Щатът Ню Йорк забрани пушенето на електронни цигари на закрито

Щатът Ню Йорк забрани пушенето на електронни цигари на закрито

© Associated PressЩатът Ню Йорк ще забрани пушенето на електронни цигари на обществени места. Нова разпоредба, която ще влезе в сила в срок от 30 дни, третира пушенето на електронни цигари по същия начин като на нормални тютюневи изделия. Така "електронният дим" ще бъде забранен в барове, ресторанти, офиси и др. помещения на закрито.


Ню Йорк бе един от първите щати, които забраниха тютюнопушенето на закрито през 2003 г., припомня Би Би Си. Оттогава използването на електронни цигари стана по-популярно.


Изданието отбелязва, че на места в щата пушенето на електронни цигари на закрито вече е забранено, включително в гр. Ню Йорк от 2013 г.
Губернаторът на щата Андрю Куомо коментира пред "Ню Йорк таймс", че електронните устройства са представяни на пазара като по-здравословна алтернатива на цигарите. "Всъщност те също носят дългосрочно рискове за здравето на потребителите и хората около тях", каза той, обяснявайки причината за щатската забрана.


Би Би Си отбелязва, че влиянието на електронните цигари върху здравето не е напълно проучено, тъй като продуктът е относително нов и няма как да бъдат изследвани дългосрочните ефекти от него. Учените са разделени в мненията си. Според изследване на университета в Лийдс пушенето на електронни цигари при тийнейджърите е стъпка към употребата на стандартните тютюневи изделия. Същевременно изследване на агенция към британското здравно министерство заключи, че пушенето на електронни цигари нанася 95% по-малко вреди от тютюнопушенето, а британската здравна служба промотира устройствата като начин за отказване на цигарите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK