В Турция образованието става все по-важно в битката за избирателите

В Турция образованието става все по-важно в битката за избирателите

© Associated PressСпорна нова учебна програма и хиляди уволнени учители, които не могат да водят часовете си: в Турция политическите напрежения съпътстваха началото на учебната година.


Политическите цели директно оказаха влияние върху образованието, отговаряйки на два стремежа на управляващата партия: да направи учебното съдържание по-съвместимо с нейната ислямо-консервативна програма и да прочисти преподавателското тяло от предполагаеми привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организирал осуетения опит за преврат през юли 2016. Правителството твърди, че иска да формира бъдещите поколения, за да изгради една "Нова Турция" с оглед на стогодишнината от основаването на републиката през 2023 г., и подчертава непрекъснато необходимостта от "прочистване" на институциите от всякакви подривни елементи след осуетения опит за преврат.


Но неговите критици го обвиняват, че иска да насърчи израстването на религиозна младеж, подхранвана от идеалите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е на власт от 2002 г. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви по повод началото на новата учебна година, че иска "да възпита поколение, което да бъде в мир със своите национални и духовни ценности, патриотично, квалифицирано, свободно".
Тази година учениците се оказаха с учебници с ревизирано съдържание. Сред най-критикуваните мерки е по-специално изтеглянето от учебниците на теорията за еволюцията, като властите изтъкват липса на време, за да може


тя да бъде преподадена "коректно"


в образованието преди университета. Но има също въвеждане на преподаване на концепцията за джихад в религиозните училища "имам-хатип", които процъфтяват след идването на власт на ПСР и обхващат сега над един милион ученици на фона на 23 000 преди 15 години.


Правителството твърди, че е важно да се преподава тази концепция, за да се разграничи "истинският" ислям от този, проповядван от групировки като "Ислямска държава". Но "не става дума само за политически предпочитания", изтъква Ферай Айтекин Айдоган, председателка на опозиционния синдикат на учителите Егитим-Сен, която не вижда с какво концепцията за джихад би била по-лесна за преподаване, отколкото теорията за еволюцията.


"Религиозната и националистическа идеология на ПСР в голяма степен бе включена в учебниците", отбелязва също депутатът от опозицията Митхат Санджар (от прокюрдската Демократична партия на народите), според когото "това не е учебна програма, която насърчава децата да си задават въпроси и да мислят свободно".


Запитан за причините за тези реформи, депутатът от ПСР и заместник-председател на парламентарната комисия за образование Бурханеттин Уйсал обяснява, че целта им е най-вече да обновят учебните програми. "Не е възможно да останем в крак с днешния свят с учебни програми отпреди пет или десет години", заявява той.
Той уверява обаче, че


правителството може да преразгледа някои промени


ако "те притесняват обществото".


"Все повече президентският дворец е този, който контролира (образованието), а не министерството на националното образование", смята Батухан Айдагюл, директор на Инициатива за реформа на образованието - истанбулски изследователски център по въпросите на образованието. Този изследовател казва, че не е виждал толкова бързи промени в учебните програми през последните 15 години. Според Айдагюл основният проблем на образованието в Турция е липсата на "всеобхватен дебат", тъй като различните кръгове в обществото, сред които ислямистите и секуларистите, "се опитват да защитят своите позиции". "Ако започнете вашата дискусия, говорейки за светските принципи, вие губите половината от населението."


Друго безпокойство - мащабът на чистките, осъществявани след осуетения пуч от 15 юли 2016 г.: над 140 000 души бяха уволнени с указ със силата на закон, от които над 33 000 преподаватели, обвинени във връзки с опита за преврат или с различни групировки, определяни като "терористични". "За момента образованието не бе разстроено от уволненията", уверява Латиф Селви, ръководител на проправителствения синдикат на учителите Егитим-Бир-Сен. Той все пак признава, оставяйки настрана уволненията, че Турция има нужда от повече учители.
Правителството обяви, че 20 000 учители ще бъдат назначени на работа за новата учебна 2018 г.


Но след осуетения опит за преврат "учителите се страхуват,


че срещу тях може да бъде предприето разследване


или може да видят имената си в указ", обяснява Бетюл Йозтюрк, начална учителка в Анкара. "Те вършат работата си със страх, че могат да я изгубят във всеки момент", допълва тя. "Много ученици бяха оставени без учител, много учители останаха без работа", казва със съжаление тя и изтъква, че понякога на хора, които не са подготвени както трябва, се поверяват овакантените места.


"Повечето университетски преподаватели и учители, които мислят различно от правителството, бяха уволнени", отбелязва с въздишка Санджар. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Джихадът на Ердоган: по-добрият джихад.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#1] от "abdelhaqq":

  ++++++++++++++++++

  !

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Някой знае ли какъв е бил БВП на Ту рция през 2002 и какъв е сега?

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Образованието не вирее при "учението" на мемет. Взаимно се отричат. Или това или онова.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В Турция партиите спорят какво образование да дадат на народа си.
  В България спорят какви изтребители да купят за армията.

 6. 6 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nехоljhft":

  предпочитам спора за самолетите пред турския спор за "образованието". някак, несъизмерими са. от едната страна стои страна в ЕС, от другата - проислямистки авторитаризъм.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  На снимката - прикалено много момичета, завити с чувалчета. Добре че не са стигнали до уахабитската мода.
  При Ердо също има политкоректност, но от религиозен тип - с ислямска ревизия на Дарвин.

  Еретик
 8. 8 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 566 Разстроено

  Като гледам как ги е увил тези хубави деца и ми става жал за тях. Явно еволюцията не е задължителна.

  Гледам ги и тук вече едни дебели и опашкулени. Лятото на 38 градуса с черно и на слънце. Не смея да мина покрай тях, че ще ми трябва противогаз.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 9. 9 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Весело

  НАТО е демократичен алианс всеки има право да каже каквото си иска.Турция е авторитарна ИСЛЯМСКА държава техните журналисти и граждани нямат свобода на речта.Япония и Ю.Корея добре ще се впишат в НАТО.Турция е авторитарна Ислямска държава местото и е САМО и единствено в средния изток.Сащ да си изтеглят стратегическите ядрени бомби.Диктатора мустак остава с гол тумбак.Западна Европа да си закрие заводите в турция.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 10. 10 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "In my world":

  Глупости!
  САЩ никога няма да се откажат от базите си в Турция и от пристанищата ѝ.
  Западна Европа никога няма да закрие заводите си в Турция.
  На никой не му пука дали Турция е авторитарна.
  Важно е да купува оръжие.

 11. 11 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Свинско за тоа рязан манаф .. ще върне Турция в каменната ера. Дано изгние в няква жалка мизерна дупка

 12. 12 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 527 Разстроено

  Ататюрк ще се върти като вентилатор в гроба като види тази снимка.
  Назад към 19-ти век!

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Каква еволюция - то си има направо деградация при тях. :)

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 933 Неутрално

  е то образуванието винъги и навсекъде е било преди сичко арена за битка за избирателите. да не сметате че на некои му дреми за убразуванието като такова . или ти подхфърляш на масите некакви книжки или те те изхфърлят от удобния стол .

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Любопитно

  Защо карат тези млади деца да ходят със забрадки и шалове, като някой стари бабички.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Що за синдикат е този, който не протестира при загуба на 140000 членове?
  Що за обединено общество е такова, половината от което не иска да чуе за проблемите на другата половина?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  На това образование ли му казват. Ами да затворят училищата и да им промиват мозъците в джамиите.

 18. 18 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#9] от "In my world":Глупости!САЩ никога няма да се откажат от базите си в Турция и от пристанищата ѝ.Западна Европа никога няма да закрие заводите си в Турция.На никой не му пука дали Турция е авторитарна.Важно е да купува оръжие.
  —цитат от коментар 10 на Nехоljhft


  Германия се изнесе от военната база. Но ти си прав - САЩ няма да се изнесат от базите там. Това което САЩ ще направят е ще свалят този психопат. Той открито вече обижда (не критикува, ами обижда) САЩ. Ще яде бой, но САЩ не бързат, имат си те план.

 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 758 Весело

  Къде е Ети да ни обясни колко хуваби били образователните планове на Ердоган? Да не са го баннали за прокламиране на турски сепаратизъм в български форум???

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Турските деца ще учат джихада в училище, а децата на ердовите съпартийци ще си учат в Америка. Това е.

 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Пътят към демокрацията минава през имам-хатипите, някой съмнява ли се?

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#19] от "theduloclan":

  Ето чака хелялни флашки, увити в куранични мусхафи.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#21] от "half truth":

  Да, нещо като الجنة تحت ظلال السيوف...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#9] от "In my world":

  Мдааа... Много хубаво и много утопично. Колко века Русия се домогва до проливите? Хубаво ще изгоним (Изгонят? Изгоните?) от НАТО. Какво правим с контрола на проливите?

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":

  хелялни флашки,
  =======
  Хе......не мисли всеки като себе си. ......
  Може пък да съм се наслаждавал на на вечерния хилял ......
  Всяка тема за Турция , непременно с ети ли трябва да бъде ....
  А и не е най актуалното в момента .....
  Днес трима областни управители си подават оставка ....много по интересно нещо в Анадола. ...

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ердоган си произвежда неграмотни и лесно манипулируеми избиратели. Но необразованите граждани се нож с 2 остриета.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK