Как Естония създава първото цифрово посолство

Сиккут и естонският президент Керсти Калюланд.

© EU2017EE

Сиккут и естонският президент Керсти Калюланд.Някъде в Люксембург ще има стая, на чиято врата ще бъде закачено естонско знаме, а вътре ще се съхранява естонската държава в данни. Горе-долу така ще изглежда първото цифрово посолство в света, което ще започне работа в началото на 2018 г.


Институцията е част от стратегията на малката балтийска държава как да оцелее след кибератака или реална окупация. Цифровото посолство е ядрото на този план – с идеята да бъде "план Б", ако системите в рамките на Естония бъдат атакувани или изгубят мощност.


Отбранителната ни система е такава, че каквото и да се случи, да продължим да функционираме като държава, обяснява пред "Дневник" главният информационен директор на страната Сиим Сиккут. Естония изгуби Втората световна война и имаше правителство в изгнание, сега опитваме да направим такова и в цифровия свят, за да имаме капацитета да работим от чужбина, ако е необходимо.Така, дори ако се случи немислимото, държавата ще продължи да функционира.
"Немислимото" не е само война. Има други държави, застрашени от вулкани, цунамита, природни бедствия, външни врагове – те могат да ползват подобен бекъп. Очакваме скоро това да се случи, казва Сиккут.


Виенските конвенции в цифровия свят


Можехме да ползваме и облачна услуга, сочи той, но за нашите цели е нужно да имаме пълен контрол и юрисдикция над данните, нещо, което такива услуги не могат да гарантират. Установяването на данните във физическите посолства в чужбина пък се оказало прекалено скъпо.


"Започни на дребно, ако не работи, убий проекта. Ако работи, развий го. Това е нашият подход".

Така се стига до идеята за цифровото посолство. Люксембург бива избрана по три причини – държавата вече е партньор на Естония, има необходимото техническо ниво, за да изпълни заданието, и е предложила най-добрата цена. Освен това е била достатъчно гъвкава, за да работи за реализирането на проекта и в рамките на международното право. Любопитен факт е, че в стаята с естонско знаме на вратата ще действат Виенските конвенции.


"Това важи и за единния цифров пазар – често правилата вече съществуват и не ни трябва специално ново правило за цифровото и киберпространството. Нямаме специални закони за електронното правителство. За каквито и данни да си говорим – на хартия или цифрови, все са данни", казва Сиккут. "Няма нужда от нови закони, защото настоящите са си добри – просто трябва да се споразумеем как да се прилагат в новата рамка."


Прост подход


Засега обаче изграждането на втора такава институция не се предвижда. По една много проста причина. "Искаме да изпипаме първата. Това е пилотен проект", казва Сиккут.


"Обикновено действаме така: започваш с ядрото и развиваш нататък. Е-жителството бе много малка програма в началото. Създадохме я, за да видим ДАЛИ работи и КАК може да сработи и започнахме да надстрояваме", обяснява той. "Започни на дребно, ако не работи, убий проекта. Ако работи, развий го. Това е нашият подход".


Горчив опит


Балтийската страна има горчив опит от миналото. През 2007 г. руски кибератаки успяват да свалят едновременно 58 сайта, включително такива на правителството, на вестници и на банки. Не е изгубена информация, но инцидентът остава паметен. "2007-ма година за нас бе урок", отбелязва Сиккут.


"Оперативно нещата не се промениха много, но се промени това, че политиците осъзнаха пред какви опасности е изправен цифровият свят", казва пред "Дневник" Таймар Петеркоп, генералният директор на Агенцията за информационните системи на страната, която отговаря за киберсигурността ѝ. "Ако използваш информационни технологлии, се сблъскваш с определени рискове и слаби места, така че трябва да си готов да се справиш с тях на политическо ниво. Ние бяхме първата европейска държава, която създаде структура за киберсигурност".

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А ако някой атакува стаята в Люксембург?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 2. 2 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 671 Весело

  Няма кой.Всички имат пари там,да не са луди.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  Стандартно disaster recovery с работно място :)
  Браво на естонците!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Естония изгуби Втората световна война (?) и имаше правителство в изгнание, сега опитваме да направим такова и в цифровия свят...
  -----
  Естония е била съюзник на хитлерова Германия? Не го знах...

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 5. 5 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#4] от "един с теслата":

  Няма нужда да го знаеш, ако можеш да мислиш

  От независима държава преди войната, Естония бива окупирана през 1939, и се освобождава пак 1991, ако не се лъжа. При това положение естонците очевидно не се чувстват като победители, капиш?

 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  UNITED EU UNION

  С know-how, of course.

  Таз година цифров посланик, догодина - премиер? :)

  "Как Естония създава първото цифрово посолство"

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  Ние сме още на ниво полу и цели проводници...! Правешка приемственост...! :)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Клетите естонция в цялата си история са били поделяни между датчани, шведи, тевтонци, руснаци, пруси, поляци, литовци. Просъществуват за кратко като държава между ПСВ и ВСВ и после пак са окупирани от СССР. Нормално е да мислят за всякакви варианти. А иначе Талин е страхотен град, особено старата част. Имат си и плаж даже. Но цените са им дебели, а заплатите не са кой знае колко високи.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 9 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Те, естонците, що не вземат първо да си оправят личните карти..

 10. 10 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Ние пък ще създадем първото безаналогово председателство на ЕС - няма да има аналог друг : Д

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Изключително иновативно и прогресивно мислене.

  А ние още се мотаем в 20-ти век и се чудим дали да влезем в 21-ви, въпреки че формално сме 2017 г.

 12. 12 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "един с теслата":Няма нужда да го знаеш, ако можеш да мислишОт независима държава преди войната, Естония бива окупирана през 1939, и се освобождава пак 1991, ако не се лъжа. При това положение естонците очевидно не се чувстват като победители, капиш?
  —цитат от коментар 5 на manoll

  Чекай сега.. Нали през 1941 г. Естония беше освободена от войските на Третия райх?

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 13. 13 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "един с теслата":Няма нужда да го знаеш, ако можеш да мислишОт независима държава преди войната, Естония бива окупирана през 1939, и се освобождава пак 1991, ако не се лъжа. При това положение естонците очевидно не се чувстват като победители, капиш?
  —цитат от коментар 5 на manoll


  Освобождава се в нарушение на Конституцията на СССР. Проведеният тогава референдум е бил обявен от Конституционния съд като незаконен. Нещо като каталунски вариант се е случило.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 14. 14 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А ако някой атакува стаята в Люксембург?
  —цитат от коментар 1 на The.Teacher


  Един луд руски художник, който оня ден запали френската национална банка може да драсне клечката и на тази стая. бедни ми естонци... Тази дигитлизация ще им изяде главата:

  "Ако изгубим цифровите архиви, край със страната. Не пазим хартиени копия", заяви Сиим Сиккут, главният съветник на правителството за информационните и комуникационните технологии.
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/03/3000429_estoniia_shte_pazi_kopie_na_e-durjavata_v_ljuksemburg/
  Под статията един колега е написал:
  Занапред, ако искаш да заличиш една страна, няма да има нужда от война и ядрени оръжия. Клик с мишката и готово. По-нататък, така ще бъдат заличавани цели планети. Няма да има нужда да строим звезда на смъртта. Клик и готово.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  До коментар [#13] от "един с теслата":

  Хм-м-м-м...! След ВСВ, по конституцията на СССР ли са ги окупирали...? :)
  Вероятно и напълно в духа на конституцията на СССР, Сталин е станал съюзник с Хитлер, за да си поделят Европа...?! :)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Естонците, пак бягат първи по разстоянието, в първи коридор...

 17. 17 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На естонците от тук нататък всичко ще им е електронно,няма хора,половината население избяга на запад.Та до тука с прогресивните естонци,латвийци и литовци,скоро ще останат там само не гражданите,кой разбрал,разбрал,при нас е същото!

 18. 18 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  В цифров формат данните могат да бъдат съхранявани и синхронизирани в неограничен брой копия. Могат и на луната да качат сървър, в случай, че някой психопат с ядрени оръжия унищожи Земята...

  И учените в САЩ, точно преди Тръмп да встъпи в длъжност, копираха всичките си данни и изследвания относно климатичните промени в Канада и на други места, за да не могат да бъдат заличени от въглищното и петролното лоби, което контолира настоящата администрация.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 19. 19 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Как една малка Естония с население колкото София горе долу дава идеи на цяла Европа...посетил съм страната им и не се учудвам. Тези хорица са бая напреденали и се чувстват вече скандинавци дори имат намерение да достигнат доходите на Скандинавия до 2050г.!

 20. 20 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Весело

  Занапред, ако искаш да заличиш една страна, няма да има нужда от война и ядрени оръжия. Клик с мишката и готово.
  —цитат от коментар 14 на един с теслата


  И след това системния админ удря една естонска водка/ракия, псува 30-60 секунди и възстановява бекъпа. Хоп магически всичката информация е отново на линия. Следващи път пак и пак и пак, защото хората не са идиоти, а бекъпите се пазят извадени от сървърите. Че и на всичко отгоре сме тъпи да правим и бекъпи на бекъпите и после тия бекъпи им правим бекъпи на лента. Представяш ли си оная лента от касетките. На един огромен лентов магнетофон слагаме всичко, той дърпа една черта после това го слагаме в една контролирана среда и забравяме за 20-30 години. Вадим като ни трябва, ако останалите бекъпи са изчезнали, удряме една естонска водка/ракия и след няколко часа информация за няколко години е пак на линия.

  Както казвам седи си в статиите за Русия, Тръмп, Социализма, Бойко, Пейчо и шайката, и не се излагай за нещата които са в 21 век.

 21. 21 Профил на dido7801
  dido7801
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Ето една прясна новина свързана със сигурността на електронните услуги в Естония
  https://arstechnica.com/information-technology/2017/10/crypto-failure-cripples-millions-of-high-security-keys-750k-estonian-ids/
  При една масова цифровизация в държавата стои въпросът имаме ли потенциал и ресурси да се справим с такива критични пробиви в сигурността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK