризата в еврозоната. В ABN AMRO прогнозират дефицит от 5.5-6 процента.


2. Засилена автономия


Мнозина анализатори очакват най-тежката политическа криза в Испания от 36 години да приключи именно с това. Възможно е автономните права на Каталуня да бъдат увеличени повече от това, с което разполага в момента Страната на баските, ползваща се със значителна финансова независимост.


Според споразумението на Баската автономна област с Мадрид регионът събира почти всички данъци, които са в размер на около 13 млрд. евро тази година. От тях той връща на централната власт 800 млн. евро, които да покрият националните разходи от типа на сигурност и инфраструктура.


Но още една щедра фискална автономия може да излезе скъпо на Мадрид. Ако икономически силната Каталуня получи същите условия, централният бюджет ще изгуби около 16 млрд. евро годишно, или 13% от бюджета за 2018 г., показва проучване от 2014 г. на института CSIC.


"Икономически ще е болезнено", казва Тим Дейвис, главен инвестиционен стратег във Fathom Consulting. "Бюджетният дефицит на Испания ще се увеличи и ще се наложат нови съкращения на разходите, за да се запълни дупката. В противен случай банките ще отпускат пари на Мадрид при по-неизгодни условия."


3. Запазване на статуквото


Не се вижда изход, при който икономиката на Испания да остане незасегната.


Рейтинговите агенции вече казаха, че напрежението може да има отрицателен ефект върху кредитния рейтинг на страната, да отблъсне инвеститори и да отслаби способността на управляващата в правителство на малцинството Народна партия на Мариано Рахой да реализира планираните политики.


Кризата вече взе една жертва - отложено е приемането на бюджета за 2018 г.


Напрежението само ще се покачва, ако Каталуня продължи да се противопоставя на Мадрид и започне процес за отделяне от Испания в следващите дни. Това може да бъде спряно със задействането от правителството на Рахой на процедурата по чл. 155 от конституцията, с която да се замрази каталунската автономия и да се разпуснат нейните органи за управление и законотворчество. Подобно нещо не е правено никога в историята на Испания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Явно всичко е за пари.
  Според политиците.
  Хората или по-точно около половината от тях се подвеждат по емоцията, но реално нямат представа какво точно разбират под независимост.
  И може ли една такава област сама да се справи с предизвикателствата на съвременния свят?
  Аз мисля, че не.
  Колкото до евентуалното им признаване като държава - няма кой да го покрепи отвън.
  Това не е Босна или Косово.
  Никой не иска да си има проблеми с Испания.
  Ес пък знае, че това ще е началото на края му...

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10074 Неутрално

  Кашата си е тяхна. Затова е необхоимо всички области да участват в обсъждането и всичкки след това да решат за референдум, ако не се разберат...
  (както е по закон)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 923 Любопитно

  Освен ABN AMRO всички останали коментатори са от тима на "Кънчовците"...
  Бай ми бабо за хубост и против уроки!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9169 Любопитно

  Пари, пари пари, за ПАРИ са всички референдуми от Шотландия и Каталуния до Крим и Кюрдистан !

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Аз пък мога да ти кажа че Корни и Радев не работят за праи! Те работят за Кремъл от любов. Не всичко в този живот е пари

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Напускането автоматично изважда провинцията от еврозоната и сигурността и евтиното кредитиране на каталунските банки от централната европейска банка.
  ---------------

  Както коментирах преди, Каталуня ще бъде изхвърлена както от ЕС така и от Еврозоната. Всични тези теории че Каталуня щяла да запази еврото в случай на отецпяне са меко казано несъстоятелни.

 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Дано каталонците да осъзнаят, че извън Испания няма да им е по-добре.
  Вчера по нашата телевизия имаше дебат за възможностите. Един от гостите беше каталонец - той си я караше своята теза за недостатъчната автономия. Имаше обаче и един професор по конституционно право, който обясни, че Испания не е федерална държава на етнически принципи и че правно има огромна разлика между федерация, конфедерация и децентрализирана унитарна държава, като Испания. И каза, че при децентрализираните унитарни държави независимост на автономна провинция може да мине само с промяна на конституцията. Или с гражданска война.

  Третият дебатиращ беше професор по политология, който обясни, че Каталония не е народна провинция, защото :
  а) много каталонци живеят и в съседната провинция Валенсия и на Балеарските острови, в които части на Испания каталунският е втори официален език
  б) в Барселонското графство (т.е. днешната провинция Каталония) живеят големи малцинства от Кастилия и Андалусия и кастилският (официалният испански) е официален език и там.
  в) Барселонското графство (както и Балеариите) е част от Короната на Арагон и е полуìло автономия спрямо цяла Испания чак през 1978.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Напускането автоматично изважда провинцията от еврозоната и сигурността и евтиното кредитиране на каталунските банки от централната европейска банка.---------------Както коментирах преди, Каталуня ще бъде изхвърлена както от ЕС така и от Еврозоната. Всични тези теории че Каталуня щяла да запази еврото в случай на отецпяне са меко казано несъстоятелни.
  —цитат от коментар 6 на theduloclan


  Както обясних и преди, за да бъде "изхвърлена" от ЕС, първо отцепването им трябва да бъде признато, а това няма как да стане.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Пучдемон и хората около него обясняват, че при формирането на Каталунската република тя ще си остане нещо като малка Испания, т.е. единствено ще се скъса със субординацията към Мадрид, а всичко друго ще си остане по старому, включ. икономическите контакти с другите провинции и ЕС. Не мога да допусна, че Пучдемон не знае какво очаква Каталуния след като стане независима? Има и нещо друго, за което все още не става дума.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  Испания и без това е "втасала", а сега нови ексцесий в икономиката и.

 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  Както испанците, така и ЕС му обясниха, че това няма как да стане.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8744 Неутрално

  " Подобно нещо не е правено никога в историята на Испания."
  Винаги има първи път.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах