Британски депутати искат от "Фейсбук" данни за "руски" профили отпреди референдума за Брекзит

Британски депутати искат от "Фейсбук" данни за "руски" профили отпреди референдума за Брекзит

© Dado Ruvic, ReutersБританска парламентарна комисия поиска от шефа на "Фейсбук" Марк Зукърбърг информация за всякакви платени дейности от свързани с Русия акаунти в социалната мрежа в периода на референдума през 2016 г. за Брекзит и парламентарните избори през 2017 г., предаде "Ройтерс".


Искането бе отправено от председателя на Комисията за дигиталната политика, медиите и спорта, която събира доказателства във връзка с разследване на фалшивите новини. "Част от това разследване ще се съсредоточи върху ролята на чуждестранните играчи, злоупотребяващи с платформи като вашата, за да се намесват в политическите обсъждания в други държави", заяви председателят на комисията Деймиън Колинс в писмото до Зукърбърг.


Той поиска "Фейсбук" да предостави примери за всички реклами, купени от свързани с Русия акаунти, всички страници, създадени от свързани с Русия акаунти, информация за таргетирането на подобни реклами и страници и за това колко пъти са били гледани. "Смятам, че исканата от мен информация е в съответствие с това, което вече е предоставено от "Фейсбук" на няколко комисии на Сената на САЩ, включително комисията по разузнаване на Сената, във връзка с президентските избори в САЩ през 2016 г.", заяви Колинс в писмото.


Разследването на британската парламентарна комисия има за цел да хвърли светлина върху въпроси като влиянието на фалшивите новини върху общественото разбиране за света и отговора на традиционната журналистика, отговорностите на социалните медийни платформи и как хората могат да бъдат обучени да оценяват източниците на новини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK