По какво днешната Русия прилича на тази от 1917 г.

По какво днешната Русия прилича на тази от 1917 г.

© ReutersАко се използва старият руски календар, днес биха се навършили 100 години, откакто Владимир Ленин и Болшевиките щурмуват Зимния дворец в Санкт Петербург и поемат властта. Много неща са се променили оттогава.


Не и в икономически план, показва изследване на Renaissance Capital, инвестиционна банка, която действа в региона. Според нея Русия от 1917 г. и тази от 2017 г. имат много повече общи неща, отколкото може да се очаква.


Дълга например. В навечерието на Октомврийската революция близо една трета от руския дълг се държи от чужденци. Така е и днес.
Преди 1917 г. чужденците получават 5-8% дивиденти от дела си в руски държавни дружества. Така е и днес.


Русия от времето преди Съветския съюз изостава от другите големи сили в индустриалната си мощ, но често е приравнявана с Бразилия и Мексико. В голяма степен е същото.


Суровините са основният коз на Русия преди 1917 г. - около две трети от износа. Все още формират две трети през 2017 г, казва Renaissance, която работи предимно с изгряващи пазари.


Не на последно място Русия и тогава е най-големият износител на зърно. Изчисления на банката сочат, че е такава и в периода 2015-2017 г.


Това, разбира се, не означава, че нищо не се е променило. Съветската епоха например води до високи нива на грамотност, макар икономистът от банката Чарли Робъртсън да отбелязва, че най-известните райони в Русия днес са тези, които през 1917 г. показват най-високи нива на грамотност.


По време на Съветския съюз е и мащабната индустриализация, макар при нея да е трудна конкуренцията със Съединените щати и Япония. Според Робъртсън Русия би могла да постигне много повече, но революцията и съветските години спират развитието на съвременна икономика.


"Русия е била на позициите на Италия, индустриализирала се е бързо като Япония и е изпреварвала Испания в първата половина на 20 век," отбелязва той. "Ако този напредък можеше да се запази и то без... глад и повтаряща се инвазия от чуждестранни врагове, мислим, че Русия би била по-многолюдна, по-богата и по-демократична, отколкото е днес. Без 1917 г. Русия би претърпяла едва три (или по-малко) такива катастрофи, като Китай или Германия и би била много по-заможна... днес."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK