Пет причини инвеститорите да следят партийния конгрес в Китай

Пет причини инвеститорите да следят партийния конгрес в Китай

© Jason Lee, ReutersВсеки инвеститор трябва да има мнение за Китай", твърди инвестиционен специалист. Инвеститорите не могат да си позволят да пренебрегнат националния партиен конгрес в Китай, на който се очаква президентът Си Цзинпин да затегне юздите на втората по големина икономическа сила в света.


Организиран на всеки пет години, форумът определя новия състав на Китайската комунистическа партия (ККП) и ще довърши процес на политическа консолидация, който върви от години. "Всеки инвеститор трябва да има мнение за Китай, той е пословичният посредник в глобалната икономика. Китай дава насоки", казва Брендън Ахърн, главен инвестиционен директор на Kraneshares, която създава търгувани на борса фондове, предлагащи вложения в Китай. Ето пет неща, които инвеститорите трябва да вземат под внимание:


Консолидираща сила


Срещата ще промени седемчления Постоянен комитет на Политбюро и около 200-членния Централен комитет. С навлизане на Си във втория му мандат като лидер на Китай се очаква той да запълни вакантните места със свои поддръжници. Макар Си да пътува из света със статута на глава на суверенна държава, външни лица често подценяват, че китайските президенти исторически са действали като първи сред сравни. Президентите на Китай обикновено не са диктатори. Вместо това партията гледа да поддържа изкусно постигнат баланс на властта сред противоположните фракции, като осигурява рамка за политически решения.
Си обаче прекара последните няколко години, изваждайки от строя политическите си опоненти. Пленумът може да сложи край на консенсусния принцип на действие на партията. Освен това би придал на Си, който миналата година бе обявен за "основен лидер", необичайна сила. В миналото титлата е била давана само на лидери като Мао Цзедун, основател на ККП, и Дън Сяопин, реформатора, който отвори икономиката на страната към света."При Китай наблюдаваме засилващата се концентрация на власт в ръцете на Си Цзинпин. Определено това означава по-голям контрол над икономиката и централната банка. Всеки пък, когато имаме съмнения, че Китай ще осигури растеж, той го прави", коментира Франк Диксмир, директор на отдела за глобалните инструменти с фиксирана доходност в Allianz Global Investors.


Двигател на световния растеж и търговските потоци


Световният растеж се завръща и голяма част от това е с подкрепата на китайския икономически двигател. Oxford Economics описва страната като водещия в света индикатор и буфер за шокове, отбелязвайки 80 % взаимна зависимост между икономическата активност на Китай и глобалната търговия от 2010 година.


Апетитът на страната към суровини, за да захранва заводите и строителния си сектор, се отразява на цените в световен мащаб. Резервната банка на Сан Франциско преценява, че до 2025 г. увеличаващото се китайско търсене би могло да тласне цените на суровия петрол обратно към прага от 100 долара за барел. Търсенето на Китай допринесе и за 3-годишния максимум в стойността на медта в края на август.


Подобреният световен растеж спомогна за укрепване на котировките на активите в Европа и на нововъзникващите пазари. Нещо повече, той осигурява на централните банки въздуха, от който се нуждаят, за да освободят балансите си.


Структурни реформи или още от същото?


На миналия конгрес през 2012 година Си бе описан като рицар в блестящи доспехи, който възкреси успеха на партията и ще реформира обременената с дългове икономика, върху която натиск оказват вялите държавни предприятия. Пет години по-късно икономическият модел изглежда не се е променил много, както подчерта неотдавна доклад на Международния валутен фонд, според който Китай постига незадоволителен напредък в намаляване на огромния корпоративен дълг.


Не е ясно доколко Си поставя акцент върху структурните реформи. "За пазара ключовият въпрос е дали Пекин ще ограничи кейнсианските си кредитни стимули и ще възобнови структурните реформи. По-бавният икономически растеж ще има логическите си последици за останалата част от света", написа Стивън Джен, ръководител на хедж фонда Eurizon SLJ Capital.


Пет причини инвеститорите да следят партийния конгрес в Китай

© Thomas White, Reuters


На 21 септември S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на страната, позовавайки се на тежкото ѝ дългово бреме. Рейтинговата агенция обаче предложи клауза "вратичка", заявявайки, че би могла да "вдигне рейтингите на Китай, ако растежът на кредитите се забави значително и се закрепи доста под текущите равнища, а междувременно нарастването на реалния БВП бъде поддържано на здравословни нива".


Бъдещето на юана


Тази година валутата на страната - юанът - следва печеливша линия спрямо щатския долар, с изключение на отслабването с 6.7 % до минимума от 6,482 юана за долар на 8 септември. Само че "забележителното завръщане" на юана се дължеше повече на широкообхватната слабост на долара, отколкото на китайските основи, твърди Луис Куиджс, директор на Asia Economics в Oxford Economics. Един по-силен юан би засегнал износа на Китай, макар да трябва да се отбележи, че търговско-претегленият обменен курс на валутата не е толкова висок.


В същото време валутните резерви на Китай, които намаляха рязко през 2016 година на фона на капиталов отлив и усилия за забавяне на поевтиняването на юана, нараснаха до 3.09 трилиона долара към август. Възстановяването дойде в среда на отслабване на долара през 2017 година и спад на изтичането на юани.
"Очаква се конгресът да бъде положителен за икономиката и реформите", посочва Питър Нг, старши валутен дилър в Silicon Valley Bank. Евентуална отмяна на капиталовия контрол би направила жънминби (официалното име на юана) по-достъпен за международните инвеститори.


От друга страна обаче, ако доларът възвърне позициите си, юанът би могъл да попадне "под подновен натиск, предизвиквайки отново изтичане на капитали. Тогава не можем да изключим допълнително затягане на контрола върху изтичането, за да бъдат предпазени валутните резерви", написаха анализатори от Oxford Economics в оценка по-рано тази седмица.


Стабилизиращ се растеж тази година


Някои анализатори твърдят, че зад стабилизирането на икономическите данни за Китай стоят политически мотиви в опит корабът да бъде уравновесен преди националния партиен конгрес. Официалните данни сочат, че Китай до голяма степен е на път да изпълни целта си растеж от 6.5 % за 2017 година, навличайки си подигравки от скептици като мениджъра на хедж фонд Кайл Бас, според когото главоломното разрастване е неустойчиво.


Икономисти обаче отбелязват, че страната е положила усилия да се откъсне от зависимостта от евтините кредити, към които прибегна, за да оцелее сравнително невредима при глобалната рецесия от 2007-2009 година. Неотдавна китайските регулатори затегнаха мерките във финансовата регулация, за да намалят лошите дългове и рисковете, надвиснали над банковата система.


Има опасения, че щом конгресът приключи, Си ще натисне педала на реформите и ще накара дълговите равнища да спаднат. Това би могло да натежи на икономическия растеж и да обезцени юана. Има обаче лагер от инвеститори, които остават оптимисти.


Мнението им е, че "новото/старото ръководство ще се съсредоточи върху допълнително потискане на икономическата и финансовата нестабилност чрез комбинация от продължително разширяване на ливъриджа, финансови репресии, включително строг контрол върху капитала и налагане на дисциплина на доставките в суровинните сектори", написаха стратези от компанията за управление на облигационни фондове Pimco. "Ако е така, за разлика от 2015-2016 година, Китай не би бил износител на нестабилност към световните финансови пазари", допълват те. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK