Пет причини инвеститорите да следят партийния конгрес в Китай

Пет причини инвеститорите да следят партийния конгрес в Китай

© Jason Lee, ReutersВсеки инвеститор трябва да има мнение за Китай", твърди инвестиционен специалист. Инвеститорите не могат да си позволят да пренебрегнат националния партиен конгрес в Китай, на който се очаква президентът Си Цзинпин да затегне юздите на втората по големина икономическа сила в света.


Организиран на всеки пет години, форумът определя новия състав на Китайската комунистическа партия (ККП) и ще довърши процес на политическа консолидация, който върви от години. "Всеки инвеститор трябва да има мнение за Китай, той е пословичният посредник в глобалната икономика. Китай дава насоки", казва Брендън Ахърн, главен инвестиционен директор на Kraneshares, която създава търгувани на борса фондове, предлагащи вложения в Китай. Ето пет неща, които инвеститорите трябва да вземат под внимание:


Консолидираща сила


Срещата ще промени седемчления Постоянен комитет на Политбюро и около 200-членния Централен комитет. С навлизане на Си във втория му мандат като лидер на Китай се очаква той да запълни вакантните места със свои поддръжници. Макар Си да пътува из света със статута на глава на суверенна държава, външни лица често подценяват, че китайските президенти исторически са действали като първи сред сравни. Президентите на Китай обикновено не са диктатори. Вместо това партията гледа да поддържа изкусно постигнат баланс на властта сред противоположните фракции, като осигурява рамка за политически решения.
Си обаче прекара последните няколко години, изваждайки от строя политическите си опоненти. Пленумът може да сложи край на консенсусния принцип на действие на партията. Освен това би придал на Си, който миналата година бе обявен за "основен лидер", необичайна сила. В миналото титлата е била давана само на лидери като Мао Цзедун, основател на ККП, и Дън Сяопин, реформатора, който отвори икономиката на страната към света."При Китай наблюдаваме засилващата се концентрация на власт в ръцете на Си Цзинпин. Определено това означава по-голям контрол над икономиката и централната банка. Всеки пък, когато имаме съмнения, че Китай ще осигури растеж, той го прави", коментира Франк Диксмир, директор на отдела за глобалните инструменти с фиксирана доходност в Allianz Global Investors.


Двигател на световния растеж и търговските потоци


Световният растеж се завръща и голяма част от това е с подкрепата на китайския икономически двигател. Oxford Economics описва страната като водещия в света индикатор и буфер за шокове, отбелязвайки 80 % взаимна зависимост между икономическата активност на Китай и глобалната търговия от 2010 година.


Апетитът на страната към суровини, за да захранва заводите и строителния си сектор, се отразява на цените в световен мащаб. Резервната банка на Сан Франциско преценява, че до 2025 г. увеличаващото се китайско търсене би могло да тласне цените на суровия петрол обратно към прага от 100 долара за барел. Търсенето на Китай допринесе и за 3-годишния максимум в стойността на медта в края на август.


Подобреният световен растеж спомогна за укрепване на котировките на активите в Европа и на нововъзникващите пазари. Нещо повече, той осигурява на централните банки въздуха, от който се нуждаят, за да освободят балансите си.


Структурни реформи или още от същото?


На миналия конгрес през 2012 година Си бе описан като рицар в блестящи доспехи, който възкреси успеха на партията и ще реформира обременената с дългове икономика, върху която натиск оказват вялите държавни предприятия. Пет години по-късно икономическият модел изглежда не се е променил много, както подчерта неотдавна доклад на Международния валутен фонд, според който Китай постига незадоволителен напредък в намаляване на огромния корпоративен дълг.


Не е ясно доколко Си поставя акцент върху структурните реформи. "За пазара ключовият въпрос е дали Пекин ще ограничи кейнсианските си кредитни стимули и ще възобнови структурните реформи. По-бавният икономически растеж ще има логическите си последици за останалата част от света", написа Стивън Джен, ръководител на хедж фонда Eurizon SLJ Capital.


Пет причини инвеститорите да следят партийния конгрес в Китай

© Thomas White, Reuters


На 21 септември S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на страната, позовавайки се на тежкото ѝ дългово бреме. Рейтинговата агенция обаче предложи клауза "вратичка", заявявайки, че би могла да "вдигне рейтингите на Китай, ако растежът на кредитите се забави значително и се закрепи доста под текущите равнища, а междувременно нарастването на реалния БВП бъде поддържано на здравословни нива".


Бъдещето на юана


Тази година валутата на страната - юанът - следва печеливша линия спрямо щатския долар, с изключение на отслабването с 6.7 % до минимума от 6,482 юана за долар на 8 септември. Само че "забележителното завръщане" на юана се дължеше повече на широкообхватната слабост на долара, отколкото на китайските основи, твърди Луис Куиджс, директор на Asia Economics в Oxford Economics. Един по-силен юан би засегнал износа на Китай, макар да трябва да се отбележи, че търговско-претегленият обменен курс на валутата не е толкова висок.


В същото време валутните резерви на Китай, които намаляха рязко през 2016 година на фона на капиталов отлив и усилия за забавяне на поевтиняването на юана, нараснаха до 3.09 трилиона долара към август. Възстановяването дойде в среда на отслабване на долара през 2017 година и спад на изтичането на юани.
"Очаква се конгресът да бъде положителен за икономиката и реформите", посочва Питър Нг, старши валутен дилър в Silicon Valley Bank. Евентуална отмяна на капиталовия контрол би направила жънминби (официалното име на юана) по-достъпен за международните инвеститори.


От друга страна обаче, ако доларът възвърне позициите си, юанът би могъл да попадне "под подновен натиск, предизвиквайки отново изтичане на капитали. Тогава не можем да изключим допълнително затягане на контрола върху изтичането, за да бъдат предпазени валутните резерви", написаха анализатори от Oxford Economics в оценка по-рано тази седмица.


Стабилизиращ се растеж тази година


Някои анализатори твърдят, че зад стабилизирането на икономическите данни за Китай стоят политически мотиви в опит корабът да бъде уравновесен преди националния партиен конгрес. Официалните данни сочат, че Китай до голяма степен е на път да изпълни целта си растеж от 6.5 % за 2017 година, навличайки си подигравки от скептици като мениджъра на хедж фонд Кайл Бас, според когото главоломното разрастване е неустойчиво.


Икономисти обаче отбелязват, че страната е положила усилия да се откъсне от зависимостта от евтините кредити, към които прибегна, за да оцелее сравнително невредима при глобалната рецесия от 2007-2009 година. Неотдавна китайските регулатори затегнаха мерките във финансовата регулация, за да намалят лошите дългове и рисковете, надвиснали над банковата система.


Има опасения, че щом конгресът приключи, Си ще натисне педала на реформите и ще накара дълговите равнища да спаднат. Това би могло да натежи на икономическия растеж и да обезцени юана. Има обаче лагер от инвеститори, които остават оптимисти.


Мнението им е, че "новото/старото ръководство ще се съсредоточи върху допълнително потискане на икономическата и финансовата нестабилност чрез комбинация от продължително разширяване на ливъриджа, финансови репресии, включително строг контрол върху капитала и налагане на дисциплина на доставките в суровинните сектори", написаха стратези от компанията за управление на облигационни фондове Pimco. "Ако е така, за разлика от 2015-2016 година, Китай не би бил износител на нестабилност към световните финансови пазари", допълват те. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  Мно'о дълго, бе!
  Те' ви го кратко същото:
  1. Китай
  2. Китай
  3. Китайците
  4. Азия
  5. Китай

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  Китайците вече наричат Си - Xi Dada, което на български означава Чичо Си. Не знам, според конституцията и законите в Китай колко години и мандата той може да бъде президент и лидер на страната, но се надявам, традицията да се смянат периодично китайските лидери да се запази. Иначе, ако един е на власт до живот ще станат, както е в КНДР или в Куба (там не е доживот, но нещо подобно се получи с Ф.Кастро).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  Китайците вече наричат Си - Xi Dada, което на български означава Чичо Си. Не знам, според конституцията и законите в Китай колко години и мандата той може да бъде президент и лидер на страната, но се надявам, традицията да се смянат периодично китайските лидери да се запази. Иначе, ако един е на власт до живот ще станат, както е в КНДР или в Куба (там не е доживот, но нещо подобно се получи с Ф.Кастро).
  —цитат от коментар 2 на Иво

  Кхъ, кхъ ... каква традиция?
  Традицията да се завъртят по едно време по-бързо беше заради някои преходни периоди, които не бяха правилно вдянати от тези оказали се и те преходни другаре.
  Които измениха на постулата за "особения китайски път" и се писаха отворковци.
  И ги вкараха веднага в пътя. Китайския :)

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  До коментар [#3] от "xm...":

  Ето за тази традиция имам предвид, цитирам статията: "Президентите на Китай обикновено не са диктатори. Вместо това партията гледа да поддържа изкусно постигнат баланс на властта сред противоположните фракции, като осигурява рамка за политически решения. Си обаче прекара последните няколко години, изваждайки от строя политическите си опоненти. Пленумът може да сложи край на консенсусния принцип на действие на партията. Освен това би придал на Си, който миналата година бе обявен за "основен лидер", необичайна сила. В миналото титлата е била давана само на лидери като Мао Цзедун, основател на ККП, и Дън Сяопин, реформатора, който отвори икономиката на страната към света."

  Или с други думи президента им да има два или три мандата, които след като изтекат друг, да има избори в техния седемчления Постоянен комитет на Политбюро които да изберат нов президент и лидер на страната.

  Разбира се, ако питаш мен това не е достатъчно, защото може хората да се сменят начело на държавата, но партията си остава все същата - ККП. Освен икономически реформи според мен Китай има нужда и от политически демократични реформи. Което значи, другите партии, които ги има и сега, но само по-скоро проформа да имат повече власт и свобода, да може да се създават нови партии, да може хората да имат по-голям избор за кого да гласуват на избори за парламент и местни избори, да може лидерските политически позиции в страната да бъдат заемани от хора, които не са членове на ККП, а на други партии или независими. Изобщо да се демократизира цялата политическа система на управление.

  Разбира се, всичко това може да стане, когато самите китайци пожелаят да направят това. Тази промяна трябва да стане отвътре, а не насила отвън.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Господ за седем дни направи основните неща, всичко останало е направено в Китай...
  Има голямо значение също и къде Китай ще инвестира. Ако продължи по пътя на коприната, натам ще се насочат и инвеститорите. След огромните инвестиции в Африка, чакам да видя и кога ще инвестира в Иран и Афганистан. Последния е доста богат на редки метали.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":
  Това е друго, а не мандатност.
  Партията е твърде голяма и от времето на Дън доминацията е през Отделите и Комисиите, а не чрез персоналния пост на Председател. Той дори Мао се съобразява.
  Китайската културна традиция обаче пак си оставя отпечатъка, влизайки в съчетание с комунистическата форма на строго йерархично изграждане на Партията.
  Така Председателят може да "диктува" по конфуциански, като "авторитет".
  Например Мао използва тази фатка много често, Дън Сяопин също я ползва.
  Сега май и Си се е запътил натам ...
  Разбира се - без да подценяваме вътрешните борби за надмощие, влияние, посока на една или друга, че и цялостна политика. Макар че засега май "цялостната политика" си е твърдо в джоба на др. Си и "неговите" другари.

  Въобще въпросът с мандатността е ... измислен. И се повдига когато и както е удобен.
  Щатите са ясни за Президент, но дори и там Рузвелт надхвърля двата мандата.
  Ами Германия? Кол, Меркел, от съвременните ни?
  На де Гол премиерстването ще го броим ли? :)
  Пък Путин с руската "мандатност" к'ви салтоморталета прави!
  Ердо пък реши въпроса като Гордий. Пък се и вихри по същите места, каква ирония :)
  Това са тези с реалната власт.
  У нас Президентът няма сериозна власт. И си има два мандата. :)
  Сериозната власт е в МС. За Премиер ... е, там нЕмаме мандат. :)

  Всичко е въпрос на гледна точка. И съответната пропаганда ...

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  До коментар [#4] от "Иво":

  то и в статията не е точно, има си застраховка Дън Сао пин след като напусна Председателското място 10години след това председател Централния военен съвет на КНР. По Китайски традиции двете смени не протичат едновременно

 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 464 Любопитно

  "форумът определя новия състав на Китайската комунистическа партия (ККП)"

  ?!?

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#5] от "charlesdegaulle":

  Иран и Афганистан ако САЩ позволят...

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Ще минава ли Китай към рублата или не?путин нещо такова бълнуваше.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":

  Забрави.
  Китайският модел не е нито добра демокрация нито лош авторитаризъм.
  Ако потърсиш обективни мнения на анализатори той е по скоро меритокрация- правителство или властимащи, избирани въз основа на техните способности.
  Това е ключът за стабилност, респект, инвестиции.

 12. 12 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 329 Неутрално

  > издават вестник Капитал
  > дясно мислещи и демократични по убеждения
  > публикация за комунизма фКетай
  нали беше лош комонизама и бизнес с него беше невъзможен ве, ко стана ?

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  След Мао се взе решение да има мандатност. Не е записано изрично, но се спазва.
  Проблемите за световните пазари са два - липсата на вяра в националната статистика и полукомандната икономика, управлявана от партията.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK